Семейство без брак

• 43 382
  • 760
  •   1
Отговори
# 360
Е, то половин България не живее в едно населено място с родителите си. Младите като се изнесат от родните им по-малки населелени места към по-големите, а родителите им останат там, кога да им помагат? Да не би след 8-часов работен ден да е възможно да се грабнат до друг град, който може и на няколкостотин км да е от техния, че да помагат за внучетата? Най-често ваканциите помагат, което пък се случва и при тези, живеещи в чужбина.

# 361
  • Tам през Атлантическия океан
Моите не са помагали  Wink
аз затова завиждам и виждам другите  Blush

# 362
Масово поне едните баба и дядо са в същото населено място. Ако са на 30-50 км, взимат децата през уикендите и ваканциите. Да не говорим пък колко живеят и в едно домакинство. Всеки си преценява ползите и недостатъците къде да живее.

# 363
Е, то половин България не живее в едно населено място с родителите си. Младите като се изнесат от родните им по-малки населелени места към по-големите, а родителите им останат там, кога да им помагат? Да не би след 8-часов работен ден да е възможно да се грабнат до друг град, който може и на няколкостотин км да е от техния, че да помагат за внучетата? Най-често ваканциите помагат, което пък се случва и при тези, живеещи в чужбина.
Това не е малко  Wink

Даже тук познавам семейства бабите идват за по 6 месеца да помагат  Sunglasses

# 364
Масово поне едните баба и дядо са в същото населено място. Ако са на 30-50 км, взимат децата през уикендите и ваканциите. Да не говорим пък колко живеят и в едно домакинство. Всеки си преценява ползите и недостатъците къде да живее.
Справка -свекървенската тема  Mr. Green

# 365
Явно живеем в различен свят....
Такива почти не познавам в моето обкръжение, освен за ваканциите, но това е нормално и да живеещите в чужбина, все пак кога по друго време да се видят.

Справка -свекървенската тема  Mr. Green
Те понеже много врякат, затова ви се струват много Laughing

# 366
Човече, ти в родния си град ходиш ли, там никой ли не гледа внуци?

# 367
Това не е малко  Wink

Даже тук познавам семейства бабите идват за по 6 месеца да помагат  Sunglasses

Честно казано, никога не бих се изнесла от България, ако в България получавам едни нормални пари и безплатна помощ от родителите, за да отида в чужбина, където да получавам едни пари, които не стигат за бавачка, и не получавам помощ. Ако пък си седиш у дома и си гледаш децата с години, докато мъжът ти изкарва парите за цялото семейство, със сигурност си по-добре и по-малко натоварена от повечето българки тук, принудени да бачкат за мизерни пари, защото този доход е нужен на семейството, и радващи се на евтините детски градини и безплатна помощ от време на време от работещите им родители.

# 368
Човече, ти в родния си град ходиш ли, там никой ли не гледа внуци?
Ами нали това казвам. Разпръснати са, кой по чужбина, кой по България, някои се върнаха и в околните села. Не че няма, но нарочно или не въобще не е толкова масова помощта като някога.

# 369
Нина* Wink щом Човечето казва , така е  Wink

# 370
И около мен е като при Човечето.Тези с някаква помощ се броят на пръсти и се гледат с лека завист.
Обаче този метод на гледане не е най-удачния.Тука където съм сега има две деца които са подложени на непрекъснато местене.Причината е това което обяснява Кукумицинка.Нормално ли ви се вижда понеделник и вторник да спят у бабата,сряда и четвъртък при майка си,петък и събота/целия ден/ са я при баща си (разведени са) ,я при бабата,ако таткото има работа.И ако събота и неделя бабата и дядото имат работа ги вземат с тях.Я на село,я на гости в друг град...та тези номади ли са.

# 371
За другите не знам, ама на мен бабите много ми помагат - живеят в съседни на мен квартали. Когато си купувахме жилище, това беше едно от нещата, които гледахме - да сме сравнително близо и до мамини, и до свекини. Майка ми е преподавател в уни, изобщо не ходи на работа всеки ден, нито пък е по цял ден, когато ходи, така че доста ми е гледала децата, включително през този "адски труден" период 0-3, който е най-лесният и не изисква никакви усилия всъщност.

# 372
Там е въпросът, че не при всички е така. Имам братовчедка, която се върна обратно на работа, когато детето ѝ беше на една година. Майка ѝ пое майчинството за известно време. После сутринта търчи като кобила да го закара на ясла, оттам търчи на работа, след 10 часа търчи обратно към детската градина, че се мусят, че закъснява, прибира се вкъщи, занимава се с детето, оправя и така, докато си легне. На следващата сутрин отново цикълът се завърта. Да, в събота и неделя понякога води детето при майка си. После по-добре стана, като тръгна на частна детска градина, защото поне минаваха да взимат и да го докарват детето пред блока, обаче таксата е колкото средната работна заплата в България. Сигурна съм, че в Щатите пак може да си позволиш киндергартен при такива условия, че даже и по-евтино може да излиза. Че аз 100 пъти предпочитам само дете да гледам и да се занимавам с домакинството или само да работя, отколкото и двете неща, с малко помощ от време на време. Завиждат за безплатната помощ, но си го представят да си стоят вкъщи и по няколко часа някой да им поема детето безплатно. Много важно е да е безплатно. Не да търчат на работа и да гледат дете. Между другото, и на тези в чужбина, на които родителите им отиват ваканциите да им помагат с децата, пак не им излиза безплатно. И да е най-евтиният двупосочен билет до Щатите, пак си е няколкостотин долара плюс издръжката на родителите, пък ако са работещи, не могат да стоят с месеци там да им гледат децата. Не знам защо някой от родителите им не идва при тях ваканциите - дали не са живи, или са в лоши отношения, или не им се вижда чак толкова евтино, но положителното е, че като си гледат децата сами, едва ли ще наложи да гледат стари, болни хора, след като са в чужбина. Да гледаш стар човек, е в пъти по-гадно, отколкото да гледаш дете, аз съм гледала, слава Богу, не много време и не съм била аз изцяло натоварена с гледането.

# 373
  • София
Естествено, че не при всички е така, ние баби наоколо нямаме. Повечето ми приятелки обаче имат. Не може да се обобщи.
Впрочем, на всичките ми колежки в Щатите, ако имат родители в същия град, помагат. Има дори една, чиято майка се премести от друг град в нейния, за да помага с бебето. Та айде да не си говорим, че е само БГ патент това.

# 374
Около мен всички имат помагащи баби. Рядко някой се оправя сам с децата.

Общи условия

Активация на акаунт