Пазарите ли се за цената?

• 18 900
  • 181
  •   1
Отговори
# 45
Аз го виждам като ориенталски навик. Азиатци са по-добри от европейци и знаят как да задействат емоционалните струни.

Ох, айде и аз да се наредя на опашката за Австралия да не изоставам от тренда. Така ми се ходи. Mr. Green Басейн, може и родата да срещнем, ще се пазарим на воля...

# 46
Аз бях абсолютно numb. Пазарят се бе, за всичко. Като купувахме диваните (струваха над $10,000) ги спазарихме за $7,000.

На детето компютъра пак го взехме по-евтино с пазарлък. Днес с пазарлък си изкарах нов телефон и по-добра оферта.

Цоне, идвай, ама да е след октомври, че след тази седмица изключвам отоплението на блатото.

# 47
Да, за някои стоки и услуги има очакване да се пазариш. За апартамент, кола от дилър, организация на големи купони по ресторанти, купуване на бижута от частници. В България си е същото.

Ти така каниш, каниш, ама един ден ще се появим по списък от мамата, да видиш какво чудо си си докарала на главата. Laughing

# 48
Убизатилну ще си носим чехъли за дома!Аз предпочитам заедно да дода със Зандали и Цонето.
Вкупом тъй,че да спазарим евтини билети.

# 49
  • Варна/Благоевград
Пазаря се единствено, когато си купувам кола.
Живот и здраве за апартамент също смятам да се пазаря, като купувам един ден, но мисля, че за кола и жилище всеки знае, че се слага по висока цена, за да имаш накъде да смъкнеш.
Когато продавам колите си също обявавам по висока цена, за да имам марш да смъкна.

# 50
  • Варна
Пазаря се при всеки удобен случай.  Simple Smile

Ако купуваме или продаваме имот, кола, нещо друго по-скъпо-задължително.

# 51
Ми пазарим се, случвало се е. Естествено, не в магазини с фиксирани цени, но при покупката на жилището и колата не мина без пазарлък. Съответно и с нас са се пазарили - няколко пъти сменяхме кола. От няколко мои обяви в OLX  пак не мина без пазарлък - явно е част от играта. Laughing За мен не е ориенталско, никак даже. В един магазин за дрехи моят мъж си купи дънки и се чудеше дали да си вземе още едни, които му бяха харесали, та продавачката сама му предложи отстъпка за втория чифт. Не сме изключение от правилото значи.

# 52
Да, това ми е работата. Нарича се договаряне.

# 53
  • Варна
Да де, ама едно е да кажеш "договаряне", друго-"пазаря се".  Laughing
Моите впечатления са, че много българи се притесняват да се пазарят. Може би си представят уличен бой, а не разговор между купувач и продавач.

# 54
  • София
Да де, ама едно е да кажеш "договаряне", друго-"пазаря се".  Laughing
Моите впечатления са, че много българи се притесняват да се пазарят. Може би си представят уличен бой, а не разговор между купувач и продавач.
Или защото болшинството го определя като "ориенталска" традиция, което автоматично натоварва действието с отрицателна конотация.
Забавното е, че ориенталщината в турските сериали ни най малко не пречи на народа, хората масово са зарибени  Laughing

# 55
Народът не иска да  бъде асоцииран с Ориента, а ние сме много по-близко до тях като мислене отколкото с Осцинета. Някакъв срам има от това къде си роден, не знам защо така. Сякаш това стечение на обстоятелствата може да се промени по някакъв начин и започват оправаданията, ами не съм от тия...

Спомням си как една моя клиентка преди години се опитваше да свали цената, като ми показваше дефектите на стоката и ме питаше " Това какво е, а?!?" И аз я ядосах със спокойния си отговор "О, това е лепило!" Flutter Тя започна да се смее като след това идва на другия ден да ми подари нейна малка картина, която пазя някъде и до днес. Тя на мен ориенталски номера тръгнала да пробутва, ама, ха! вие питате, ние отговаряме! Mr. Green

# 56
  • Варна
 hahaha, Цона!
Аз съм се пазарила с всякакви. Освен израелтяни  Crazy (школата е голяма с тях), но и с европейци-англичани, французи, скандинавци, руснаци, германци.

Най-вече българинът и румънецът вадят веднага обявената сума, щом харесат нещо.
Това са ми впечатленията отпреди няколко години, когато се занимавахме с търговия на Златните.  Laughing

# 57
  • Бургас
Пазаря се само, когато съм в Турция и се пазаря яко  Laughing. Първо, че там е прието и е даже препоръчително и е жест на уважение към търговеца и второ - цените винаги са неадекватно надути и е много прецакващо да платиш първоначалната цена. Така веднъж си взех чанта от естествена кожа за 27 евро вместо първоначално обявените 120 евро. Продавачът накрая чак се изнерви колко съм нахална  Mr. Green, ама взех ли си чантата за 27 евро? Взех я  Laughing
В България не се пазаря освен ако не става въпрос за сериозни покупки и по-големи количества. Скоро правихме основен ремонт на апартамент и с договаряне си спестих няколко хиляди лева. Не мисля, че има нещо лошо да се пита един търговец дали прави отстъпки при определени количества и какви са те.

# 58
Продавачът накрая чак се изнерви колко съм нахална  Mr. Green
Joy

# 59
  • София
hahaha, Цона!
Аз съм се пазарила с всякакви. Освен израелтяни  Crazy (школата е голяма с тях), но и с европейци-англичани, французи, скандинавци, руснаци, германци.

Най-вече българинът и румънецът вадят веднага обявената сума, щом харесат нещо.
Това са ми впечатленията отпреди няколко години, когато се занимавахме с търговия на Златните.  Laughing
Чувала съм същото от хора в сферата на продажбите. Че българите веднага вадят поисканата сума, докато някой немец например, няма никакви скрупули да се попазари. Това са някакви комплекси у нас, сакън да не ни помислят за "ориенталци". На един немец трудно ще му се роди подобно притеснение в главата  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт