Синът ми е на 2г и 7м и подобно на случая на Josefin, не мога да го накарам да направи нещо без заплаха, или по-точно - трябва да му кажа най-лошият вариант на развитие на нещата, ако откаже да ме послуша. В момента на всяка моя молба отговаря с "не" и се започва - ако не дойдеш да те облека, ще изляза сама и ще те оставя сам вкъщи; ако не спреш да хвърляш играчката, ще ти я взема; ако продължаваш да ме удряш, ще си изляза; ако не си прибереш играчките, аз ще ги събера и ще ги кача горе (на недостъпно място) и няма да ти дам повече да играеш с тях... В общия случай помага, научил се е, че ако не използва правилно някой предмет - хвърля, чупи, удря и т.н., го губи, казва как ще го кача горе, той ще плаче много и после мама ще го гушне. Но въпреки това продължава да прави едни и същи бели и да не ме слуша докато не се разкрещя. Имам чувството, че се е научил да ме слуша само ако му крещя или го заплашвам, но се мразя, когато постъпвам така.
Спокойното говорене и безкрайно убеждаване рядко дават ефект и когато са постоянно, реално са ми много изморителни. Какъв подход да предприема, как да направя така, че да ме слуша преди да се наложи да изляза извън релси?
Благодаря предварително за отделеното време.