Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 343
  • 766
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Да, придават си важност, за да те хванат в капана.
Случайност да, но база не.
Попадала съм на случай, в който бяха подписали 3 месеца изключително права и умишлено не го рекламираха, освен в сайта си, в който не всеки влиза. Хората бяха много за зор и предполагам целта беше да ги убедят, че нищо не струва, след което те да го купят на ниска цена.
Тогава говориха с друга фирма да го предложи на клиентите си, които в момента търсят подобен, но никъде да не го публикува, защото ще ги съдят. В момента, в който им изтече договора вече беше намерен клиент и писаха Предварителен.

Ами излиза, че брокерите не са почтенни, а искат купувачите да са. И на какво основание?

# 451
Тази битка е неравна, защото "Не се сърди, човече" е сама срещу всички. Иначе с изключение на нея и на Томева останалите брокери са уроди, по което имаме всеобщ консенсус. Това е ясно и няма какво да го дискутираме, освен ако не се надявате, че като прочетат темата, те ще се променят към по-добро. Все едно да накарате вълкът да стане вегетарианец. Яка регулация трябва за тях, само че ако плащат за лиценз, обучения и квалификации, това вероятно ще ги накара да вдигнат още комисионните.

# 452
Мецане, аз далеч не влагам личен елемент и не нападам никого персонално. Просто чисто изначално да ми се обяснява, че защото съм прочела в нета една реклама на имот и това ме обвързва да платя комисиона. Ами не ме обвързва изобщо. Няма такъв закон и норма.
А обобщението за "компетентността" е на база на емпиричен опит, при това далеч не единичен.

И регулации в този бизнес няма, не защото клиентите не искат, а защото практикуващите го не желаят да има регулации, лицензи, изпити за правоспособност и т.н.

# 453
Знам, освен това аз изцяло споделям твоите възгледи по въпроса.

# 454
И от единия, и от другия отбор играят шарени хора. Има и почтени, има и непочтени. Непочтените брокери правят същите номера и на колегите си, не само на клиентите. И в ролята на купувач/продавач, пак. Човек, когато е такъв няма значение от коя страна е.
Затова да поставяме всички под един знаменател, независимо купувачи - продавачи - брокери- - нотариуси и т.н. е несериозно  Peace

Bliss, една агенция не кара никой да работи насила с нея. Не желаеш да информацията от нея, затваряш телефона и продължаваш където е безплатно.

Горе ви зададох въпрос. Моля да отговорите за конфликта на интереси...
Отговаряла съм многократно. Безсмислено е през няколко месеца да пиша същото. В скрития текст:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=848754.msg30913074#msg30913074

Аз също зададох 2 пъти въпрос:
Не разбрах в чужбина как е? Ако звънна на обява не дължа пари, така ли?
Не се заяждам, наистина не знам...

П.П. Не съм брокер Peace

# 455
Скрит текст:
Няма такъв филм като 3 % комисиона, ако като физическо лице искаш да купиш имот, който сам си си намерил, но продавача използва агенция. Може на брокерите да ви се иска това да се затвърди като обичайна практиката, но това не означава, че е правилно от законова гледна точка. И 6% от 60 000 евро са 3 600 евро или 7040 лева. Дори и адвокатите и нотариусите не взимат такива пари за същата тази сделка. Когато стигнете професионализма и предоставените услуги на брокерите в чужбина, можете и да имате право да претендирате за увеличение на процента над екзистенц минимума.

Няма и филм да плащаш 3%, ако си си пуснал сам обявата, но брокер нает от купувач го е довел на оглед.

Просто в тези случаи брокерът не е нает и няма право на възнаграждение.

А практиката да си искате парите още на предварителен договор бих класифицирала като абсолютна липса на почтеност.
Разбирам, че пазара е труден. Че сделки не се сключват толкова често колкото ви се иска. Но в крайна сметка пари се плащат за предоставена услуга. Когато не сте наети, вие не предоставяте услуга и  просто нямате право на възнаграждение.
И аз съм напълно съгласна, че купувачът не трябва да дължи комисионна само защото се е обадил на агенцията, наета от продавача и е заведен да види апартамента. Но кажете  как избягвате това? Как не подписвате тези протоколи с заплашителни клаузи? Сигурно ако не го направи купувачът просто не му продават апартамента?

