Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 381
  • 766
  •   1
Отговори
# 435
Не разбирам защо човек, който не желае да работи с агенция въобще звъни на телефона й.
Една от основните задачи на брокера е да намери имот на купувача, съответно да му го предложи. Дали ще е чрез реклама, на ушенце или по друг начин, няма никакво значение. Този брокер му е намерил имот. Никой не го задължава да го купува, разбира се, но ако реши, че ще е този, предложен от брокера няма как да не дължи нищо...

А практиката да си искате парите още на предварителен договор бих класифицирала като абсолютна липса на почтеност..
Която е следствие от непочтеността на клиентите. Като видяха, че не се искат пари преди да си разменят координатите, просто изчакваха да им свършват работата, да им извадят всичките документи и повече не си вдигат телефона.
Клиентите са тези, които не искат регулиране на пазара, защото така хем получават всичко наготово, хем не плащат нищо.

Онези протоколи, за които говорите ги имаше в зората на недвижимите имоти в България, началото на 90-те, но после всички отказваха да ги подписват, с обяснението, че без адвокат не подписват нищо, целта беше всъщност никъде черно на бяло да не пише, че са видели имота и после да го купят без брокера Peace

# 436
  • In the shadows of my mind
Какъв е този Тр. Дянков? Доста "компетентно" мнение вади, а някои от нещата са доста спорни  Laughing

# 437
  • София
Ако се обръщаш към мен - как да видя апартамент, харесан в някой от сайтовете? И не ми е предложен имота, както се изразяваш, защото не съм наела брокера да ми търси - той просто продава имот, за което е нает от съответния продавач.

# 438
Какъв е този Тр. Дянков? Доста "компетентно" мнение вади, а някои от нещата са доста спорни  Laughing

Напълно те подкрепям, не само, че са доста спорни, ами въобще не се притеснявам да кажа, че повечето от нещата, които е казал, са абсолютни глупости. Който иска, да се утешава с четене на такива статии, а цените си растат и ще растат през следващите години. Сега само започват след 7 годишен спад.

# 439
Не разбирам защо човек, който не желае да работи с агенция въобще звъни на телефона й.
Една от основните задачи на брокера е да намери имот на купувача, съответно да му го предложи. Дали ще е чрез реклама, на ушенце или по друг начин, няма никакво значение. Този брокер му е намерил имот. Никой не го задължава да го купува, разбира се, но ако реши, че ще е този, предложен от брокера няма как да не дължи нищо...

А практиката да си искате парите още на предварителен договор бих класифицирала като абсолютна липса на почтеност..
Която е следствие от непочтеността на клиентите. Като видяха, че не се искат пари преди да си разменят координатите, просто изчакваха да им свършват работата, да им извадят всичките документи и повече не си вдигат телефона.
Клиентите са тези, които не искат регулиране на пазара, защото така хем получават всичко наготово, хем не плащат нищо.

Онези протоколи, за които говорите ги имаше в зората на недвижимите имоти в България, началото на 90-те, но после всички отказваха да ги подписват, с обяснението, че без адвокат не подписват нищо, целта беше всъщност никъде черно на бяло да не пише, че са видели имота и после да го купят без брокера Peace

Не брокера/агенцията ми е намерил имот в този случай. Сам си ровил в офертите, сам си я намерил такава, че да отговаря на изискванията ти, сам си звъннал. Това, че звъниш по оферта, по никакъв начин не те прави клиент на агенцията. Агенцията абсолютно нищо не е свършила за да иска пари в този случай.  Няма предоставена услуга. Услугата, която брокера предоставя е да продаде имота на продавача. Той и е задължен да плати комисион. Купувача няма договор за търсене на имот с брокера. Ако има, тогава е друга работа. Протокола е незаконен начин да обвържат продавача и да ви направят клиент на агенцията, така че да представляват едновременно и купувача и продавача. Което пък от своя страна е ОГРОМЕН конфликт на интереси и обичайно агенцията в такива случаи не защитава интересите нито на едната, нито на другата страна. А само ръчкат сделката да приключи по-бързо за да си вземат парите.
Както се видя от статията по-горе, в ЕС далеч комисионите не гравитират около 6 %. Това може да е максимума, но има и минимум от по 1%.  Peace

Мда. Клиентите са виновни. Както винаги. Ами брокерите като искат регламент защо чрез съществуващата си асоциация не инициират създаването му? И не го правят вече толкова години? Риторичен въпрос.

