Пазарите ли се за цената?

• 18 915
  • 181
  •   1
Отговори
# 30
Не се пазаря, защото не умея и не ми идва отвътре.
Единствено при покупка на апартамент/кола ми се е случвало да подхвърля нещо от рода на "Цената подлежи ли на коментар?" - подлежала е, намаляли са малко. Ако обаче получа отрицателен отговор, никога не бих продължила с пазарлъка - изглежда ми нагло и грозно - все пак ако не те устройва цената,подминаваш, няма нужда да превръщаме всичко в битак.

# 31
  • Стара Загора
Аз пък се пазаря.Понякога не става,но опитвам.Като купувахме къщата се пазарихме.Също и като отида на пазар,като купувам дрехи,обувки също се пазаря,защото малко надуват цените.Те затова ги надуват,за да се прави пазарлък,нали затова е пазар.И ако някой се пазари с тях ще ги дадат на тази цена,която са намислили,ако не се пазарим си взимат още някой лев отгоре.Дразни ме това,че от Турция ги взимат на безценица,а тук ги продават доста солено.Според мен няма нищо срамно да се пазариш.Е зависи къде.Не при всеки става номера.Като не мога или ще отида на друга сергия,или ще си го купя колкото са ми казали.Но това са дребни неща,но да купувам къща или кола примерно от частно лице задължително си правим пазарлък.Хората нарочно вдигат цената,за да може с пазарлъка да си вземат сумата,която искат.А ако отсреща човека не прави пазарлък,то продавача е на файда.

# 32
Хич не умея да се пазаря. И като тръгна да продавам нещо, обикновено някаква неуспешна покупка от чужбина (или пък успешна, но пък съм се поувлякла в пазаруването и съм натрупала разни излишъци), си слагам цената, на която ми е излязло. Обикновено хич и не се пазарят, плащат си цената, но е имало и единични случаи, в които искат много намалено или размяна с някакви боклуци, на които са им шибнали главозамайваща цена, та тогава отказвам.

# 33
 Преди не можех, но се научих от най-добрите - едни приятели холандци, такова чудо (пазарлъци)не бях виждала през живота си. Много са добри, научиха и мен, само мога да съм им благодарна  Money

# 34
А на мен ми е неприятно и като се пазарят.  Confused Имам някоя и друга обява из нета и като получа обаждане с пазарлъци, хем не е очи в очи, а така спичам, получавам сърцебиене, почти ми причернява.  Crazy
Добре. Ти имаш обява и аз ти пиша "Може ли да намалите цената с 10 лева?" Как това ти причинява стрес? Пишеш "Не. Цената е обявената.", или "Не, мога да намаля с 5 лв.", или "Да, ще намаля с 10 лева." Кое е стресиращото?
Винаги в обявата може да се напише изрично, че цената не се коментира и точка. Аз като видя подобна или съм ок с цената и се обаждам или подминавам.

Има хора , които дори да видят упоменато, че цената НЕ подлежи на коментар, пак се пазарят. Ей така, за спорта. Дори подозирам, че го правят от скука, без реални намерения за покупка.
В ткива случаи на въпрос: ,,Цената подлежи ли на коментар?" , отговарям утвърдително с по- висока цена от обявената. Simple Smile щом искат кометар по цената - получават го:)

# 35

Винаги в обявата може да се напише изрично, че цената не се коментира и точка. Аз като видя подобна или съм ок с цената и се обаждам или подминавам.

Но пък това прави много грозно впечатление(на пазарджиите). Как така няма да се коментира...
Малко неща не подлежат на коментар и предоговаряне в този живот, сещам се за смъртта, кои са другите...но определено не са предметите, които са обект на продан.
Преговарянето за цената е същото като изтъкването на предимства или недостатъци на стоката, срок на прехвърляне на собствеността, доставка. Цените навсякъде са такива точно заради пазарлък на едно или друго ниво по веригата.

Това е все едно да си антиглобалист, а същевременно да си резервираш хотел в Ню Йорк с кредитна карта през айфона , за да присъстваш на семинар на тема "бъдещето на автомобилостроенето" с участие на множество корпорации. Laughing
По-естествено и нормално нещо от пазаренето няма, друг е въпросът че някои мислят, че им е под нивото или ги притеснява и не умеят.

