Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 315
  • 766
  •   1
Отговори
# 120
Отново се вмъквам в темата, за да споделя! След,като замразих нещата с продажбата , за неопределен период ( не знам,кога пак ще пусна обява или ще се наложи да наем брокер), ми се обадиха от ентата агенция,която знаеше за моя апартамент! Имали сериозни клиенти ,много спешно търсили,точно там и т.н. Съгласих се (не знаеш от къде ще изскочи заека)! Младо семейство ,пари кеш, оженили се сега,вече бременни, търсят само новостроителство тристаен  и само в централните квартали. Всичко ОК. Видяха го , много го харесаха и ще мисля( е това е ясно, нали апартамент купуват, не обувки), след два дни ми звъни брокерката им и ми казва,че са съгласни да го купят, нооооооооооо!!! Правят ми оферта с 7000евро по-малко  newsm78  Е, много се извинявам, но нещо някои хора не са много наясно с нещата! Не стига,че моята цена е около 680евро и експерт да си и да не си, ще ти стане ясно,че е супер изгодна, ама вече прекаляват! Разбира се ,че отказах, то те бързат, аз не !
 Както някой с месеци търси да купи, така съм се настроила,че с месеци, ще се продава,май е същото и от двете страни?!

# 121
Аз като пресен купувач бих те посъветвала да откажеш. И ние пробвахме да свалим цената пробвахме с 2-3 хиляди евро, смъкнаха ни само 500. 7000 е много, не бих се замислила да отправя такова предложение, звучи нереалиастично и нагло.

# 122
Аз като пресен купувач бих те посъветвала да откажеш. И ние пробвахме да свалим цената пробвахме с 2-3 хиляди евро, смъкнаха ни само 500. 7000 е много, не бих се замислила да отправя такова предложение, звучи нереалиастично и нагло.

JonyBonboni ,благодаря ти за отговора и за подкрепата bouquet Откакто пиша и чета тук, разбрах,че не е лесно и на двете страни!Аз съм от тези пишещи,които споделят случките си в имотния пазар, не влизам в спорове, за мен са безсмислени. И аз съм съгласна,че на едни сериозни хора,които искат да купят жилището, може да се стигне до някакъв (дори и малък ) коментар. Но 7000 евро са много сериозна сума и не виждам дори, как може да се говори за такава отстъпка.
Обадих се и отказах! Не е грешно решение, ще си чакам подходящия момент!

# 123
  • In the shadows of my mind
Пробват се хората, защо не  Grinning
Преди около година гледахме апартамент в Младост 2, имаше забележки, но като цяло ни хареса. Заради няколко основни проблема на жилището направихме оферта с 4-5 хил. евро по-ниска, вече даже не си спомням колко беше по-ниска нашата цена. Продавачката в този момент реши, че ще вдигне цената на имота с още 5 хиляди евро  Laughing #Crazy и ние се отказахме. След това нейната брокерка ни звъня сигурно 10 пъти с намалена цена, отново и отново. Накрая го продадоха за толкова, колкото предложихме ние, след 6 месеца на пазара. А собственичката уж много бързаше.
На друго жилище, на което правихме оферта, но не купихме, ни направиха отстъпка 5 хил. евро.
Всичко се случва  Peace Но, когато имотът е точно оценен от продавача, то купувачите трябва да са наясно с това и да си спестят и времето, и разправиите.

# 124
Отново се вмъквам в темата, за да споделя! След,като замразих нещата с продажбата , за неопределен период ( не знам,кога пак ще пусна обява или ще се наложи да наем брокер), ми се обадиха от ентата агенция,която знаеше за моя апартамент! Имали сериозни клиенти ,много спешно търсили,точно там и т.н. Съгласих се (не знаеш от къде ще изскочи заека)! Младо семейство ,пари кеш, оженили се сега,вече бременни, търсят само новостроителство тристаен  и само в централните квартали. Всичко ОК. Видяха го , много го харесаха и ще мисля( е това е ясно, нали апартамент купуват, не обувки), след два дни ми звъни брокерката им и ми казва,че са съгласни да го купят, нооооооооооо!!! Правят ми оферта с 7000евро по-малко  newsm78  Е, много се извинявам, но нещо някои хора не са много наясно с нещата! Не стига,че моята цена е около 680евро и експерт да си и да не си, ще ти стане ясно,че е супер изгодна, ама вече прекаляват! Разбира се ,че отказах, то те бързат, аз не !
 Както някой с месеци търси да купи, така съм се настроила,че с месеци, ще се продава,май е същото и от двете страни?!
Не се чувствай засегната, защото всеки пробва. Всякакви случай , била съм и от двете страни. Не си замразявай продажбата, ако твърдо си решила , заради случая. На мен ми се струва, че те нямат нужната сума и затова пробват. На мен преди ми беше писнало  да идват хора без да имат парите (щели да продават), да се пазарят, да се чудят какво да измислят , за да смъкнат цената. Дори брокерите не знаели уж , че още само възнамерявали. Лошото е че си под напрежение, ако живееш в това жилище-все пак обикалят по стаите , гледат , не може да е разхвърляно.
Кажи , че цената е крайна да знаят брокерите и че няма да има коментар да не се пробват.
Би ли споделила ( ако искаш ), какво е жилището и каква е цената. Другото е , ако ти е важно да се договорите всички такси, данъци и комисионни да са за тяхна сметка и цената да ти е крайна (моя колежка така направи преди, но не смъкна толкова ).
Все пак няма на безценица да си продаваш жилището, защото и цените се вдигат. Но пък , ако е голяма сумата и искаш нещо да купиш трябва да прецениш, после да купуваш много по-скъпо и тези 7хиляди да са нищо.  Пък и не е казано толкова да смъкваш. То са всякакви договорки докато стане сделката. Моят съвет е без да знам случая , може да смъкнеш едно 1000-2000 евро и те да поемат разходите и комисионната . Пак тая цена и твоето ще стане. Пробвай ако искаш.

# 125
Така е хората явно се пробват и наистина ми се струва, че нямаха цялата сума! както и да , да не се повтарям - друг ще дойде. А за жилището преди бях писала и ми беше изтрит коментара. Сега не знам дали е забрането ( не го бях написала,като обява) newsm78 Тристаен ,новостроителство, централен квартал (една спирка от центъра на София). Цената не е космическа, а е на купената от строителя по 680евро за кв.м. Цената си е крайна ! не го продавам за печалба или нещо подобно,но не мога да го продам и на загуба! Мисля,че с този драстичен скок на цените в последно време, тази цена няма какво да се коментира! Благодаря ви момичета:)

# 126
Габи, я пробвай да си пуснеш ти обява. В OLX, базар бг., други сайтове за имоти. Направи си и снимки на имота и ги качи към обявата. Сложи по-висока цена, който е решил ще купи, за  да имаш и къде да свалиш малко. Ми то си е твойто много изгодно , прекалено май. Фирмите сами ще ти се обаждат и търсят , може и самите хора -това малко си е риск. Просто си увеличи цената и това е. Хич не се отчайвай и мисли това-онова. Когато най-малко очакваш точно тогава се случват нещата.

# 127
 Hug Много ми оправи настроението !!! Ей, тва си е предложение, наистина понякога на евтиното и изгодното хората не вярват май (защото са си наплашени ,естествено с тия измами и лотарии и какво ли още не , което ни залива отвсякъде). Ще помисля над тази идея , мерси:)

# 128
  • София
Като купувач да споделя - на нас не ни отбиха от цената, но пак купвам с кеф, защото това е "моето" жилище. А и намирам продажната цена за повече от приемлива.
Но имам приятели, които са постъпили като в твоя случай, Gabriele07 . Предложили са цена значително по - ниска от обявената. Толкова са имали и не са можели да си позволят повече. Но в техният случай продавачът е приел.
Може би въпросът е в това как се прави предложението - то не бива да е обидно за насрещната страна. Съгласете се, че както има купувачи, които предлагат срамно ниска насрещна цена, така има и продавачи, които се самозабравят като определят продажната.

Ние търсихме около 2 месеца интензивно. Смятам, че година - две, както някои споделяте, са неразумен срок. И ние направихме компромиси с това, което си бяхме поставили като цел. Но аз наистина се влюбих в жилището. Дано финализираме сделката успешно.

# 129
Чак сега намирам време да ви разкажа през какви цигании минахме.
Първо цената беше обявена с включено обзавеждане без детската. Още на огледа го уточнихме това. С брокерката два пъти говорихме - така е. Изведнъж отиваме да подписваме и те казаха, че искат 1500лв. за обзавеждането. Ние не се съгласихме. После поискаха 900лв. за някои неща, ние се съгласихме. Разбрахме се да поделим таксите. Изведнъж, пак се отметнаха и казаха, че няма да делим никакви такси.  Shocked
Ние с мъжът ми вече се изнервихме, втора врътка в наш ущърб. Мислихме няколко часа и се обадихме на брокерката и казахме - или да си удържат на думата, или се отказваме, защото не сме някви шматки.
Мрън-мрън, съгласили се да делим, но на данъчна оценка. Ние се изнервихме отново и казахме, че сме съгласни, но вече не искаме обзвеждането. Като помислихме трезво искаха 900лв. за два стари климатика (ние си имаме в квартирата нов), бойлер ( и бойлер имаме ) маса с шест стола (ние имаме три  Laughing) и диван. И за какво да им купуваме нещата? Казахме на брокерката. Стигнахме до решение. Отиваме на сделката вчера и те много ядосани, че искаме апартамента необзаведен, за тях било много хамалогия. Казах им, че и за нас е хамалогия имаме много багаж. Ако искат да оставят нещо ок, но пари не даваме. Тъпо им стана. Опитаха се да ни баламосват, че като си свалим климатика не ставало нищо от него.  Joy От девет кладенеца вода вадиха, молиха се да ни продадат бойлера. Отрязах ги, казах им, че едва ли не ни предлагат да изхвърлим нашия, за да купуваме тяхния.
Принципно много ме е яд да се опитват да ни правят на шматки. Собствениците бяха мъж и жена, мъжът си позволи да прави коментар, че се правим на цигани, а моят мъж го поряза и каза, че не ни е харесала тяхната лъжа, дефакто ние намерихме обявата, че апартамента се продава с обзавеждането, а бяхме излъгани. Направиха опит да ни кажат, че ше ги чакаме, щото видите ли..
Но брокерът стопира тази абсурдна беседа и донесе кафе.  hahaha

# 130
JonyBonboni , да не те попарвам излишно, но просто превантивно внимавай с тези хора. Не че нещо, но предупреди брокерката, че преди да изповядате жилището искате да го видите , ако такава ви е уговорката да е свободно тогава, което ме съмнява.
Понякога хората изпростяват дотам, че не е за вярване. Или искай някакво приложение към договора точно упоменато какво оставят и в какъв вид или нещо такова.
Пример мой от преди години. Купувам малко жилище много изгодно (с това дето ми остана от лутането в новото строителство и после  купуването набързо на жилище за живеене) Та... виждам едно, подписваме, плащаме , изповядваме и...ми дават на другия ден брокерите ключовете бил се изнесъл човека, предал им ключовете  и е  свободно жилището. Да...ама не. Отиваме, няма я металната врата и стои само касата и обикновената талашитена врата . Преградна стена имаше нещо като бокс направено и нея я няма-изкъртено и стои на тавана някаква лента дето само напомня. Плочките в банята половината липсват (стари и некачествени, но ми вършеха работа на първо време) Бях в шок. Оплакахме се ,разправяхме се, но собственика изчезнал от София , диря няма и пихме една студена вода и така си остана(( Бившата му жена представа си нямала къде е и нищо не знаела, само половината пари взела (и двамата бяха собственици)
Тези толкова хитри като те чета, та си позволявам да ти кажа да си имате едно на ум и презастраховате. Не че нещо ще стане, ама...да си знаят и брокера да им светне.

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 23:19 от Sun Ray

# 131
  • София
не ми е ясна тази нова мода да се продава с обдавеждане.
Преди години продадох и купих апартаменти - и двата си ги предадохме празни.
Има си хамали за изнасянето, не са непосилни цените им.
Всеки е различен, но аз не бих живяла в мой нов дом с мебели на непознати. Мисля, че ще ме е гнус да сядам на дивана, да лягам на леглото им.
След време купих апартамент с обзавеждане, но той беше за даване под наем. А и собственика беше закъсал със залагания в нета и го гонеха едри момчета. Та той си взе лаптопа и дрехите, не се е пазарил за бойлера и духалката, остави всичко. Но пак не съм го ползвала, Боядисах апартамента и след почистване от фирма го дадох под наем.

# 132
Aisha, ако апартамента/мебелите/обзавеждането са нови, а и ти допадат, даже понякога е правено с проект от човек, разбиращ от тези неща - е ок.
Особено ако ти е първо жилище, и досега си бил на квартира - защото тези неща, особено довършилтените работи, често влизат в общата цена на ипотеката, която е с по-ниска лихва от допълнителен заем, който би взел за довършване. Новообзаведените/нови апартаменти на пазара от личния ми опит рядко са някакъв мега бароков потрес, по-скоро ще попаднеш на продавач, опитващ се да продаде поостарели мебели в живян апартамент (5-6г.) като нови.
Ето, аз си признавам - нямам капка пространствено мислене, да мисля кое къде би трябвало да отиде функционално, цветово, и т.н.. Взехме нов апартамент, без да е живяно в него реално, и сме доволни и щастливи в него вече почти 2 години.

# 133
  • Beyond the stars
Чета ви аз тихомълком от няколко теми и влизам рязко с въпросче  Mr. Green
Харесахме жилище, което ни устройва идеално като цена , квадратура, състояние и т.н. Въпросът е, че към настоящия момент в него живеят собствениците, които ще купуват по-малко жилище. Т.е. с нашето капаро на предварителен, ще капарират тяхното ново (което ще си намерят до тогава примерно), съответно при изповядване на сделката после те ще си приключат тяхната, като съответно се даде някакъв срок за освобождаване и предаване на владение.
Та въпросът ми е - вие бихте ли се навили и като цяло какви рискове виждате в цялата занимавка?  Peace

Усмихнат четвъртък и успех на всички с продаване/купуването  bouquet

# 134
  • София
Та въпросът ми е - вие бихте ли се навили и като цяло какви рискове виждате в цялата занимавка?  Peace
Какво има да се навиваме?  Grinning
На нас ни предстои същото като на вашите продавачи, само че за по-голям апартамент (като обаче не разчитаме на капарото). Не виждам какъв риск може да има. В предварителния договор се описва точно и ясно относно времето за което апартаментът следва да бъде освободен. В случая ако говорим за риск, по-скоро е за продавачите.

Общи условия

Активация на акаунт