Национални туристически обекти - 5-та тема

• 114 192
  • 842
  •   1
Отговори
# 345
И такаааа....Върнахме се от Шуменския регион  Laughing С цели 6 печата и още няколко обекта в допълнение Simple Smile Много съм доволна от комплекс "Стара Плиска",превъзходна Спа зона,интересна армено-грузинска кухня и много подържано място като зеленина Simple Smile
Печатите са Плиска,Преслав,Шуменска крепост,Томбул Джамия,Мадарски конник и паметник 1300 год.България.В допълнение разгледахме Двора на буквите /май в новите книжки има печат и от там/ и Плиска Базилика.
Направи ми впечетление,че са вдигнати входните такси от цените,които сме обсъждали тук....,дори в джамията плащахме вход /дано поне го ползват да си довършат ремонта/...
Не сме срещали проблеми при посещенията,единствено ни затрудни леко Велики Преслав,защото музея и старините са отдаличени на 3 км един от друг,пък не беше указано никъде като табели...

Чета,че сте обсъждали пещера Магурата...Факт е,че е много хлъзгаво,моя мъж падна....не е шега работа.Обувайте удобни за целта обувки !!

# 346
Тура за Родопите е предивден за поне седмица  да не кажа, че могат да станат 9 дена. НО да може да е от полза на някого. Тук съм събрала и цени, за да си направя бюджет  Whistling
Ден 1-ви
Тръгване от София в 8:00 през Пазарджик за Пещера  пътя е 2 часа 136 км са /
пещера Снежанка - печат - 2 часа за разглеждане билети 5 лв/ 3 лв 
Обяд 1 час
Крепост Перистера –печат -1 час за разглеждане билет 4 лв/ 2 лв. Тръгване за Батак
Историческия музей – печат  около 1 час  за разглеждане
Отпътуване за Ягодина пътя е 96 км  около 2 часа
Общо  4 часа път ; разстояние 232 км; около 4 часа за разглеждане
Вечеря + Нощувка ?
Ден 2-ри
Закуска и тръгване в 8:00
Ягодинаската пещера –печат - билет 5 лв на човек  2 часа за разглеждане.
Буйновско ждрело – печат 
Обяд 1 час
Триградско ждрело - печат,  1
пещера Дяволското гърло –печат - билет 4 лв /2 лв около 2 часа за разглеждане
Отпътуване за Широка лъка – печат  2 часа разглеждане тръгване  на за Смолян 30 км около 30 минути
Общо 1.30  часа път; разстояние 70 км; около 8 часа за разглеждане
Вечеря + Нощувка?
Ден 3- ти
Исторически музей Смолян – печат 5 лв/2 лв около 1 час
Планетариум Смолян – печат билет 5лв/3 лв  наблюдение с телескоп 3 лв около 1ч ас
Връх Голям Перелик – печат в хижа Перелик около 1 час /намира се на 19 км от Смолян/
Обяд в хижата
Пещера Ухловица – печат билет 4лв/2лв  намира се на 3 км от село Могилица 2 часа за разглеждане до пещерата са 25 км около 40 минути
Заминаване за гр. Мадан  70 км  около 1,30 часа
Вечеря + Нощувка ?
Ден 4-ти
Мадан Родопски кристал – печат намира се в центъра на града билет 2лв/1лв разглеждане 2 часа
Пещера Шаренка – печат около 2 часа
Обяд
На път за Златоград  25 км около 40 минути там
Етнографски ареален комплекс – печат  разглеждане 3 часа
Тръгване за Момчилград разстояние 50 км около 1 час
Вечеря + Нощувка ?
Ден 5- ти
Отпътуване за Ивайловград разстояние 90 км около 2 часа път
Вила Армира – печат разглеждане 1 час; билет 5лв/3лв , за снимки 5 лева
обратно към Кърджали 105 км 2,30 часа
Обяд
Перперикон – печат 2 часа
Регионален исторически музей – печат 2 часа
Манастирски комплекс Св.Йоан Предтеча – печат 2 часа
Пещера Утробата
Каменните гъби
Татул

Ден 5-ти
Асеновград, Асенова Крепост, Бачковски манастир, Чудните мостове, Белинташ, Кръстова гора
Пътя е 130 км  3 часа време.
Гр.Асеновград – Асенова крепост, Бачковски манастир, Исторически музей, Чудните мостове
Гр.Ивайловград – вила Армира
Гр.Кърджали – Манастир Св.Йоан Предтеча, Перперикон, Регионален исторически музей

Страхотно!   bouquet Ще крада здраво. Само ще обърна последователността...

# 347
  • София
Скрит текст:
Тура за Родопите е предивден за поне седмица  да не кажа, че могат да станат 9 дена. НО да може да е от полза на някого. Тук съм събрала и цени, за да си направя бюджет  Whistling
Ден 1-ви
Тръгване от София в 8:00 през Пазарджик за Пещера  пътя е 2 часа 136 км са /
пещера Снежанка - печат - 2 часа за разглеждане билети 5 лв/ 3 лв  
Обяд 1 час
Крепост Перистера –печат -1 час за разглеждане билет 4 лв/ 2 лв. Тръгване за Батак
Историческия музей – печат  около 1 час  за разглеждане
Отпътуване за Ягодина пътя е 96 км  около 2 часа
Общо  4 часа път ; разстояние 232 км; около 4 часа за разглеждане
Вечеря + Нощувка ?
Ден 2-ри
Ягодинаската пещера –печат - билет 5 лв на човек  2 часа за разглеждане.
Буйновско ждрело – печат  
Обяд 1 час
Триградско ждрело - печат,  1
пещера Дяволското гърло –печат - билет 4 лв /2 лв около 2 часа за разглеждане
Отпътуване за Широка лъка – печат  2 часа разглеждане тръгване  на за Смолян 30 км около 30 минути
Общо 1.30  часа път; разстояние 70 км; около 8 часа за разглеждане
Вечеря + Нощувка?
Ден 3- ти
Исторически музей Смолян – печат 5 лв/2 лв около 1 час
Планетариум Смолян – печат билет 5лв/3 лв  наблюдение с телескоп 3 лв около 1ч ас
Връх Голям Перелик – печат в хижа Перелик около 1 час /намира се на 19 км от Смолян/
Обяд в хижата
Пещера Ухловица – печат билет 4лв/2лв  намира се на 3 км от село Могилица 2 часа за разглеждане до пещерата са 25 км около 40 минути
Заминаване за гр. Мадан  70 км  около 1,30 часа
Вечеря + Нощувка ?
Ден 4-ти
Мадан Родопски кристал – печат намира се в центъра на града билет 2лв/1лв разглеждане 2 часа
Пещера Шаренка – печат около 2 часа
Обяд
На път за Златоград  25 км около 40 минути там
Етнографски ареален комплекс – печат  разглеждане 3 часа
Тръгване за Момчилград разстояние 50 км около 1 час
Вечеря + Нощувка ?
Ден 5- ти
Отпътуване за Ивайловград разстояние 90 км около 2 часа път
Вила Армира – печат разглеждане 1 час; билет 5лв/3лв , за снимки 5 лева
обратно към Кърджали 105 км 2,30 часа
Обяд
Перперикон – печат 2 часа
Регионален исторически музей – печат 2 часа
Манастирски комплекс Св.Йоан Предтеча – печат 2 часа
Пещера Утробата
Каменните гъби
Татул

Ден 5-ти
Асеновград, Асенова Крепост, Бачковски манастир, Чудните мостове, Белинташ, Кръстова гора
Пътя е 130 км  3 часа време.
Гр.Асеновград – Асенова крепост, Бачковски манастир, Исторически музей, Чудните мостове
Гр.Ивайловград – вила Армира
Гр.Кърджали – Манастир Св.Йоан Предтеча, Перперикон, Регионален исторически музей
didolinaa, понеже сме обикаляли доста от обектите ако може да ти обърна внимание на 1-2 неща - до Снежанка си има и ходене по пътека, и ако стигнете горе малко след като е влезнала предишната група може да се наложи да чакате повече, та тея 2 часа които си сметнала да са недостатъчни. То е ясно че повечето неща са ориентировъчни де, но все пак да го имаш в предвид.
ден 2 - при Ягодина е изградена площадка Орлово око - която се надвесва над ждрелото и гледката от там е умопомрачителна ( от Ягодинската пещера предлагат разходка с джип до там, което също си е адреналин и преживяване, ние го качвахме пеша)
А при изхода на Ягодинската пещера има друг обект - древно жилище на грънчари - то е с отделен вход - работи само пролет и лято - жената вътре разказва и показва разни неща доста увлекателно, особено за деца би било много интересно.
ден 3 - провери предварително дали на хижа Перелик има обяд, ние само чай пихме като ходихме и не съм убедена дали имаше нещо за ядене.
в района на Ухловица е и крепостта Калето край село Кошница интересни са и Агушевите конаци с.Могилица ( преди 2 год. се водеха нещо като частни имали са някакви спорове чии са, но ние ги разглеждахме и отвътре)
ден 5  - до пещера утробата също си има доста ходене.
 В него район са и глухите камъни (Малко Градище);Харман кая; Вкаменената гора; до Ардино е Дяволския мост, до село Зимзелен - Каменната сватба. При село Долни Галванак е българският Стоунхендж (ние така и не стигнахме до него)
Родопите са необятни има страшно много обекти, най-вече свързани с тракийското ни минало и малки и по-големи обекти.
Понеже стана доста дълго пиши ако имаш въпроси:)
Скрит текст:
малко снимки от източни Родопи - https://photos.google.com/album/AF1QipPbVq4xfB5-9EGr2GEVZbygUJfBkWdufWmFSEAb

# 348
  • София
ма ко   да има много неща които не съм включила, затова и казах че ще трябат повече дни от плана, той е оринтировъчен и ще търпи корекци. Просто от доста теми знам за кое колко врме ще ни трябва и докъдето ни стигнат силите там ще замръкваме.
delia кради смело, но не съм включила всички обекти в някой сме били затова ги пропускам.
Ivanichka толкова пеш няма да издържа нагоре, затова и ми е под въпрос. Здравословен проблем не е от глезене или че ме мързи да ходя. Прехода мисля да е есента, за мен жегата е убийство голямо. ОО ще си питам  Hug

# 349
В Ягодина спахме в Столетникът, там се и хранехме, домакинята готви много вкусно. По екопътека стигнахме от Ягодина до Ягодинската пещера и после с джип до Орлово око, определено си заслужава, после ни остави в центъра на Ягодина. В музея в Батак пускаха филм, но не се сещам часовете.

# 350
  • София
В Ягодина спахме в Столетникът, там се и хранехме, домакинята готви много вкусно.

Ха ха и ние там, мястото е леко зтънтено и уличката е мнооого тясна, но пък си беше удоволствие Simple Smile

# 351
dussie, Имам въпрос за Мадарския конник. Къде е паркингът и с малко дете (носено в раница или с количка), може ли да се стигне до подножието  на конника?

За Родопите сигурно ще ми трябва един месец Simple Smile
Имам някои печати оттам (Велинград, Пещера, Батак, Брацигово), но... искам да се возя на теснолинейката, на ида на Кръстова гора, да се загубя из приказните родопски села....

# 352
dussie, Имам въпрос за Мадарския конник. Къде е паркингът и с малко дете (носено в раница или с количка), може ли да се стигне до подножието  на конника?

....
С количка няма да е удобно...най-добре с раница.Паркинга е пред самия комплекс,а до конника се стига по стръмни стъпала.Ако искате да разгледате и пещерите ,съвсем не става за количка... Най-добре е детето да бъде носено Simple Smile

# 353
Да, конника не е далеко от паркинга. Зор са малко стълбите ама не е нещо страшно

# 354
  • моята мила родна страна
Има и алеи, които обикалят целия комплекс и по тях също може да се стигне-и до конника, и до пещерите. Не е толкова изморително като по стъпалата, но отнема повече време. Но пък разходката си заслужава.

# 355
didolinaa  хубав план но ......с доста пропуски от времева гледна точка. На всички посочени от теб места съм ходила и като имаш в предвид че сме с големи деца и целта НЕ ни бяха печатите,  бяха необходими доста повече дни.Според мен ще се получи едно тичане, без да имаш време да се насладиш на красотата им - и накрая освен умората от пътя, друга емоция  няма да остане. Някои места -не са най рационално разпределени  напр. за Татул трябва да се мине пред Момчилград , а ти си го сложила в друг ден връщайки се от Кърджали.Утробата / на нас с отиването от Кърджали до нея към 40км е , + изкачването +разглеждането +обратно ни отне съм 4-5 часа/и Каменните гъби са в противоположни посоки. Понеже спомена за здравословен проблем, ще трябва доста да помислиш: и Ухловица и Снежанка - за всяка ходенето е около 40-60мин на посока, за Перперикон  също си е вървене, а за Белинташ и Караджов камък доста повече време ще трябва..
Аз бих те посъветвала като отидеш някъде- напр. Ивайловград -освен вила Армира си струва да се разгледа и крепост Лютица - мраморния град на цар Калоян,могилата в Свирачи , яз. Ивайловград -т.е да се разгледат и други забележителности в околностите, а не само което е по книжките /според мен чисто субективен подбор/ ,  това доста ще промени програмата и все пак решението си е твое
Някой бе попитал за  "българския Стоунхендж" - тръгвайки от Долни Главанак в посока Тополово на около 800м-1км от селото, в дясно има отбивка със зарязания посетителски център . Пресича се шосето пред него,  след това се преминава по "мостче" над  по скоро дере, отколкото река и си в началото на пътеката . Отначало около 200-300м се върви през поляна, а след това пътя се вие из рядка гора до достигане на кромлеха общо около 20-30 мин лек и приятен преход

# 356
  • София
tky аз затова и написах по гор, че дните са повече от плана  Peace Аз съм направила маршрута както на мен да ми е удбно а не как е най правилно.
Мерси за съветите ще ги си ги запазя и тях.

# 357
така е , решението си е твое -просто се опитах да подскажа малко рационалност при организацията , защото както сама се видиш , Родопите са необятни .....

# 358
Споделете за Кюстендил. Има ли хубав парк за разходка, пътят до Трите Буки как е?

# 359
  • Бургас / UK
Здравейте!
За тези,които се интересуват,в Шуменския исторически музей ,в момента е разположено Панагюрското златно съкровище  Peace

Общи условия

Активация на акаунт