Национални туристически обекти - 5-та тема

• 113 939
  • 842
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Значи сме били заедно на Шипка 😁. Ние минахме църквата, паметника Шипка-до горе само пеша, по стълбите, имаше сняг. Пътя за колите не е изчистен, иначе беше слънчево и топло. От там, Габрово-Етър, имаше страшно много хора. Соколски манастир, след това Дряновски манастир и пещерата Бачо Киро. За съжаление за Велико Търново не ми стигнаха силите, а и времето напредна много.

# 766
  • при късмета
Ние спряхме на бариерата, до там си беше добре изчистено. До паметника се качихме не по стълбите, а по обиколната асфалтова пътека, че със стълбите имам голям проблем. А детето много се радваше на снега.
Да допълня, че момичето в Тракийската гробница беше много любезно и въпреки, че малко бяхме закъснели, разгледахме и си взехме печат и марка. Сатана ѝ съвестно, че идваме чак от София и да не можем да влезем, а беше 16.40ч. и вече беше почти приключила касата. Но остави, че в книжката я няма тази информация, я няма и в сайта, защото проверих дали работят

# 767
  • София
О вие сте стигнали доста късно, аз нямаше как да паркирам до бариерата имаше много коли. Спрях на паркинга, да кажа ресторанта не става, храната не беше добре, ако някой ходи по добре да си носите нещо за ядене. В Дряновския манастир има ресторант отзад, той е ок. Не зареждат много, заради пандемията ме знаят какво и колко дс купят. Пещерата Бачо Киро не е кой знае какво, децата не бяха очаровани. Работи само късия маршрут и влизаш сам 🤔, без екскурзовод.
И сте много права не качват информация за обектите, особено сега в тази обстановка.

# 768
  • София, България
Да попитам нещо. Четох, че Златните мостове на Витоша са затворени за автомобили между 11 и 15 часа. Това сама за почивните дни ли важи или и през седмицата?

Забраната се спазва. Живеем в Княжево и се качваме всяка седмица. Важи само за уикенда. От 11 до 14 часа е. За зимния сезон часовете са от 10 до 14.00 часа. Полицейски коли стоят и спират движението на обръщалото на автобуса преди Бялата вода. Даже по някой път стоят на самата Бяла вода, защото има коли, които минават по стария път.
Спират движението и по Драгалевския път, но не знам къде точно.

Ето сайта на парка:
https://park-vitosha.org/

Ние сме планирали по Великден старите столици - Плиска, Преслав ... никога не сме ходили в района, тепърва трябва да проучвам какво да гледаме, къде да нощуваме. Знаете ли дали работи историческия парк, който откриха наскоро, някъде около Варна май беше?

# 769
Да попитам нещо. Четох, че Златните мостове на Витоша са затворени за автомобили между 11 и 15 часа. Това сама за почивните дни ли важи или и през седмицата?

Забраната се спазва. Живеем в Княжево и се качваме всяка седмица. Важи само за уикенда. От 11 до 14 часа е. За зимния сезон часовете са от 10 до 14.00 часа. Полицейски коли стоят и спират движението на обръщалото на автобуса преди Бялата вода. Даже по някой път стоят на самата Бяла вода, защото има коли, които минават по стария път.
Спират движението и по Драгалевския път, но не знам къде точно.

Ето сайта на парка:
https://park-vitosha.org/

Ние сме планирали по Великден старите столици - Плиска, Преслав ... никога не сме ходили в района, тепърва трябва да проучвам какво да гледаме, къде да нощуваме. Знаете ли дали работи историческия парк, който откриха наскоро, някъде около Варна май беше?
Няколко дни от пролетната ваканция  отделяме за посещения на исторически места в България. Тази бяхме в района на Велики Преслав. Плиска сме ходили няколко пъти.
Нощувахме в Осмар - Осмарски къщи. Има доста такива и в съседните села. В Осмар в Окото или Халката както и скалните манастири. Едно от зареждащите енергийни места според Ванга.
Велики Преслав има музей, задължително е да се види Преславското златно съкровище. За първи път видяхме такава изработка. В музея изгледахме филм за строителството и развитието на старата столица.
На руйните е хубаво да отиде човек подготвен, няма аудио гид , няма беседа. Иначе е добре оганизирано. Отне ни около 3 часа.
После посетихме Шумен - Старият град, Паметника на създателите на българската държава, Джамията - една от най-големите на Балканите (детето беше впечатлено от разказите за Алах и Мохамед) има доста исторически къщи. Не успяхме всичко да видим.
След това посетихме Мадарският конник - идеално запазен с чудна организация.

Плиска е на 30 км. и отнема почти цял ден.
Ние посетихме Свещари - на около 80 км. Влиза се с група от около 10 човека на всеки 20 минути. Задължително с екскурзовод. От там бяхме на животворният извор при Демир Баба Тепе. Има стаичка музей. И уредника е приказлив та разказа как да изчистим греховете и на кой камък да полегнем за да се заредим енергийно Simple Smile

Разград е на около 40 км. Имат добре запазен старинен град (Римско време) музей към него както и интерактивен музей (освен Музейко нямах представа, че има такъв в България) , имат зоологически кът в парка.И приятно заведение в центъра.

# 770
  • с трима мъже :)
В Плиска има музей, мноооого хубав. И уредникът беше супер готин, много знаеше това момче и много интересни неща ни разказа. Преслав е посъборен, и там обикаляхме, но нямаше толкова много за гледане.

Иначе ние бяхме в Копривщица този уикенд, дето мина. Странно... при толкова много музеи и къщи, имаме 1 печат само. Казаха, че е един (общ). Ние и преди сме ходили там, пак така - два дни ходене и обиколки на всички музеи и къщи, но тогава не сме събирали печати, та този уикенд го направихме.

Относно храненето: понеже сега има мерки, се яде само навън. На обяд е добре, хапнахме в едно ресторантче, отвън, първия ден. На слънчице.

Но аз, лично, бих препоръчала на всички ресторант-градина БЪЛГАРИЯ. Там вечеряхме и обядвахме на втория ден.

В Панагюрище сме били, преди години, беше разкошно изживяване, още си го спомням с умиление. Но пак по времето, когато не сме събирали печати. Та и за там се чудя да се ориентираме някой ден. Може и да НЕ е с преспиване. Те на 1 май нямаха ли възстановки на Априлското въстание? Дали ще има сега, предивд пандемията, мерките и забраната за струпване на много хора?

На 2 май е Великден, та най-вероятно няма да отидем на 1 май, но все пак да питам... дали знаете нещо?

И сега... НИКОГА не сме били в Силистра и този регион (освен в едно село, до Тутракан, на една турска сватба, прекрасна!)

Кажете ми как да си организираме Силистра и околности. Препоръчайте, моля, къде да спим, къде да отседнем, къде да хапнем, какво да видим - къщи, музеи пътеки за разходки, поляни, съседни села и т.н. Ако има много места за посещение, може и да пуснем някой ден отпуск.

Вероятно Североизточна България (визирам Силистра и околности) ще остане за юни месец, съвсем първите дни, или края на май. Още не зная, малкият син е 7 клас, има матури тази година, но някъде там, предполагам, че ще бъде.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!

# 771
  • при късмета
В Копривщица печата си е един. Само, че се взима от всякъде, дори от самите къщи за настаняване и сувенирните магазини.
В Преслав и Плиска бяхме преди 2 години. И двата музея ни харесаха, но като цяло очаквах повече от Плиска, а повече ни хареса Преслав. Не знам защо сега няма аудио гид, но ние тогава се възползвахме и беше много удобно. А златното съкровище наистина е уникално

# 772
  • Пловдив
Може ли препоръка за ношувки в района на Плиска и Преслав? Освен Осмар.
Може и на лс Simple Smile
Мерси.

Замислям и аз разходка към оня край.

# 773
  • София
Миналата година сондирах мнения за района и ми препоръчаха следните хотели: Осмарски къщи, Омуртагов мост, къща за гости Версай, Вила Булгара, Комплекс Стара Плиска, Замъка (Шумен), Кьошковете и Орбита в парка (Шумен).

# 774
Може ли препоръка за ношувки в района на Плиска и Преслав? Освен Осмар.
Може и на лс Simple Smile
Мерси.

Замислям и аз разходка към оня край.
На всякъде има къщи със стаи под наем. Хубави и добре обзаведени.
Аз исках да има механа/ ресторант защото пристигнахме късно и да не обикаляме. Да готвят домашни неща - мекици, баница, прясно сирене и домашно вино. В Осмарски къщи имаше Сауна и масажи - не стигнах до тях поради липсата на време Simple Smile И разбира се да има хубав двор за почивка Simple Smile

Искам да похваля и пицария ОТТО в Шумен. Чудни италиански пици и прясна паста.

След като миналата година в Белоградчик изпаднах в ужас къде да ядем  Simple Smile Винаги съм с някакво притеснение при непознати места. За тази година не попаднахме на кофти място.
И в Разград в Enjoy - беше вкусно, чисто и с прекрасно обслужване.

