Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 371
  • 766
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, предстои ми покупка на жилище, но случаят е доста заплетен. Моля дали тук ( ако е позволено) или на лично съобщение да ми кажете добър, опитен адвокат по недвижими имоти. Благодаря предварително!

# 391
Казус:
Лицата Х и У са семейство.Даден имот е пуснат от агенция Z.лицето Х отива на оглед с брокер от агенцията,и подписва протокол с брокера А.след достатъчно време и огледи,Х и У решават,че това е техният имот,и лицето У също отива да го види,но обаждайки се в същата агенция,попада на друг брокер Б,с когото при огледа също подписва протокол.При евентуална покупка,какво следва според вас? Единят от брокерите ще се почувства прескочен,дали ще иска неустойки,имайки в предвид,че са от една агенция,и отивайки на вторият оглед,не е допуснато от лицата ,че първият брокер няма да е там,тъй като той представлява и продавача в случая ,и никой не е искал да го прескача,но реално така се получава май,отивайки с втория брокер,бил той и от същата агенция.Как мислите,дали може да се стигне до някакво споразумение с двамата брокери,без да се плащат 2 комисионни (едната като неустойка),или заради несъобразителността си,лицата да се откажат от имота?

# 392
Казус:
Лицата Х и У са семейство.Даден имот е пуснат от агенция Z.лицето Х отива на оглед с брокер от агенцията,и подписва протокол с брокера А.след достатъчно време и огледи,Х и У решават,че това е техният имот,и лицето У също отива да го види,но обаждайки се в същата агенция,попада на друг брокер Б,с когото при огледа също подписва протокол.При евентуална покупка,какво следва според вас? Единят от брокерите ще се почувства прескочен,дали ще иска неустойки,имайки в предвид,че са от една агенция,и отивайки на вторият оглед,не е допуснато от лицата ,че първият брокер няма да е там,тъй като той представлява и продавача в случая ,и никой не е искал да го прескача,но реално така се получава май,отивайки с втория брокер,бил той и от същата агенция.Как мислите,дали може да се стигне до някакво споразумение с двамата брокери,без да се плащат 2 комисионни (едната като неустойка),или заради несъобразителността си,лицата да се откажат от имота?

Няма да се платят две комисионни.
Брокерите са от една агенция и ще трябва да се раберат по някакъв начин, но защо това семейство звъни от различни телефони и прави два огледа с два брокера??? Такова поведение от клиентите не е коректно.
И на двата брокера сте попаднали случайно, по обява, до колкото разбирам, не са били ваш личен брокер, така че какъв е смисълът?

# 393
Казус:
Лицата Х и У са семейство.Даден имот е пуснат от агенция Z.лицето Х отива на оглед с брокер от агенцията,и подписва протокол с брокера А.след достатъчно време и огледи,Х и У решават,че това е техният имот,и лицето У също отива да го види,но обаждайки се в същата агенция,попада на друг брокер Б,с когото при огледа също подписва протокол.При евентуална покупка,какво следва според вас? Единият от брокерите ще се почувства прескочен,дали ще иска неустойки,имайки в предвид,че са от една агенция,и отивайки на вторият оглед,не е допуснато от лицата ,че първият брокер няма да е там,тъй като той представлява и продавача в случая ,и никой не е искал да го прескача,но реално така се получава май,отивайки с втория брокер,бил той и от същата агенция.Как мислите,дали може да се стигне до някакво споразумение с двамата брокери,без да се плащат 2 комисионни (едната като неустойка),или заради несъобразителността си,лицата да се откажат от имота?

Този казус ми събира очите #Crazy

1. Значи някой си г-н Z е възложил на фирмата да му продаде имота. Идва потенциален купувач - Х или У все едно, иска да види имота, но брокерът, който трябва да защитава интересите на вече наелия го и задължил се да плаща комисионна г-н Z, няма да заведе купувача, докато онзи не се съгласи да му плати и на него комисионна??? Ма това е все едно продавачът на автомобили, който взема заплата и процент за продажбите, да поиска комисионна и от купувача? Не ви ли звучи ненормално???? В края на краищата с какво онзи брокер е помогнал на купувачите- търсил ли им е подходящи жилища, проверявал ли ги е за дефекти и кусури и прочее? Ако са толкова меркантилни тези брокери да поискат 20 лева такса оглед, не е професионално, ама хайде, но да искаш някой да ти плати комисионна само защото си си свършил работата (според договора със Z) за мен е просто неразбираемо Shocked

2. Тези Х и У не си ли говорят един с друг, нямат ли комуникация? Особено след като Х вече е подписал тъпия протокол У защо ходи ей така на самотек?  Нали Х му е обяснявал какво е видял, не му ли е дал и номера на ангажиралия се с казуса човек? Това също ми изглежда вятърничаво.

3. Накрая, ако все пак искате да купите, просто в  агенцията ще отиде или Х, или У и ще каже "купувам, дайте да ви платя". Другият просто няма да отиде и няма как да го хванат да плаща комисионна. Изобщо не виждам дилема. Да не би агенцията да направи разследване, че Х е женен за У и да им търси двойна комисионна? В егати филмите се вкарвате доброволно ooooh!

# 394
ЧС, ненормално е, ама така правят повечето брокери, дреме им на тях за Z, който им е възложил продажбата, тях ги интересува само и единствено комисионната, и да лапнат такава и от купувача; и предпочитат да вземат две комисионни, а че може да останат без нито една, не го мислят или алчността им пречи да го осъзнаят.
Тези Х и У вместо да врътнат другия номер - Х е подписал протокол за оглед, а У да отиде при купувача и да сключи сделката без брокер - те моля ви се поставили в положение да плащат едва ли не две комисионни. Щур народ. А то си и абсурд, разбира се, макар че агенцията ако може, ще вземе и 10 комисионни и окото й няма да мигне.

# 395
  • In the shadows of my mind
Аз имам подозрение, че много от брокерите въобще не взимат комисион от продавачите. Самите продавачи им казват - ей това продавам, толкова пари му искам - ако договориш отгоре за теб са, ако не - взимай си комисион от купувачите и толкоз. И повечето "брокери" от всякакви някакви световно безизвестни агенциики работят точно по този начин.

# 396
Едва ли, защото при изповядването продавачът много добре разбира за каква цена си продава имота. Вземат си комисион стой, та гледай. И от двете страни. И обикновено не им пука за интересите нито на едната страна, а единствено за техния собствен интерес, да си лапнат комисиона.

# 397
Продажбата си върви на парите, които са определени, после продавачът и брокерът какво правят не се знае  Wink
А, че брокерите са еди-си-какви, е ясно, но няма смисъл да се пълни темата пак с постове за тях.

# 398
Да,на пръв поглед изглежда некоректно,но при организиране на вторият оглед,е звъняно в офиса,от където очакването е било да бъдат прехвърлени към водещият ,първият брокер,или просто не са очаквали да има эначение,предполагам.Реално недоразумението лъсва, когато отивайки, се оказва,4е брокер 1 го няма,а след огледа,брокер 2 вади протокол.За двата огледа е звъняно от разли4ните лица,според свободното им време,което май им е грешката.Но на обявата си имало разли4ни номера,и според мен би трябвало да си имат вътрешна организация на имотите и брокерите,а не да пращат на посоки,агенцията е една от големите.Да не говорим,че вторият брокер веднага при срещата бива уведомен за ситуацията,и май явно се е опитал да прецака колегата си.Абсолютно случайни са и двата брокера,по никакъв начин не са ангажирани с купувачите предварително,просто са вдигнали телефона,за което взимат по 3%....В много нелепа ситуация сме се самонабутали Х и У  Grinning  Grinning

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 11:12 от ragazzi

# 399
Още по телефона е трябвало да кажете, че ще правите втори оглед.
Комисионна при сключване на сделка се плаща и двете страни и това много пъти е говорено във форума.
Така е в цяла Европа. В по-редките случаи, когато се плаща само от едната страна, размерът е много по-висок - 5-6%.
Аз работя предимно с чужденци и до сега никой не се е учудил, не се е оплакал и не е отказал да подише протокол или какъвто документ се изисква от него. Още при първото позвънване си питат каква е таксата и какво трябва да подпишат.
Само българите очакват, че могат да звънят на агенция и да не плащат.

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 12:04 от edie_brit

# 400
Още по телефона е трябвало да кажете, че ще правите втори оглед.
Комисионна при сключване на сделка се плаща и двете страни и това много пъти е говорено във форума.
Така е в цяла Европа. В по-редките случаи, когато се плаща само от едната страна, размерът е много по-висок - 5-6%.
Аз работя предимно с чужденци и до сега никой не се е учудил, не се е оплакал и не е отказал да подише протокол или какъвто документ се изисква от него. Още при първото позвънване си питат каква е таксата и какво трябва да подпишат.
Само българите очакват, че могат да звънят на агенция и да не плащат.

Не познавам вашия бизнес, но във всеки друг бизнес подобно изказване би било прието като тотално дебелоочие и разцапване - клиент да плаща комисионна за това, че купува #Crazy Егати бизнеса сте си завъдили ooooh! В останалите бизнеси на клиента плащат рушвет за да избере тази или онази оферта Twisted Evil  Значи ако аз искам да купя, но откажа да ви платя за дерибейството само да се размърдате до огледа (не, че имам нужда от вас там) няма да ми позволите да купя и ще ощетите другия си клиент??? Забележи, не става дума да съм ви наел да ми търсите нещо (т.е. да си заработите парите), а просто искам да купя апатртамент, до който съм се добрала сама #Crazy Крайно време е да ви сложат някакви регулации на бизнеса и да не се оправдавате с Европа и света.

А и да попитам каква точно полза има от вас купувачът? Нещо да му помагате случайно? Да го предупреждавате за евентуални капани в сделката? Или само сте си заградили един периметър и си пазите комисионната със зъби и нокти с една единствена цел - да стане продажбата и да прилапате парите. Слава богу, че си купих имота без да се занимавам с такива като вас, че ми се повдига от това дебелоочие. Поне да се опитвахте да си заслужите честно и почтено парите, а то....

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 14:03 от Черна станция

# 401
Аз също нямам против да платя труда и времето на брокер,който защитава интересите ми,търсил ми е имоти,организирал ми е огледи и т.н...Но не ми се струва аргументирано да ми вземат 5 бона за това,че са ми вдигнали телефона веднъж,и след няколко дни сме се возили заедно в асансьор..В случаите когато сделката е с брокер на продавача,особено с практиката напоследък да си получават комисионната на предварителният договор,съвсем незащитена се чувствам,а те за хубавите оферти с колеги не работят,та не мога да се обърна към доверен брокер.Е мога де,но срещу още пари..И излиза,че за да се сдобие с  имот, купувача трабва да се бръкне за комисионна на чужд брокер ,на когото няма доверие (срещу заплащане на личен нямам против,както казах),за адвокат,който да му защитава интереса,или за още един ,негов си брокер,който да следи сделката.Това + факта,че над 50% от брокерските обяви към момента са фалшиви и набирателни,и вместо да ти предложат нещо интересно,само препращат линкове на до болка познати ти обяви от нета... = да му се отще на човек да купува и да ползва услугите им.(има изключения,разбира се).Знам,че и клиентите им не сме стока и правим гафове (като казусът Х и У ),но тяхната работа нали е да насочват незапознатите?! А в случая брокер 2 казва-'нищо,нама да казваме,че се познавате'.Е как да вярвам на човек,опитващ се да прецака собствения си колега,вместо да каже-ок,станало е недоразумение,така и така ще направим,вие сте си негови клиенти..И как с кеф да му дам пари? Съжалявам,че разводнявам толкова;но не мога да се съглася,че ние българите сме проблемни и нежелаещи да плащат.Но нали трябва и да получим нещо,срещу това заплащане?!

# 402
Никакво дебелоочие няма. Такава е реалността.
На всеки му се струва, че чуждата работа е много лесна - вдигаш телефона возиш се в асансьор, само че не е така и няма какво да спорим.
Последното изречение, което сте подчертали може да звучи грубо, но е факт .
Отидете в Австрия, например - и там и двете страни плащат по 3% при продажба , а при наем комисионната е цял наем от двете страни (тук е по 50%) и им кажете, че ви рекетират да видим какво ще постигнете...

# 403
Не мисля, че сравненията с която и да е друга европейска държава са релевантни на нашия пазар. Нито брокерите работят по австрийски манталитет, нито пък пазарът ни е такъв.

# 404
Никакво дебелоочие няма. Такава е реалността.
На всеки му се струва, че чуждата работа е много лесна - вдигаш телефона возиш се в асансьор, само че не е така и няма какво да спорим.
Последното изречение, което сте подчертали може да звучи грубо, но е факт .
Отидете в Австрия, например - и там и двете страни плащат по 3% при продажба , а при наем комисионната е цял наем от двете страни (тук е по 50%) и им кажете, че ви рекетират да видим какво ще постигнете...

Работата сигурно не е лесна, ако се върши както трябва, ама последното е рядкост. Аз, както писах вече, минах без брокери - купих от строител. Мой познат обаче почна с брокери, но се вбеси от тях и ги изгони - казал им беше точно какво търси, а те все го водеха по разни апартаменти, които изобщо не отговаряха на желаните параметри. И после даже и да са обикаляли каква е ползата? Работа може и да е свършена някаква (огледи са правени), ама тотално безполезна. И накрая той сам си намери супер апартамент (според неговите изисквания), плати малко на адвокат за консултация по договора и това беше. Според мен всеки средно интелигентен човек може сам да си намери жилище и (все пак за да е сигурно) да плати на адвокат за консултации и проверки за тежести. Но таксата на адвоката е несъизмеримо по-малка от комисионната на брокера, който с нищо не я е заслужил, за разлика от адвоката.
Пък вие брокерите, ако искате да не ви ругаем, почнете да носите полза на клиентите си, а не само да прибирате пари.
И ако има възражения по мнението ми нека пак попитам - в конкретния казус с какво даденият брокер е помогнал на купувача? Просто е вдигнал един телефон и е отишъл на един оглед? И затова иска 5-6 хиляди лева?

Общи условия

Активация на акаунт