Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 257
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
Не може защото всички или 98% от обявите са налазени от брокери.
Да намериш от собственик и да стигнеш до сделка си е постижение. Laughing
exactly - първите позвънявания са от брокери.
и започват да клонират обявата и разбиват продавача.
Защитата е да сложиш форма за контакт на снимките за да не ги копират.

Същото е и с наемите. Взима се 50% от наемател и 50% от наемодател общо един цял наем, а договорите са меко казано фиктивни и типови. Няма защита никаква на наемодателя особено и не се ангажират с нищо повече фирмите. Не знам как е в чужбина .
Преди имаше обяви по вестниците и хората си се свързваха. Сега обаче всичко е с фирми, като обяви и то се дублират от няколко едни и същи или фалшиви.
Човек трябва да си пише от собственик и да си пуска по сайтовете за продажби и наеми. Ако успее сам да си уреди клиент или намери жилище-добре, ако бърза и го устройва и фирма да ползва, но да има избор на обяви и от собственици (хората не го правят повечето) Малко хора обаче биха се навили за покупко-продажба самостоятелно или с адвокат на другата страна. По-изгодно е няма спор, може би и по-сигурно, но....

# 601

Човек трябва да си пише от собственик и да си пуска по сайтовете за продажби и наеми. Ако успее сам да си уреди клиент или намери жилище-добре, ако бърза и го устройва и фирма да ползва, но да има избор на обяви и от собственици (хората не го правят повечето) Малко хора обаче биха се навили за покупко-продажба самостоятелно или с адвокат на другата страна. По-изгодно е няма спор, може би и по-сигурно, но....
За наемите, като им се сопнеш, че не искаш посредници може и да те оставят на мира. Парите които взимат не са кой знае колко, но при продажбите колкото и да се опитваш да се отървеш от некадърни брокерчета, пак ще откраднат снимките и ще се опитат да те представляват. Сега се сетих, ако им кажеш имам ексклузивен договор за посредничество с еди кой, може и да те оставят на мира. Знам ли.

# 602
Малко хора обаче биха се навили за покупко-продажба самостоятелно или с адвокат на другата страна. По-изгодно е няма спор, може би и по-сигурно, но....
Ние тук сме половин брокери,но не всеки е така.Представи си възрастни продавачи или хора,които нямат време да търсят.Да си платят комисионната и да им свършат работата.Тези,които могат да минат без брокер,но се страхуват кой ще им влезе в къщи,също да си платят масрафа.Съветът ми от личен опит е да избягват ексклузивите,че влачат доста негативи.
Нотариусът обаче, който има компютърен достъп и може да направи проверка, отнемаща няколко минути, не би трябвало да си спестява труда.И без това взима една торба с пари.
Той го прави!И ако клиентите не го смятат за свещена крава,а го разпитат най-подробно за всичко,вкл.и за хилядарките,които им взима,че дори и да го сменят с друг,то пропускът е само за наша сметка.
Продавачът представя документите на хартия,нотариусът ги проверява в база данни неколкократно.Често това е напълно достатъчно.Излезе ли някакво усложнение обаче,адвокатът е задължителен.Може да е устна консултация и тогава не само ще вземе 50 лв.,ами и ресто ще върне.При по-сложен казус писмен договор с адвоката за какво го наемаме и предварително споразумяваме цена.Когато работим с банка,юристконсултите на банката отделно проверяват стриктно данните.АВ също не подпечатва без да провери.Повече от това няма какво да се направи;и торба с пари да дадеш,за да спиш спокойно,ще се охарчиш за нищо.Не е сложно и невъзможно сам да си направиш сделката,както ни плашат.

# 603
  • Бургас
Търсим добър брокер за закупуване на апартамент във Варна. Да е от големите агенции - Адрес, Явлена,  Мирела. Пишете на лично.
Благодаря

# 604
  • Варна
Synny категорично не ползвайте Адрес. От Варна съм . Писах преди време за казуса с покупка на къща, дадено капаро и съвсем случайно разбрахме , че къщата е обяввена за 9 публична продан. На нас ни бяха казали , че е с ипотека. Сега съм си наела адвокат и  след проверка на всички документи евентуално ще се явим на публичната  продан. Адрес са абсолютни непрофесионалисти.

# 605
  • София, Bulgaria
Моите впечатления са, че все по-малко си позволяват брокери да клонират обявата на частното лице, без негово съгласие. В 90% от "заразените" обяви всичко това е станало със съгласието на собственика, защото са убедени, че "колкото повече, толкова повече".
Колкото и странно да Ви се струва най-добрия вариант  за продавача, ако е решил да ползва брокер да работи екслузивно само с един брокер/за определен срок по договор, не повече от 3м./  или наистина сам да си продава имота, като не допуска брокери до имота си и не дава съгласие на никои под какъвто и да е предлог да се занимава с имота. Да пак може да му открадната снимките, но това е в по-редки случаи и обикновено при сигнал от негова страна бързо махат обявата.
Обявите от частни лица по сайтовете са все по-малко и по-малко. Например във всички Източни райони, а това са над 10 квартала има около 80 обяви за всички видове и типове жилища. В същото време от Агенции обявите са 1000, от тях да се повтарят една част, колкото и да са, все пак  между 300 и 400 ще са уникално обявените имоти, продавани от само от агенции. 
Друго, което ми прави впечатление, че имотите, които излизат за първи път от собственик, в едната си част и то по-голямата са супер надценени.

# 606
  • In the shadows of my mind
Някой да има представа за колко дни става данъчна оценка на имот и удостоверение за тежести? Имат ли някакво забавяне в момента?

# 607
Някой да има представа за колко дни става данъчна оценка на имот и удостоверение за тежести? Имат ли някакво забавяне в момента?
Има бърза поръчка, има и обикновена. В рамките на работни дни е, в момента има много неработни дни по празниците, предполагам че има леко забавяне. Peace

# 608
  • София
Искам да изясня на себе си следната фраза и затова моля за помощ по-компетентните от вас:
1.има ли разлика и значение, когато продавачът продава своята част от недвижим имот и когато продава идеална част от недвижим имот?
2. това може ли да се впише в платежното нареждане в банката при превод на сумата?
Всъщност аз съм купувач, който ще купи 1/4 част от единия родител, другият родител ще ми прехвърли своята 1/4 част срещу гледане и издръжка, моята 1/4 си остава на мен, но имам и пълнолетен брат /самостоятелен и осигурен/, който смята да подпише декларация за отказ от всякакъв вид претенции към имота.
Правилно ли ни е решението и ако- не е, моля, посъветвайте ме.
Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 03 май 2016, 14:24 от B.U 2

# 609
Искам да изясня на себе си следната фраза и затова моля за помощ по-компетентните от вас:
1.има ли разлика и значение, когато продавачът продава своята част от недвижим имот и когато продава идеална част от недвижим имот?
2. това може ли да се впише в платежното нареждане в банката при превод на сумата?
Всъщност аз съм купувач, който ще купи 1/4 част от единия родител, другият родител ще ми прехвърли своята 1/4 част срещу гледане и издръжка, но имам и пълнолетен /и самостоятелен и осигурен/, който смята да подпише декларация за отказ от всякакъв вид претенции към имота.
Благодаря предварително!
Пояснете кои са собствениците. Ваши родители ли са? Останалите 2/4 на кого принадлежат? Братя, сестри имате ли?

# 610
Всъщност аз съм купувач, който ще купи 1/4 част от единия родител, другият родител ще ми прехвърли своята 1/4 част срещу гледане и издръжка, но имам и пълнолетен /и самостоятелен и осигурен/, който смята да подпише декларация за отказ от всякакъв вид претенции към имота.
Благодаря предварително!
Пояснете кои са собствениците. Ваши родители ли са? Останалите 2/4 на кого принадлежат? Братя, сестри имате ли?
Пояснено е. Баща, майка, брат, и тя. 4/4.

# 611
Благодаря предварително!
Пояснено е. Баща, майка, брат, и тя. 4/4.
Ами не е, аз не виждам никъде тя да пише, че е съсобственик. Ако има брат, който също е съсобственик, той следва да й прехвърли своята ид. част /дарение, покупко-продажба/, в никакъв случай отказ от право на собственост, тъй като той не се извършва в чужда полза.

# 612
Да права си не става ясно, имота на родителите и ли е, и какво се разбират с брат и...

# 613
  • София
Да права си не става ясно, имота на родителите и ли е, и какво се разбират с брат и...

Да, жилището е семейна имуществена общност на родителите ни, а аз и брат ми сме техни наследници, затова всеки от нас четиримата притежава по 1/4 от жилището.
За родителите е ясно как ще процедират. Досещате се че аз не мога да купя/продам сама на себе си нищо.Следователно остава въпросът как да процедира брат ми в моя полза.

# 614

Да, жилището е семейна имуществена общност на родителите ни, а аз и брат ми сме техни наследници, затова всеки от нас четиримата притежава по 1/4 от жилището.
За родителите е ясно как ще процедират. Досещате се че аз не мога да купя/продам сама на себе си нищо.Следователно остава въпросът как да процедира брат ми в моя полза.
Ами не е така. Ако родителите са собственици, и са живи вие не сте наследници. Ако единия е починал, то другия и вие с брат ти сте наследници на неговата половина.
Не е толкова просто колкото изглежда.
Брат ти може да ти прехвърли, чрез продажба(фиктивна) неговия дял,когато говорим за дял.При живи двама родители те са собственици и могат да оперират с имота си както намерят за добре.

Общи условия

Активация на акаунт