# 775
  • Русе

След като миналата година в Белоградчик изпаднах в ужас къде да ядем  Simple Smile Винаги съм с някакво притеснение при непознати места. За тази година не попаднахме на кофти място.

Тук изпаднах в тих ужас. Планирала съм по Великден 5 дена в нея махала

За Силистра - скоро не съм била в града, но освен него наблизо са Сребърна и Тутракан. По него път има хубава кръчма за ядене. После ще добавя името, че получих мозъчно затъмнение. В Тутракан бяхме на 3-ти март. Старият град не е като другите такива, но все пак е симпатичен. Има музей, който не влиза в 100-теНТО. Музеят, който влиза е на пешеходно разстояние и е що годе интересен. Кея направиха скоро. Готино място за хапване, в близост до стария град - Лодката. За друго интересно в него район засега не се сещам. Вече към Русе по се намират.

# 776

Тук изпаднах в тих ужас. Планирала съм по Великден 5 дена в нея махала

Има един ресторант -При Иван! Чуден е, чист и вкусен. Ама Иван не работи два дни от седмицата - не помня кои Simple Smile Точно тогава се оказахме там. Човека ни насочи към ресторанта в хотела, но пък там имаше зелено училище. Та пробвахме два народни ресторанта Simple Smile - Въпроса беше да поръчаме полуфабрикат за да няма грешка. Един от тях поне имаше изглед към скалите та преглътнахме гадните кебапчета и суровите картофи - за обслужването не ми се говори. А другият беше още по-трагичен - срещу входа на хотела.

# 777
  • Пловдив
Ние хванахме Иван, та компенсира от къщата за гости Simple Smile
Не препоръчвам Бедрок.

# 778
Ние хванахме Иван, та компенсира от къщата за гости Simple Smile
Не препоръчвам Бедрок.
Но пък собственика на Бедрок, органзира сафари около скалите. Беше изключително приятно и много интересно. Огромната част от скалите не се вижда без тази обиколка и беше чудесно някой местен да ни ги покаже.

# 779
Скрит текст:
В Плиска има музей, мноооого хубав. И уредникът беше супер готин, много знаеше това момче и много интересни неща ни разказа. Преслав е посъборен, и там обикаляхме, но нямаше толкова много за гледане.

Иначе ние бяхме в Копривщица този уикенд, дето мина. Странно... при толкова много музеи и къщи, имаме 1 печат само. Казаха, че е един (общ). Ние и преди сме ходили там, пак така - два дни ходене и обиколки на всички музеи и къщи, но тогава не сме събирали печати, та този уикенд го направихме.

Относно храненето: понеже сега има мерки, се яде само навън. На обяд е добре, хапнахме в едно ресторантче, отвън, първия ден. На слънчице.

Но аз, лично, бих препоръчала на всички ресторант-градина БЪЛГАРИЯ. Там вечеряхме и обядвахме на втория ден.

В Панагюрище сме били, преди години, беше разкошно изживяване, още си го спомням с умиление. Но пак по времето, когато не сме събирали печати. Та и за там се чудя да се ориентираме някой ден. Може и да НЕ е с преспиване. Те на 1 май нямаха ли възстановки на Априлското въстание? Дали ще има сега, предивд пандемията, мерките и забраната за струпване на много хора?

На 2 май е Великден, та най-вероятно няма да отидем на 1 май, но все пак да питам... дали знаете нещо?

И сега... НИКОГА не сме били в Силистра и този регион (освен в едно село, до Тутракан, на една турска сватба, прекрасна!)
Кажете ми как да си организираме Силистра и околности. Препоръчайте, моля, къде да спим, къде да отседнем, къде да хапнем, какво да видим - къщи, музеи пътеки за разходки, поляни, съседни села и т.н. Ако има много места за посещение, може и да пуснем някой ден отпуск.

Вероятно Североизточна България (визирам Силистра и околности) ще остане за юни месец, съвсем първите дни, или края на май. Още не зная, малкият син е 7 клас, има матури тази година, но някъде там, предполагам, че ще бъде.

ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!
В Силистра има добре уредени археологически и етнографски музеи, също римска гробница и Крепостта „Меджиди табия“. Парка край река Дунав е много приятен за разходка. На около 17 км от града на запад се намира чуден биосферен резерват "Сребърна", като посещението в четвъртък е безплатно. Там могат да се наблюдават пеликани и други редки птици, растения и животни. Селцето е много красиво и мисля, че предлага места за настаняване. Ние не сме ходили там с преспиване и затова не мога да препоръчам хотел в околността.
Имам много приятни спомени от музеите в Тутракан - исторически и музей на дунавския риболов и лодкостроенето.

Общи условия

Активация на акаунт