Парите в семейството

• 76 910
  • 988
  •   1
Отговори
# 210
  • München, Deutschland
Drahokam,

предположих, че заради това, но чаках да чуя отговор от absurt. Значи, поредната жена, която смята, че мъжът е длъжен да издържа жената, за да може тя да си купува
Цитат
каквото иска в момента
Ми, не го разбирам това.  Rolling Eyes Ама жената да започне да изкарва повече, за да покрие собствените си нужди, не се разглежда... Ок. Всеки с разбиранията си. Няма защо да се караме, но аз определено не мисля по този начин.

# 211
  • София
Антигона, този модел може и да работи при вас към момента, но когато се появят децата, съответно доходите на жената намалеят, не вярвам да си толкова широко скроена
Напротив. Точно толкова широко скроена съм, въпреки, че имаме дете .

# 212
  • София
Що да му остават повече? Нали поделят общите разходи - за ток, вода, храна и т.н., каквото остава - остава за съответния човек - мъжа или жената. Защо мъжът да има повече?
А, не така, не ме четеш! Joy
Я, виж второто ми изречение........и не бързай да се заяждаш, че много станахте, дето се дърляте заради спорта.

# 213
  • München, Deutschland
Точно това не го приемам, щом сме семейство.
Защо на него да му остават повече пари, а аз да се свивам и да не мога да си купя каквото искам в момента?
Защо и той да не може да си купи спонтанно нещото, което му е излязло?
Ами, като се роди дете и на единия, дали защото заплатата е по- малка, или защото нещо си е взел, парите са свършили, какво правим?
Взима назаем от другия, купува на детето и после връща половината?
Или, праща го при тоя, с парите, да му купи?
Не знам, за мен това са грозни работи, несъвместими с представата ми за семейство.

Второто ти изречение в поста не е ли точно това, че на него му остават повече пари?  Embarassed Нарочно го цитирах целия.

# 214
  • София
Второто ти изречение в поста не е ли точно това, че на него му остават повече пари?  Embarassed Нарочно го цитирах целия.
Точно това не го приемам, щом сме семейство.
Защо на него да му остават повече пари, а аз да се свивам и да не мога да си купя каквото искам в момента?
Защо и той да не може да си купи спонтанно нещото, което му е излязло?
Ами, като се роди дете и на единия, дали защото заплатата е по- малка, или защото нещо си е взел, парите са свършили, какво правим?
Взима назаем от другия, купува на детето и после връща половината?
Или, праща го при тоя, с парите, да му купи?
Не знам, за мен това са грозни работи, несъвместими с представата ми за семейство.
Така, става ли или да изпиша по- пълно изречението?
" Защо, когато той вече си е изхарчил парите, да не може спокойно да си купи нещото, което му е изскочило, а трябва да чака да заплата или да иска заем, въпреки че, аз имам пари?"

# 215
Антигона, този модел може и да работи при вас към момента, но когато се появят децата, съответно доходите на жената намалеят, не вярвам да си толкова широко скроена
Напротив. Точно толкова широко скроена съм, въпреки, че имаме дете .

А през втората година на майчинството пак ли сте запазили тази схема на разделяне на финансите?

Личните ми доходи са около 80 процента от тези на мъжа ми, като за сметка на малко по - ниския доход имам гъвкаво работно време, съответно имам възможност да водя и взимам детето от градина както и да я водя по различни занимания, да присъствам на конкурси, състезания, тържества, да взимам болнични когато се налага, да работя от в къщи ден - два и т.н.
Ако се стегна и работя на макс, бих могла да повиша доста доходите си, но това ще е за сметка на свободното време и гъвкавата работа. Съответно мъжът ми оценява това/или поне така си мисля/ и парите са общи, без да се състезаваме кой колко изкарва.

Мисълта ми е, че е доста по - трудно човек да работи на макс и едновременно да отделя необходимото време на детето/децата. Ако има такива дами, според мен са по - скоро изключение

# 216
  • София
А през втората година на майчинството пак ли сте запазили тази схема на разделяне на финансите?
Всъщност аз нямах майчинство в този смисъл. Имах доходи през цялото време, така че - да.

# 217
Всъщност аз нямах майчинство в този смисъл. Имах доходи през цялото време, така че - да.

Това обяснява нещата Hug

В общия случай втората година на майчинството е 350 лв/мисля/ и ако тогава трябва да има някакво такова разделение, определено жената ще е на ръба на мизерията.
А не всяка жена може да има доходоносна професия. Въобще, раждането и отглеждането на дете в не малко случаи е за сметка на доходите на жената в първите няколко години и тогава ако мъжът държи на отделни бюджети, става страшно

# 218
  • München, Deutschland
Досега не разглеждахме случая той "да си е изхарчил парите", тази добавка се появи в последния пост.
Аз, лично, не приемам да харчиш повече, отколкото изкарваш. Докога може да продължи така? Т.е. ако той иска да си купи нещо (в случая аз подразбирам глезотийка, не лекарство, без което не може, поправи ме, ако си имала предвид нещо жизненоважно), да си направи сметката кога и как да го купи. И общ да беше бюджетът, понякога нямаш парите да си позволиш нещо и го отлагаш, купуваш друго и т.н.

