Вечеряте ли заедно?

• 29 393
  • 462
  •   1
Отговори
# 255
  • Канада
Ние също вечеряме заедно. Може обаче някой да е подхапнал предварително и да не е толкова гладен, но сяда с другите на масата за компания.
Аз не обичам да  вечерям сама определено.

Преди години бяхме точно обратното, аз вечерях към 6, а ММ към 9-10. Но се поуморихме от този режим и решихме да променим нещата. Децата се радват, когато всички сядаме на масата. Нарочно даже се шегуваме : "нека сега всеки разкаже как му е минал денят". Ние с ММ сме по цял ден заедно и няма нужда да обсъждаме как ни е минал денят... но децата разказват.

Последна редакция: ср, 13 апр 2016, 22:51 от Deep Blue Sea

# 256
Обичам да готвя, още повече обичам да ям, най-приятно ми е в компания. Мъжът ми е същият. Радвам се,  че ежедневието ни го позволява засега.

# 257
  • София
Винаги сме заедно на масата вечер, дори и да съм прихапнала нещо по-рано, пак сядам с ММ ако закъснее. Преди не беше така, но нямахме и удобство - масата малка, кухнята много тясна, само 1 стол можеше да се сложи до масата, а другият човек трябваше да седи отстрани  ooooh! , но откакто се преместихме се стараем да поддържаме традиция. Обикновено слушаме радио и се опитваме да разберем кой какво казва с пълна уста   hahaha .

# 258
Интересно ми е как е при повечето семейства, затова и анкетата - изчаквате ли се всяка вечер, за да вечеряте заедно?

Не мога да отворя в анкетата ти, защото ние не само вечеряме, а и обядваме винаги заедно, без изключение. Единствените моменти, когато не сме на масата са, когато сме поръчали пица и ядем от дивана. Това смятам за едно от най-прекрасните неща (и шанс начина ни на живот да го позволява) в нашата връзка.

# 259
  • Sofia
   10 c`s, заедно ли работите? Simple Smile Звучи чудесно това, което споделяш. bouquet И ние с моята половинка сме така, само че можем да си позволим такъв съвместен хранителен график само през уикендите. През делничните дни споделяме единствено вечерята си.

# 260
Страхотна тема! Гласувах с "В повечето случаи", но истината е, че до преди половин година ММ ставаше в 6 сутринта, а аз в 11 на обед. От там нататък целия ни график и режим се разминаваше. Баба ми беше потресена, как съм се прибирала от работа и съм сядала да ям сама, а вечер той си ял сам #Crazy
Не, че не ми е приятно да вечеряме заедно, но чак пък на всяка цена ми се струва абсурдно.
Сега ми се яде постоянно, така че вечерям по няколко пъти и все някога се засичаме  hahaha

# 261
  • Пловдив
Мен идеята „ама задължително, на всяка цена заедно“ и то в точно определен час ме вбесява. Може би защото това го слушам редовно от свекъра, пък аз не обичам да ви казват какво трябва да правя. Развиваше ми тези теории още преди да се роди малката, когато мъжът ми се прибираше в 17 часа от работа, а аз в 21. Сега аз не работя, но пък и рядко вечерям изобщо. Когато го правя и аз сядам с тях на масата. Но понеже силно вярвам в личния пример, се стараем да НЕ говорим на масата, нали я учим дъщеря си, че „когато ям съм глух и ням“.
Понеже от както имам осъзнати спомени, баща ми работеше на 3 смени, та не съм и свикнала всички да сме на масата винаги. Свекъра се опитва да прокарва идеи за сядане заедно на масата и то в 18, ама явно само аз го чувам, понеже синът му хич не го отразява. Не иска това и от мен, понеже не е свикнал, каквото и да се опитва да ме убеждава баща му. Ми тя свекървата е работела цял живот на 2 смени, като кога е сядала с тях на масата в 18 часа. Тая мания за хранене под час и задължително заедно му е хрумнало от как е пенсионер и зее в турските сериали. Laughing

# 262
Е аз не разбрах как иска да вечеряте заедно, след като ти се прибираш в 21, а той по-рано? Иска да се прибираш по-рано ли?

# 263
Ами то ние доста неща сме си взели от турците, като например бавната и тежка бюрокрация, даването на подкупи и бумащината, все наследства от годините под османско владичество.
Макар че сядането заедно на маста си е с чисто български корен - сетете се "Железният светилник". Има и чисто практично, а не романтично обяснение - връщат се от нивата или чаршията по едно и също време и сядат да ядат. През деня се е похапвало на крак и единствено вечер са сядали за по-обилно хранене.

# 264
  • MI
Ами то ние доста неща сме си взели от турците, като например бавната и тежка бюрокрация, даването на подкупи и бумащината, все наследства от годините под османско владичество.
Макар че сядането заедно на маста си е с чисто български корен - сетете се "Железният светилник". Има и чисто практично, а не романтично обяснение - връщат се от нивата или чаршията по едно и също време и сядат да ядат. През деня се е похапвало на крак и единствено вечер са сядали за по-обилно хранене.

Янечек, не е само българска традиция. Повечето европейски народи са така или поне са били преди да си изгубят традициите. Като се замисля май и източните - гледайки например турските сериали на майка ми  Laughing

# 265
Не само, разбира се, но е и нашенска, не идва от турските сериали, това исках да кажа.

# 266
  • MI
Не само, разбира се, но е и нашенска, не идва от турските сериали, това исках да кажа.

Да, така е  Peace Така и не разбрах защо са толкова популярни у нас, и майка ми като я питам защо ги гледа само ми казва да я оставя едно нещо била гледала  Laughing

# 267
Още малко ще искате и жив психолог да ви дойде на крака Simple Smile
Няма да седна да ровя подробно, но ето примерни, което ми изплю с едно цъкване в гугъл, посочени са имената на докторите или семейните консултанти, които са ги провеждали:
http://www.puls.bg/health/relationships/news_5329.html
http://www.dnes.bg/health/2012/04/25/semeinite-vecheri-predpazva … lystiavane.157303
http://dobritenovini.blogspot.bg/search?q=%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0% … D0%B5%D1%80%D0%B8
http://www.vesti.bg/zdravoslovno/shtastie/tajnite-na-shtastlivit … semejstva-6034623
И т.н.

Скрит текст:
В интерес на истината някои въпроси смятам, че психолозите използват като търговски трик, за да имат хляб, но от подобни не виждам какво биха спечелили, ако излъжат за резултатите...

bouquet и на теб и на Фри Ейджънт за линковете. Аз обаче не видях в нито един как тезата, че липсата на семейна вечеря разваля семейството и че тези, които не го правят просто не са семейство. Т.е. нищо от онова, за което фръцналата се потребителка се базираше.
 Ето най - същественото от линка на Фрии:
Consider this: Study after study shows that the more often families eat together, the less likely kids are to smoke, drink, do drugs, get depressed, develop eating disorders, get overweight, or consider suicide — and the more likely they are to eat their vegetables, learn big words, do well in school, delay having sex, know which fork to use, and feel loved by you. And that's just for starters.

On top of all the dinnertime studies over the past decade that have shown a myriad of payoffs for your kids, there are newer studies showing the payoff for parents — especially working moms. How could this be? Because this family ritual reduces conflict and strain from working long hours. It's true. Parents, not just kids, benefit from time spent eating together around the table.

We're not saying that having family dinners is the answer to all your problems. We're not saying it eliminates all your stress. Far from it. The point is that even if you work long hours and shuttle your little ones from one activity to the next, you can still reap the amazing benefits of the hour that matters most.

Нарочно съм почервенила думичката "вероятно", защото тя е ключова.

Човече и в твоите линкове не видях това, че тези, които не вечерят заедно не са семейство. Има глупости от рода, че ако не се събирате около масата вечер децата ви са застрашени от затлъстяване и зависимости. Да, масата беше ключова, това ми направи впечатление.  А "тайната на щастливите семейства"  от Блиц е точно като от....Блиц. Абе като цяло нищо научно и сериозно няма в тях. Да не говорим, че изобщо не става въпрос дори за това, което коментирах.

# 268
Скрит текст:
Мен идеята „ама задължително, на всяка цена заедно“ и то в точно определен час ме вбесява. Може би защото това го слушам редовно от свекъра, пък аз не обичам да ви казват какво трябва да правя. Развиваше ми тези теории още преди да се роди малката, когато мъжът ми се прибираше в 17 часа от работа, а аз в 21. Сега аз не работя, но пък и рядко вечерям изобщо. Когато го правя и аз сядам с тях на масата.
Но понеже силно вярвам в личния пример, се стараем да НЕ говорим на масата, нали я учим дъщеря си, че „когато ям съм глух и ням“.
Скрит текст:
Понеже от както имам осъзнати спомени, баща ми работеше на 3 смени, та не съм и свикнала всички да сме на масата винаги. Свекъра се опитва да прокарва идеи за сядане заедно на масата и то в 18, ама явно само аз го чувам, понеже синът му хич не го отразява. Не иска това и от мен, понеже не е свикнал, каквото и да се опитва да ме убеждава баща му. Ми тя свекървата е работела цял живот на 2 смени, като кога е сядала с тях на масата в 18 часа. Тая мания за хранене под час и задължително заедно му е хрумнало от как е пенсионер и зее в турските сериали. Laughing
Е, те това пък никога не съм го разбирала.И не съм го прилагала, нито като дете, нито като родител.
Като отидете на заведение с приятели, когато децата се събират на РД, пак ли мълчите "като пукали", докато не се наядете?    newsm78
Знам, и правилно е, да не се говори с пълна уста.Но когато преглътнеш, какъв е проблема да се говори?
Това е част от правилата "Яжте бавно.Дъвчете добре.След всяка хапка (или 2-3), оставяйте вилицата за малко....после продължете с храненето." и т.н.

# 269
От турските сериали има една безспорна полза - хората започнаха да си пожелават "да ти е сладко", което е внимание към човека все пак  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт