КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 656
  • 764
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 2 074
leninka` и аз в събота и яйцата боядисвам, и козунаците правя. Не искам от четвъртък и двете неща да чакат до неделя, та затова.  Много вероятно е да заредя едно тесто от петък вечер и ще гледам то да е с плънките, та да пиша/снимам по-раничко и дано съм ти полезна.
Супер, благодаря Hug
И аз в събота правя всичко- за да не се изяде козунака до неделя Simple Smile а яйцата като знам, че 3-4 дена след Великден още има и предпочитам д са от събота Peace

# 421
  • Мнения: 3 020
И аз съм от правещите в събота. Simple Smile

# 422
  • Мнения: 15 046
Аз в четвъртък съм на работа, а децата на училище. А последните години те активно помагат в боядисването.
Добре, че споделихте за маста в Кауфланд. Аз мислех от там да купувам, сега ще се преориентирам към друга. Козунак с подсладител няма да правя. Майка ми отсече да не "развалям" козунака и аз се съгласих. Mr. Green Децата ме питаха купуван козунак ли ще ядем или месен и много се зарадваха, че аз ще правя. Харесах си рецепта на Батето с прясно мляко и заквасена сметана, сега чакам да дойде събота. Crazy

# 423
  • София
  • Мнения: 336
Аз нямам нищо за отбелязване - само ви попивам и вече горя от нетърпение да дойде събота (т.е. да мине полунощ в петък), че да ги захващам козуначетата.
За маста да кажа - миналата година правих с такава на "Бони" от Билла. Хубава беше - много фина и бяла, и не миришеше лошо. Смесвах само масло и мас, без олио. Сега пак такава съм взела, дано да е добра и този път, че не съм я разпечатвала. Как не ми остава време за проби, да му се не види...
Ще се напъна довечера поне едни курабии да замеся, че да я пробвам Wink

# 424
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Изложбата- базар мина чудесно. Всичко се разпродаде и нищо не остана. Децата са доволни.


# 425
  • Мнения: 15 046
Има си хас и да останат! Страхотни неща сте приготвили, добре че съм обядвала. bouquet

# 426
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
УАУ! Красота! Поздравления още веднъж!  smile3501   bouquet

# 427
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Благодаря,Морена. Заслугата е изцяло на децата. А целта на базара е изпълнена, ще се купи още една фурна за учебна кухня. За две изложби събрахме необходимата сума.

# 428
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 689
Джемма Simple Smile страхотно  bouquet



Има ли някой, който няма да ползва мас за козунака?

И усещате ли разлика, ако сте ползвали прясно или кисело мляко? Виждам, че има и комбинирани рецепти, както и такива с кондензирано мляко, сметана ....

Ясно е, че с моя опит - ще стрелям в тъмното и каквото стане, но ако мога да направя аргументиран избор на база споделен опит, бих се радвала Simple Smile

# 429
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Аз лично усещам разлика, на мен с кисело мляко не ми харесва.
Мас ползвам но не винаги. Меся няколко дози и едната традиционно е само с масло.

И тъй като тук има хора от различни краища на България, искам да попитам къде не се месят козунаци, а се правят курабии? И защо? Никога ли не правят козунак по традиция, не просто за ядене>
Стана ми интересно, защото вчера научих за това.

# 430
  • София
  • Мнения: 336
Джема, браво на децата! Страхотни неща са направили, а съм сигурна, че са били и много вкусни. Поздравления за ентусиазма и за успешната мисия!


Има ли някой, който няма да ползва мас за козунака?


Аз няма да ползвам в една от дозите - ще я правя изцяло с кокосово масло и кокосова захар. Да си стискаме палци взаимно, а Wink Вярвам, че ще стане сполучливо  Simple Smile

# 431
  • Мнения: 658
Здравейте!  Имам си изпитана рецепта за печене на козунаци в "Раховец", но вече съм горд притежател на голяма фурна с градуси и с вентилатор. Един бърз гугъл даде  различия от 45 минути печене при 150 градуса до 1 ч при 180. Моята (бивша вече) система включваше слагане на първия козунак в студена фурна за по-продължително време  и следващите два- в гореща (при тях конците...хм, бяха въпрос на късмет- не знам дали заради печенето или превтасваха). В добавка към чуденето ми за градусите  сега се питам и дали мога  да пека козунаци на два етажа с вентилатор?

# 432
  • Sofia
  • Мнения: 22 580
Джема, поздравления и за новата фурна за учениците, много се радвам!  Hug
Да се похвалиш, когато е факт. Simple Smile

... В добавка към чуденето ми за градусите  сега се питам и дали мога  да пека козунаци на два етажа с вентилатор?
Здравей! Simple Smile  Аз не съм пробвала и не бих, за козунак.
За градусите... аз пека на около 160 на 2/5 степени и на горен и долен реотан.  Вентилатора го предпочитах по едно време, но се завърнах пак към "горен и долен реотан" - харесва ми повече. Simple Smile

И усещате ли разлика, ако сте ползвали прясно или кисело мляко? Виждам, че има и комбинирани рецепти, както и такива с кондензирано мляко, сметана ...
 Това в отговор. Simple Smile

.. всъщност само изглеждат много рецептите, а разликите са толкова несъществени...
Някой (в това число и аз разбира се  Mr. Green) слага по-малко захар или повече яйца и хоп - нова рецепта...
Или редуцира 1кг брашно с 1/2, 1/3, 2/3, 3/4 и хоп, отново нова рецепта...
Или вместо класическото мляко - друг млечен продукт, а дори и сирене и пак нова рецепта...
Нова плънка и пак нова рецепта...  И т.н. ...
    И от това начинаещите тотално се объркват според мен.  Crazy  Whistling
...
И освен това, аз и семейството ми не усещаме осезаема разлика.  Пак е въпрос на вкус. Simple Smile

# 433
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 689
Благодаря Ви  Hug Погачите повече ги харесвам с прясно мляко и за козунака ще действам така Simple Smile



Таря  Blush правила съм сладък хляб в пекарната, с кокосово масло, краве масло и олио, и стана неописуемо вкусно. Изяде се моментално. Та се надявам и козунаците да станат  Blush Ще стискам палци  Hug

# 434
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
За градусите... аз пека на около 160 на 2/5 степени и на горен и долен реотан.  Вентилатора го предпочитах по едно време, но се завърнах пак към "горен и долен реотан" - харесва ми повече. Simple Smile

Какво да кажа - добре, че ми каза да намина оттук.  ooooh! Аз печах на 180° и се чудех защо изсъхва и се запича толкова отгоре  ooooh! и се налагаше всеки път да слагам алуминиево фолио, за да се допече отвътре, но да не изгаря.

Колко време печеш на горен и долен и на 160?
Аз последния го пекох някъде 45 мин и стана много по-добре, спрямо когато печах по цял час... Прочетох някъде, че трябва още леко влажен да го извадя - определено имаше ефект.

За киселото и прясното мляко - малко козунаци съм правила, но тези с кисело мляко или заквасена сметана станаха по-сухи определено. Баба вече не меси, но докато месеше, винаги слагаше само пр. мляко, това си спомням.

Общи условия

Активация на акаунт