Дискова херния - 13

• 129 571
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Ми аз пък не мога да стоя права повече от 30 минути - трябва или да седна, да легна или да клекна. Но няма да се оперирам засега. Ще пробвам балнеолечение и гимнастика отначало.

# 541
Като притежател на две големи медианни дискови хернии на нива L3-L4; L4-L5; и протрузия на ниво L5-S1, от повече от 25 г., бих посъветвала всички страдащи да предприемат системни и постоянни мерки за укрепване мускулатурата. Медикаментозните лечения са познати на всички ви, но носят само временно подобрение. Добре  е   комплексът от упражнения  да се изготви от кинезитерапевт, като поне в началото е важно да  се изпълнява под наблюдение, с цел да не се заучат неправилни движения, които могат да навредят.
При мен нещата започнаха много рано - на 17 г., а на 27 за първи път получих пареза на левия крак. Тогава успях да възстановя неврологичния тонус с иглотерапия. Периодично си изпадах в тежки кризи, а тежестта в областта на кръста беше постоянно състояние. За съжаление на 32 г. получих  тежка пареза на десния крак, последвана от продължително лечение с нивалин, физиотерапия, ЛФК  и иглотерапия. Тогава имах предписание от неврохирург за спешна операция на L4-L5. Стори ми се драстично решение, изплаших се да не попадна в онзи % влошили се и реших, че ще опитам да си помогна с конвенционални способи. Започнах изпълнението на комплекс от упражнения ежедневно (всеки ден доколкото мога, с постепенно увеличение на повторенията). Започнах с около 15 мин. докато стигна до  оптималното време - около 60 мин. Тъй като с подобряване на състоянието ми установих, че проявявам склонност да си пропускам заниманията, а и обикновено човек губи мотивация да прави сам гимнастика в къщи, преди 5 г. започнах да практикувам йога в група с инструктор. Правя го 3 пъти седмично по 1,5 ч.  Заниманията ми се отразяват много добре и слава богу скоро не ми се е налагало да пристъпвам към лечение.

# 542
Здрявейте, бях при д-р Динева в Бургас. Останах с добри впечатления, поне след първата визита. Прегледа ме внимателно, държа се мило и културно, въобще като за бургаски лекар е много добре. Мерси, че ми я препоръчахте тук.

Пак да питам за полуотворената капсула - главата извън капсулата ли се пада, или все пак е вътре в нея, но просто не е затворена?

# 543
Аз бях в такава полуотворена с главата в съоръжението , но  отстрани не е съвсем затворена .По  неизвестни  за мен до тогава причини  изпаднах  в някакъв  шок , блокира ми дишането  и едва   изтърпях да  мине времето , пуснаха ми музика , чувах ги как си говорят , а аз само  броях  колко парчета са минали , за да  видя  още колко ми остава . Ако имаше някой  около мен в помещението  , май нямаше толкова да се стегна  Embarassed
...  реших, че ще опитам да си помогна с конвенционални способи. Започнах изпълнението на комплекс от упражнения ежедневно (всеки ден доколкото мога, с постепенно увеличение на повторенията). Започнах с около 15 мин. докато стигна до  оптималното време - около 60 мин. Тъй като с подобряване на състоянието ми установих, че проявявам склонност да си пропускам заниманията, а и обикновено човек губи мотивация да прави сам гимнастика в къщи, преди 5 г. започнах да практикувам йога в група с инструктор. Правя го 3 пъти седмично по 1,5 ч.  Заниманията ми се отразяват много добре и слава богу скоро не ми се е налагало да пристъпвам към лечение.
Не мога още да реша ,че йога -та ще ми помогне , за групите , които  знам , не мисля ,че т.нар  треньорки   са качествени , по-скоро ми изглеждат  като  някакви случайни  мацки , които водят кръжок  за скучаещи  дами ... Thinking

# 544
Аз си правя йога у дома - в ютуб има много упражнения за гръбнака. Другите с упражнения за цялото тяло са ми трудни, понякога ме заболява и за това не смея да ида с група - няма да мога да правя всичко.

# 545
За йогата - трябва да намерите своето място. А и като ви заболи, спирате и не правите точно това упражнение. Но е добър вариант за укрепване, стига да има човек време и финанси разбира се.

# 546
Здравейте, някой от вас поръчвал ли се е стол на Spinalis /от линка на първа страница/? Ако да, какви са цените, защото в сайта няма публикувани.

bouquet

# 547
Отвореният резонанс не е съвсем отворен. Зависи кой отдел на гръбнака ще се гледа. И докъде ще те плъзнат в капсулата. При гледане на лумбален тялото е най-нагоре избутано и главата най-близо до отвора. Аз също доста се стегнах и поглежах нагоре към дупката от време на време за успокоение.
Ще си отбележа д-р Динева. Дано не ми се налага. Похвалиха ми д-р Станишева, лекувала от години травмите на футболистите на Черноморец, но не зная дали е невролог.
Искам да похваля и кибезитерапевта, с когото работя последния месец.Също за Бургас става въпрос. Много добър специалист по боуен, изготви ми индивидуална програма от упражнения. Ако го бях открила преди години със сигурност нямаше да се докаран до това състояние, но не губя надежда. Всеки трябва да извърви пътя си и да научи урока си. Ето това е неговия сайт
http://www.bezbolka.net

# 548
  • гр. София
Здравейте, съфорумци, споделяте много полезна информация, добре че ви има.  Simple Smile Имам въпрос към pep_si - къде ходите на занимания по йога?

# 549
Jenist, ходя в "Мандала" , и в други студия  в София, в които практики води Ники (Уизард). До средата на септември ще отсъства и трябва да си потърся друг преподавател.
В графика на студиото виждам, че има"Гимнастика за млад и здрав гръбнак и стави", но нямам преки впечатления. Може би скоро ще посетя някой час, защото не искам да прекъсвам за дълго двигателната си активност.
Практикувам ащанга и виняса йога. Доста по - динамични  са като стил, в сравнение с класическата йога и за човек в лошо физическо състояние може би ще са натоварващи в началото. Важно е човек да намери своето темпо и съобразявайки се със  възможностите си да не се претоварва (в началото винаги съм изпълнявала само това, което чувствам, че съм в състояние да направя и пропускам или частично изпълнявам нещо което ми се е струвало непостижимо). Трябва си търпение и постоянство, но за мен поне усилията си заслужават. Дали ще е йога , каланетика или някаква специализирана гимнастика, важно е да не се допуска обездвижване и отслабване на мускулатурата.

# 550
Отвореният резонанс не е съвсем отворен. Зависи кой отдел на гръбнака ще се гледа. И докъде ще те плъзнат в капсулата. При гледане на лумбален тялото е най-нагоре избутано и главата най-близо до отвора. Аз също доста се стегнах и поглежах нагоре към дупката от време на време за успокоение.
Ще си отбележа д-р Динева. Дано не ми се налага. Похвалиха ми д-р Станишева, лекувала от години травмите на футболистите на Черноморец, но не зная дали е невролог.
Искам да похваля и кибезитерапевта, с когото работя последния месец.Също за Бургас става въпрос. Много добър специалист по боуен, изготви ми индивидуална програма от упражнения. Ако го бях открила преди години със сигурност нямаше да се докаран до това състояние, но не губя надежда. Всеки трябва да извърви пътя си и да научи урока си. Ето това е неговия сайт

Този господин,  може да се нарича всичко друго, но не и специалист по мануална медицина, най-малкото защото не е лекар. 
Няма право да интерпретира образни изследвания, манипулира гръбначен стълб, и последно  - мануалната терапия може да бъде много опасна, прилагана от подбни "специалисти".

# 551
Искам да похваля и кинезитерапевта, с когото работя последния месец.Също за Бургас става въпрос. Много добър специалист по боуен, изготви ми индивидуална програма от упражнения. Ако го бях открила преди години със сигурност нямаше да се докаран до това състояние, но не губя надежда. Всеки трябва да извърви пътя си и да научи урока си. Ето това е неговия сайт

Този господин,  може да се нарича всичко друго, но не и специалист по мануална медицина, най-малкото защото не е лекар. 
Няма право да интерпретира образни изследвания, манипулира гръбначен стълб, и последно  - мануалната терапия може да бъде много опасна, прилагана от подбни "специалисти".

Дренка, аз не ходя на мануална терапия, никъде не съм писала подобно нещо. При мен е противопоказано, какъвто и специалист да го извършва.

# 552
Не е персонално към теб, зачетох се в сайта Simple Smile

# 553
Знам, уважававам те и ценя мнението ти на лекар физиотерапевт, но недей така винаги с лошо към кинезитерапевтите. Според мен те не са учили само за да пускат машинките във физиотерапията на определени минути. Много от тях освен основното си обучение имат още доста квалификации. Аз имам хубави впечатления от физиотерапевтките, с които съм имала контакт, но контактът ми с тях се свежда до това да ми назначат процедури и да ми дадат разни съвети. За изготвяне на индивидуална програма от упражнения, която да ни помогне, а не увреди още повече опираме пак до конезитерапевтите и то добрите такива, тези, които ще следят как изпълняваме всяко упражнение и ще се грижат месеци наред да ни доведат до по-добро състояние.
На никого не правя реклама, моите съграждани ще се съгласят, че е много трудно в Бургас човек да попадне на какъвто и да е добър специалист. Аз месеци наред се лутах и сега не мога да не похваля човекът, от който съм доволна.
Прочетох какво пише в сайта му за мануалната терапия и дисковата херния и си позволявам да цитирам
Скрит текст:
МИТ 4. Мануалният терапевт може да оправи дискова херния

Той не само че не може, но и не трябва и да се опитва. Дисковата херния е заболяване при което са налице структурни нарушения на междупрешленния диск и неговото ядро и ролята на мануалния терапевт или кинезитерапевт е да прилагат предимно кинезитерапевтични методи въздействащи върху ставната подвижност, мускулния тонус и дисбаланс, телесната поза и др. Обикновено се правят допълнителни изследвания (магнитен резонанс, скенер и др.) както и при изразената остеопороза, която също изключва прилагането на някои мануални техники, но могат да се използват много други техники въвличащи предимно мускулите и проблемите свързани с тях.

# 554
За София добър боуен терапевт да ми препоръчате? Видях отзива за Бургас, но ми е далечко както се досещате.

Общи условия

Активация на акаунт