Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 336
  • 730
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте, момичета!  Hug

Радвам се за Берен!
И за Бихтер, и за Фатмагюл!
И трите ги обичам!

Най-сетне и аз сядам да ис-с-с-ъскам нещо...
Тио, много оригинално, не смея обаче много да го гледам!

Дана, Дъгичка, благодаря за споделеното.
Сега отново ще го прочета, но първо малко хаотично ще продължа по темата.

Последният еп. ме разби. Беше много въздействащ.
Признанието на Фария на финала, за което е писала Дъгичка, някак си събра всичко в едно и стигна най-високата емоционална точка.
В момента не мога да си обясня защо така се получи.

Дана, смущава ме само „паралелно“. В смисъл, че това, което прави и там, където Кьосем се намесва, не са същите неща и същите въпроси, които решава Мурад,  т.е.не мисля, че тя създава паралелна власт. Но да, тя и в момента му пази гърба, видяхме как го защити пред Шейх-ул-исляма, мерките по въпроса с Фария, балансира между Мурад  и братята: него предпазва от подозрения, тях - от страха, и какво ли не още. Търпението и е безгранично, а събитията преминават от едно в следващото без минута покой. Очаквам, че ще се изпълни това, което Яхя му каза, че ако има нужда, Аллах ще му изпрати водач в пътя, и това, според мен, ще е Кьосем. Очаквам още, че всичко, което Яхя му каза дотук, също ще се сбъдне.

Въпреки печалния резултат от кафеза, аз искам да го виждам като решение по пътя към търсене на някакво решение изобщо за съдбата на шехзадетата, обречени иначе на смърт. Не би било честно да мисля по друг начин след историята на Ахмед. Той е видял 19-те ковчега на своите чичовци и това е неговият и опитът на хората в онзи момент. Да запази живота на Мустафа е огромна крачка напред. Няма да сме честни, ако го съдим с това, което виждаме и мислим ние днес, вкл. и за резултатите от кафеза, които тези хора не са могли да предвидят. (Преди известно време бях в един музей за история на психиатрията. Ужасно е да види човек какво хората са превили с болните  преди немного време. Но това е постижението на времето тогава. Те също са искали да лекуват.)

Сега предстои да видим как ще се сбъдне сънят на Мурад, който Яхя му разтълкува: за враг, член на  династията. Гюлбахар направи най-важната последна крачка като разкри плановете си пред Баязид. Нещо най-неочаквано още при напускането на покоите на Валиде може да промени неговата решителност да е верен на Мурад.

Гюлбахар  разби единството на братята, сега и двамата са под въздействието на „отровата“ в сърцето си: изпитват страх и са затворени в собствения си затвор. Писали сте и двете, Дана и Дъгичка, за тази интересна сцена при излизането на Касъм. Наистина е подобна на тази с Осман, който беше дошъл при брат си да получи неговата милост след екзекуцията на Мехмед; тогава Мурад с малко думи каза същото – че Осман е станал жесток, което и Касъм на Мурад сега. Касъм остана със затворени очи, не го погледна нито веднъж, и му отговори „не“ (че не се страхува от него) с леко кимане на глава. Показателно беше, че когато влизаше в кафеза, Касъм безброй пъти извика „Брат...“, а при излизането единствената дума от неговата уста е „Повелител!“, придружена от лек поклон. Кафезът е превърнал  брата в Повелител, а самия Касъм в съд без отвор, в къща без врата: очите, с които възприемаме света отвън и устата, с която разказваме какво е вътре в нас, сега не правят този контакт. Скритото от външния свят вътре в Касъм, чувствата, които го владеят,  виждаме в отражението в огледалото в неговите покои и то говори красноречиво: сълзи в очите и стиснат юмрук. Остава да видим какво ще произлезе от тази комбинация.

От глупост Айше не може да разбере, че истинската цел на Гюлбахар е нейният син, законният претендент за трона след Мурад. Той е противник на Баязид, който Гюлбахар също трябва да неутрализира. След като получи от самата Айше нейната тайна, уж за да заличи следите от поръчаното нападение над Фария, някой ден остава да видим как Гюлбахар ще използва информацията срещу самата Айше, а по този начин и срещу Ахмед, за да доразчисти пътя на Баязид. Не мога да повярвам, че е ликвидирала свидетелите. Разбрахме също, че Айше е наясно, че извършеното от нея престъпление е срещу династията.

Направи ми впечатление нещо, което Кьосем каза пред Ибрахим: Мурад носи тежък товар.
Знам, че Кьосем се страхува за синовете си и също, че не смее да постави въпроса за някакво решение за тях пред Мурад. Тя има опит от отказа на Ахмед за промяна, видя съдбата на нейния закон и връщането  от Осман на предишен ред. На нея и е ясно какво би могло да стане, ако сама постави въпроса, особено когато Мурад има вече свой наследник. Заложила е на възпитание в братски чувства и виждаме, че те са много силни до момента, когато стане дума за трона. После започва вътрешната борба между брата и Повелителя. Споменът с Осман само напомни, че тази вътрешна борба води всеки султан. По-различното в тази реплика на Кьосем е проявеното разбиране към Мурад. Струва ми се не само от страх пред него, а от разбирането за отговорността на мъжете от династичния род, което тя е натрупала от опита; Кьосем не го обвинява и не го притиска. Заложила е на неговите братски чувства и реагира на конкретните обстоятелства, докато чака някакво негово решение и следи с реакция развоя на събитията.

Сцената Кьосем – Фария.