# 36
  • София
Когато купувах апартамента преди няколко години, се пазарих - съвсем културно - със собствениците. Усетих, че ще ми смъкнат от цената и се пробвах. Намалиха ми с 2 000 евро, което не е чак толкова малка сума, че да ми е все едно.

Бива ме и в обратното - да вдигна цена. Когато продавах мои имоти, всеки път (без един) успях да повиша цената. Последния път адвокатката, която беше с мен, се пошегува, че съм си сбъркала професията - вместо преводач е трябвало да стана брокер  Laughing

Ясно е, че в обикновени магазини за хран. стоки, молове и ресторанти не се пазаря. Споменавам го преди някоя умница-ССФ да ме попита като си купувам хляб или обувки от магазин Х, дали се опитвам да смъкна цената. Не се. Но следващият път, когато тръгна да купувам жилище, пак ще го направя.

Btw, в страната, в която съм отраснала, е въпрос на чест човек да се пазари. Иначе някои продавачи даже се обиждат. Същото важи и за Турция.

# 37
Не винаги става въпрос за лакомия или липса на умение за пазарене. Ако една стока е нова, но няма да ти влезе в употреба и са я пуснал на по- ниска цена, от тази на която си я купил, търсиш фиксирана цена. Преценил си до колко да намалиш цената , и че по- надолу не ти е изгодно. Все пак не си пуснал обява в графа" ПОДАРЯВАМ". Simple Smile

# 38
Не се пазаря, но понякога питам за отстъпка. Ако си купя в някой бутик 5 пуловера, 1 рокля и 2 шала, питам за отстъпка винаги. И в повечето случаи получавам.

За наеми също се пробваме за по-ниска цена. Наемодателите често си качват малко цената, защото очакват подобно пазарене.

# 39

За наеми също се пробваме за по-ниска цена. Наемодателите често си качват малко цената, защото очакват подобно пазарене.

При приятеля ми наемодателката сама предложи да му смъкне 50 лв. от наема, защото го беше харесала - малко особена възрастна жена, която поради липса на симпатии беше отказала на поредица от кандидат-наематели, съгласни да наемат на обявената цена. Иначе той си е същия льольо като мен и не се пазари. След година още 20 лв. ни предложи да смъкне от наема, което не е кой знае какво, освен жест, ама все пак Simple Smile

# 40
Пазаря се. Винаги и до последно.  Sunglasses

# 41
Обичам да се пазаря. Понякога го правя само заради спорта без да имам намерение да купувам. Влезнах в някакъв магазин за бижута, за да убия време, а те ме помислиха за потенциален клиент. Ами поиграхме си на това колко струва? И ооо, много ми е скъпо. Е, добре, айде като за теб по-евтино. Аз нищо не купих, но си начесахме крастата и двамата.

Рядко имам възможност да свалям цени, освен, ако не купувам от частници от типа на Продавалник, но за сметка на това доста често получавам някакви дребни жестове от типа на безплатен десерт или непотребно тефтерче, безплатен донът, цвете от цветарския магазин без пари и други подобни глупости.

Чакам си яхтата... Mr. Green

# 42
И аз се пазаря.Като циганка при това по мнение на мъжа ми.Страст ми е,обичам,отдава ми се.Божке как се кефя да се пазаря,тръпка и гъдел си е,пък който каквото ще да си мисли!

# 43
И аз бях с представата, че е едва ли не ориенталско и срамно, но от както съм в Австралия ми се промени мнението. Тук се пазарят за всичко и навсякъде.
Бившият ми мъж е страхотен в това отношение. Спазари ми много добра цена за кабелната, а и аз на няколко пъти без да искам си договорих по-добри условия за разни неща.

Тъпото при мен е, че не се чувствам много удобно, а по ирония на съдбата с това си изкарвам хляба, но договорите ми в работата са за милиарди и хич не се притеснявам да се пазаря.

# 44
Наистина ли в Австралия е така?Изненадана съм.
Аз не се пазаря много-много.Ако не ми харесва цената - подминавам.
И на мен ми се струва че пазаренето е ориенталско и ме изненада с този факт за Австралия.
Мечта ми е да отида на екскурзия да там.

Общи условия

Активация на акаунт