Пазарите ли се за цената?

• 18 897
  • 181
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Сега като цяло мнението ми: цените подлежат на договаряне, когато става дума за лични ползвани вещи, за апартамент (може би и от агенция най-вече)...важи когато продавам и когато купувам. Многото прави цената. Обявявам парцалките на дъщеря ми, които част от тях подарявам, част продавам и събираме в касичката й, но ми е супер все едно колко точно да им искам - някой желае да купи всички, ами да - давам му обща цена, различна от на бройка.
Но не ощетявам никого, освен себе си, не обичам да се чувствам длъжна на някого, той да ми е длъжен или да се подигравам с по-възрастни от мен хора - това е възпитание!
Като знам какъв е трудът на село - за храни и бг продукти НИКОГА не се пазаря, домат, дошъл от бг село или краставица, картоф...или всичко с дядовци и баби на скромна сергия както казах по-нагоре! Независимо от количествата!

# 16
Цената на немалка част от стоките и услугите е фиксирана само устно.

Елементарен пример: Идва Великден...Еднаква ли трябва да е да е цената ако си купиш 1 агне от някой производител, който ти казва цената на полята и ако искаш да си купиш 20 агнета от него? Да, ако този производител захранва цяла Бразилия и Аржентина със стока, няма да го впечатлиш особено с твоите нищожни 20 бройки, но ако е някой дядо, който успява да продаде едвам 1-2, ще ти се зарадва и ще си върви и пазарлъка, даже накрая може и да те почерпи от благодарност, и то не защото е глупав, а защото го устройва.

много грозно! точно с такива хора НИКОГА не трябва нормален здрав, прав, млад българин да се пазари, защото те са ощетени от цялата ни държава! Пенсии по 200 лв! Аз ще му правя сметка на агънцата! Ужас! Не примерът е елементарен, а твоите разбирания!  Naughty
Имаше кампания даже из фейсбука "Купи от бабата", за онези милите БЪЛГАРСКИ, а не ромски, БАБИ, които стоят на студа, дъжда, слънцето по цял ден и продават плетени терлици, лападови листенца, букетчета, билки, домашни сладка - купуваш без да чакаш ресто, без да те интересува цена и оставяш по възможност! Защото и без това всичко им е по левче на тях. И съм от Пловдив, не от някое малко градче, където левчето значи много, т.е бабите не "надуват" цените като за градско!!

Добре, да не е "дядо", да се чете само "производител"(на около 35 год, здрав, прав, завършил в чужбина, върнал се е в България, има няколко фирми, коли много, пари много и животновъдството му е просто един от "бизнесите" към, които е силно привързан, но все пак гледа да изкарва пари от него)

# 17
...т.е бабите не "надуват" цените като за градско!!

Не надуват, друг път. Лятото редовно купувам градински домати от баби от пазарджишките села на връщане от разходки из Родопите. Много от тях не слагат цени на сергийките си. Wink Може да са им страхотни доматите, но като ми изръсят цена по-висока от на пазара в София, директно се врътвам и продължавам 1км. по-надолу при следващата баба/дядо.

А вълнени терлици по левче ако споделиш къде има, ще съм благодарна. Тази зима ги открих за вкъщи и за пръв път не бях със студени крака. Само че ги купувах по 20.

# 18
О, пазаря се, като циганите на битака, забавно ми е и ми докарва нормаона цена на това, което искам да купя. Говоря за коли, разни вещи в продавалник, колело на старо, ей такива, сиренето в магазина си го взимам на обявената цена.
Когато продавам нещо 2-ра ръка или каквото и да е, винаги слагам 20% отгоре на цената, така че след пазарлък да стигнем до сумата, която искам.
Честно казано се изненадвам, че хората не се договарят за цената , както каза НСЧ по-горе, дадената цена е офертна и ще гравитираме около нея.
Наскоро продавах няколко еднакви неща и сложих цена 250, като реално ми стигаха 200, но след като 80% си взеха на обявената цена, аз няма да се самопазаря, щом са ок за 250 нека са 250.
Много де дразня например, когато например се продава колело, модел преди 4 години, което в магазина е 500лв, а в продавалник за използвано ми искат 450, е, как ще стане тоя номер?! Та, или се пазаря или минавам на следващото.
Много хора не разбират, че от старите вещи се продават, за да не ти пречат, а не да изкярваш пари от тях. Имам познат, които преди 4-5 години си купи скутер зя 700лв, кара го постоянно и всяка година го пуска да го продава за 750, е, реално ли е?! За мен не е, затова се пазаря, ако продавача се навие-ок, ако не - здраве да е, например Мм не може, не иска, срам го е и т.н, хора всякакви!

# 19
  • Най-красивата страна
Не,не се пазаря.Ако цената не ме устройва просто подминавам и отивам в друг магазин.
Когато купуваме домашни продукти от производител също не се пазаря.Доволна съм например,че съм успяла да намеря домашна кокошка ,яйца или домати.Купуваме от една баба ,която живее на село.Грозно ще е да се пазаря ,жената се е трудила за да отгледа животните и зеленчуците.

# 20
Не се пазаря. Подминавам, ако не ме устройва цената.
По същия начин съм ок и мен да ме подминат, ако не ги устройва цената, която предлагам. Когато самата аз реша, мога да направя намаление и който тогава може да се включи - включва се. По тяхно желание - едва ли. И аз трябва да ям.  Crazy

# 21
Не се пазаря за цената.
Това е ориенталски манталитет и много ме дразни.
Мисля че с времето все по-малко хора ще го правят.
Ако не ти харесва - подминаваш.Още повече че все повече навлизат онлайн магазините и там няма с кой да се пазариш.

# 22
О, пазаря се, като циганите на битака, забавно ми е и ми докарва нормаона цена на това, което искам да купя. Говоря за коли, разни вещи в продавалник, колело на старо, ей такива, сиренето в магазина си го взимам на обявената цена.
Когато продавам нещо 2-ра ръка или каквото и да е, винаги слагам 20% отгоре на цената, така че след пазарлък да стигнем до сумата, която искам.
Честно казано се изненадвам, че хората не се договарят за цената , както каза НСЧ по-горе, дадената цена е офертна и ще гравитираме около нея.
Наскоро продавах няколко еднакви неща и сложих цена 250, като реално ми стигаха 200, но след като 80% си взеха на обявената цена, аз няма да се самопазаря, щом са ок за 250 нека са 250.
Много де дразня например, когато например се продава колело, модел преди 4 години, което в магазина е 500лв, а в продавалник за използвано ми искат 450, е, как ще стане тоя номер?! Та, или се пазаря или минавам на следващото.
Много хора не разбират, че от старите вещи се продават, за да не ти пречат, а не да изкярваш пари от тях. Имам познат, които преди 4-5 години си купи скутер зя 700лв, кара го постоянно и всяка година го пуска да го продава за 750, е, реално ли е?! За мен не е, затова се пазаря, ако продавача се навие-ок, ако не - здраве да е, например Мм не може, не иска, срам го е и т.н, хора всякакви!

Красота и изящество...Само това със старите вещи-и може да се изкарат пари и просто ги разкарваме да не пречат. Хватката е човек да не е прекалено лаком и да следи пазара. Това че е пробвал за 750 принципно го смятам за правилно, тества пазара и ако наистина иска да вземе някакви пари за скутера, трябва да намаля плавно цената, докато се закачи някой и винаги да си оставя място за намаление при пазарене. Евала!

