Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 557
  • 766
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Оф, то се видя кой на кого скача, хайде по-кротко.  Peace

Моята брокерка си каза, че в крайна сметка въпросът е жилището да се продаде. Колкото по-бързо, толкова по-добре за нея. Няма какво да се лъжем.

# 196
Poppea
не разбирам, защо скачаш така на  Льоня ?
Пише като брокер, това не е срамна работа, тук има още негови колеги от чиито съвети много потребители се възползват. Безплатно и напълно доброволно, към тях няма такова отношение.
Всяка сделка е различна с различни условия описани в нот. актовете.
Преди години ние купихме апартамента си и оставихме продавача да живее 9м. без наем. Приели сме, че цената, имота и мястото ти устройват и си заслужава компромиса ни.

На мен ми се струва, че Льоня е тази, която ми скочи, аз само обясних, че информацията е добре да се преценява според този, който я дава. Wink А всеки е свободен да възприема каквото си намери за добре

Ами много хубаво за вас, имали сте бол пари, дали сте. Обаче като гледаш тук купувачите какво пишат, май-май вие сте изключението Wink

# 197
Poppea

темите са за споделяне на мнения и никой не е длъжен да се съгласява с това на другите. Четеш, мислиш, питаш, консултираш се с доказали се в тази област хора и решаваш какво е добре за теб.
Ти си скачай, не ме дразниш. Пиши си, не ме мисли мен и тези които са изключение.
п.п. Може пък и твоята покупка за е сполучлива, но с някои компромиси.

# 198
Poppea

темите са за споделяне на мнения и никой не е длъжен да се съгласява с това на другите. Четеш, мислиш, питаш, консултираш се с доказали се в тази област хора и решаваш какво е добре за теб.
Ти си скачай, не ме дразниш. Пиши си, не ме мисли мен и тези които са изключение.
п.п. Може пък и твоята покупка за е сполучлива, но с някои компромиси.

Не мисля, че скачам, споделям собствен опит, обаче като купувач, а не като брокер - има известна разлика, според мен Wink

Откъде се разбра, че те мисля?!  newsm78 Тук пишат няколко купувачи или кандидат-купувачи, и настроението е видно - като даваш един куп пари, си правиш сметката.

А нашата покупка пък е съвсем отделна тема. Просто покрай нея се сдобихме с опит, който споделям Simple Smile Явно на брокерите не им харесва споделеното, ами тяхна си работа. А пък клиентите им имат свободата както искат, така да постъпват.

П.С. Вие случайно да нямате намерение да продавате? Wink

# 199

Относно адвокатски хонорар - само за преглед на документи и консултация около 400-500, за съставяне на договори, преговори, анекси, вадене на документи, някакви по-сложни гимнастики и калибристики - над 1500 със сигурност.

Честно казано, само за преглед на документи и консултация, 400 - 500 лв. са много висока цена. Ако в това е включено и вадене на документи, справки, проследяване историята на имота, тогава да.

# 200
  • София
Нека го напиша ясно, за да спрат свободните съчинения.
Най-чистият вариант за предаване на владението е то да се извърши при нотариалното изповядване на сделката. Това е и най-често срещаният в практиката (по мои наблюдения Laughing). И това е така не заради приумиците и мераците на тъпи и алчни брокери, а защото влизането по-рано (има и такива случаи) или по-късно във владение крие куп рискове, свързани със  срокове, евентуален наем, неустойки, плащане на консумативи, вид, в който се предава имота...

# 201
Преди години ние купихме апартамента си и оставихме продавача да живее 9м. без наем. Приели сме, че цената, имота и мястото ти устройват и си заслужава компромиса ни.
То е едно и също: с отстъпката в цената,която продавачите ви правят,все едно ви плащат наем  Simple Smile
Няма лошо,щом това устройва и двете страни.
Що се отнася до неудобството спрямо възрастни продавачи,то не е оправдано.Няма как да знаете дали са на минимална пенсия или са най-едрите арендодатели в областта,решили да спестят някое евро,та да остане повече за децата им.
Има си правило и то следва да бъде пари по сметката=ключ.От този момент новият собственик не само има права,но и задължения пред съседите и монополистите.
Тръгвайки на продажба,продавачът е длъжен не само да мисли каква сума ще иска,но и да планира изнасянето си.Обикновено въпросът "може ли да остана в жилището за известно време" се задава след като нещата са задвижени и почти пред сделка.Затова,според мен,трябва да няма грам съмнение кога се напуска имота и на тази основа вече евентуално да се предложи наем и т.н.

# 202
Нека го напиша ясно, за да спрат свободните съчинения.
Най-чистият вариант за предаване на владението е то да се извърши при нотариалното изповядване на сделката. Това е и най-често срещаният в практиката (по мои наблюдения Laughing

Аз не знам защо така скочихте на Попеа, след като тя е права. За София ще си позволя да кажа, че цитираното твърдение не е вярно, пък не знам кой е брокер и колко милиона сделки е направил; в София по мои наблюдения е точно както Попеа го написа - счита се за нормално владението да се предаде 1 месец след изповядването.

Нормативно определен срок няма, така че всичко е свобода на договорянето, което е основополагащ принцип в облигационното право. Който както се уговори. В провинцията наистина по-често срещаният вариант е да се предаде владението веднага, но в София е практика да става след около месец.
Тази практика не е регламентирана никъде, просто "тук така правят".

Както и за разноските, обикновено в повечето случаи в провинцията е практика купувачът да ги поема, а в София е практика да се делят.

Всичко е въпрос на договорка.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 13:45 от Татко Мецан

# 203
.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 13:56 от amanadali

# 204
Вас в училище не са ли ви учили къде се пише "й" и че в българския език няма дума, чието множествено число да завъшва на "й". Не съм момиче, но се включих, че полудявам като видя такъв правопис.
Щом ви дават 65 евро за вашия, аз ще ви дам двойно - 130 евро, ще ми го дадете ли.

Иначе, изцяло съм на мнението на брокерката ви.

# 205
  • София
Всичко е въпрос на договорка.
Точно така.
При нас срокът беше 2 седмици след нотариалното изповядване.

# 206
Мецане, мерси за подкрепата   Peace Напълно споделям твоето мнение -  и за срока, и за разноските по прехвърлянето Peace

"Тук така правят", според мен, заради затруднената логистика в София в сравнение с, да кажем, Видин, защото и квартира, и за купуване да търсиш,  в София отнема повече време.

А всеки скача според положението и интереса си Wink  

Тонка, при нас беше 1 месец, но го освободиха по-рано. Ние не се разсърдихме Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 13:52 от Анонимен

# 207
Не съм брокер, и мога да споделя само личен опит (1 сделка) като купувач - преди 9 месеца. Получихме ключовете в ДЕНЯ на изповядване на сделката при нотариуса. При последен оглед, в присъствие на представител на продавача, направихме протокол, за състоянието на имота, като се описаха всички мебели и че апартамента се продава с тях. Съответно идеята беше, да го получим във вида, в който сме го видяли.

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 11:29 от хлебарка

# 208
  • Sofia
Аз със сигурност бих продавала едва след като купим новото жилище. Такива разправии кой кога ще се изнася не са ми по вкуса. Намирам нашето ново жилище и чак тогава тръгвам да продавам сегашното. Един месец е разумен срок да се организирам и да си изнеса партакешите, повече ми се струва много и за двете страни.

# 209
  • Варна
Здравейте. Преди време писах за моя казус и имам нужда от съвет. Харесахме си къща във Варна. Собственика се съгласи на цената, която предложихме . Къщата е ипотекирана заедно с други имоти. Трябвало банката да се съгласи. Документите са в банката повече от месец, няма отговор . Уникредит е банката. Страшно изнервящо. Купуваме с Адрес, те уж проверяват , няма отговор. Дали сме някакъв малък депозит. Не знам защо така се бавят, а къщата наистина ми хареса, страшно я искам. Мисля си , че има нещо. Собственика е пуснал нова обява в друга агенция, с цена по висока отколкото се разбрахме. ( познах по снимките, нови са ) . Иначе къщата се продава година и половина, на висока цена , а сега се съгласи на доста по ниска, защото не може да си обслужва кредита. Проблема е, че това е единствената къща , която ни хареса. Оплаках се.

Общи условия

Активация на акаунт