Какво да правим с излишните книги?

• 1 262
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте! Не знам въпроса ми дали е точно за тук, но нямах идея къде да пусна тема. Имам прекалено много книги, предимно на немски език, за които нямам особено много място вече. Някой има ли идея какво мога да направя с тях? Дали мога да ги пусна за продан някъде? Повечето са чисто нови!

# 1
Има фейсбук групи за продажба на книги, както и olx.
Аз дарявам книгите, които не искам вече да бъдат част от библиотеката ми - има една група във фейсбук за дарения на книги за читалища и библиотеки. В сайта на timeheroes също има периодично инициативи за дарения.

# 2
Има читалища, които търсят книги. Читалнята пък периодично също имат кампании, лятото им носих книги, които реших, че не искам да задържам, някои дори бяха съвсем нови (непоискани подаръци например).

# 3
Ами, аз съм от Плевен - преди около месец поставиха две къщички за книги (библиотеки) на самия център - една срещу мавзолея и една до надписа, на който се снимат хората. Откакто ги поставиха, съм оставила вътре поне 20 книги, които не мисля да препрочитам. Харесва ми много повече, отколкото да ги оставя до кофа за боклук (което за мен е простащина).
Мястото е оживено, знам че книгите се взимат, защото съм отивала да оставя на следващия ден и ги няма.

# 4
Понеже са на немски можеш да питаш в училищата с преподаване на немски дали ги искат и да им ги подариш, така на учениците ще им бъдат от полза.
Библиотеката в СУ също може да питаш.
За продаване вече ти казаха.

# 5
Във Фейсбук има група Дари ни-Намери ни. Там различни читалища от цяла България приемат книги. Дарявала съм чрез нея.
Друг вариант е да ги събереш в чанта и да обиколиш околията да разпиташ библиотеките имат ли нужда от книги.
Също може да подаряваш, ако някой харесва жанр, от който имаш.

# 6
  • Melmak
Обърни се към някое училище с преподаване на немски. Може да са полезни за учениците.

# 7
Аз моите излишни книги ги слагам в къщички за книги, но само тези, които не се продадат.
Направи ги на bundle и ги обяви на една относително по-ниска цена. Така покрай хубавите разкарах и много, които не са нищо особено.

# 8
  • Най-красивата страна
Аз ги подарих на библиотеката в града и на читалището на село,а някои детски книжки на детската градина в село.

# 9
  • Пловдив
И аз в къщички, но за книги на немски може би е по-добре антикварна книжарница, училище или нещо такова.

# 10
Обърни се към някое читалище. (стига да не е драскано по книгите). В социалните мрежи също се продават книги. Имай предвид че читалищата и библиотеките по големите градове имат повече книги, а тези по малките градчета и селата - по-малко

В Антикварните книжарници книгите струват луди пари - ако е за купуване. Знам една антикварна книжарница в Сиелата до Университета. Иначе места като Славейков също продават книги. Също така може да дадеш книгите в книжарница, с цел да бъдат продадени. Обаче имай предвид че книги не се продават от днес за утре, като вестниците. Може и година да почакаш.

# 11
И аз имам същия проблем. Имам книги, които искам да запазя, но и стотици, които знам, че никога няма да отворя. С радост бих ги дарила някъде, но читалищата близо до нас не искат книги, нямат къде да ги съхраняват. Къде в Сф има къщички за книги?

# 12
Къщичка за книги съм виждала горе на Алеко.
В някои блокове пък има практиката да се прави входна библиотечка, ето още един вариант.

# 13
Имах много книги. Когато реших да се махна от България ги дарих в библиотеката. Оставих си или сканирах, най-ценните за мен. Няма смисъл да прашясват.
Чета всичко на електронен четец.

# 14
В нашият блок няма смисъл от варианта библиотека. Около 10 души сме, има един четящ съсед, подарих му всичко, каквото искаше.

Общи условия

Активация на акаунт