Национални туристически обекти - 5-та тема

• 114 121
  • 842
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте, как е пътят до Малко Търново от Царево?
 Чувам, че е лош, но май някакъв ремонт е имало, ако някой скоро е минавал да сподели, благодаря!
Моето е инфо е от 2016 г.
През 2015 г. се отказахме от пътуването Царево - Малко Търново поради отзивите за много лошо състояние на пътя.
2016 г. решихме да рискуваме и се оказа, че пътя изобщо не е толкова лош. При нас, на север, състоянието на къде-къде по-важни пътища е по-лошо. Вярно е, че имашае дупки, неравности, но бяха само на най-горния слой асфалт. Нашата кола е ниска, но въпреки това нямахме никакви проблеми. Карахме по-бавничко, но ние по-принцип не сме любители на високите скорости, особено с две деца в колата. По пътя нямаше почти никакво движение, да сме срешнали/настигнали макс. 5 коли. Имаше много спрели в страничните горски пътища коли/камиони на горското и на гранична полиция (тогава беше истерията с бежанците).
Останах очарована от Странджа. Малко Търново, с. Бръшлян, с. Младежко. Петрова нива беше абсолютна кочина след събора.

# 526
  • ГОре на черешата...
Потвърждавам написаното от Делия,  с давност първите дни на август 2017-та. И ние коли много - много не срещахме,  но пък стада с прасенца - колкото щеш. Бъдете внимателни, че изскачат изневиделица от гората.

# 527
  • моята мила родна страна
Предстои ни посещение на пещера Проходна. Разбрах, че е със свободен достъп. Вярно ли е? Печатът къде е в такъв случай?
Какво друго бихте препоръчали за посещение в района, дори и да не е от 100 НТО?
Също и препоръка за място за пренощуване?

Скрит текст:
Преди време някой беше споделил карта на България с отбелязани на нея 100-те НТО. Някой да е запазил линка? Не успях да я открия с търсачката...
Скрит текст:

# 528
Печата на пещерата е в Пещерния дом наблизо.Там може да пренощувате или в някой от хотелите в Луковит.

# 529
  • при късмета
За пренощуване не мога да дам съвет.
Печата на Проходна е в пещерен дом, един хотел-ресторант, малко по-нагоре от нея. Както върви главния път, от едната страна се отклоняваш за да спреш пред самата пещера. От другата страна на пътя има една малка барака и отклонение на нея, мисля, че и табела имаше. Като тръгнеш по отклонението не е далеч и не можеш да отидеш другаде. В моята книжка има и телефон, ако ще ти помогне 0882809092 национален пещерен дом
Пещера Съева дупка също е наблизо и определено си заслужава да се види. В с. Брестница, през което трябва да минете за Съева дупка има щраусова ферма. Влиза се на определени часове, защото собственика показва всичко, обиколката не трае дълго. Входа не помня колко беше, мен лично не ме впечатли особено, но за деца е интересно. Продават и сувенири, че даже и яйца, аок извадите късмет да има.

# 530
Заповядайте!
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?msa=0&mid=1n74Gn1IG … 499999924&z=7
Аз за почивката планирам Абритус (Разград), Несебър, Поморие, Трявна и може би Боженци, ама за Боженци не съм сигурна.

Последна редакция: ср, 01 авг 2018, 17:21 от delia

# 531
  • Ispania
Здравейте, може ли да споделите какъв е пътят от Карлуково до пещера Проходна? Идеята е да ходим пеша , казаха ни че пътят е хубав, но сме с малки деца и да не се окаже че не е подходящ 🧐. Благодаря много !

# 532
  • моята мила родна страна
Благодаря на всички! (в Съева дупка сме ходили)

delia, сърдечно благодаря!

# 533
  • BG
Здравейте, много хубава тема, с удоволствие я изчетох. Планирам следният маршрут с тръгване от Русе: Елена-Котел-Жеравна-Медвен-Габрово. Единствено се притеснявам дали ще има автобуси от едното място до другото, защото ще съм без кола.
Исках да ви попитам за Елена и Котел, напред в темата се споменава за водопади, далеч от градовете ли се намират или са съвсем близко до тях? Не знам без кола дали въобще ще мога да ги посетя.

# 534
  • Някъде по Дунава
Нощен гост, Елена и Габрово са в различна посока от другите изброени. Може да оставиш Елена и да съчетаеш Габрово с Дряново и Трявна. Автобуси ще има, но надали ще са директни. За Котел може да пътуваш през Омуртаг с прекачване.

# 535
  • BG
Нощен гост, Елена и Габрово са в различна посока от другите изброени. Може да оставиш Елена и да съчетаеш Габрово с Дряново и Трявна. Автобуси ще има, но надали ще са директни. За Котел може да пътуваш през Омуртаг с прекачване.
Много ти благодаря за съвета, цяла сутрин се размотавам да звъня по автогари. От Русе през Търново, от  там до Елена и -блокирах. От Елена (даже и от и Габрово) няма  никакъв вариант за Котел, дори го бях отписала, но сега ще проверя варианта за Омуртаг. Лошото е, че от Котел няма автобуси до Жеравна и Медвен, затова се чудя има ли смисъл от цялата гимнастика или от Елена да се върна до Търново и от там до Габрово.  Голяма пътна мрежа си имаме, за чудо и приказ. Grinning Ако може да препоръчате и вариант за настаняване в самия град Елена, че в букинг повечето са все в околностите, само две къщи намерих и едната е заета, много ще съм благодарна отново.
В Дряново и Трявна съм била, особено във втория цели десет дена Peace

# 536
  • Някъде по Дунава
В Елена сме били на сватба в Елени палас и ни хареса.
Относно Жеравна имай предвид, че в средата на август е Фестивала на народната носия и места в селото за настаняване почти няма да има.

# 537
И аз съм за Елени палас, а и изгодни ваучери също пускат за там.

# 538
  • BG
Благодаря ви.

# 539
Олеле, без личен транспорт не виждам как ще се изпълни този маршрут.
Със сигурност от Русе до Котел няма директна автобус.
За Елена - Елени палас е в центъра, но не сме били там. Отзивите ми са, че порциите в ресторанта били оскъдни. Котел - водопадът е на края на града, то всъщност там всичко е наблизо.
Жеравна се пада малко в страни от пътя Котел-петолъчката. Там би трябвало да има маршрутка, както и до Медвен. В Жеравна по време на фестивала няма да Ви пуснат да влезете без носия.

Общи условия

Активация на акаунт