НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 715
  • 726
  •   1
Отговори
# 525
За себе си мога да кажа, че има плодове, които не ги усещам по никакъв начин - нито ми се подува корема, нито ме боли стомаха, не задържам вода, нямам проблеми с тях с две думи. Това са всички берита - малини, къпини, боровинки, ягоди. Мога да добавя и вишните към тях. От всичко останало начело с банани и ябълки имам страшни проблеми - подувам се до степен 9ти месец, боли ме зверски корема. Вероятно има някаква логика в това.

Та като казах ягоди, и сега правя десерт - котидж с ягоди и кокосови стърготини  Heart Eyes Преди да ми кажат, че имам проблем с щитовидната жлеза, слагах орехи в това.

Да споделя и още нещо. Смеят ми се близки, че внимавам това какво ям, че ме интересува таблицата с В, М, П и преди всичко гликемичен индекс. Това се случва и на работа. Общо взето е "готино" да ходиш да ядеш боклуците в стола и да даваш по 10 лв на обяд, а е "смотано" да си носиш храна от вкъщи. И това са хора на по 40 г.... Rolling Eyes

# 526
За всичко друго съм съгласна с вас, но за плодовете съм категорично несъгласна да се ядат след храна.
Или преди или съвсем самостоятелно.

Защо?

# 527
  • София
Защото се смилат много по-бързо от останалата храна. Плодове не трябва да се смесват с нищо.

# 528
По принцип и аз мислех така преди, но не съм убедена вече, като се замисля... И такъв навик имам, макар че рядко ям. Става дума защо да е по-удачно да се ядат на гладно, след като със сигурност влияят върху инсулина?? Стигам до извода напоследък, че е по-хубаво след хранене, въпреки че години наред съм спазвала обратното.

# 529
  • София
На инсулина влияе почти всяка храна. А подуването, болките и дискомфортът, който изпитват някои при консумация на плодове, се дължи на това, че ги смесват с друга храна. Аз ям плодове само на гладно и никога не съм имала какъвто и да било дискомфорт от тях.

# 530
На инсулина влияе почти всяка храна.

Добре, де, всяка храна може да е, но въпросът е, че определени храни особено на гладно създават проблем. Нали затова тук спазваме този режим в крайна сметка. Иначе щяхме да си тъпчем плодовете, някои, които си падат по тях всъщност Simple Smile       

# 531
  • София
Според мене е по-добре изобщо да не се ядат плодове, отколкото да се смесват с друга храна.
"Манджа с грозде" е предизвикателство и за най-здравия стомах.  Simple Smile

# 532
  • here, there, everywhere
Момичета, влизам с молба ако някой може да ми помогне да сваля следните 3 книги:
paleo cookbook: over 100 gluten-free recipes to help you shine from within
the Paleo kitchen: Finding primal joy in modern cooking
OMG. That' s paleo?
На трите книжки автор е Juli Bauer. За ела съм се в нейния блог и ми се стори много интересен. Търсих книжките в нета, но ги намирам само за продаване. Ще съм благодарна ако някой успее да ми помогне.

# 533
Поне от 10 години ям плодове само преди храна, никога след.
Нямам дискомфорт от това.

През последната година значително намалих плодовете, ям много рядко, по малко.

# 534
Поне от 10 години ям плодове само преди храна, никога след.

И аз винаги така съм правила. Въпросът беше защо смяташ, че е правилно това тук, според този режим, понеже писа, че не си съгласна с това да се ядат след хранене. Доводи има в тази посока, а за твоето предпочитание има ли някакви, пак казвам, по отношение на конкретния режим? 

# 535
Ако ме питаш дали според НВ ВМХ е правилно, не знам.
Правилно е според това, че се преработват много бързо и не е добре да са след други, по-трудно смилаеми храни.

# 536
  • Пловдив
Момичета,благодаря за отговорите ,по това време на годината често ми се прияждат плодове,но така или иначе се старая да ги ограничавам.

# 537
  • Бургас
Момичета, влизам с молба ако някой може да ми помогне да сваля следните 3 книги:

момичета, изтривам поста си, че не успях да сваля книга от нито един линк  Embarassed уж са безплатни, а иска кредитна карта  ooooh!

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 20:34 от . Яна .

# 538
Плодове, комбинирани с друга храна, ферментират в стомаха. Правилното е 30-60 мин преди храна и 60-120 мин след. Аз, ако ям, ги предпочитам следобяд, между обяда и вечерята.

# 539
абсолютно индивидуално е
имам късмет,че не обичам плодове (с малки изключения)
с язва съм и нямате представа какво е плод на празен стомах  Sick
ям
малини,боровинки с маскарпоне
пъпеш с прошуто 
праскови,кайсии със сирене бри  Heart Eyes
и ми е добре Laughingно това ми замества вечерята или обяда,като не наблягам на плода Laughing     
кой питаше за тахан в чужбина Thinking
има всякакви тахани в био-магазините

Общи условия

Активация на акаунт