Toшко и марихуаната, заради която не е в инвалидна количка

• 36 257
  • 728
  •   1
Отговори
# 405
забрави и внуците ти да имат свободен достъп до мед марихуана най-малкото!

Внуците не се съмнявам, че ще имат. Когато пораснат още поколения, родени в демокрация, везната ще се наклони на другата страна и нещата няма да изглеждат по същия начин. Просто на хората няма да им стига да им казват "забранено и задължително", за да спазват правилото като овце, без да питат защо е така и да ти изтъкват довода, че добър или лош, законът си е закон, няма какво да го пипаме.
На мен ми е ясно защо Андариел е толкова върла противничка, точно така би реагирала и майка ми ако я пита човек.
Дано, но така както гледам доброволно народа да се реди и да му промиват мозъка, се страхувам какво ще е бъдещото поколение! Прекалено много егоисти и егоцентрици са се навъдили и не виждат по-далече от носа си, без да играе роля ЕГН-то!  Sad

# 406
Мама е с МС . Всичко , което е свързано с добро и хуманно отношение , бърза реакция относно лекарства и т.н. си остава в сферата на пожеланията . Ако не си свързан с някоя експериментална програма за лечение или нямаш пари , за да си плащаш ... Абе хора и на най - големия си враг не го пожелавам . Само ще кажа , че една година , докато чакахме в подземието на Медицинска академия да минат на преглед - комисия една камара хора , за да изберат между тях кой ще получи безплатно Авонекс и кой ще се оправя сам , половината хора на опашката изпопадаха като круши . На мама марихуаната  не й помага (освен за добро настроение) , но има хора , които се чувстват по - добре . Не виждам нищо лошо , да има възможност хора , които са с доказани заболявания да имат достъп до медицинска марихуана . Относно егоизма - никой не е застрахован от нищо .

# 407
Просто на хората няма да им стига да им казват "забранено и задължително", за да спазват правилото като овце, без да питат защо е така и да ти изтъкват довода, че добър или лош, законът си е закон, няма какво да го пипаме.
На мен ми е ясно защо Андариел е толкова върла противничка, точно така би реагирала и майка ми ако я пита човек.

А какво ще им стига, да си определят сами, че закона е тъп и лош и няма нужда да го спазваме? Ами че ние това време сме го достигнали, насред него сме, радвайте му се.

Остарелите и неадекватни закони се сменят чрез законодателни инициативи и изменения, има си механизми и те действат постоянно. Ако марихуаната е толкова чудесно и полезно вещество със сигурност има начин да бъде променен режима и на ползване, само че това става не чрез възхвалата и по форуми и лични спомени на потребители колко прекрасно им действа.

# 408
Така е, промяна не става чрез форумни дискусии, тук просто коментираме теми, които са ни интересни. Надявам се, че поне на мен няма да ми кажете да си коментирам наум, както предлагате на болните да се лекуват скришно  Wink

# 409
Тук не си права Янечек, защото една конструктивна дискусия може да доведе до промяна. Вижда се ясно, че по-голямият процент са позитивно настроени и евентуален референдум може и да е положителен (друг е въпросът, че има изисквания за избирателна активност при референдумите, но няма такава при изборите).

# 410
  • София
Евентуален референдум ще се възприеме несериозно и на майтап от гласоподавателите. Аз съм против референдумите, независимо по кой въпрос. Никой въпрос не трябва да се решава в зависимост от мнението на мнозинството.

# 411
 Че какъв въпрос за референдум е това? Абе вие направо ме смайвате. Това е медицински въпрос, който се свежда единствено до това, лекарите да решат да предписват на болни от определени заболявания въпросното вещество. Какъв да е тоя референдум? Гражданите да се изкажат по въпроса, че какво разбират гражданите? Не само е смешно, ами и трагично обществото да се занимава с въпрос да се легализира ли марихуаната за медицински цели. Обществото да не е доктор?

И изобщо не разбирам какво всъщност искате - ако е болни като Тошко да имат достъп до медицинска марихуана, така да я наречем, мястото на подобни искания е МЗ. Колкото до обществено важния и наболял въпрос, колко точно е полезно за обществото марихуаната да е легална, според мен изобщо не е обществено наболял. Потребители на леки дроги има и ще има винаги, не виждам необходимост обществото да ги насърчава в пороците им. За вредата от алкохола и тютюнопушенето постоянно се водят кампании, отвсякъде сме засипвани с послания за здравословно хранене и здравословен живот, но разбираш ли, марихуаната ще има огромна полза да я узаконим...
 Аз такава полза не виждам.
 Необходимо е да се даде легален достъп на болните хора, и то ако доказано облекчава състоянието им, защото аз познавам и хора с онкологични заболявания, и с МС, които ни най-малко не са получили полза от нея, та при доказано повлияване на състоянието хората да могат да се снабдяват легално и необезпокоявано, това е предостатъчно.

Как ли пък няма да се загрижа за проблема да се осигури чиста марихуана на безименния тийн, щото иначе щял да пуши примеси... И ние сме пушили, пили и прочие - това са глупости и вредни навици, които трябва да са обозначени с послание на глупост и вредност към здравето, а не да се насърчават и поощряват.

Последна редакция: пн, 18 апр 2016, 15:22 от Iris04

# 412
 Аз съм против референдумите, независимо по кой въпрос. Никой въпрос не трябва да се решава в зависимост от мнението на мнозинството.
Хайде бе!  Виж се какво си написала. Представи си, че мнозинството в един квартал искат паркът им, дори в не особено поддържан вид, но парк, да се запази, по-активните правят демонстрации и петиции, обаче  бизнесмен си е купил общинари  и общината (5-10-20-50 общински съветници) гласува на мястото на парка да се отсекат всички дървета и да се построи сграда от 15 етажа и 10 входа...
Сигурна ли си, че хората нямат право на глас, дори да са мнозинство и лично засегнати от даден проблем?

# 413
Ирис, гледната ти точка е лишена от всякава логика. Аз не виждам някой да говори за пушене. Марихуаната за лечебни цели се предлага като хапчета или като течност. От нея са отнети онези вещества, които я правят привлекателна за някои хора.

Повечето одобрени лекарства са базирани на екстракти от растения, които могат да бъдат смъртоносни или адиктивни. Нивалина например е извлек от растение. От жълтия кантарион се произвеждат анти депресанти.

Сори, ама като се появи някоя по-така тема и скачат всички, макар и да не са прочели и един ред по въпроса.

Тази тема е за използването на марихуаната за медицински цели, за това и само за това говоря. Отделно, че имам и мнение за легализирането и и в другите и варианти, но то не е по конкретната тема.

# 414
Ирис, гледната ти точка е лишена от всякава логика. Аз не виждам някой да говори за пушене. Марихуаната за лечебни цели се предлага като хапчета или като течност. От нея са отнети онези вещества, които я правят привлекателна за някои хора.

Чудесно, мисля, че никой не е против и не е изказал мнение, че на болните, чието състояние се подобрява от тези хапчета, или течност, че и цигара да е,  трябва да бъде отказан достъп до тях. Напротив, трябва да имат такъв достъп и лекарите да им ги предписват. Което, именно казвам, че е изцяло медицински въпрос и не е уместно по мое мнение да бъде решавано на референдум, както не е уместно на референдум да  се решава да се използва ли за лечение, или не,  какъвто и да е друг препарат.
  Аз пак не разбрах, защо обществената енергия не се насочи в посока болните хора да имат достъп до тия препарати и защо всъщност нямат.

Последна редакция: пн, 18 апр 2016, 16:08 от Iris04

# 415

В темата, обаче по същество не се обсъжда изобщо това, което ти пишеш, а става въпрос за друго - законът да не преследва Тошко и другите болни именно , когато се сдобиват, или отглеждат марихуана за собствени нужди, както и да се "легализира марихуаната за медицински цели". Какво по същество значи това - нагоре някой беше постнал едни снимчици с реклами и ценоразпис, включая и доктора...
Как какво значи? Сама си си отговорила по-горе! Не сме престъпници, а болни хора, които не искаме да се тровим допълнително с синтетични химии, които не ни помагат! Нима заради здравето си трябва да осъмнем в затвора?

# 416
  Хубаво, че си ме цитирала, че без да искам се самоизтрих.

Разбира се, че никой не иска законът да преследва болните хора, искаме на болните хора да бъде предписвано легално това, което ще им подобри състоянието. Каква е лекарствената форма, която съществува и е доказано ефективна, а нашите лекари не я предписват и защо?
 Пациенти и пациентски организации се борят и се пребориха за много неща, в момента моя близка очаква лечение на чернодробно заболяване с препарат, който до преди една година беше фантастично скъп, от тази година ще бъде използван правомерно и постоянно.

Нещо такова си представям и по отношение на препаратите, за които вие говорите, и мисля, че обществото би подкрепило такова нещо безусловно. Не е от значение ще се пие ли, гълта ли или пуши, стига да е ефективно и легално. Но някак си не си представям, че най-подходящото в случая е болния човек лично да си отглежда билката в саксията...

# 417
  • София
Даун,пропуснала си какво писаха феновете на идеята - те не искат хапчета, не искат течности, а искат растението да си го боднат и да си го берат, защото така им излиза евтино, или пък отсякъде да имат достъп до евтина марихуана, а хапчетата, дето и сега ги има, били скъпи. То и сега има препарати, както се видя, ама те тях не ги искат, а си искат стръка или някой да им го дава като билка. Никакви препарати, защото те били скъпи, защото фармацефтичната мафия докато изкара всички лицензи, и ги оскъпява. Нещо като да си правиш домашно уиски, за да не купуваш заводското, за да не плащаш акзиц и отстраниш производителя (и всичко това, ако уискито е забранено извън регулация).

# 418
Андариел, изопачаваш много нещата!  Tired Но не ми се отговаря! Ролята на развалена плоча ми омръзна!

# 419
  Е колко пък би била скъпа тая лечебна марихуана? Конопът е като бурен, расте навсякъде. Мисля, че пациентските организации с подкрепата на лекарите биха могли да извоюват да се предписват легално такива препарати от растението, или не?.

Общи условия

Активация на акаунт