Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 001
  • 730
  •   1
Отговори
# 285
Дива Hug newsm53 smile3501 Прекрасен пост! Благодаря за думите ти! bouquet

И аз ви благодаря, прекрасни момичета! Ние не спорим, а обсъждаме и научаваме много една от друга!

Дайче Hug още веднъж благодаря за линка за проучването. Започнах да го чета и е много интересно! bouquet

Момичета, до скоро! bouquet В очакване на резюмето Sunglasses bouquet

# 286
  • AMS
Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug
Излезе фотоанонса за еп. 29

# 287
Здравейте! wavey wavey wavey

Дива, страхотна си!  smile3501 smile3501 smile3501

Благодаря на теб и момичетата за всичко, което правите!
Аз съм повече консуматор в темата поради липса на достатъчно свободно  
време, но грабя с пълни шепи от това, което правите.
Наслаждавам се на възможността да гледам великолепно направен
сериал във великолепна компания.

Кратко съдържание на 29 епизод

Най-големите врагове - Кьосем и Сафие се сблъскват лице в лице за последен път

Султан Осман се сблъсква с еничарите по време на похода и е принуден да се завърне в столицата. Той смята, че еничарите са се вдигнали на бунт под влияние на Кьосем с цел да го свалят от трона и възнамерява да я отпрати далеч от столицата.
Султан Осман взема решение да отиде на поклонение /хадж/ в Мека, което до този момент е нечувано. Всъщност зад това негово решение се крие друг план. Той иска да замине за Египет, да събере нова армия и да разпусне корпуса на еничарите.Това негово решение се оказва началото на края му.
Когато научават какви са истинските намерения на Султана, еничарите се вдигат на бунт. Бунтът, начело с Кьосем и Халиме преминава всички граници и излиза извън контрол. Когато Кьосем пристъпва към действия, с които да защити своите шехзадета, тя се сблъсква с голяма изненада – шехзадетата са изчезнали.
Халиме ще използва бунта за своя изгода. Докато войниците крещят, че  Мустафа трябва да стане султан, Султан Осман намира смъртта си в собствените си покои.

Хубав ден! Nature Sunny

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 14:32 от * Дъга

# 288
Здравейте Hug

Като гледам снимките и се чудя, на кого е онзи гроб в гората, където е коленичил Бюлбюл. Ако е на Сафие е странно...тя трябва да е погребана в храм, при другите от Династията. newsm78 newsm78
Предполагам, че ковчегът, който изнасят е на Осман. Но гробът е на друг. Thinking

Цитат
Бунтът, начело с Кьосем и Халиме преминава всички граници и излиза извън контрол.

Надявам се, Кьосем да не се довери отново на Халиме!

Цитат
Докато войниците крещят, че  Мустафа трябва да стане султан, Султан Осман намира смъртта си в собствените си покои.
Защо ли им е на еничарите невменяем султан?! newsm78
Не им се ходи на походи, а искат да си получават парите и да си висят по кафенетата. До колкото четох, наистина в този период яничарската армия е деградирала и наистина е имало нужда от промяна. Rolling Eyes
Мурад ще я наложи тази промяна...с много кръв! Rolling Eyes

Момичета,  bouquet Hug

# 289
  • София
Рускините пишат, че телата си се заравят в земята, а в тюрбе слагат ковчега само, било като мавзолей. Не знам така ли е. Онзи гроб, където плаче Бюлбюл, според мен е на Сафие. На снимките се виждат тя и Кьосем в покоите на Валиде в Топ капъ. Какво правят там? В анонса пише, чеОсман ще умре в покоите си. Май ще му спестят мъченията и гаврите. Не ми харесва промото за Зюлфикяр. Май и с него ще си кажем чао, в покоите на Осман...

# 290
Тони Hug
Наистина странно да слагат само ковчезите, но знае ли човек...ще трябва да се поровя в интернет, когато имам време Simple Smile.
Според мен, Сафие посещава Кьосем след смъртта на Осман и там й дава пръстена. Иначе какво ще прави Кьосем в покоите на Валиде?! Thinking После Сафие умира. Thinking Thinking
За Осман - наистина дано спестят гаврата и рязането на уши и нос Sick, че много ще дойде! По-добре да го убият в покоите му в борбата. Мисля, че Зюлфикяр ще го отбранява до последно. Много искам Зюлфикяр да оцелее, но надали Confused.

Ще видим утре  Wink.

bouquet

# 291
Привет мили съфорумки  Hug

Балагодаря за прекрасните постове  bouquet
Дайче за линка  bouquet  Дива за прекрасните думи  bouquet Дъгичка  за превода на резюмето  bouquet Ванче   bouquet Дана  bouquet  Тони  bouquet ...

Нова промо снимка на Кьосем султан

Сафие и Елизабет .../
Какво ще правя без тях ? newsm78

Както и да очерниха образа на Сафие ,за мен тя остана умна жена ,а аз уважавам умните хора даже и да са ми врагове !

Относно погребението ... нямам представа защо ги погребват първо в гроб.
При султан Сюлейман ,балсамират тялото му в бъчва с мед ,като преди това погребват сърцето в земята...
 в мястото на бившето османско селище Турбик, унищожено през 80-те г. на XVII век.

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 19:53 от trendafilka

# 292
Момичета, рускините сложиха резюмето отново с някои допълнения към него. Така звучи малко по-различно.

Двама големи врагове – Сафие и Кьосем за последен път ще се изправят лице в лице. Войната на двете султанки ще завърши с шок за всички.

Султан Осман заради бунта на еничарите е принуден да се върне обратно в столицата. Осман смята, че Кьосем е настроила срещу него еничарите с цел да го свали от трона и решава да я отпрати извън столицата, за да прекрати нейното могъщество.

Докато текат празниците заради похода се случва нещастен случай, който носи още повече мъка. Султан Осман е убеден, че виновник за станалото е Кьосем и я смята за свой враг. Той решава да разформирова еничарския корпус. Когато научават за скритите намерения на Султан Осман, еничарите се вдигат на бунт, който предизвиква безредици. В Истанбул започват пожари.

С намерение да спаси шехзадетата, Дженнет ги извежда извън двореца. Но докато Кьосем търси децата си, шехдзадетата изчезват.

Халиме налива масло в огъня на метежа, за да възкачи отново на трона сина си Мустафа.  Войниците, които са обсадили двореца се кълнат във вярност към Мустафа. Султан Осман през това време е  затворен в главните покои. Докато еничарите вече приближават покоите, Дилруба прави предложение, с което буквално хвърля Кьосем в огъня.

Сафие, която е изгубила всякаква надежда след смъртта на Искендер, за последен път се сблъсква с Кьосем. Двама големи врагове – Сафие и Кьосем за последен път ще се изправят лице в лице. Срещата им ще завърши по неочакван начин.

Султан Осман прави нещо невиждано досега – ще се отправи на поклонение в Мека. Но зад това всъщност се крие съвсем друг план. Той тръгва към Египет, за да събере силна войска и след това да разформирова еничарския корпус. Решението, което взема Осман е началото на края за него. Когато научават истинските му намерения, еничарите повдигат метеж. Става така, че бунтът, който всъщност започва в подкрепа на Кьосем и Халиме, излиза извън всякакъв контрол.

Когато Кьосем преминава към действия, за да спаси шехзадетата си, тя се сблъсква с голяма изненада – шехзадетата са изчезнали.

Халиме се възползва от бунта. Докато еничарите крещят, че Мустафа трябва да бъде султан, Султан Осман намира смъртта в собствените си покои.

Цитат
Бунтът, начело с Кьосем и Халиме преминава всички граници и излиза извън контрол.
В тази част от текста без да искам май съм ви заблудила. Излязоха няколко варианта на резюмето на руски, но аз много набързо преведох първото, което ми попадна, защото бях на работа и нямах възможност да сравня, а и да помисля.
Бунтът не е начело с Кьосем и Халиме, а е започнал в тяхна подкрепа, а после заради действията на Султан Осман е прераснал в метеж и е довел до безредици в столицата. Моля да ме извините за грешката.

Чака ни отново доста напрегнат епизод и очевидно ще се разделим с някои от героите.

Момичета, отдавна се каня да ви питам нещо и все забравям. Очевидно не съм гледала внимателно, защото не си спомням какво стана с момиченцето, което е близначка на Ибрахим.

И още нещо, за което със сигурност е ставало въпрос в темата ни, но ми е убягнало. Каква беше целта на това Ахмед да се ожени за Кьосем преди да умре. Дава ли й някакви права статута й на съпруга на султана. Освен че е свободна и не е робиня. Някъде срещнах коментари при рускините, че като съпруга тя имала право да върши благотворителност извън двореца и да помага на нуждаещите се, но тя това го правеше и преди това, а също че така официално се смята за член на Династията.

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 19:56 от * Дъга

# 293
Здравейте, момичета!  Hug
Сърдечно ви благодаря за емоционалните и добронамерени постове!

Дива, поздравявам те за равносметката, която си направила!  Споделям я.
Радвам се да гледам заедно с вас този необикновен – поне за мен, сериал.
Много неща научих, имах само най-обща представа за епохата.

Дана, лошото психическо състояние на Мустафа е предимство в схемата на Кьосем.  Който е направил схемата, не разчита на него за управлението, а за вкарването на закона в действие.
Мустафа – това е Ахмед, участието на  преживелия Мустафа е участие на самия Ахмед  в  темата против братоубийството като закон и практика. Затова според мен е важно неговото включване.
Това, че Халиме и сие не спазваха закона е съвсем друг въпрос. Те разчитат на това, че след екзекуцията на шехзадетата Мустафа ще остане единствен наследник на трона и никой нищо не може да направи. Според информацията от Тио, виждаме, че те и втори път се готвят за същото, като този път единствен наследник ще остане синът на Дилруба и Давуд. Но и в двата случая крайният резултат не променя факта, че те са закононарушители.
За Искендер:
Засега приемам такава последователност:
Ахмед издава заповед за екзекуция. Тя е официална версия, трябва да спре намеренията на Сафие и създава публична версия за смъртта на Искендер. За мен категорично смъртната присъда не е изпълнена нормално.  Странният начин на изпълнение: уж изпратен на служба някъде и възлагането на нейното изпълнение на Зюлфикяр, „подсещат“  Зюлфикяр, който даде същата възможност на Искендер – да заживее нов живот някъде другаде, и му дават възможност да направи това, което направи. Без да е уговаряно  между Ахмед и Зюлфикяр, просто Ахмед насочи нещата натам. Нямам друго обяснение за разговора Ахмед – Искендер  и защо ще го изпраща уж някъде, когато може просто да го екзекутира. Същевременно няма как султанът да издаде заповед за екзекуция и в същия момент да каже на изпълнителя да не я изпълни. Затова мисля, че с подсещане Ахмед е дал възможност на Зюлфикяр да направи това, което направи, като Зюлфикяр остана наблюдател на развитието на историята на Искендер.
Сега ми е интересно нещо друго, че  Ясемин е връзката както със смъртта на Ахмед, така и със смъртта на Искендер (рисунката на Кьосем от Ясемин издаде любовта на Искендер, заради която най-вероятно получи  смъртната си присъда). Искендер не умря, но след тази заповед за екзекуция си отиде „умря“ неговата невинност. Ще видим как могат да се осмислят тези връзки, но първо ще трябва да сме сигурни, че това е всичко за Искендер, защото чета, че щял пак да възкръсва  Grinning.

Дива, Дъгичка, благодаря за фотоанонса и резюмето с превод!  Дъгичка, също за поправките и допълненията. За близнакчака: не я виждаме, но не сме чули нещо лошо.
За никяха на Ахмед и Кьосем: не мога да коментирам правата, които дава на Кьосем. Вероятно има нещо, защото Ахмед го направи, когато беше ясно, че умира и това сигурно и дава някаква защита. Но не я прави член на династията, защото такива са само кръвни роднини. Този никях може да се е появил във връзка с новите изследвания за Кьосем, които бяха публикувани в началото на сериала, които твърдат, че двамата са имали брак. Беше интересно как Кьосем реагира, когато Ахмед каза, че я освобождава: тя дори се учуди, защото тя никога не се е чувствала несвободна, сама и доброволно остана  в двореца, а Ахмед и казваше, че той е нейн роб, а тя негова Повелителка. Е, това е между тях. Както казах, не знам официално какво точно и осигурява никяхът.
Вълнувам се за утрешния епизод, все едно моята съдба ще се решава!

Последна редакция: ср, 01 юни 2016, 20:27 от vanja@

# 294

Дъгичка благодаря за допълнението  bouquet
Според новото резюме ,развитието във филма горе-долу се припокрива с това което сме чели в различните исторически источници ! Peace
Таква велика султанка и валиде ,като Сафие няма как да бъде погребана в обикновен гроб.
Относно сестричката на Ибрахим мисля ,че бях чела че умира малка. newsm78

# 295
Момичета,  Hug

Дъгичка bouquet
По твоите въпроси: за сестричката на Ибрахим, Тио написа според историческите данни - може би умира малка...и аз имам някакви такива спомени от четеното за Кьосем, но в сериала не са дали или казали нещо по въпроса. newsm78
За никяха съм съгласна с написаното от Ваня.
Отделно, мисля си, че ако тя е свободна, то в някой момент може да напусне двореца и да замине другаде или да живее другаде, докато за другите султанки това не е възможно. 

Цитат
Докато текат празниците заради похода се случва нещастен случай, който носи още повече мъка.
Най-вероятно малкото шехзаде Омер ще почине Cry Sad  Confused Може би ще представят версията, че детето е починало поради уплах от залповете или при злополука - един от снарядите уцелва люлката с бебето. Това са две от версиите - Тио Hug беше дала информация.
Интересно ми стана за погребенията на представителите на Династията newsm78...чела съм, че се погребват в тюрбета/гробници или в джамии. Нали Сафие искаше да погребе Искендер в Света София и точно за това разкопа гроба. Странно ми се вижда телата да са някъде в гробище и само ковчезите да са в гробниците празни. Тогава поклоненията от близките би трябвало да са при погребаните тела, а не при празните ковчези... newsm78. Извинявам се за тежката тема, но ако някой има информация по въпроса... Thinking.
Ваня newsm10

# 296
Момичета попитах относно погребенията човек който се занимава с османска история  и ето това ми беше отговорено :

Цитат :
"Саркофазите в тюрбетата са символични,телата са погребани в земетя!!! "

Peace

# 297
Момичета Hug

Тио Hug

Ето, какво прочетох:
Тюрбетата обикновено са малки сгради, най-често шестоъгълни или осмоъгълни, но също седмоъгълни, четириъгълни и с други форми. Те включват едно основно помещение, покрито с купол. В него се разполага каменен или дървен саркофаг (понякога два или повече), който почти винаги е символичен, като тялото е погребано под нивото на пода. В някои случаи при главата на гроба се поставя нисък дървен или каменен стълб с истинска или скулптурна чалма или шапка. Вътрешността на тюрбетата често е украсена с разноцветна керамика или стенописи, а отвън обикновено зидарията е оставена открита.

Децата на Осман II
Скрит текст:
Деца

Шехзаде Омер (20 октомври 1621 – януари 1622), син на Мелексима Хатун.
    Зейнеп Султан (родена след смъртта на Осман: ноември 1622 – 1623), близначка на шехзаде Мустафа, дъщеря на Акиле-Рукие Хатун.
    Шехзаде Мустафа (роден след смъртта на Осман: ноември 1622 – 1623), близнак на Зейнеп Султан, син на Акиле-Рукие Хатун.
  Sad Sad Sad

bouquet

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 00:21 от dana78

# 298
  • AMS

Момичета,  Hug  Peace  bouquet
Благодаря за реакциите и за всичко споделено!!!
Всяка нова серия, фрагман, снимка пораждат нови въпроси.
Следват нови търсения с надежда, че ще намерим отговор и обяснение
в исторически източници, ...
Вълнувам се все едно, че ще съм на изпит и нямам учебник.
Аз от време на време надничам във wiki, но то какво по-напред да търся.
Не бях проверявала скоро страницата Списък на османските султани
и сега направо се  Shocked
Е ve E е утвърден и разграфен, а ние мислим, че нямали закони
и правила за наследяване на трона.
Преди бях чела точно по тези страници, че само при Ахмед е станало така,
че след него, на трона идва брат му Мистафа и после ...
Едва ли не, че това е изключение от правилото
и след това не е имало такива ситуации братята, да са първи в списъка
за наследяването и чак после децата.
Сега ясно се вижда, че след Ахмед I, при смъртта на падишаха,
на престола сядат братята, а чак след тях,  децата и така ...
Няма вече братоубийство при заемане на трона.
Най ме порази, че последното изменение  
*на турски* е от днес 01.06. 2016 11.00 часа.

Ето *на руски*
и *на български*,
където се вижда вертикалата, как се превръща в хоризонтала  
и така до края на династията ...  

За сватбите, децата и погребенията друг път  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 00:54 от *** Diva ***

# 299
Привет на всички в темичката  Hug

Наредени в строен ред, от Кьосем за вас привет !
Приятно гледане ... Popcorn Popcorn Popcorn

Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 15:19 от trendafilka

Общи условия

Активация на акаунт