Сега пиша кратко. Много е просто да се избегне изнудването в този случай. Казвате, че имате брокер, но той в момента не с вас. В 90% от случаите се приема на доверие - има много "креватни брокери".
НО... предупреждавам, трябва поне малкода разбирате от имоти. Има много рискове, не е за начинаещи и без сигурен адвокат.

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 15:47 от biborana

# 456
На този номер вече никой не се вързва  Mr. Green

# 457

Bliss, една агенция не кара никой да работи насила с нея. Не желаеш да информацията от нея, затваряш телефона и продължаваш където е безплатно.

Очевидно не разбирате от гледна точка на правото кой работи с агенцията в този случай. Със сигурност това, не е купувачът с който вие нямате договорни отношения за предоставяне на услуга. Именно заради подобно отношение и опити за доене на клиенти, "славата" на брокерите не е завидна. От друга страна ако всички клиенти откажем да ви подаряваме незаслужените 3 %, вероятно е да се самодициплинирате и да влезете в час. Защото няма да имате на кого да продавате и да си взимате и другите 3% от купувачите.  Peace
И явно поради тези причини и не желаете да отговорите за конфликта на интереси, който е в пряка връзка с този въпрос. А това, че вие не сте брокер е технически вярно, но от друга страна фактически не е.  Peace

# 458
  • София
Тази битка е неравна, защото "Не се сърди, човече" е сама срещу всички. Иначе с изключение на нея и на Томева останалите брокери са уроди, ...

И други изключения има. Препоръчаха ни много находчив, енергичен и открит човек, който вършеше всичко, описано вече от moonriver. Уреждаше ни огледи, предпазваше ни от фалшиви оферти, преговаряше за нас, даваше ни ценни съвети, в момента търчи за да извади и необходимите документи. Не че не ми хрумва по какъв друг начин да уплътня парите за комисионната, но някак без мрънкане и почти с кеф ги платих, когато знам, че този човек работи за мен.

Ако обаче само звънна на обява и въпросният човек ме качи 3 етажа с асансьор много ще съм против плащането на 3 %. Твърдо съм за в този случай комисиона да е пропорционален на "усилието" им. А точно тези ти навират договора с идеята да припечелят набързичко няколко хилядарки.

# 459
Не брокера/агенцията ми е намерил имот в този случай...
Той ви е отправил предложение, а вие сте проявили интерес към него. Не е задължително да има отношения с продавача. В някои случаи няма такива.
Когато отидете в магазин по дадена реклама също не плащате цените на едро, а друга цена, в която е включена печалба за търговеца-посредник.

Когато отида в магазина не плащам на рекламната агенция, нали? На нея си и плаща магазинът. Аз плащам цената на магазина(т.е. продавача) и имам отношения само с него. Той какво е договорил с предните по веригата и с рекламистите си е негова работа, нека си го включи в цената ако иска, но никой не може да ме накара освен цената на стоката да плащам АЗ отделно и нещо на някой си там.

Пускайки обява за продажба брокерът си върши работата, за която му плаща клиентът му (продавачът). Ако иска да ме изнуди и аз, като купувач, да му платя и аз се откажа той така издънва своя друг клиент. Т.е. заради своя интерес за двойна печалба брокерът не си върши работата, за която има договор. И това ако не е свинщина не знам кoe е newsm78

# 460
  • София
Нали? Аз защо - и всички ние, които не сме брокери -  не получаваме 2 заплати за една и съща работа?

# 461
Тези протоколи ги въведоха от преди около две години, дотогава нямаше такова нещо. Тоест, времето им отива в попълване на протоколи, вместо в разяснение на характеристиките на имота на заинтересованите страни. Което именно потвърждава, че тази пасмина освен комисионната друго нищо не я интересува. Най-важно им е да не ги прескочи някой, а не да отговорят на условията, които са им поставени от купувача или продавача.
Повече от 2 години е. Още 2009та когато гледах апартаменти, някои брокери ми искаха лична карта, най вече малките агенции, които ги е страх да не ги прескочат. Сега и малки и големи искат протокол. Адрес и други работи се опитват да им подпише евентуалния клиент. Laughing

# 462
Нали? Аз защо - и всички ние, които не сме брокери -  не получаваме 2 заплати за една и съща работа?
Не е една и съща.
Едната е да намериш купувач за имот на даден клиент.
Другата - да намериш имот на друг клиент, който търси. И въобще не си мислите, че е достатъчно да се пусне една обява и хоп, купувачът сам тича и казва - купувам го Simple Smile
Това че в някои случаи става дума за насрещна сделка по никакъв начин не значи, че не е направил едното или другото, той е свършил и двете задачи. Работата натам до изповядване също е повече.

Когато отида в магазина не плащам на рекламната агенция, нали? На нея си и плаща магазинът...
Разбира се. Брокерът също сам си плаща рекламата.
Магазинът стои м/у производителя и крайния клиент. От производителя печели отстъпка за количество, от клиента - колкото си сложи.

Брокерът си има свои клиенти, продавачи, купувачи, каквото се случи. Какви са отношенията му с другите му клиенти въобще няма значение. Ако те желаят услуга - влизат в ролята на негови клиенти. Ако не желаят да са му клиенти, отиват да си търсят собственика.
За пореден, и последен път питам - как е в другите държави? Които вече имат доста голям опит в тази област. Ако звъннеш на обява - дават ти с готовност имота и не дължиш нищо?

И явно поради тези причини и не желаете да отговорите за конфликта на интереси, който е в пряка връзка с този въпрос. А това, че вие не сте брокер е технически вярно, но от друга страна фактически не е.  Peace
Отговорила съм в линка, който дадох. Конфликт на интереси няма. Както е един Нотариусът, и няма конфликт. Така или иначе двойните сделки не са много често срещани, но няма проблем да говорите с брокера, че не желаете да гледате обявени при него  Peace

П.П. Темата е полезна на хората, които търсят от гледна точка на съвети за имотите, предлагам ви да се пренесете в другата за брокерите и комисионните, за да не я разводняваме и да загуби полезността си Peace

# 463
... Конфликт на интереси няма. Както е един Нотариусът, и няма конфликт. Така или иначе двойните сделки не са много често срещани, но няма проблем да говорите с брокера, че не желаете да гледате обявени при него  Peace
Човече ,бъркаш и се самозаблуждаваш.
Работата на брокера на купувача е да търси имот,да му открие недостатъците,да преговаря за по-изгодни условия за клиента си ,да свали цената,да защити интереса на клиента си.Той няма интерес да предлага имоти които брокерите -продавачи са обявили че не работят с колеги.Такива имоти изобщо не стигат до знанието на купувача му,а АКО това случайно се случи биват набеждавани за фалшиви.
Работата на брокера представящ продавача,е да замаже недостатъците,да ги неглежира винаги когато АКО някой повдигне въпрос около тях,да постигне максимално висока цена  и максимално бърза сделка.
Когато едно и също лице ''се нагърби'' с работата на описаните две се изкушава да бави сделката и да отклонява купувачи-клиенти  на колеги докато чака .....ч.л -клиент да му подпише .Резултата сигурна двойна комисионна и да го ду*ат клиентите и от двете страни сами да се представляват(преговарят) без да знаят как.
Нотариуса има задачата да провери документите и да свидетелства че сделката е законна.Там няма как да има конфликт.

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 17:41 от mamamari

# 464
Аналогията между брокер и нотариус е просто абсурдно смешна. Просто дори не смятам за нужно да го коментирам. Нещо от Уики за нотариус:

Скрит текст:
Ролята на нотариуса е да бъде независим, неутрален и безпристрастен защитник на всички страни по едно нотариално производство. Задължение му е да съблюдава интересите на всички участници и тези на държавата, и общината.

Няма право да действа в полза и защита на едно лице, в ущърб на друго. Поради тази причина е невъзможно да защитава клиент в съда.

През призмата на съблюдаваните от него закон и добри нрави, нотариусът е “съдия на ситуацията”.

Не ми се рови и извадих първия ми попаднал линк http://hamptons.curbed.com/2013/3/18/10263238/how-do-real-estate … -commissions-work

Злоупотребявате с неосведомеността на купувачите и факта, че са притиснати до стената когато вече са харесали имот. Това далеч не ви приравнява към нотариусите  hahaha Joy и далеч не ви прави безпристрастни в тази сделка.  Wink

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 18:41 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт