Пазарите ли се за цената?

• 18 902
  • 181
  •   1
Отговори
# 60
Работя с холандци, немци, поляци и малайзийци... Всички правят готин пазарлък   Mr. Green

# 61
Да не ни помислят за бедни. Peace  Тя е мултимилионерка, ама да не се изложим, да не направим лошо впечатление, да ги излъжем, че имаме пари. Тя притежава няколко къщи за милион из маалата, които са платени в кеш пара, ние сме тръгнали нея да лъжем, че сме състоятелни хорица, ама моля ви са...

И другото, което е типично българско е да се черпим, ама това за друга тема. Laughing

# 62
  • София
За първи път чувам, че е ориенталска черта, грешни са ви впечатленията.
Не, ти си в грешка. Присъщо е на Ориента. Налага ми се често да пътувам до Истанбул тази година по ред причини. Ако не се пазаря на сергиите, продавачите изобщо не ме отразяват, нямат интерес към мен, и напротив , ако започна да се увъртам , да искам друга цена по-ниска започва такъм моабех с тях, чак до сервиране на турско кафе и баклава. Страшно е приятно, а аз и го мога, така че и на двете страни прави истинско удоволствие. Тук у нас - не става, няма такива приятни продавачи, няма я тази тръпка. То трябва да се види и усети.

# 63
Не, ти си в грешка. Присъщо е на Ориента. Налага ми се често да пътувам до Истанбул тази година по ред причини. Ако не се пазаря на сергиите, продавачите изобщо не ме отразяват, нямат интерес към мен, и напротив , ако започна да се увъртам , да искам друга цена по-ниска започва такъм моабех с тях, чак до сервиране на турско кафе и баклава. Страшно е приятно, а аз и го мога, така че и на двете страни прави истинско удоволствие. Тук у нас - не става, няма такива приятни продавачи, няма я тази тръпка. То трябва да се види и усети.

Като отидеш и на други места по света, ще видиш, че не е типично само за Ориента Wink

# 64
Пазаря се и съм много убедителна и като продавач и като купувач:) Не знам докъде се простира "ориента" но съм договаряла цени и в мноого далечни държави. Скоро тръгвайки си от чужбина купувах подаръци, дребни бижута, шалове, първоналаните цени се редуцирах около 5 пъти, за да стигнат до приемливи:)  Никой не е длъжен да сваля, аз питам може ли, като не може здраве да е.
И автомобила си продадохме и купихме нов, там падна голямо надлъгване, накрая продавачът беше съгласен на всичко, само да му се махна от главата:) Ама и той беше надул доволно, хитрец, на стар краставичар краставици:) След хубав пазарлък се чувствам чудесно, аз обаче си харесам Ориента, затова ще е:)
Не се дразня, когато съм от другата страна, когато е възможно правя отстъпка, не е в многото, да му стане приятно на клиента, да се почуства  специален.

# 65
  • София

Като отидеш и на други места по света, ще видиш, че не е типично само за Ориента Wink
Разбира се, че не е  Peace
В Рим например преди години, на един открит базар цареше пазарене и половина. Мен тогава ме мързеше, а и бързахме, за да ни остане време за Ватиканските музеи, та каквото си харесах, направо плащах. Но около мен хората се пазаряха, включително и няколко двойки застаряващи англичани. Търговците си бяха италианци, не араби или негри - ако това има значение.

# 66
Разбира се, че се пазаря...от цената на къщата, през колата, договори всякакви за дреболии до рокля с тръгнало да пада копче.
Англичаните много мразят да плащат повече, от колкото реално могат, за нещо си.
И се пазарят, и си търсят отстъпките, ако ще и пени да е.
Мъжът ми каква постановка направи за едната безплатна боя на колата. Тренирахме как като/ако ни откажат, ще си излезем невъзмутимо. А много я искахме точно тази кола.
Те пък взеха, че веднага се съгласиха и той дори беше разочарован, че не се е получил като хората пазарлъка.
Най-редовно като ми изтича договора за нещо си, заплашвам, че ги напускам и получавам на половина от "официалните" цени.

# 67
  • София
..............................

Ами.... аз много съм ходила и продължавам много да пътувам, защото това е свързано и с работата на Марчев, но това е присъщо за Ориента. Същото приятно чувство на .....приятно надлъгване в цените съм го изпитала и в Египет, там сме изкарали един  мандат, но в Европа не съм го усещала по този приятен начин тази игра на цени, това исках да кажа, нали е ясно сега. Вероятно го има разбира се, но например в Португалия не съм го усетила по този начин, а може и да го има...Например в Гърция по го няма, те са по стиснати и не по пуЩат.

# 68
Разбира се, че се пазаря...от цената на къщата, през колата, договори всякакви за дреболии до рокля с тръгнало да пада копче.
Англичаните много мразят да плащат повече, от колкото реално могат, за нещо си.
И се пазарят, и си търсят отстъпките, ако ще и пени да е.
Мъжът ми каква постановка направи за едната безплатна боя на колата. Тренирахме как като/ако ни откажат, ще си излезем невъзмутимо. А много я искахме точно тази кола.
Те пък взеха, че веднага се съгласиха и той дори беше разочарован, че не се е получил като хората пазарлъка.
Най-редовно като ми изтича договора за нещо си, заплашвам, че ги напускам и получавам на половина от "официалните" цени.

Зълва ми е чистокръвна англичанка, обаче се пазари за всичко! Ей така, за спорта. И винаги и се получава.  Laughing Случвало се е ние с майка и да си излезем, защото ни е неудобно, но тя продължава!

Аз бих се пазарила за някои неща, за които е прието да се пазариш - кола, къща.

И канадците са ориенталци! Тук си е съвсем нормално да се пазариш за някои неща.  Аз не мога. И мъжът ми е като мен.

# 69
И американците се пазарят. За големи неща, като къщи, коли, глоби, някои такси и услуги. интернет, телевизия, телефони и тн. Но в магазин и ресторант никой не се пазари. Ето това вече е ориенталско, и турците са чудесен пример за това.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 06:21 от Сирена

# 70
Абсурден ориенталски подход.  Rolling Eyes Грозно и обидно е, да. Не се пазаря нито реално, нито виртуално, не ми иде и на ум дори. Ако нещо не ме устройва, подминавам и търся на друго място или в друг ценови клас.

Браво, имаш ясна позиция по въпроса. Според мен реалността е друга. По библейски-"поискай и ще ти се даде". Във всяка една сделка-покупка на автомобил, жилище, дялове, цял бизнес има момента на "колко искаш...колко даваш". Само цената на сиренето в лидъл може би не подлежи на пазарлък от страна на дребния потребител.

+1

Почти не ми се случвало чужденец да не се пазари за цената.  Знаят да си ценят парите и ги уважават. И не, дори не съм работила с хора от Ориента, а предимно европейци и американци.
А тук го смятаме за обида, както от едната страна, така и от другата.
Искрено се изненадвам на хора, особено при големи покупки, които изобщо не коментират цената.

# 71
Никога не би ми дошло на ум да се пазаря в хранителен магазин или изобщо в магазин с фиксирани цени, пазарлък на пазара и при договаряне на частни сделки. В магазини  за козметика винаги питам за промоции, радвам се, като си купя нещо изгодно или с подарък. На сезонни разпродажби също пазарувам за цялото семейство. Резервирам отрано почивка с намаление. В заведения и в хотели, в които сме редовни гости също питам има ли възможност да ползваме отстъпка, почти винаги има карти за намаление. Съответно аз имам и давам.
Не обичам да пилея пари, правя си сметката, не ги бера по дърветата все пак. Животът е шарен- днес има, утре няма, трябва да се харчи разумно.

# 72
..............................

Ами.... аз много съм ходила и продължавам много да пътувам, защото това е свързано и с работата на Марчев, но това е присъщо за Ориента. Същото приятно чувство на .....приятно надлъгване в цените съм го изпитала и в Египет, там сме изкарали един  мандат, но в Европа не съм го усещала по този приятен начин тази игра на цени, това исках да кажа, нали е ясно сега. Вероятно го има разбира се, но например в Португалия не съм го усетила по този начин, а може и да го има...Например в Гърция по го няма, те са по стиснати и не по пуЩат.

Светът е много по-широк от Европа и Близкия изток Wink

# 73
Да, за някои стоки и услуги има очакване да се пазариш. За апартамент, кола от дилър, организация на големи купони по ресторанти, купуване на бижута от частници. В България си е същото.

Ти така каниш, каниш, ама един ден ще се появим по списък от мамата, да видиш какво чудо си си докарала на главата. Laughing

Тъкмо и аз щях да се притурям към екскурзията. Нищо, че не мога да летя повече от два часа със самолет. Simple Smile

По темата-само веднъж се пазарих, когата продавах земеделските земи, които са мои, на майка ми и на леля ми. Купувачът толкова бързо се съгласи, че съжалих, че не съм обявила по-висока цена отначало.

# 74
Светът е един голям Ориент  Mr. Green

Чудя се дали това негативно отношение не ни е посадено през комунизма? Защото, както дадохте примери от различни страни, договарянето на цена си е нещо нормално. Самата дума - пазарене - се ползва в негативен смисъл.

Общи условия

Активация на акаунт