Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5
Същност, въпросът ми е в заглавието -- какво правите с книгите, които вече няма да четете и нямате място за тях вкъщи?
В моя случай имам голяма библиотека (шкаф), но библиотеката ми (книги) е още по-голяма, а с раждането на дъщеричката детските книги заеха цялото свободно пространство, а тя е само на годинка и половина (а аз съм книжен маниак Simple Smile
Някак си не мога е така да ги изхвърля в кофата за боклук... Не искам да спечеля нищо, само и само да отидат при някой, който вижда смисъл в тях -- потърсих информация за bookcrossing, но е голяма занимавка да принтирам стикер за всека книга, не ме интересува, как ще обикаля света, а и къде да я оставя някой четящ човек да я намери? Преди съм виждала "къщичка за книги" в парка на Военната академия (София), но тази година май я няма там.
Някой знае ли място, където без много сложна организация мога да оставя книгите за да някой да ги "осинови"?
В моя случай ситуацията е усложнена с това, че голяма част са на английски / руски / украински...
Благодаря предварително за идеите ви!

# 1
 • София
 • Мнения: 14 022
Дари ги на някоя библиотека.

# 2
 • Мнения: 326
И аз ги давам в библиотеката. Много им се радват. Peace

# 3
 • Мнения: 5
Дари ги на някоя библиотека.

Правила ли си го? Имат ли някакви изисквания? Не съм сигурна че ще им трябват книги на чужди езици...

# 4
 • Мнения: 6 397
Специално за чуждите езици можеш да провериш в библиотеките на СУ. Има си руска филология, има си английска, за украинска не съм сигурна дали цяла филология беше или има само курс, но мисля, че и украински се преподава. Там съм почти сигурна, че ще ти вземат книгите на чужди езици Simple Smile Нямам спомен да изискват нещо специално - бях загубила една книга от нашата библиотека и трябваше да им купя за попълване- бях взела и нова, и старо издание от Славейков и просто ми ги взеха.

# 5
 • София
 • Мнения: 14 022
Майка ми беше давала, аз не съм, така че не знам подробности. Може да питаш най-близката до вас, но мисля, че не би трябвало да има проблем с книгите на чужд език. Виж В СУ, В Централната  Thinking  Май за тези се сещам в момента.

# 6
 • Мнения: 38 410
И майка ми дари доста на библиотеката в града, попитай как стоят нещата с тези около вас.
Аз съм пуснала мои по разни сайтове за размяна/продажба. Но гледам няма интерес, ще дарявам и моите май.
Доста народ минахме на електронни, затова към хартиените няма интерес.

# 7
 • Мнения: 2 852
Аз рядко купувам книги, но чета по няколко седмично. Библиотеката е моето спасение - на много книги вместо каталожен номер има "Д" - дарение. Там вероятно ще ти се зарадват. Конкретно в библиотеката в моя град не искат класически книги, защото от дарения имат десетки екземпляри и няма място в хранилището. Радват се на нови автори, най-вече на комерсиални, защото книгите са скъпи, а бюджетът на библиотеката е малък.

Миналата година с помощта на колеги изпратихме около 40 книги на децата от дома в село Доганово, ако не греша името. За инициативата научих оттук:
Ето линк http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=836908

Може би тази година също ще има.

Инициатива на Time Heroes в Русе за детски книги:
https://timeheroes.org/bg/brtim/knigi-cheti-detsa-ruse

Поздравления за желанието да дариш книгите си  bouquet

# 8
 • Мнения: 491
Рядко купувам книги защото нямам възможност (и моето спасение е библиотеката), нямам и място, но ако си купя и нямам къде да ги прибера след прочитане ги подарявам на библиотеката в моя квартал към която съм абонат. Там нямат изисквания, и винаги се радват много на дарения, защото не им отпускат кой знае колко средства. Simple Smile

# 9
 • Мнения: 17 510
В домовете за деца и в старческите домове също ще им се зарадват.  Simple Smile

# 10
 • Мнения: 616
Който има възможност нека да дарява на библиотеките в по-малките населени места. Наскоро дадох списък с около 15 книги на майка ми, които да си потърси в библиотеката в малкия град, в който живее. За 2-3 от тях очаквах да ги няма, защото са издания от последната година. Останалите не бяха толкова нови - да речем издадени през последните 4-5 години. Ами... нито една от книгите я нямаше в библиотеката им. Сега тази тема ме подсеща да подготвя и аз няколко книжки и да ги даря на въпросната библиотека Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 3 429
Подарявам ги

# 12
 • Мнения: 14 798
До момента не е имало книги, които да не ми трябват.
Щом съм си ги купила, значи е имало защо. Седят си по рафтовете.
Това, че съм прочела някоя не значи, че не ми трябва повече. Случвало се е да искам пак да я прочета. Често се случва и близки приятели да ми искат нещо за четене, идват, разглеждат, взимат и връщат.
Имам и книги, които не съм чела. Някой ден ще трябва да ги почна. Те са вече от дядо и баба, майка ми и леля ми. Ще ги давам, ама на кукуво лято.

# 13
 • Мнения: 2 684
Аз съм дарявала на библиотеката в моя роден град - книжки от списания или такива, купени от немай къде, но се оказаха търсени. Новите книги са постоянно в оборот. Даже са отделени от останалите и са подредени по серии, а не азбучно. Просто старите книги всички са ги чели и вече няма такъв интерес към тях.
Сега малко съжалявам, че ги дадох, но тогава бях решила, че искам да споделя това, което вече съм прочела. На твое място бих премислила добре действително ли искам да се отърва от книгите.

# 14
 • Мнения: 1 769
Друго може да раздам - непотребни вещи разни, ако може да се ползват, дрешки на детето - на друго дете, но книги, учебници, лекции от следването - не  Naughty Бих дала за четене, ако съм сигурна, че ще се прочете, или там - снима, и ще се върне, ама не във вид на парцал.
За библиотеките - не говоря за големите библиотеки, съм с впечатление, че много-много не се пази и подлепя.  И не придирят в какъв вид ще върнат книгата, ако все пак я върнат, де.
Виж, в ел. вид винаги бих метнала файлче.

Общи условия

Активация на акаунт