А ако ти трябват повече пари, отколкото имаш, изкарваш ги, ако можеш. Ако не можеш, може и да чакаш. Поколението на моите родители е чакало, за да може да си купи най-елементарни неща. Но икономическата ситуация и възможностите ни сега като граждани на ЕС, са други. Затова не приемам някой да седи и да чака на чужди пари, било то мъж или жена. Отново изключвам хора със сериозни заболявания, които не им позволяват нормална работа.

# 219
Има едно ниво обаче в което индивида е индивид и наистина другият може да не е съгласен да дава за цигарите на партньора, примерно. Чувала съм и обаче от защитници на общ бюджет "ама нали се обичат, как няма да си дават" .
Добре, де, ама жената винаги харчи повече за дрехи, аксесоари, гримове, парфюми, козметики и каквото там се сетиш, от мъжа.

еми да де, ама от тези пера само за дрехи харча, 1нъж годишно се запасявам и дотам, няма гримове и бла бла, естествено красива съм си. И какво сега? В моят конкретен случай, той просто няма за какво да се хване, а аз имам, и затова е драмата. Явно драмата се прави от този, който има по-малки разходи, естествено, че е нормално да недоволства в такъв случай, не мислиш ли? Ако аз не си купувам парфюмче, за да има за неговите цигари, кво сега?
Абсурд, мисли малко като пишеш бе човек.

# 220
  • София
Е, по това се различаваме- аз приемам всички пари да са ни общи, независимо кой изкарва повече и да решаваме общо кое може да почака и кое да се купи, било то и за кеф на душицата на другарчето.
И това няма нищо общо нито с ЕС, нито с международното положение, а с чувството за заедност и единност. Peace

# 221
Ти явно си от другата страна на барикадата просто.
В моят случай аз съм тази, на която й остава, и която "трябва" /според твоите критерии/ да 'финансира' 'прищевките' на съпружието.  ooooh! Вместо..... всъщност какво те интересува какво ще ги правя, може и боклука да ги хвърля, ако ща, но на човек с подобно мислене, който ме е 'хванал' само щото ми остава много от заплатата, няма да дам.  Laughing

# 222
  • София
еми да де, ама от тези пера само за дрехи харча, 1нъж годишно се запасявам и дотам, няма гримове и бла бла, естествено красива съм си. И какво сега? В моят конкретен случай, той просто няма за какво да се хване, а аз имам, и затова е драмата. Явно драмата се прави от този, който има по-малки разходи, естествено, че е нормално да недоволства в такъв случай, не мислиш ли? Ако аз не си купувам парфюмче, за да има за неговите цигари, кво сега?
Абсурд, мисли малко като пишеш бе човек.
И какво излиза?
Щото от тези пера харчиш само за дрехи, дори и той да кара с едни гащи цяла година, пак не е прав, щото пуши?
Дори и да не ползва козметика, ти понеже си решила само 1 път годишно да се запасяваш, вместо да си купуваш всеки месец, той пак е виновен, че пуши.
И ако си решила доброволно да се лишиш от парфюмче, за да си купи той цигари, пак ли той е виновен?
Ти, като го взе, той пушеше ли?
Постави ли му ултиматум- или цигарите, или аз? #Crazy Joy

# 223
  • София
Ти явно си от другата страна на барикадата просто.
В моят случай аз съм тази, на която й остава, и която "трябва" /според твоите критерии/ да 'финансира' 'прищевките' на съпружието.  ooooh! Вместо..... всъщност какво те интересува какво ще ги правя, може и боклука да ги хвърля, ако ща, но на човек с подобно мислене, който ме е 'хванал' само щото ми остава много от заплатата, няма да дам.  Laughing
Ами, хвърли ги, спестявай ги, твоя воля, мен не ме интересува, защото не аз живея с теб. Peace
Аз и съм получавала повече, и съм издържала семейството в даден момент, и отказах цигарите, но не съм почнала да си стискам стотинките, че да не се мина, щото вече не пуша, а той продължава.

# 224
  • München, Deutschland
absurt, щом за вас сработва така - чудесно! То нали затова е темата - всеки да каже как го вижда и как практикува.

Аз лично изкарвам по-малко и се стремя да си повиша доходите, на 2х вече успях и вече съм доста близо до неговата заплата, надявам се да успея отново. Но заради това, че аз изкарвам по-малко пари, не считам, че трябва да страдаме "общо" или той да ми купува от каквото имам нужда. Считам го донякъде и за мотивация да вървиш ти самия напред, защото не чакаш нещо наготово, а се стремиш сам да го постигнеш. Така и когато се появи по-голям споделен разход, ще можете да си позволите нещо по-добро - по-голяма къща, още една почивка, по-нова кола...

За мен икономическата ситуация има много общо с доходите, понеже не съм наследник на милиардер, а си изкарвам парите благодарение или въпреки тази ситуация. А тя на ниско ниво, влияе силно върху живота на отделния човек - едно е за получаващ минимална заплата дали тя е 400 или 450 лв, друго е дали ще направиш тая година 400 или 450 милиона от акции, примерно. В Германия примерно дължиш най-високия данък върху дохода от 250 731 евро годишно нагоре. Тези, които сме под тази граница, ни вълнува икономическата ситуация, защото тя определя много от изборите ни.

Общи условия

Активация на акаунт