Парите в семейството

• 75 507
  • 988
  •   1
Отговори
# 795
  • София
За Пресила Чан ли говориш? Не я бърка да, защото е от богато семейство, а самата тя е лекар по професия. Така че не е милиардерка, но с достатъчно добро образование и от достатъчно богато семейство.
Това не е е пречка да се чувства зле- къде е лекарската заплата, къде са милиардите на мъжа ѝ!?
Тук иде реч за самочувствие, което тя има като човек и жена, а много от пишещите тук нямат и затова го измерват с парите, които получават.

# 796
Е, де!
Бил Гейтс и Марк Зъкърбърг дали така са мислили,  когато  са направили първия милион?
Интересното е, че вторият и бащински отпуск взе, пък жена му съвсем не му е по ръст в доходите, което явно, не я бърка.
Марк е доста назад в класацията, говорех за първите 15-20. Там са само на по 60-70-80 г.
Той самият е от по-младото поколение и с различно мислене, доказателство, че изкарването на пари не пречи на това да бъде пълноценен баща. Всичко опира само до желание.
И да слезем малко на земята - всички тук сме обикновени хора, няма да фигурират там имената ни скоро, това че Павароти имаше неземен глас и харизма, за да го познаят всички, не значи, че съпрузите ни също имат такъв талант, само защото са един пол с него  Laughing
Същото важи за жените, има и много постигнали, има и обикновени хора.

Относно Присила - умен, образован човек, който изкарва достатъчно пари, за да задоволи нуждите си, и вероятно мнението им съвпада с моето, затова не им пречи кой колко изкарва, нито се съревновават в нещо:
Аз пък не разбирам меренето на заплатите. Може би защото сме в сфера, в която не са постоянни, а всеки месец различно, и двамата имаме малък доход, който е постоянен, но другото нагоре е "колкото може повече, с колкото може по-малко работа" и това го намирам за нормално независимо от пола, и без да се гледа непрекъснато колко е изкарал другия, освен ако явно той не ще да изкара и поне за закъла си.

# 797
За Пресила Чан ли говориш? Не я бърка да, защото е от богато семейство, а самата тя е лекар по професия. Така че не е милиардерка, но с достатъчно добро образование и от достатъчно богато семейство.
Това не е е пречка да се чувства зле- къде е лекарската заплата, къде са милиардите на мъжа ѝ!?
Тук иде реч за самочувствие, което тя има като човек и жена, а много от пишещите тук нямат и затова го измерват с парите, които получават.

Именно. Марк дарява 99% от приходите си всеки месец в семейна фондация, собственост и на двамата по равно. А фондацията ги раздава на бедните. Да не говорим, че когато са се взели Марк не е имал никакви милиарди, обикновен студент в Харвард като нея. Те имат друго мислене тези хора, обичат това, което вършат. В този смисъл съ сигурна, че Пресила Чан е с достатъчно самочувствие  поради факта, че работи, това което обича. А това е нещо уникално, никакви пари не могат да ти го заменят. Същото се отнася и за типове като Бил Гейтс, които раздават всичко за благотворителност. Те просто обичат това, което правят, а това с никакви пари не може да се измери, затова й ги раздават. Богати са отвътре. Четох, че и на Епъл шефа щял всичко да раздаде. Бившият кмет на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг раздаде и той  бая милиарди, а като кмет работеше за 1 долар заплата, а кампанията си я е финансирал сам.

# 798
Парите са много важни и са един от малкото сигурни пътища към независимостта. В тази връзка винаги съм се стремяла да се развивам, за да мога да изкарвам пари, с които бих могла и сама да се издържам, каквото и да се случи. Пък мъжът ми ако иска и 10 пъти по толкова да изкарва, това само би ме радвало.
И на мен главна цел във възпитанието на дъщеря ми е да и дам виждане, че трябва сама да може да си изкарва парите и бих помогнала за образование според възможностите си

# 799
Като се замисля не се сещам за позната  двойка, в която двама да са работещи, но всеки да си оставя заплатата и парите да се харчат  заедно.
Моделът на родителите ми не е такъв, на родителите на мъжа ми, нашият, на сестра му, на близките ни приятели ...
Всеки си  разполага със средствата, а общите разходи се покриват и от двамата според възможностите- това е моделът, който познавам.

# 800

Мисля, че не се прави разлика в темата по отношение на живеещи заедно и излизащи, а и че "отделен" бюджет е разтегливо понятие, защото всички живеещи заедно имат общ бюджет в някакъв смисъл. Разпределили са общите плащания, но остатъка е за тях.

Именно Peace

# 801
Като се замисля не се сещам за позната  двойка, в която двама да са работещи, но всеки да си оставя заплатата и парите да се харчат  заедно.
Моделът на родителите ми не е такъв, на родителите на мъжа ми, нашият, на сестра му, на близките ни приятели ...
Всеки си  разполага със средствата, а общите разходи се покриват и от двамата според възможностите- това е моделът, който познавам.
Т.е. като се върне мъжът с кило  месо вечерта, жена му осребрява половината касова бележка или доказа, че е платила друго на тази стойност?
Или ако нейната част е изхарчена, защото този месец е имала по-големи вложения, седи на масата и не й се сипва?
Нещо ми се струва, че говорим за едно и също, но с различни думи.
Не е нужно да стоят на едно място, излишен буквализъм.

# 802
НСЧ, касови бележки не се осребряват в нито едно от семействата за които говоря. Нито пък някой стои гладен.

Вероятно е да говорим едно и също, но с различни думи.

# 803
Е, хайде сега ... Че аз и в студентските си години не съм държала съквартирантите ми да ми дават пари за храната, която съм купила без тяхно знание и никой не е стоял гладен ако след някой купон е останал на червено. Ама това не означава, че сме били с общ бюджет Laughing

# 804
Не разбрах последния пост, как е според вас при семейство, и как при съквартирантите?

# 805
Аз пък се изумявям като чуя как мъжът дал на заем на жена си Х лева този месец, разбирайки се да му да ги върне при първа възможност. ooooh! Не бих го повярвала, но лично ми го разказват.

# 806
Не разбрах последния пост, как е според вас при семейство, и как при съквартирантите?
Според твоите представи аз и мъжът ми сме съквартиранти, защото не сме сключили брак и живеем заедно от 7 години.
Но този вид разпределение на бюджета и средствата, който сме си устроили ние, сме го видяли от родители ни, които са с 30 годишни бракове.
Двойките, с които сме близки / било то семейни или "съквартирански" като нас/, имат същата представа за управление на семейния бюджет.
Всеки си изкарва пари, плащат се общите разходи, а останалото се спестява в лични сметки.
Ако се налага инвестиция или голяма обща покупка, това се обсъжда и се взима решение как ще се процедира.
Чанти, обувки, въдици, харпуни и т.н всеки си купува сам със собствените си пари.

# 807
  • София
Именно. Марк дарява 99% от приходите си всеки месец в семейна фондация, собственост и на двамата по равно. А фондацията ги раздава на бедните. Да не говорим, че когато са се взели Марк не е имал никакви милиарди, обикновен студент в Харвард като нея. Те имат друго мислене тези хора, обичат това, което вършат. В този смисъл съ сигурна, че Пресила Чан е с достатъчно самочувствие  поради факта, че работи, това което обича. А това е нещо уникално, никакви пари не могат да ти го заменят. Същото се отнася и за типове като Бил Гейтс, които раздават всичко за благотворителност. Те просто обичат това, което правят, а това с никакви пари не може да се измери, затова й ги раздават. Богати са отвътре. Четох, че и на Епъл шефа щял всичко да раздаде. Бившият кмет на Ню Йорк, Майкъл Блумбърг раздаде и той  бая милиарди, а като кмет работеше за 1 долар заплата, а кампанията си я е финансирал сам.
Накратко, говорим за едно и също- никоя от тези жени до толкова успели мъже, не е градила самочувствието си на равна в семейството, на база доходи. Simple Smile

# 808
Така е. Нито мъжете, нито жените от тези семейства се вълнуват кой точно изкарва повече, някъде са мъжете, другаде жените (има 83 жени в класацията на най-богатите), в случая с Марк предвид начина на разпределяна той приема изкараното за постигнато с общи усилия.

Алиска, не, нищо такова не съм казала. Зизy се включи с мнение и понеже не го разбрах помолих за разяснение Peace

# 809
Според твоите представи аз и мъжът ми сме съквартиранти, защото не сме сключили брак и живеем заедно от 7 години.
Но този вид разпределение на бюджета и средствата, който сме си устроили ние, сме го видяли от родители ни, които са с 30 годишни бракове.
Двойките, с които сме близки / било то семейни или "съквартирански" като нас/, имат същата представа за управление на семейния бюджет.
Всеки си изкарва пари, плащат се общите разходи, а останалото се спестява в лични сметки.
Ако се налага инвестиция или голяма обща покупка, това се обсъжда и се взима решение как ще се процедира.
Чанти, обувки, въдици, харпуни и т.н всеки си купува сам със собствените си пари.

И ние сме така вече близо 20 години.

Имаме  и разделни разходи по помощ на родители и данъчни и други плащания по наследствени имоти и такива в съсобственост.

Общи условия

Активация на акаунт