# 440
Няма такъв филм като 3 % комисиона, ако като физическо лице искаш да купиш имот, който сам си си намерил, но продавача използва агенция. Може на брокерите да ви се иска това да се затвърди като обичайна практиката, но това не означава, че е правилно от законова гледна точка. И 6% от 60 000 евро са 3 600 евро или 7040 лева. Дори и адвокатите и нотариусите не взимат такива пари за същата тази сделка. Когато стигнете професионализма и предоставените услуги на брокерите в чужбина, можете и да имате право да претендирате за увеличение на процента над екзистенц минимума.

Няма и филм да плащаш 3%, ако си си пуснал сам обявата, но брокер нает от купувач го е довел на оглед.

Просто в тези случаи брокерът не е нает и няма право на възнаграждение. По

А практиката да си искате парите още на предварителен договор бих класифицирала като абсолютна липса на почтеност.
Разбирам, че пазара е труден. Че сделки не се сключват толкова често колкото ви се иска. Но в крайна сметка пари се плащат за предоставена услуга. Когато не сте наети, вие не предоставяте услуга и  просто нямате право на възнаграждение.

И аз съм напълно съгласна, че купувачът не трябва да дължи комисионна само защото се е обадил на агенцията, наета от продавача и е заведен да види апартамента. Но кажете  как избягвате това? Как не подписвате тези протоколи с заплашителни клаузи? Сигурно ако не го направи купувачът просто не му продават апартамента?

Ами моето решение беше да си наема брокер, който да ми търси имот. Разбира се, тогава комисионната ти е в кърпа вързана, но поне има защо. Освен, че брокерът ти търси имоти, също ако ти си харесаш нещо в нета му го показваш и той урежда огледа, като ти не се занимаваш да звъниш по агенции и да подписваш протоколи. При покупка дължиш комисионна само на твоя брокер, които има задължението и да направи всички проверки. Вече не помня много добре, но май имах само един случай, при който моя брокер ми каза, че ако искам да гледам Еди кой си имот не може да е с него, трябва да си го гледам сама. Другия плюс ми беше, че ако харесам нещо той ми казваше, че обявата е фалшива, или че имотът реално не струва, защото има Еди какви си кусури. Не съм адвокат на брокерите, само споделям, че като се примирих да плащам комисионната реших поне да е за някаква реално свършена работа, а не на някой брокер, който виждам за пръв път и просто така случайно се е случило той да предлага имота, който съм избрала.

# 441
Както се видя по горе, ако сте достатъчно осведомени и твърди не е задължително да се плаща за несвършена работа. Брокерите може и да се пробват да вземат пари и от купувач, но ще вземат само ако има кой да им ги даде.  Peace

Отделно от това светлите примери на брокери, които вадят всички документи и се занимават с адвокати и нотариуси е огроман рядкост. А всъщност точно за това им се плаща тази огромна цена. Брокерите извън БГ го вършат за горецитираните проценти.

# 442
Не брокера/агенцията ми е намерил имот в този случай...
Той ви е отправил предложение, а вие сте проявили интерес към него. Не е задължително да има отношения с продавача. В някои случаи няма такива.
Когато отидете в магазин по дадена реклама също не плащате цените на едро, а друга цена, в която е включена печалба за търговеца-посредник.
В чужбина, ако се обадите на обява не плащате ли нищо?

Отделно от това светлите примери на брокери, които вадят всички документи и се занимават с адвокати и нотариуси е огроман рядкост...
Не е вярно.
Рядкост са тези, които не го правят.

