Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 30 484
Не всички библиотеки искат книги.
Аз се сблъсках съвсем скоро с това.
Специализираната литература я приеха, но за художествена не стана нищо, поне в близката до нас. Масово хората си махали книгите и не ги искат.
Изхвърлих разни детски и не толкова, с леко соц. отенък Sunglasses, просто не са актуални вече.

# 16
 • Мнения: 3 895
Зависи от книгите. Част ги носим на бабите и дядовците ни, че те нямат бюджет за книги, а четат много - на бабите носим романи разни, дядовците ни се радват повече на исторически, научнопопулярни и биографии сякаш. После ги разменят по линия на съответните им клубове на пенсионера и накрая част вероятно свършват в градската библиотека, защото нямат място в домашните си библиотеки.

Други жанрове, които не са толкова по вкуса на нашите баби и дядовци - примерно фентъзита и фантастики или пък на английски - отиват в библиотеката на гимназията ни. И двамата с мъжа ми пазим топли спомени от нея и ни е приятно да носим там. Абсолютно никакви изисквания не ни е поставяла библиотекарката, само носим книгите и й ги оставяме.

Учебниците от следването продадох. Гледам майка ми и баща ми съхраняват грижливо всеки своя комплект медицински учебници - издания на вече 30+ години и пълни с не съвсем актуална информация кротичко прашасват неразгърнати. И моята, и на мъжа ми специалности са силно динамични, учебник на 5 години е в общия случай морално остарял, освен ако не се касае за трактат за историческото развитие на съответната наука. Продадохме ги още по време на следването и никак не съжаляваме.

# 17
 • Мнения: 1 949
И аз ги давам в библиотеката. Много им се радват. Peace

Забравих вече на колко години трябва да са, но това ми го потвърди и библиотекарка - старите книги се изхвърлят. За сметка на това тази практика ми позволява по аукциони да си купувам евтино книги... направо с номер от библиотека...

# 18
 • Мнения: 1 788
Да, като съм вземала втора ръка, съм попадала неведнъж - с обозначение, че са от библиотека.
А също и на книги, на които е написано някакво лично посвещение. И се оказват на сергията, при другите.

# 19
 • София
 • Мнения: 11 636
Продавам ги или ги подарявам.

# 20
 • Мнения: 328
В морската градина  в град Бургас са поставели една много интересна дървена къщичка за книгите който вече  сме прочели,може да оставиш и да си вземеш  Hug

# 21
 • Мнения: 491
И в парка в Аспарухово, Варна също има такава къщичка Simple Smile От нашата библиотека я направиха и редовно и те слагат книги, но може всеки да остави.  Party

# 22
 • Ямбол
 • Мнения: 24 971
Нямам много книги. Подарих някои и имам още, които искам да махна. Не ми се занимава с библиотеки, а и в нашата също има доста дарители и предполагам че няма да ги приемат всички. Книгите ми не са стари, аз съм си ги купувала. Може би ще продължа да раздавам. Тук някои по-възрастни съседки не отказват и ги давам на тях.
Обичам да чета, но не съм вещоман и не обичам да се затрупвам с нещо излишно. Информация има достатъчно много извън книгите, а художествената литература си я набавям вече основно на четец.

# 23
 • София
 • Мнения: 19 137
В момента имам 25 чувала с книги на съхранение. Малка част от тях, главно класиката, ще си я взима в новия дом, въпреки че и там ще стоят в кашони, защото не искам нищо, освен пространство. Вече подарих романите на любимите ми Дийн Кунц и Стивън Кинг. След като направя сериозна подборка, ще даря на някоя библиотека, ако ги искат, понеже сега разбирам, че са доста претенциозни.
И да си кажа, че от години ползвам четци. Какво да се прави - прогрес.  Crazy

# 24
 • Nice
 • Мнения: 947
Нямам никакво място за книги в къщи за жалост  Sad, а и при местене е голяма разправия  ooooh!
В града ми има място за оставяне на книги, по-скоро за размяна, оставяш/взимаш. В по-големите градове със сигурност има такива места. Потърси такова място, може да се окаже, че в твоя град има. Дори в университета ми имаме  кът за книги.
След като започнах да намирам книги оставени на пейки с послание, че така някой иска да сподели любимите си книги с други хора и аз започнах да го правя. Намирала съм околко 10-15 книги така и се запалих и аз. Дано тези които съм оставила да радват някого.
Други книги съм давала на приятели или роднини, особено тези които са ми много присърце  Laughing

# 25
 • София
 • Мнения: 2 978
Пред мен стои същата дилема - къде да ги даря?! Ясно е, че библиотеките в големите гладове, вече са се задръстили от такива дарения и ще е хубаво да се занесат в по-малки населени места... да, ама как да разбера къде са, кои имат нужда/желание Thinking Дали някъде има списък на библиотеките в страната? Ще се поинтересувам, когато ми дойде на дневен ред, ако някой тук не ме изпревари с тази информация.
Ще следя темата, за която благодаря!  bouquet

# 26
 • На Дунава
 • Мнения: 225
Чуждоезичната ни литература (беше класика) я приеха с готовност в СУ. Вероятно и езиковите гимназии не биха отказали.
Библиотеката в гр. Ракитово, където живеят наши близки, и за която научихме от тях, прие по-новите ни книги (детски, романи и т.н.) с готовност и благодарност. Даже грамота ни издадоха за дарителството - за голяма радост на нашите деца, които от тогава с готовност приготвят прочетени вече книжки. Повечето библиотеки в малките градове нямат почти никакво финансиране, а хората, особено по-възрастните, с радост ходят там. Пак ще разкажа за ракитовската библиотека, защото е единствената, с която имам опит. Там получили дарение няколко  компютри с интернет, и децата от целия град ходят там, защото няма къде другаде да ползват. Обаче компютрите се заемат за нула време и другите деца трябва да чакат. Библиотекарката (млада, много ангажирана), подредила новите детски книжки точно там, където децата чакат ред за компютрите, и станало чудо - децата започнали да четат! Когато се случихме там, за да занесем нашите книги, две момиченца се радваха как най-после в библиотеката щяло да има още един екземпляр на Автобиографията на Бранислав Нушич, защото била много смешна, и не можели да се вредят и те да я прочетат! А това бяха деца 5-6 клас. Така че не съжалявам нито за секунда, че книгите ни са там. А, ако толкова ни се причетат отново, знам къде да ги намерим. Simple Smile

Много от библиотеките имат и фейсбук страници, които обновяват редовно - може би това би улеснило контката с тях и би намалило въпросите, свързани с евентуално дарение. Wink

# 27
 • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
 • Мнения: 9 385
Много полезна тема, благодаря на авторката.

Аз нося в кварталната библиотека всички книги, които цялото ми обкръжение е прочело и които съм решила, че няма да прочета втори път - леки четива от рода на чиклит, криминалета и всякакви бестселъри, към които няма да посегна повече. Библиотекарката им се радва много, защото повечето хора гледат да се отърват от събираните по соц.време книги, които са горе-долу едни и същи във всички домакинства и даже е спряла да приема някои заглавия, защото има достатъчно бройки от тях, а по-нови книги липсват.
Като занесеш книги за дарение, тя ги преглежда, отделя заглавията, от които библиотеката има нужда, а останалите или трябва да си ги вземеш обратно, или да ги оставиш тя да ги предаде на вторични суровини. С парите купува разни консумативи - химикалки, канцеларски материали и т.н.
И ако ти е жал книгата да отиде във вторични суровини, трябва да си я носиш обратно, това е малкото неудобство.

Къщичка за размяна на книги имаше по-миналото лято в Банкя. Много бях доволна -прочетох 3-4 книги оттам, които отдавна търсех, съответно занесох свои. Всички книги изчезнаха в края на лятото, а на следващото къщичката остана заключена, не знам защо.

Харесвам всякакви инициативи за рзамяна на книги.

# 28
 • Мнения: 686
Моя съвет е да ги дадеш в някой дом за възрастни хора.

# 29
 • Мнения: 1 732
Преместихме се в по-малко жилище и място за всичките ни книги няма. Питах в кварталната библиотека/не съм от София/-там нищо не искат, освен любовни романчета.Е,нямам такива. Звънях в едно съседно село,чието читалище изгоря-от там претенции-искат само класика. Естествено,че най-ценните книги и поредици си ги запазвам за себе си. Но и боклуци не предлагам. Та и аз се чудя какво да правя.
Учебниците си подарих на техникума по строителство, литературна критика-на езиковата гимназия.

Общи условия

Активация на акаунт