# 23
Кой говори за пазарене по магазините, става въпрос за пазарене, когато това е възможно! Коментара на пур нейчър ми хареса! Има места, където ако не се пазариш, определено ще си доста на минус. В Турция например направо си е обидно да не се пазариш, там бях в рая си!  Mr. Green Дори цените са леко завишени, с опцията да има пазарлък! Всички пък толкова се обидихте от пазаренето, няма нужда!  Stop

# 24
Не се пазаря, просто защото не умея и не ми се отдава. Приемам обявената цена за окончателна и ако не ми изнася, просто не вземам от въпросния продавач, сергия и прочее. Кефят ме хората, които владеят умението да се пазарят, интересно е, изглежда лесно  Simple Smile
Всъщност сега се сещам за една случка преди време. Един ром продава метли и ми предлага една малка, сувенирна, прилича на тези новогодишните, дето ги украсяват. Аз реших да я взема и той се изцепва 3 лева, а тя наистина е малка - около 5 см. Аз възкликнах - "3 левааа" и той - "добре каки, 2", та неволен пазар ми се получи, но в действителност я оценявах на двулевка метличката  Laughing

# 25
Скрит текст:

Красота и изящество...Само това със старите вещи-и може да се изкарат пари и просто ги разкарваме да не пречат. Хватката е човек да не е прекалено лаком и да следи пазара. Това че е пробвал за 750 принципно го смятам за правилно, тества пазара и ако наистина иска да вземе някакви пари за скутера, трябва да намаля плавно цената, докато се закачи някой и винаги да си оставя място за намаление при пазарене. Евала!
Не знам, за мен това неговото е нагло и не го прави с цел проучване, а с цел изкарване, защото цената винаги е толкова и ако някой се закачи да го гледа,  той никога не сваля, но пробема си е негов.
Аз няма как да дам 100лв, за нещо, което реално струва 70, обаждам се и казвам че ми харесва, но цената е висока или ще се разберем или не. Факт е че работите, които аз продавам бързо се купуват и това не устройва Simple Smile
Винаги, всеки има избор и трябва да се възползва

# 26
А на мен ми е неприятно и като се пазарят.  Confused Имам някоя и друга обява из нета и като получа обаждане с пазарлъци, хем не е очи в очи, а така спичам, получавам сърцебиене, почти ми причернява.  Crazy
От професията ми е това изкривяване всичко да е точно и ясно. Щом цената е Х, значи е Х и точка.
Имах един интересен случай.... из фейса има групи за търгове. Ами имах ново нещенце, което не ми е по мярка, търся му 12лв., но го пускам с начална цена 10лв. Една мацка наддаде директно 15лв. и аз й писах, че е купено за 12лв. и ми е съвестно да го продам за 15лв. Тя се размаза от кеф, че го получи за 12лв. като е била готова да даде повече.  Laughing Гъделче е да зарадваш някого, но когато сам си решил, а не когато ти крънкат...

# 27
  • Пловдив
А на мен ми е неприятно и като се пазарят.  Confused Имам някоя и друга обява из нета и като получа обаждане с пазарлъци, хем не е очи в очи, а така спичам, получавам сърцебиене, почти ми причернява.  Crazy
Добре. Ти имаш обява и аз ти пиша "Може ли да намалите цената с 10 лева?" Как това ти причинява стрес? Пишеш "Не. Цената е обявената.", или "Не, мога да намаля с 5 лв.", или "Да, ще намаля с 10 лева." Кое е стресиращото?

# 28
А на мен ми е неприятно и като се пазарят.  Confused Имам някоя и друга обява из нета и като получа обаждане с пазарлъци, хем не е очи в очи, а така спичам, получавам сърцебиене, почти ми причернява.  Crazy
Добре. Ти имаш обява и аз ти пиша "Може ли да намалите цената с 10 лева?" Как това ти причинява стрес? Пишеш "Не. Цената е обявената.", или "Не, мога да намаля с 5 лв.", или "Да, ще намаля с 10 лева." Кое е стресиращото?
Винаги в обявата може да се напише изрично, че цената не се коментира и точка. Аз като видя подобна или съм ок с цената и се обаждам или подминавам.

# 29
За първи път чувам, че е ориенталска черта, грешни са ви впечатленията.

Общи условия

Активация на акаунт