Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 308
  • 766
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря!
Ние също ще продаваме и после ще купуваме и още не сме наясно за крайния бюджет, имаме само ориентир, но пак според наши сметки - не според оценка на брокер. Основните ни изисквания са: 3 спални, 2 санитарни възела, да не е 1-ви или последен етаж, да има тераса, без Топлофикация, да има асансьор. Ее ще се радваме и на закрито парко място,но не е болка за умиране. Трябва да се ориентираме и за локацията,т.к сме с 2 малки деца са важни градини/училища/парк, транспорт като цяло и т.н
Това без Топлофикация ми харесва и на мен)) Болна тема ми е направо, но няма как да стане(( Само в Лозенец и то в едната част около Семинарията (ако се не лъжа) нямат парно. Дори новите блокове ги задължават (почти изнудват) да се включат и няма мърдане. Така знам от познати наскоро им стана готово жилището през какво минаха и пак се включи блока. Странно , но този дето ти го пуснах е с локално парно, а района е топлофициран. Не съм наясно , но май не са към Топлофикация и е местно , което е супер. Големите имат по 2 санитарни възела по принцип. Няма лошо да видиш и добиеш представа и набележиш , в същото време да си продаваш. Винаги не излизат сметките както ги смяташ,защото се включват идеални части, от стените половината някак го смятат, не е  само стаите и сервизните като чиста площ.
Хубавото на готовите е че можеш да си видиш реално големината на жилището, също и да провериш по нот. акт си е записано. По-големите по-трудно и дълго време се продават, така че можеш да оглеждаш отсега. Ако твърдо си решила да продаваш си направи данъчна оценка май важеше 6 месеца , за да си готова и го обявявай за продажба,както и да почваш да търсиш. Иначе това е хубав район с каквото търсиш-училища , детски градини, има си всичко и наблизо пазара . Това Младост пък на мен ми е мъгла пълна и не съм фен на този район изобщо. Цените направо ме изумиха за там. Току-що по ТВ казаха, че 1200 евро върви някъде средната цена на кв.м. жилището обаче в София По-принцип южните райони са по-скъпи жилищата.
Като махнеш данъци, такси и комисионни при продажба и изнасяне разходи...то какво остава .. Като купуваш пак данъци, такси, комисионни и разходи за ремонт или дооправяне. Накрая , като тегли човек чертата... кон за кокошка малко става((

# 106
  • In the shadows of my mind
И аз съм от тези, дето не искат да имат общо с Топлофикация. С тази разлика, че аз не искам да имам общо и с газификацията на Овергаз или който и да е там. Не, че ЧЕЗ са цвете за мирисане, напротив, но предпочитам да си имам вземане-даване само с тях и Софийска вода, отколкото още и още доставчици...  Crazy
mishoto, виждала съм доста обяви за тристаен старо строителство, при които кухнята е отделна и би могло да бъде направена на трета спалня, а в хола да се обособи кухненски ъгъл в едно пространство с дневната (като холо-кухните в новото строителство). Може да провериш и тези варианти  Peace

# 107
  • София
Да, и на мен ми трябва 4 или 5-стаен апартамент, което ще рече 4 или 5 помещения. Необходими са ми три отделни спални, като кухнята не ми е от първостепенно значение - тя може да е изнесена в килер (ако има такъв, както е в сегашния ни апартамент) или да е обособена във всекидневната.

И да се похваля, че вчера подписахме предварителния договор за апартамент, който продаваме. И при нас имаше цигании и някакви невероятни пазарлъци от страна на купувачите, въпреки че цената на имота е повече от смешна. Накрая кандисаха при условие, че им оставим мебелите, които са отпреди 30 години.  Crazy Което за нас е идеално, защото ни спестяват огромен труд. Има и още за разправяне, но да не спамя.

# 108
  • София
Това в Белите Брези си е чудно, а и цените са такива там. Подземен гараж за 8000 евро е супер.

Стаите са много хубави: съвсем правоъгълни и просторни. Ние като търсихме такъв там преди две години, все попадахме на мезонети. Ако не си бяхме купили, тоя щеше да е нашия.

# 109
  • In the shadows of my mind
Тонка, разкажи за сделката? Не мисля, че е спам, всякакъв опит и информация са ценни  Peace

# 110
Тонка, за каква цена върви горе-долу квадратния метър там?

За Топлофикация, както е в оня виц, и на тях да им....обаче удобството да имаш парно е несравнимо с нищо друго и не си е работа да нямаш, а да се топлиш на климатици е ужасно, просто ужасно. И в крайна сметка, ако се топлиш на ток по същия начин, по който е парното - да ти е топло навсякъде и постоянно, то няма да ти излезе по-евтино в никакъв случай, а напротив, по-скъпо ще е.