# 443
  • София
За мен има смисъл да  наема брокер ако той ми покаже и с негова помощ успея да купя изгодно имот, който никъде не фигурира - т.е. аз сама няма как да го открия и е с минимални компромиси от изискванията ми. Не ми тежи сама да звъня, сама да си уреждам огледи, а за качеството на имота бих платила на специалист, който може професионално да го оцени. Необходимите документи всеки сам може да си набави, адвокат или нотариус изготвят договор / ако има / или направо НА.

# 444
Няма как. Всеки дава маса пари, само и само каквото има да стигне до повече хора и да се намери бързо купувач...

# 445
  • София
Няма как. Всеки дава маса пари, само и само каквото има да стигне до повече хора и да се намери бързо купувач...

Значи точно брокери са ме лъгали, че има база данни за вътрешно ползване помежду им.

# 446
Да, придават си важност, за да те хванат в капана.
Случайност да, но база не.
Попадала съм на случай, в който бяха подписали 3 месеца изключително права и умишлено не го рекламираха, освен в сайта си, в който не всеки влиза. Хората бяха много за зор и предполагам целта беше да ги убедят, че нищо не струва, след което те да го купят на ниска цена.
Тогава говориха с друга фирма да го предложи на клиентите си, които в момента търсят подобен, но никъде да не го публикува, защото ще ги съдят. В момента, в който им изтече договора вече беше намерен клиент и писаха Предварителен.

# 447
Не брокера/агенцията ми е намерил имот в този случай...
Той ви е отправил предложение, а вие сте проявили интерес към него. Не е задължително да има отношения с продавача. В някои случаи няма такива.
Когато отидете в магазин по дадена реклама също не плащате цените на едро, а друга цена, в която е включена печалба за търговеца-посредник.
В чужбина, ако се обадите на обява не плащате ли нищо?

Отделно от това светлите примери на брокери, които вадят всички документи и се занимават с адвокати и нотариуси е огроман рядкост...
Не е вярно.
Рядкост са тези, които не го правят.

Когато аз купувам продукт рекламиран по телевизията (защото това е същотото "предложение" като имот публикуван от агенция) плащам крайната цена на продукта и не плащам комисиона на телевизията, че ми го е рекламирала.  Peace В крайната цена може да е калкулиран и бюджет за реклама, но на телевизията плаща този, който рекламира (в нашия случай продавача на имота).

Напротив задължително е да има взаимоотношения между вас и продавача, ако вие маркетирате имота. Естествено не би било задължително, ако сте откраднали снимките и офертата от физическото лице-продавач или друга агенция и се опитвате да го предлагате и вие. Такива случаи безброй.  Peace

Не е вярно, че са рядкост. Всъщност от опит на няколко познати в последните месеци явлението е обичайно.  Peace Просто едно лесни 3% за един оглед.

За конфликта на интереси и за това как успявате ефективно да защитавате взаимоизключващите се интереси на продавач и купувач нищо не казвате?

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 15:19 от Анонимен

# 448
Разбира се, че има отношения, имам предвид, че не е задължително да са финансови.
Не разбрах в чужбина как е? Ако звънна на обява не дължа пари, така ли?
Не се заяждам, наистина не знам.

Не е вярно, че са рядкост. Всъщност от опит на няколко познати в последните месеци явлението е обичайно.  Peace Просто едно лесни 3% за един оглед.
Задължително ги пишете винаги, за да не се прецакват повече хора  Peace

# 449
Дали има финансов елемент си е ваш проблем. Важно е че трябва да имате договор за да извършвате тази услуга. А, че го правите про боно проблема си е ваш. И е въпрос това да не утежнява купувача, на когото вие НЕ предоставяте услуга в този случай.  Peace

Къде да ги пише? Интересно ми стана.

Горе ви зададох въпрос. Моля да отговорите за конфликта на интереси.

Съвета ми към всички, които не искат да използват брокери и агенции е да не се поддават на такива изнудвания. Има си начини да покажете на продавача, че се интересувате от имота сериозно, но че няма да търпите изнудвания от брокерите. Ако има интерес имота да бъде продаден, това ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт