Пазарите ли се за цената?

• 18 909
  • 181
  •   1
Отговори
# 75
Човече, ми да използваме договорка, по-изискано звучи.  Mr. Green
Договаряте ли се на пазара за цената на кило домати? hahaha

# 76
Нали? За Големите риби е престижно да договорят добра цена, но на обикновените хора е под достойнството им, щото се пазарят Mr. Green

# 77
Интересна тема, точно навреме дойде, за да ми обясни едно много интересно явление. Пуснах няколко обяви в OLX, написах минималната цена, която бих приела да продуктите, смятам и доста справедлива - в общия случай са нови и само разопаковани, а цената е 25% от магазинната, т.е. намалението е 75%. Продуктите са такива, че не могат да излязат от мода и срок на годност.

Получих безумни предложения за коментар на цената - например да намаля продукт от 100 лв на 20 лв или да продам за 100 лв два продукта, а не един. Rскрено се изненадах, защото това са хора, които няма как да не знаят стойността на предлаганите от мен продукти, наясно са, че отстъпката поначало е достатъчно значителна. Защо тази страст да прекараш другарчето? Откровено казано, точно такова впечатление оставиха в мен, защото допуснах, че смятат, че парите са ми спешни и затова ще се съглася и на буквално нищо.

Явно е трябвало да пусна 20% по-високи цени и да се пробвам ако мине. Нищо, две от четири обяви се продадоха за 2 дни, за следващите ще знам. За кола и жилище ясно, че там се повдига въпросът за коментар на цената, донякъде е очаквано и традиционно, поне по мои впечатления.

# 78
Макарон, аз също имам подобен проблем, но не в олх, а в един от сайтовете за продажба на коли. Пуснала съм обява за продажба на кола с изричното уточнение, че не искам бартер и пак ми предлагат такъв.  Joy
По темата - не обичам да се пазаря и когато ми се налага да продам нещо, както в случая, съм завишила малко цената, защото знам, че ще има пазарлък от страна на купувача.

# 79
Нали? За Големите риби е престижно да договорят добра цена, но на обикновените хора е под достойнството им, щото се пазарят Mr. Green

Абсолютно, такова е усещането. Щом става дума за корпорации и милиони е нормално "договарянето", но на ниво ритейл, където се работи с хиляди и стотици "пазарлъкът" вече не е приемлив, форма на дребнавост. Незначителен финансов ефект или "под нивото", са честите мнения за неприлагането му.

Не е срамно да се пазари човек, срамно е да го прави по-грозен и обиждащ(продавача и него самия) начин.

Бих отишъл и по-далеч, без да абсолютизирам...Нали понякога говорят, че образованието(основното, средното) в България трябва да има по-практическа и житейска насоченост. Ами това е, просто трябва да ги учат на "аритметиката на живота". Договарянето, пазаренето е елемент на тази "аритметика". Не как да бъдат тарикати на дребно и да ощетяват останалите! Не как да говорят(с какви думи), а просто да им обяснят смисъла от договарянето, че се прилага почти навсякъде. Да им отварят очите за "права-отговорности", "акт-последици", от рано да им промиват мозъците как няма по-хубаво от частната инициатива, свободни професии, но това е друга тема.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 11:40 от potrebitel7777

# 80
Имам една позната, която си купува обувки, носи ги, установява, че не са и удобни и ги мята в eBay  на по-висока цена от закупената и ги продава. Ей, това е майсторлък!

Както са казали мъдрите хора на пазара са двама глупака - единият купува, другият продава!

# 81
Скоро се пазарих 😁За цветята на детето които носи в яслата! Трябва да ви кажа ,че в такава конкуренция на този ден8-ми март,всички са готови за пазарлък. По точно от тия дето късат от своята градина цветята. КУПИХ доста и тия пари дето ,,спести ги дарих  за една кауза. Така че мили мами, нищо не е на загуба. 😀

# 82
Не съм се пазарила за цена до сега.Знам ли не ми идва от вътре просто за 1-2лв по малко а камоли някакви стотинки мисля си че ще стана за смях.А и не мисля че е уместно все пак човека с това си изкарва хляба ако 100 човека минат през теб и ти им направиш на всички отстъпка от 1 лв. Това са 100 лв изгубени все едно! Thinking Thinking

# 83
Човекът, който с това си изкарва хляба, би трябвало да е достатъчно финансово грамотен, за да си прави сам сметка на печалбата.
Аз се интересувам единствено от баланса на моята сметка.
Отделно смятам, че хората, които пазаруват от сайтовете втора употреба, не са там поради липса на средства, а по- скоро от мания за нови (за тях) неща, пазаруване и изгодна покупка,т.е. да свалят от цената си е част от начесването на крастата.

# 84
Знам ли не ми идва от вътре просто за 1-2лв по малко а камоли някакви стотинки мисля си че ще стана за смях.А и не мисля че е уместно все пак човека с това си изкарва хляба ако 100 човека минат през теб и ти им направиш на всички отстъпка от 1 лв. Това са 100 лв изгубени все едно! Thinking Thinking

Не, не не, бъркаш ...за да се съгласи продавачът да направи дадена отстъпка от 1-2 или колкото и да са там лева, значи той си е направил сметката, че го устройва. Никой-никому не прави услуга. Нито продавачът(когато продава с намаление), нито купувачът(който се прощава с парите си). Аз не купувам защото съм хуманист и алтруист, а защото като потребител си имам някакви потребности, така и търговците не продават за да правят щастливи купувачите, а защото искат да наберат финансов ресурс.

Ако се приеме, че купувачът обеднява продавача с това левче намаление, то тогава продавачът обеднява купувача с останалата сума от цената на стоката(10-20-30-50 лв). Така че...хората са си заложи достатъчно доволна надценка се предполага, щом продължават да развиват търговия, бизнес, не ги мислете  Laughing И тук е момента, че в търговията се печели от ОБОРОТ(който е свързан с промоции, високо качество, добро обслужване), а не от надценки. Затова нашите търговци са пословични с лакомията си, никой няма търпение, те не знаят...и гледат да излъжат клиентите на високите цени отколкото да си ги коткат на ниските Simple Smile

А и без това в природата нищо не се губи, нали знаете.

# 85
  • постоянно
В повечето Европейски страни  те " учат " като клиент как да се пазариш и да можеш да си договориш най-добрата цена, но за нас  в България  това е нещо срамно и неправилно.  Mr. Green

Работила съм като Buyer повече от 10 години и " договарянето на правилната цена " бе най-важното нещо в работата ми . Продуктите , които купувах идваха  от почти всяко кътче на  свята и е трябвало да се "пазаря " за по-добра цена на транспорта, на продукта , на допълнителните разходи по освобождаване и митница и прочие.
От същата страна и производителите са се пазарили за по-добра цена , когато ситуацията е изисквала - повишаване на цената на  суровина, недостиг на пазара и прочие.

Големите риби на пазара могат да си позволят да дават отстъпки защото работят на много големи марджинс- от тях си търся отстъпките съвсем безскрупулно. Виж с дребен , местен 5-то поколение  производител , който едва свързва двата края не бих се пазарила. На такива плащам пълна цена с усмивка.
 Peace

# 86
Когато договарям цена, се пазаря и за стотинките. Но това е само на работа.
В личен план не ми се налага. Виждам етикет - цена и си преценявам дали да го купя. Не обичам дребнавите хора и не мога да си представя, че ще се разправям с някой за 5 лв.

# 87
  • Варна
5 лв са 5 лв.  Crazy
Можеш да се наядеш с 5 лв.

Ценете ги парите, които изкарвате, де!

# 88
  • София
Когато мога, се пазаря. Особено напоследък, по намаленията, турили един етикет, пък втори, пък трети, пък процент, пък още и аз ходя и най-невинно питам каква е крайната цена.

# 89
  • here and now
По принцип не се пазаря. Гледам цената, ако ме устройва купувам, ако ли не не. Когато обаче си купувах колата (беше преди доста време) попитах дали нямат практика да правят отстъпка при плащане в брой и ми измислиха едни 7%, които  си бяха доста добра сума.
По работа се пазаря редовно, все пак дохода ми зависи от това.

Общи условия

Активация на акаунт