Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 312
  • 766
  •   1
Отговори
# 480
Не разбирам защо купувачът трябва да е в немилост. Никой не си бере парите по дърветата, според мен и двете страни заслужават адекватен представител.

# 481
  • София
Здравейте в тази гореща тема. Много интересно тук...
И в духа на последните страници, ако може да попитам... Брокерите регистрирани ли са някъде? Или всеки, който реши идва и ми се представя като брокер?
Утре имам среща с адвокатката... Ще я питам...как може да се формулира предварителен договор , мое производство, който да ми подписват брокерите, които искат да ми продадат\купят имоти...

# 482

Аз не срещнах брокер,който да посочи недостатъци.Всички бълваха само "положителна енергия",често откровени идиотизми,само и само сделката да стане.

Точно така правят наистина. Ето опитът на всички ни показва едно и също.

# 483

Най-обичам, като каже някои... ние без брокер и без адвокат купихме/ а някои и направо от строител/ и не сме имали никакви проблеми, еееее... те проблемите, за съжаление се появяват на по-късен етап. Колкото по-малко знаеш, толкова по-малко бъдещи проблеми, капани и т.н можеш да предвидиш.

Ами в интерес на истината две жилища така съм купила. Сама. На второто бяхме единствени от 150 апартаменти (продавани чрез брокер), които дължахме 25 % от сумата няколко месеца след изповядавaне на сделката при предаване на довършителни работи. Всички останали си бяха платили всичко на акт 16, който беше няколко месеца преди изповядване и още няколко след това предаване на апартамента с довършителни. И предварителния договор, и нотариалния акт сама съм чела без адвокат. Само използвах приятелка да ми провери имотите за тежести, защото и без това щеше да го прави за друг клиент.

Та стига да си се постарал да си добре информиран няма драма. Но ако не се чувствате в свои води, има достатъчно читави адвокати. И с нотариус може да се консултирате. Но брокерите са последните, които могат да ми свършат компетентно тази работа. А техен адвокат (при условие, че не знам чий интерес повече защитават) никога не бих използвала.

Последна редакция: вт, 26 апр 2016, 08:37 от Анонимен

# 484
  • София, Bulgaria
....в 90% от случаите, брокерът при равни условия, ще избере да направи сделка с купувач представляван от друг брокер, особено ако вече е работил с него и е запознат с неговата компетенция.

Аз защо се заблуждавам тогава, че продава собственикът, а не брокерът. И задача на брокера е да доведе клиенти, а не да реши на кого да се продаде? От де на де брокерът ще решава? А ако брокерът скрие единия от тримата кандидати това е непочтено действие, така той заради личния си интерес накърнява интереса на клиента си, като намалява конкуренцията. Виж как сама пишеш за брокерска непочтеност Twisted Evil

Както съм написала "при равни условия" , а не да скрие някоя оферта от купувач, още повече да решава. Ясно  е, че решенията ги взема собственикът, но добрият брокер е добър, когато има качествата да съветва и да анализира ситуацията в интерес на клиента си, защото той е специалистът в случая. Ще се съгласите ли, че не е все едно, с кого правиш сделка и как протича тя? Може би трябва да споделя, че моите впечатления са, че купувачите, които са на пазара с личен брокер, в голямата си част са с наистина добри брокери, защото сами са ги избрали и проучили преди да се доверят и работейки по сделка с добър брокер отсреща, нещата просто се случват много лесно, организацията на процеса и стиковането на всички участници/ понякога стигат до 7-8/  се получава.

# 485
  • София, Bulgaria
] Купувачите никой не ги обича поради много причини свързани с естеството на бизнеса, за което няма да влизам в детайли.

Shocked

Моите сделки минаха успешно, доволна съм от брокера си, но от време на време хвърлям по едно око на темата и това изказване ме втрещи.

Разбирам какво се има предвид, има сделка /комисионна/ ако има имот, но така поднесено звучи абсурдно Simple Smile

Да, може би малко грубо съм се изказала, както казах причините са в  естеството на бизнеса. За да развиеш успешно бизнеса си 75% от сделките трябва да са като брокер на продавача и 25% като брокер на купувач. Представлявайки купувача, работата е в пъти по-голяма, отговорна, стресът и напрежението са огромни, защото хората са ни се  доверили да изхарчим едни десетки хиляди евро за имот, който ще превърнат в свой дом. А познавайки системата и грешките, които бъка постоянно и фактът, че не знаеш на кого ще попаднеш от другата страна, да ти опонира за всеки документ, който поискаш и да изнасяш лекции, защо ти трябва и че не е нищо лично/ по 3 пъти/ ... да се усмихваш като звезда от Болшой театър, а да ти се иска просто да изчезне от очите ти.

А другата страна е, ако не си квалифицирал правилно купувача или той е премълчал някои факти, като например съпругата си е наумила, че иска ново жилище, съпругът мрънка и не е съгласен, но и е казал върви виж, ако харесаш нещо ще видим....или въобще не разполагат с такъв бюджет...и в крайна сметка се окаже, че не купуват. И какво се получава брокерът е инвестирал време и работа, които са безвъзвратно загубени и които е можел да вложи за други клиенти,  в продажбата на имот или да търси нови контакти с бъдещи продавачи.

