Пазарите ли се за цената?

• 18 919
  • 181
  •   1
Отговори
# 90
По принцип не се пазаря.....

По работа се пазаря редовно, все пак дохода ми зависи от това.

Хм... е това не мога да разбера. Когато хората са в ролята на служители са акули, спекуланти, лицата на алчните корпорации, жадни за "кръв и зрелища". Но, когато стане дума за личния живот, се превръщат в притеснителни, срамежливи, хрисими човеци.

Ясно, че е голямо изкуство човек да се изключва и да не прехвърля служебното в личния живот, но чак пък толкова...

# 91
Голям минус ми е, че не се пазаря, отчитам си го. Правя друго. Проучвам цени и условия, отивам където най-ми изнася и ако нещо не си отговаря на обявеното - по-скъпо, по-бавно, по-некачествено, или отказвам покупката, или не стъпвам повече там - ако става въпрос за услуга.

# 92
Хич не умея и не обичам да се пазаря, дори на Капалъ Чарши ми беше дискомфотно.  Crazy
Сума неща съм купувала от олх и никога не съм се пробвала да намаля цената.
Но пък в работата си редовно преговарям за цени на стоки и услуги и получавам отстъпки. 

# 93
Скрит текст:
По принцип не се пазаря.....

По работа се пазаря редовно, все пак дохода ми зависи от това.
Хм... е това не мога да разбера. Когато хората са в ролята на служители са акули, спекуланти, лицата на алчните корпорации, жадни за "кръв и зрелища". Но, когато стане дума за личния живот, се превръщат в притеснителни, срамежливи, хрисими човеци.

Ясно, че е голямо изкуство човек да се изключва и да не прехвърля служебното в личния живот, но чак пък толкова...

Е, мащабите са различни, по-лесно е да преговаряш за 10-15% отстъпка от десетки или стотици хиляди, отколкото за по-дребни суми.

# 94
  • here and now
Съгласна съм. Пазаренето не ми е приятно занимание, дори си е загуба на време що се отнася до дребни неща и до личния живот. Предпочитам да дам 2 лева отгоре и да имам 5 минути повече време.

# 95
Да де, но то може да са 2, да са 5, да са 50 - зависи за какво става въпрос. А са ти отгоре  Wink Ако си в ситуация да кажеш - не, мерси, всичко е наред, но ако няма как да стане?
Ако в определен момент това е начин да покажеш, че не ти е проблем да си платиш, даже ти е в плюс. Но ако те возят и не се усещаш навреме, и става въпрос за 2 или 5 лева - не е добре. Давам пример - изненадват те, че са ти начислили такса за доставка, а не би трябвало да е така, или си очаквал таксата да е по-ниска. Примерно, при предишна покупка е имало опция да си избереш кой куриер/спедитор доставя; да речем, едните ти доставят изгодно. Но в последния момент става ясно, че се налага да платиш по-скъпо за доставката, да речем - двойно. Примерът може да се отнася до покупка на дребно, а може и да не е е на дребно. Може да се отнася до по-едра покупка, което - ако препродаваш, веднага ти бърка сериозно крайните цени.
А продавачът, междувременно, уж е обявил намаление. Така де, нали промоция му викат в днешно време  Wink Купуваш на промоционална цена, плащаш двойна доставка и си свиркаш.

# 96
...Ако в определен момент това е начин да покажеш, че не ти е проблем да си платиш, даже ти е в плюс.

Ако съм те разбрала правилно, точно тези, които могат да си позволят всяка цена са онези, които ценят стойността на парите и постоянно договарят. Дори често отказват да платят, ако са нясно, че ги клатят много в цената.
Но у нас сякаш е прието, ама сред хората, които си правят сметката до края на месеца как ще изкарат, да плащат, защото се притесняват да не ги помислят за бедни или пък за да "покажат", че имат пари.

# 97
Да, казвам, че е в плюс да можеш да си правиш сметка. Не прави добро впечатление как много внимаваш да не се минеш, но който може да го прави разумно и елегантно - евала.

# 98
Аз когато имам възможност се пазаря. Стотинки, левче  кой ти ги дава.
Като се возя в такси и не е пуснал апарата също.
Един му казах къде отиваме и оня се прави на луд кара ме по заобиколно, уж бил се объркал за улицата. Още като пое аз го предупредих, че маршрута не е от там. Ами платих му колкото на другите.

# 99
Изключително долнопробно е да изкарате хората, които не се пазарят, бедни, с комплекси и пр. За мен е по-скоро въпрос на характер и на вътрешно усещане, защото познавам хора от едно семейство, расли при едни и същи условия и финанси, от които единият е способен да се пазари за 3 стотинки разлика в цената, а другият не може да се пазари.

# 100
... Но може в даден момент да му се наложи да се научи. И това няма да намали стойността му като човек, в сравнение с предишен момент, когато не му се е налагало да се пазари.

# 101
Кукумицинка, да не си пийнала долнопробна ракия, че си позволяваш такъв език?

# 102
... Но може в даден момент да му се наложи да се научи. И това няма да намали стойността му като човек, в сравнение с предишен момент, когато не му се е налагало да се пазари.

Може и да се научи, но се съмнявам - на някои хора не им идва отвътре. Разбира се, че няма да му се намали стойността, ако се научи да се пазари - нали допреди това е бил беден човек с комплекси, значи ще му се повиши, като се научи да се пазари и смъкне цената на чифт гащи от ОЛХ-то от 5 - на 3 лв.

Кукумицинка, да не си пийнала долнопробна ракия, че си позволяваш такъв език?
Какъв език си позволявам?

Между другото, приятелят ми, понеже продават програмни продукти в доста голям диапазон, да речем от 5 долара до 100, винаги е казвал, че при тези най-евтините са им най-проблемни клиентите, най-много се пазарят за подаръци, с най-много претенции са, докато тези с по-скъпите си плащат и проблеми с тях нямат. Та доста намалиха предлагането на евтини продукти.

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 23:10 от кукумицинка

# 103
Е, мащабите са различни, по-лесно е да преговаряш за 10-15% отстъпка от десетки или стотици хиляди, отколкото за по-дребни суми.
Дали (на фирмената отстъпка спрямо фирмените доходи и личната такава спрямо личните дходи)? Процентно може да се окажат дори по-високи във втория случай.

# 104
Малко встрани от темата, но вземате ли си захарта от кафето? Аз например пия кафето без захар и си я вземам. За другите това е унижение и проява на ниска култура.

Общи условия

Активация на акаунт