# 111
Честито, мила Тонка! Желая ви всичко да мине по мед масло.

# 112
Тонка, за каква цена върви горе-долу квадратния метър там?

За Топлофикация, както е в оня виц, и на тях да им....обаче удобството да имаш парно е несравнимо с нищо друго и не си е работа да нямаш, а да се топлиш на климатици е ужасно, просто ужасно. И в крайна сметка, ако се топлиш на ток по същия начин, по който е парното - да ти е топло навсякъде и постоянно, то няма да ти излезе по-евтино в никакъв случай, а напротив, по-скъпо ще е.
Абсолютно, по-комфортно от парното-няма. Обаче ценообразуването им е ужас. На един многостаен 120-130 кв. нали се сещате колко ще са му сметките зимата, дори и да не се глезят на 26 градуса и да не отопляват всички стаи. Има хора(в напреднала възраст, децата са им отраснали вече), които си продават жилищата, щото с многото радиатори топлото ги съсипва.

# 113
  • София
Джонка, благодаря! Честито и на вас - само хубави моменти и много щастие в новия дом.  Hug

Жилището е във Видин. 80 кв., 4 стаи, панел, външна изолация на целия вход, настилка - паркет (като се изцикли и ще е като нов), ПВЦ дограма. Стигаме до цената, внимание! 31 000 лв.  Laughing Като за северозапада - толкова.
Интересното е обаче, че когато купувачката отишла на оглед, излязла една съседка и й казала, че е луда да купува тоя апартамент, защото блокът потъва.  Shocked Чист абсурд, това не е вярно. Представяте ли си какви дребни душички. Ей, така - да направят мръсно на "гадните софиянци" (тоест на нас), щото те (демек ние) по дифолт си имат пари.  ooooh!
Иначе купувачката седнала да се пазари отново за сваляне на цената в момента, когато брокерката сложила предварителния договор пред нея. Майка ми беше бясна, защото не е очаквала такава цигания.

Сега следва да продадем тукашния ни апартамен и да купим нов. Сегашният ни е 3 стаи, трябват ни 4-5. Смятам да задържим около година и половина, за да съберем още пари, защото не искам кредити и ипотеки. Обаче мъжът ми, умника ми той, предложи още сега да обявим нашия за продажба, но да надуем доста цената (с около 7-8 хил евра), защото знаеш ли, може някой и да се върже и няма да се потим цяла година, докато съберем тая сума. Ще пробваме, пък ще видим. Няма да пришпорвам събитията.

# 114
  • Резерват "Северозапад"
Тонка, браво за сделката!!! Разбирам те напълно, играх го това хоро преди по-малко от месец Mr. Green...още се чудя как успяхме да продадем на сравнително добра цена панелка във Видин Wink. И при нас циганиите бяха доста, но на всичко бях съгласна за да се осъществи сделката ooooh!...там пазарът е на малкото купувачи.

# 115
  • София
О, Сузане, браво! Би ли споделила цената и горе-долу за какво става въпрос. Аз знам, че сме се минали, но въпреки това се радвам, че изобщо продадохме апартамента.

# 116
Тонка, нищо чудно мъжът ти да е прав, защото в момента цените растат. Нека брокерите и анализаторите да кажат, нямам претенции да знам какво ще стане, но според мен сега започва нов период на ръст, който е още в началото и ще продължи. Така че вие си събирайте, но според мен има реалната опасност докато съберете нещо, цените вече да са го надминали. Пак казвам, това е само мое мнение, може да не е меродавно, може и да греша, не съм баба Ванга, но аз ако сега щях да купувам, щях да бързам. Като цяло и аз съм на мнение, че кредит не е хубаво да се тегли, но зависи за каква сума става въпрос, ако е за 10-тина хиляди, може би е по-добре да се изтегли и да се купи на сегашните цени, отколкото да се чака 1 година и цените да скочат с още 20%. Те и сега вече цените не са каквито бяха миналата година.
А злобни хорица и тук има бол и едва ли са по-малък процент от видинчаните:)

# 117
  • София
Мецане, благодаря. Ще ми е интересно да чуя мнение на брокер относно евентуален скок в цените. Ще се обадя и на моята брокерка да я разпитам по-подробно.

# 118
Здравейте. Ако някой си търси апартамент с три спални и две бани, две тераси, холът и кухнята са преходни с арка. Мисля, че е около 110кв. Ние щяхме да го купуваме, но в последствие се отказахме, защото има доста за ремонт, а нямаше да имаме средства, защото има нужда от цялостен ремонт. Беше 37500, сега ми казаха, че е паднал на 36 000Е. Някой, ако го вълнува, мога да дам номер на брокерката.
За Пловдив става въпрос.
Ако поста противоречи на правилата, извинявам се, нека да бъде изтрит.  Peace

# 119
 JonyBonboni , защо да противоречи? Мисля, че точно това търсим тук всички, да намерим нещо изгодно , да си помогнем, да питаме и споделим.
Аз пък искам да питам  , ако може да обясни някой  по-така достъпно тези апартаменти дето се продават на търг , чрез съдия изпълнител. В нашия блок един дори така се продаде, семейството си изгуби жилището((. Но пък дето се казва щом е на пазара, няма как все някой ще го вземе. При това май са изгодни повечето и може да се вмъкна в сумата дето се вика да пробвам. Но ми е пълна мъгла.
Може ли някой да даде линк къде се гледа , как става , има ли риск и какъв за такива жилища.
Сега пък това ме осени като идея.
Честито и на Тонка за продажбата)) Мисля, че мъжът и е прав. Всичко е шанс и няма лошо да опитате.

Общи условия

Активация на акаунт