# 486
  • София
Бихте ли коментирали за колко време приблизително се продава двустаен апартамент в София? Доверила съм се на брокер, който рекламира имота и определи цената. През първия месец имаше доста огледи, но до сделка не се стигна. После понамаляха и сега от 10 дни няма въобще. Имотът се предлага от около два месеца. Бяхме готови да направим известни отстъпки, но евентуалните купувачи правеха абсурдно ниски оферти.
Чудя се дали цената е определена правилно, дали не се допускат някакви други грешки в предлагането и рекламирането. Нямам опит и съветите ви биха ми били от полза.

# 487
  • София, Bulgaria
Бихте ли коментирали за колко време приблизително се продава двустаен апартамент в София? Доверила съм се на брокер, който рекламира имота и определи цената. През първия месец имаше доста огледи, но до сделка не се стигна. После понамаляха и сега от 10 дни няма въобще. Имотът се предлага от около два месеца. Бяхме готови да направим известни отстъпки, но евентуалните купувачи правеха абсурдно ниски оферти.
Чудя се дали цената е определена правилно, дали не се допускат някакви други грешки в предлагането и рекламирането. Нямам опит и съветите ви биха ми били от полза.

Бързо се продават имоти, съобразени с качество, локация и цена...понякога и за дни.

# 488
  • София
Ясно, че ако пусна имот под пазарната цена, ще се продаде и за часове. Въпросът ми беше малко по - различен.

# 489
В този ред на мисли, знам,  че не е тук мястото, затова ще го напиша в скрит текст:

Скрит текст:
Ако някой продава апартамент около бул. България, Гоце Делчев, Бели брези, Хладилника, Лозенец, Иван Вазов, Изток и около Цариградско шосе, но не Младостите, че ги ненавиждам, моля да ми пише!! Предпочитам тухла, поне 2 спални! Цялостно бих направила всичко, за да пропусна брокери, така че идеалния вариант е от частно лице. Спешност няма, ще е хубаво ако изникне нещо и можем да си бъдем полезни!

# 490
  • София
При нас снощи дойдоха 4-ма клиенти на оглед. В последствие стана ясно, че реално двама са потенциални купувачи. Едните искали друг квартал и разполагали с по-голяма сума, а другите искали "дупка", която да отремонтират сами. Въпросът ми е - защо идват на оглед? Айде за тия последните както и да е, но онези с изискването за друг квартал.  Rolling Eyes

# 491
Отговорът: Просто да се разходят Simple Smile За туристите, мога много да пиша и аз нямам обяснение, защо си губят времето и моето също! Най- любимите ми цитати са: " Ама на този етаж ли е?"(а те знаят ,къде се намира), "А аз търся по-малък, този е голям"( гледат тристаен,с две спални), "Има ли други свободни в сградата?"( сградата е населена от преди повече от 8 години)!!!

# 492
Едните искали друг квартал и разполагали с по-голяма сума, а другите искали "дупка", която да отремонтират сами. Въпросът ми е - защо идват на оглед? Айде за тия последните както и да е, но онези с изискването за друг квартал.  Rolling Eyes
Идват на оглед,защото не са сигурни какво точно искат.Може първият да се убеди,че наистина иска в оня,другия квартал,а може и да реши,че май и в твоя не е никак зле,а останалите пари да спести.А вторият,дето търси дупка...не искам да те засегна,но може за него твоя имот да се окаже дупка и да направите сделка.Неудобство са огледите,но няма как.Желая ти скоро да срещнеш твоя купувач!
Огромен процент купувачи си сменят критериите няколко пъти,като тръгнат по огледи.И аз съм от тях.Тръгнах от малък тристаен в по-краен,но перспективен квартал,не ме питай къде съм сега  Laughing...нищо общо.

# 493
А къде си сега? Laughing

# 494
Ясно, че ако пусна имот под пазарната цена, ще се продаде и за часове. Въпросът ми беше малко по - различен.

Големият въпрос тук е определянето на пазарната цена. Всеки консултант или брокер може да раздува приказки, че я знае много добре. Но особено при променящ се пазар това не е вярно. Никой не я знае. Докато не се случи сделката. Вие правилно отбелязвате, че времето за продажба е обратнопропорционално на цената. И тук идва основният въпрос: Как да продам/купя изгодно?
Е, това вече зависи от конкретните цели на продавача/купувача. Ако Вие бързате да получите пари, естествено е в стратегията ви да влиза по-честа корекция на цената надолу. Например на 2 седмици. Но ако парите са спешни може и на всяка седмица. Ако обратно, не бързате с продажбата, то тогава корекция на 4 -8 седмици ми се струва разумна. И в рамките на 4-8 месеца е доста вероятно да продадете. НО! Тук има две много важни особености: 1. Работа с един брокер. Това може да стане само при изключително доверие от Ваша страна в моралните и професионални качества на съответния избран от Вас брокер. Иначе рискувате да питате по форуми "какво става?". 2. Важно е да споменете на всички потенциални купувачи, идващи на огледи, или даже четящи обявата в нета, че имате стратегия за намаление на цената. Така ще задържите интереса и продажбата няма да "залежи" и "прашаса".
Ако Ви интересува повече, можете да се включите в курса, който организирам.

Общи условия

Активация на акаунт