КОЗУНАЦИ – 2016 г.

  • 76 664
  • 764
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
  • Мнения: 22 581
Явно не съм се справила добре с месенето на питката,щом не се получиха конци. Мислех,че при положение,че няма яйце в нея и е постна,няма как да се получат.Но явно ми липсва практика в месенето Simple Smile
Глутенът се активира от взаимодействието на брашното с течността. И после следва месенето.
Тъй, тъй, практиката ще те научи.  Hug

# 406
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 16 689
Един път пробвах тесто с оцет и не ми хареса, усещах го. Оттогава винаги слагам лимонов сок. Simple Smile

Благодаря, че сподели Simple Smile  И 2 капки оцет да има в салатата - усещам ги и ми е непоносимо, та ще си го спестя в козунака Simple Smile За лимоновия сок пише, че неутрализира и миризмата на маста. Миналата година майка ми ги прави с мас - може би не е ползвала оцет, ами миришеше си, сигурно маста е била кофти, защото в предишно години не ме е дразнило  Rolling Eyes

Сега съм приготвила кокосово масло - от ароматното. Имам без аромат, ама ми е като мас - усещам го плътно някак (в месеници). Ще комбинирам кокосовото масло и олио - дано се получи добре Simple Smile

# 407
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами то в рецептите за козунак си пише лимонов сок, няма оцет никъде. Лимоновият сок е важен и заради витамин C. Ако забелязвате нашенското брашно е с прибавен такъв вече, от години насам.

Днес направихме  и последните козунаци, утре е базарът, очаквайте снимки. Излязоха общо 23 козунака различни големини. Желаещите да ги купят обаче са доста повече. Simple Smile

# 408
  • София
  • Мнения: 12 222
Здравейте отново Simple Smile

Пробвах да правя козунак с парченца шоколад, но нещо не ми хареса как стана- сякаш се губеха парчетата. Сега харесах какаовата плънка на Елексир, но искам да питам- само на един фитил ли мажа, или на всеки по малко? И със сладко става ли така, и какво сладко?
Изгубва ти  се шоколада, защото си ползвала шоколад за топене, или нормален шоколад, а трябваше шоколад за печене и тогава си оставят парченцата.
Със сладко стават, но само плодовете и отцедени от сиропа, добавям и счукани орехи за да не се разлее плънката.  Когато си готова с тестото, го оформяш на правоъгълник и по средата с пръсти оформяш нещо като борд и там слагаш плънката, така се задържа по-добре, ако не ме разбираш ще търся из рецептите точно как се полага и ще ти стане ясно.

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 18:42 от marchеva14

# 409
  • Мнения: 2 074
Благодаря за съветите Simple Smile
Морена, чуден е козунака, така искам и аз Praynig

# 410
  • Sofia
  • Мнения: 22 581
Морена, чуден е козунака, така искам и аз
И за Великден ще го правя и, ако не забравя и имам време най-вече, ще снимам по колко слагам.  Hug

# 411
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Понеже ползвам свинска мас за козунаците, днес ме споходси следната драма: последните ми количества от маста на Маджаров приключиха и отворих закупената преди 3 дни дни опаковка на Вибо. Оказа се, че това чудо смърди та се не трае. Няма нищо общо с двойно рафинираната свинска мас (както пише на етикета). Това ми затвърди мнението, че продуктите продавани в Кауфланд рядко са с приемливо качество.
Чудя се с какво ще замесвам в четвъртък. Предишни години съм правила с масло и олио, но някак много бързо изсъхваше козунака.

# 412
  • Sofia
  • Мнения: 22 581
KayRenn,
Скрит текст:
не беше ли ти към югозападния изход на София?  Ако да, ще проверя утре в нашия супермаркет, където обичайно има мас Маджаров (и аз тази ползвам), та да видя по това време как ще са наличностите и, ако има да ти свирна къде е, ако искаш.  Уфф... колко "ако-та" използвах... Crazy

# 413
  • Мнения: 2 074
Морена, чуден е козунака, така искам и аз
И за Великден ще го правя и, ако не забравя и имам време най-вече, ще снимам по колко слагам.  Hug
Морена, аз в събота ще правя. Та ако правиш преди тогава, може и на две на три да драснеш пропорции някакви и без снимки Wink

# 414
  • Sofia
  • Мнения: 22 581
leninka` и аз в събота и яйцата боядисвам, и козунаците правя. Не искам от четвъртък и двете неща да чакат до неделя, та затова.  Много вероятно е да заредя едно тесто от петък вечер и ще гледам то да е с плънките, та да пиша/снимам по-раничко и дано съм ти полезна.

# 415
  • София
  • Мнения: 12 222
leninka` и аз в събота и яйцата боядисвам, и козунаците правя. Не искам от четвъртък и двете неща да чакат до неделя, та затова.  ............
Хм...нали на разпети петък се ходи на църква с боядисано червено яйце и китка щото е погребение, за почит, що в събота, заради това че ще преседят ли, аз ги държа в хладилника, а  и да са отвън нищо им няма.  Peace
В петък през нощта ще започна да се подготвям лекичко с втасването, а на сутринта събота ще ги довършвам

# 416
  • Sofia
  • Мнения: 22 581
Душа, щото по принцип може в четвъртък и събота и по гореспоменатите съображения, та така. Simple Smile  И в хладилник да са яйцата, не виждам защо да чакат 3-4 дни.

# 417
  • София
  • Мнения: 12 222
Душа, щото по принцип може в четвъртък и събота и по гореспоменатите съображения, та така. Simple Smile  ...................

Зная че може и с събота, ама аз нали си спазвам някаква традиция заради разпети петък, та затова в четвъртък щА се омажа.. Simple Smile

# 418
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
KayRenn,
Скрит текст:
не беше ли ти към югозападния изход на София?  Ако да, ще проверя утре в нашия супермаркет, където обичайно има мас Маджаров (и аз тази ползвам), та да видя по това време как ще са наличностите и, ако има да ти свирна къде е, ако искаш.  Уфф... колко "ако-та" използвах... Crazy


Скрит текст:
Ще съм ти много задължена!
Около нас има следните магазини: 345, Фантастико и Кауфланд. С кола мога да отскоча и до Била. За да не те занимавам допълнително, може да ми кажеш, ако пазаруваш в някоя от тези вериги.

# 419
  • София
  • Мнения: 12 222
Моренче, как беше 25 г прясна мая на 11 г суха ли се равняваше, че нещо изключих.. newsm78 Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт