Национални туристически обекти - 5-та тема

• 114 120
  • 842
  •   1
Отговори
# 540
  • При елфите ...
Здравейте, много хубава тема, с удоволствие я изчетох. Планирам следният маршрут с тръгване от Русе: Елена-Котел-Жеравна-Медвен-Габрово. Единствено се притеснявам дали ще има автобуси от едното място до другото, защото ще съм без кола.
Исках да ви попитам за Елена и Котел, напред в темата се споменава за водопади, далеч от градовете ли се намират или са съвсем близко до тях? Не знам без кола дали въобще ще мога да ги посетя.
Да предложа видоизменен маршрут, който е възможно да бъде изпълнен... Русе - В. Търново - Омуртаг - Котел - Жеравна - (Медвен)...
Предполагам, че сутринта рано от Русе ще има автобус за Търново... разходка из старопрестолния град... отпътуване за Омуртаг... Последният автобус за Котел тръгва от там в 18.00 часа... Спите в Котел... на другия ден сутринта може да се отиде до Жеравна, мисля че има бус, който пътува за там, но трябва да се провери на автогарата. За Медвен не съм сигурна какво е положението... преди имаше линия, която минаваше от там, но сега не знам... За Жеравна не трябва много време... Фестивалът на фолклорната носия ще е от 17 до 19 август. По принцип в селото може да се ходи без носии, защото фестивалът се прави на определено място. Само не знам дали ще има автобуси да пътуват по време на фестивала. Котел за половин ден без бързане може да го разгледате... Щом не разполагате с кола напасването на пътуването и автобусите е по-сложно... Така може и 2 дни да ви се наложи да останете в Котел...
Връщането може да се направи и през Сливен евентуално, удължава се пътя, но от там е по-възможно да има автобус за Русе... Сливен - В. Търново също има линия, пътуват 3 или 4 автобуса... От В. Търново има и за Свищов... ако е възможна такава връзка за Русе...
От Омуртаг може да има автобус за Елена... трябва да се провери обаче... Възможно е през почивните дни автобусите от и за Котел да са редуцирани...

# 541
Минавам само да кажа, че останах очарована от музея на Яворов в Чирпан. Уредникът на музея разказва толкова увлекателно и интересно, а самият музей е много красив и поддържан. Непременно посетете.

# 542
Здравейте!
Днес минахме през Клисура, Копривщица, Панагюрище и с. Славовица. Много приятно изненадани останахме от вилата-музей на Стамболийски. Много дожелюбен персонал, откликнаха на нашите въпроси, а отидохме след работното им време. Беше много интересно, определено си заслужава!
Някой може ли да даде информация за с. Кръстевич и комплекс Бунтовна? Може ли да се стигне с кола? Къде се взима печатът?

# 543
За Елена - Елени палас е в центъра, но не сме били там. Отзивите ми са, че порциите в ресторанта били оскъдни.Сигурно над 10 пъти съм била в Елени палас, последно 2 юни т.г. и с изключение на една коледна вечеря / не обичам пуйка/смея да твърдя че готвят наистина вкусно и в достатъчни количества.Направете си сметка двама възрастни след 2 салати не успяхме да изядем 1 сач, а допълнителната гарнитура , така си и остана... само забележка -бяхме на свободна консумация, не с ваучер. Относно кулинарния  туризъм в  Елена  доста подробно съм разказала в една тема за гр. Елена- сега точно не мога да я намеря.
Котел - водопадът е на края на града, то всъщност там всичко е наблизо. За водопад в Котел, след не знам колко посещения дори не съм чувала. За пещери да - но те не са облагородени - влизала съм в 2 от тях но само на 4-5м. от началото - там следва да се влиза с екипировка.
ПП да не би да имате в предвид водопада Синия вир?

Жеравна се пада малко в страни от пътя Котел-петолъчката. Там би трябвало да има маршрутка, както и до Медвен. В Жеравна по време на фестивала няма да Ви пуснат да влезете без носия.Лично за мен Жеравна е доста комерсиализирана -като върха на липсата на организация и неоправдана скъпотия е точно по време на фестивала-иначе е добра идеята да се запази самобитността на селището

# 544
Здравейте, бяхме на кратка обиколка в Ловеч,Къкрина,Крушуна,Плевен.Много ни харесаха обектите,но сме разочаровани от Плевенската епопея.Незнам как се процедира там,но служителките бяха леко груби и нищо не казват предварително.Бяхме 2 семейства заедно,и още едно непознато семейство,за да стане група.Всеки си взе отделно семейни билети,които са 12 лева, за снимки решихме да платим още 5 лева за 1 устройство.След като дойде служителката за обиколка,тръгнахме и попита дали сме платили беседа,първо продавачката на билети не каза каква е разликата със и без.Както и да е тръгнахме и понеже бяхме без беседа, обиколката мина меко казано за 10 минути,в които не можахме да се насладим на красотата,която се разкри във 2 зала.За снимки пък нямаше никакво време,защото жената бързаше,а изрично й показахме платена такса за снимки.Тя споемна пак ,ако бяхте платили беседа щях д ави разкажа всичко,тогава предложих да си купим беседа-тя заяви с троснат тон "'Ами то вече свърши,приключихме''. Питахме тогава дали може да отидем горе,четох ,че можело да се качва.Тя каза-не може,интересното е тук долу.Така обиколката завърши за 10 минути с няколко снимки.Много,много се разочаровахме-да бием път от Пловдив ,за да ни изгонят меко казано. Моля,споделете как е протичало при вас,пускат ли горе,толкова обяснявах на децата,че ще качим горе да видим красотата,а накрая как да им обясня,че не може,а защо така и не казаха. от другите обекти сме много доволни, никъде не ни са искали пари з абеседа ,а обясняваха кое как е.,развеждаха ни и разказваха.И който не е ходил в Плевен да знае да си закупи беседа,иначе ще минете за 10 минути през залите.

# 545
Ходила съм два пъти, висяла съм колкото си искам ( без беседа), никой не ме е юркал да бързам...

# 546
Може да са различни служители, жената казва елате тук,тук,минахме залите и накрая ето стълбите за излизане.Нашият приятел,който е военен полицай,искаше да разгледаме пак голямата зала,която е уникално направена и й каза да се върнем по обратния път,служителката каза Не,тук по стълбите надолу се излиза.Той беше бесен,щеше да търси ръководството,за да иска обяснение за това поведение,но го разубедих ,за да не си влошаваме повече деня.За сметка на това в Историческия музей бяха многоо отзивчиви,там прекарахме сигурно час с децата.

# 547
  • при късмета
Преди 2 седмици бях на панорамата. Минахме 20 обекта за 1 седмица и мога да кажа, че беше от топ 5. Още на паркинга от продавачите на сувенири разбрахме, че се влиза с часове и имаме 5 минути да се включим или да чакаме 30 мин. Взехме билети, обясниха ми къде е печата да си о сложа сама, казаха, че във фоайето може да снимаме колкото искаме и, че горе има отделна такса за снимки. Заради бързането не я платихме тази за снимането вътре. Екскурзоводката в самото начало обясни, че за беседа таксата е 8 лв. и е за цялата група, независимо от броя хора. Горе ни хрумна да снимаме и попитах жената може ли да снимам и да платя на излизане, нямаше проблем.
Може да са различни служители, жената казва елате тук,тук,минахме залите и накрая ето стълбите за излизане.Нашият приятел,който е военен полицай,искаше да разгледаме пак голямата зала,която е уникално направена и й каза да се върнем по обратния път,служителката каза Не,тук по стълбите надолу се излиза.Той беше бесен,щеше да търси ръководството,за да иска обяснение за това поведение,но го разубедих ,за да не си влошаваме повече деня.За сметка на това в Историческия музей бяха многоо отзивчиви,там прекарахме сигурно час с децата.
Да разбирам ли, че сте разгледали всичко и сте искали да се върнете и това не са разрешили? Съвсем в реда на нещата е да не ви разрешат, затова групата я води екскурзовод, независимо дали с беседа или не, защото се минава в определен ред.

# 548
Да,минахме залите за 10 минути, незнам за това време колко може да се види и още повече да се насладим на изкуството.Как вас ви оставят да стоите дълго време?Ами като не може в обратен ред,пак отначало не става ли?не искам тук да става арена на много доволни и един недоволен.Като цяло исках да попитам защо толкова бързо с еминава и защо не пускат горе,като има и асансьор.

# 549
  • Русе
Правилно ли разбирам, че стои една жена край вас и ви юрка да вървите, без даже да ви обясни нещо, щото не сте си платили за беседа? Не може ли да се стои колкото си искате? Защо е това юркане?

# 550
  • при късмета
Първоначално останах с убеждение, че изобщо не сте стигнали до горе
 Питахме тогава дали може да отидем горе,четох ,че можело да се качва.Тя каза-не може,интересното е тук долу.
Това е съвсем различно от, не можахме да се върнем.
Когато е без беседа не екскурзовода определя времето, определя го когато има. Без нея екскурзовода се води от първите от групата които продължават, защото не може да остави групата да се разкъсва. Ако някой е препускал и разглеждал набързо, както сте били малко хора, се е водела по първите, които са се запътвали към следващата зала. Аз горе я попитах може ли да снимам и после да платя, нямаше никакъв проблем. Даже последни слязохме към последната зала. Не може да стоите колкото искате, защото следващата група трябва да влезе в определен час.

Та като съм почнала поне да дам отчет на голяма обиколка. Доста е дълго, за който му се чете
Скрит текст:
Тръгнахме с първа спирка Търговище. Беше неделя, музея не работи, отидохме на крепостта. Печата се взима от паркинга. Има 2 църкви, освен крепостта, не са на едно място и е обикаляне по пътеки да видиш всичко. И табели и карта има, текат разкопки. На другата сутрин видяхме Славейковото училище, интересно е.
Преслав беше втората спирка. Най-много там ни хареса. Първо отидохме до музея, после да крепостта. Там си взехме аудио гид, който ни разказваше през цялото време. Табелите също са доста обстойни, но е много по-лесно да разглеждаш и да ти се разказва, вместо да стоиш на едно място и четеш и после да гледаш. Момичето на касата каза, че много дълго и подробно било на записа, не ни се стори така. Докато обиколим някой от обектите, обяснението свършваше точно тогава.
От Плиска очаквах повече. И на крепостта текат някакви реставрации, освен на базиликата, но е малко разочароващо. Табелите са оскъдни коя сграда каква е била и до една от реставриращите се имаше изваден водопровод, който се търкаляше и чупеше отстрани, вместо да е на мястото си. Базиликата добре я правят и почти са приключили.
От там обектите в Шумен. Първо минахме през джамията (пълно разочарование за мен, действаща джамия в стоте национални обекта) Практически няма нищо за разглеждане, малък вътрешен двор (ужасно прашен, текат ремонти), а влизането в джамията изисква събуване, като, че си отишъл на молитва, а не да разгледаш туристически обект. Отказахме и от вратата ни разказаха кое място в джамията за какво е. момчето беше много любезно, но определено на действаща джамия мястото не е в туристически обекти.
От там се качихме на паметника Създателите на България. Внушителен и монолитен, хареса ни. На слизане минахме през крепостта. На другата сутрин посетихме и музея, въпреки, че печата бяхме взели от крепостта. Минуса е, че отварят сравнително късно, чак в 10ч.
Мадарския конник беше следващата спирка. Няма нужда да казвам, че ако сте в района не може да го пропуснете, определено си заслужава. Решихме да не гледаме пещерите (разбрахме, че са малки) минахме през конника, качихме се на крепостта и обратно през конника. До крепостта качването е доста, но си заслужава, гледката е неповторима. И паметника в Шумен от там се вижда.
Следващата спирка беше Девня, музея на мозайките.
От там Варна. Там беше малко разочароващо. В моята книжка пише, че работят до 20ч., а се оказа до 17. Печата е в историческия музей, макар да има какво друго да се види. Разходихме се до морската градина и стигнахме да военния музей. Работят до 18ч., продават билети да 17.30. В 17.40 искахме да платим пълната такса за да влезем само в двора да видим само големите експонати, без да влизаме в сградата, не разрешиха. Имаше още един човек на касата, на който касиерката хлопна вратата, а той каза, че от 15 минути се разправя с нея, че сина му е ученик, а тя се запъната да представи ученическа карта, като, че всяко дете я взима на почивка. Изчакала да стане време да спре продажбата на билети с разправията и не му дала.
След ден почивка, посетихме Балчик и Калиакра. На Балчик е голяма неразбория, хич не ни хареса. Какво пречи двата печата да са недно място, въпреки разправиите м/у толкова институции не разбрах На 3 различни места, 3 различни карти, изобщо бъркотия.. За сметка на това нос Калиакра ни хареса много.
На сутринта първо в Добрич. В музея на Йовков отидохме. Минахме и през стария град, където пихме боза, налята от чешма.
Силистра - музея е много интересен.
Резерват Сребърна. Само от сградата гледахме пеликаните, че валеше иначе има пътеки по които може да се разходиш в резервата.
Тутракан. Музея на Денавския риболов е интересен, защото е различен. Има надуваем макет на най-голямата риба хващана там, 3.5 метрова моруна. Посетихме и военното гробище, което е наблизо, извън Тутракан е. Няма табели за него, а за селото, в музея ни ориентираха как да стигнем.
Русе, пантеона.
с. Басарбово и Иваново, скалните манастири
Бяла, моста на Колю Фичето и музея. Ако имаше печат на моста до музея нямаше да стигнем, но добре, че така стана, защото е интересен. След ремонта на кръстовището, за моста трябва да хванеш изхода за някакво село (забравих му името), няма изрична табела за него.
И последна спирка Плевен. Както казах панорамата ни беш в топ 5

# 551
Първоначално останах с убеждение, че изобщо не сте стигнали до горе
 Питахме тогава дали може да отидем горе,четох ,че можело да се качва.Тя каза-не може,интересното е тук долу.
Това е съвсем различно от, не можахме да се върнем.
Когато е без беседа не екскурзовода определя времето, определя го когато има. Без нея екскурзовода се води от първите от групата които продължават, защото не може да остави групата да се разкъсва. Ако някой е препускал и разглеждал набързо, както сте били малко хора, се е водела по първите, които са се запътвали към следващата зала. Аз горе я попитах може ли да снимам и после да платя, нямаше никакъв проблем. Даже последни слязохме към последната зала. Не може да стоите колкото искате, защото следващата група трябва да влезе в определен час.

Та като съм почнала поне да дам отчет на голяма обиколка. Доста е дълго, за който му се чете
Скрит текст:
Тръгнахме с първа спирка Търговище. Беше неделя, музея не работи, отидохме на крепостта. Печата се взима от паркинга. Има 2 църкви, освен крепостта, не са на едно място и е обикаляне по пътеки да видиш всичко. И табели и карта има, текат разкопки. На другата сутрин видяхме Славейковото училище, интересно е.
Преслав беше втората спирка. Най-много там ни хареса. Първо отидохме до музея, после да крепостта. Там си взехме аудио гид, който ни разказваше през цялото време. Табелите също са доста обстойни, но е много по-лесно да разглеждаш и да ти се разказва, вместо да стоиш на едно място и четеш и после да гледаш. Момичето на касата каза, че много дълго и подробно било на записа, не ни се стори така. Докато обиколим някой от обектите, обяснението свършваше точно тогава.
От Плиска очаквах повече. И на крепостта текат някакви реставрации, освен на базиликата, но е малко разочароващо. Табелите са оскъдни коя сграда каква е била и до една от реставриращите се имаше изваден водопровод, който се търкаляше и чупеше отстрани, вместо да е на мястото си. Базиликата добре я правят и почти са приключили.
От там обектите в Шумен. Първо минахме през джамията (пълно разочарование за мен, действаща джамия в стоте национални обекта) Практически няма нищо за разглеждане, малък вътрешен двор (ужасно прашен, текат ремонти), а влизането в джамията изисква събуване, като, че си отишъл на молитва, а не да разгледаш туристически обект. Отказахме и от вратата ни разказаха кое място в джамията за какво е. момчето беше много любезно, но определено на действаща джамия мястото не е в туристически обекти.
От там се качихме на паметника Създателите на България. Внушителен и монолитен, хареса ни. На слизане минахме през крепостта. На другата сутрин посетихме и музея, въпреки, че печата бяхме взели от крепостта. Минуса е, че отварят сравнително късно, чак в 10ч.
Мадарския конник беше следващата спирка. Няма нужда да казвам, че ако сте в района не може да го пропуснете, определено си заслужава. Решихме да не гледаме пещерите (разбрахме, че са малки) минахме през конника, качихме се на крепостта и обратно през конника. До крепостта качването е доста, но си заслужава, гледката е неповторима. И паметника в Шумен от там се вижда.
От там Варна. Там беше малко разочароващо. В моята книжка пише, че работят до 20ч., а се оказа до 17. Печата е в историческия музей, макар да има какво друго да се види. Разходихме се до морската градина и стигнахме да военния музей. Работят до 18ч., продават билети да 17.30. В 17.40 искахме да платим пълната такса за да влезем само в двора да видим само големите експонати, без да влизаме в сградата, не разрешиха. Имаше още един човек на касата, на който касиерката хлопна вратата, а той каза, че от 15 минути се разправя с нея, че сина му е ученик, а тя се запъната да представи ученическа карта, като, че всяко дете я взима на почивка. Изчакала да стане време да спре продажбата на билети с разправията и не му дала.
След ден почивка, посетихме Балчик и Калиакра. На Балчик е голяма неразбория, хич не ни хареса. Какво пречи двата печата да са недно място, въпреки разправиите м/у толкова институции не разбрах На 3 различни места, 3 различни карти, изобщо бъркотия.. За сметка на това нос Калиакра ни хареса много.
На сутринта първо в Добрич. В музея на Йовков отидохме. Минахме и през стария град, където пихме боза, налята от чешма.
Резерват Сребърна. Само от сградата гледахме пеликаните, че валеше иначе има пътеки по които може да се разходиш в резервата.
Тутракан. Музея на Денавския риболов е интересен, защото е различен. Има надуваем макет на най-голямата риба хващана там, 3.5 метрова моруна. Посетихме и военното гробище, което е наблизо, извън Тутракан е. Няма табели за него, а за селото, в музея ни ориентираха как да стигнем.
Русе, пантеона.
Бяла, моста на Колю Фичето и музея. Ако имаше печат на моста до музея нямаше да стигнем, но добре, че така стана, защото е интересен. След ремонта на кръстовището, за моста трябва да хванеш изхода за някакво село (забравих му името), няма изрична табела за него.
Прочетох с интерес.
На половината места сме били, на другата - все още не.
Отбивката на кръговото за моста на Колю Фичето при Бяла е за с. Стърмен.

# 552
Може би аз грешно обяснявам.Не сме препускали,не сме бързали,екскурзоводката ни подканяше всяка минута да вървим.Другата група след 10 минути ли влиза.Горе имах предвид -отгоре на сградата не пускат ли,и асансьор има.Радвам се,че всички сте доволни.Нашите 2 семейства бяхме разочаровани от това ни посещение.Хубави емоции в следващите обекти пожелавам!

# 553
  • при късмета
До сега не съм чувала някой да иска да се качва на покрива на сградата. Правилно ли разбрах?
Ако това сте очаквали е нормално да сте разочаровани. Или пък си мислите, че под "панорама" трябва да видите панорамата от покрива на сградата?

# 554
  • При елфите ...
...
Скрит текст:
Русе, пантеона.
Благодаря за подробния и полезен разказ... Имам набелязан подробен маршрут и ще ми бъде от полза информацията...

Общи условия

Активация на акаунт