Кьосем е в зелена рокля, със зелени обеци и пръстен, който прилича на обеците от Ахмед: зелен център и малки бели цветчета жасмин в кръг около него. Ясно е характеризирана Кьосем: подобна на Анастасия с агнето, майката, в зелено като раждащата природа и жена. Съчувствие към Фария и загубата, изразени с думите, жестовете и сядането на едно ниво с нея. Интересно е колко пъти за кратко време и според различните обстоятелства Кьосем смени отношението си към Фария: в началото  искаше да остави „забавлението“ на Мурад без деца завинаги - действието е срещу самата Фария, извършва го майката Кьосем, за да опази своите деца и като отмъщение на Мурад за Касъм; по-нататък, когато се оказа бременна, Валиде Кьосем остави детето на династията, но на самата Фария наложи ограничения; в сцената от последния еп. виждаме  една изстрадала майка Кьосем и една нещастна жена, изгубила детето, пред която Кьосем е отворила сърцето си докрай за съчувствие и подкрепа.
Иначе Фария е сигурна че Айше е подбудител, защото тя беше чувала вече от нея същите неща, които викаха хората на площада.

Айше и Фария са направени като образи така, че да са крайно различни и така да ни накарат да се колебаем и да мислим. Айше изразява типичните за харема себеоценка, мислене, поведение. Докато Фария – това на идващата от свободния свят жена, която като свързана със султана ще бъде едно съвсем ново „поколение“: Хюрем – любима жена и другар, която научи султана да обича една жена, но едва, след като му  роди 5 деца, получи полагащото и се в харема и стана негова законна жена; Кьосем – още отначало сърцето на Ахмед  принадлежи единствено на нея,  получи всичко възможно в харема преди да роди деца на Ахмед; Фария – дори Кьосем в последния еп. беше изненадана за каква голяма любов става дума; вероятността да не може да роди деца носи тъга, но за Мурад е важното, че Фария е с него, виждаме от фрагмана, че предстои никях. Тези обстоятелства, така набързо изброени, явно показват тенденцията с всеки следващ султан (сериален) да се покачва значението на самата  жена, да излиза напред  и да остава тя самата като ценност. Докато Айше се пита: „С какво е ценна Фария, когато не може да роди деца?“

П.С.
Раненият Силяхдар има изряден маникюр.  Heart Eyes
Айше ме убива с кърпата, която отмята всеки път, когато влиза при Мурад.  Heart Eyes

Последна редакция: пн, 23 яну 2017, 23:34 от vanja@

# 706
Привет! Hug

Дъгичка Hug bouquet newsm10
Ваня Hug bouquet newsm10

Цитат
т.е.не мисля, че тя създава паралелна власт. Но да, тя и в момента му пази гърба, видяхме как го защити пред Шейх-ул-исляма, мерките по въпроса с Фария, балансира между Мурад  и братята: него предпазва от подозрения, тях - от страха, и какво ли не още.

да, точно това имах предвид и аз, но ти го изказа по-ясно!

Цитат
Въпреки печалния резултат от кафеза, аз искам да го виждам като решение по пътя към търсене на някакво решение изобщо за съдбата на шехзадетата, обречени иначе на смърт. Не би било честно да мисля по друг начин след историята на Ахмед. Той е видял 19-те ковчега на своите чичовци и това е неговият и опитът на хората в онзи момент. Да запази живота на Мустафа е огромна крачка напред. Няма да сме честни, ако го съдим с това, което виждаме и мислим ние днес, вкл. и за резултатите от кафеза, които тези хора не са могли да предвидят.

Права си, макар и да ми е трудно да го възприема! Предполагам, че анализирайки ситуацията от дистанцията на времето и виждайки всички последствия, Кьосем заложи на наказание на самия виновник - Гюлбахар, а не на шехзадето - Баязид.

Цитат
Скритото от външния свят вътре в Касъм, чувствата, които го владеят,  виждаме в отражението в огледалото в неговите покои и то говори красноречиво: сълзи в очите и стиснат юмрук. Остава да видим какво ще произлезе от тази комбинация.

Тук ми е много инатересно...какво ли ще стане с Касъм? Не знам, но имам чувството, че той ще има пръст в екзекуцията на Баязид. Thinking Може би ще разбере, че Ибрахим е споделил с Баязид, а той с Гюлбахар. За Баязид все още не мога да кажа...трудно ще поддържа досегашния курс, предполагам ще се огъне до някаква степен, достатъчно, за да предизвика съмнение у Касъм, който ще го наблюдава. Не знам, но неслучайно Касъм е извън Кафеза...ще има развитие на образа.

bouquet bouquet bouquet

П.П. Поздравления за Берен! bouquet Hug
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 24 яну 2017, 14:41 от dana78

# 707
  • AMS

Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug
Благодаря ви за постовете!!!
Серената,  Hug bouquet Peace Валя,  Hug bouquet  Peace
Орси,  Hug bouquet Peace  Дайче,  Hug bouquet  Peace

Дъгичка,   Hug bouquet  Peace имаме уговорка
и ще трябва да я спазим!!!
Ти вече даде пример  Peace

За заглавието на темата виждам, че има подкрепа.
Пак повтарям -  Идеята е да се обхване възможно най-широк диапазон.
И на всеки, който изяви желание да пусне новата тема,
ще окажа техническа помощ!!!

Ваня,  Hug bouquet Peace
Разбирам разочарованието ти, но не мога да обсъждам нещо, което не гледам.
Не мога. Но това не означава, че ти хабиш пространството!!!
Аз дори бих  изгледала повторно предишен проект на Берен,
но с този не мога да продължа.
Липсват ми знания, липсва ми превод.
Аз не мога да коментирам нещо, което не разбирам.
Но това, в никакъв случай, ама в никакъв, не означава,
че не трябва да се пише за проекта ВВ Кьосем Мурад IV .
Напротив, аз дори писах, че Берен е част от този проект
и ще се обсъжда до финала му.
Съгласна съм с това, че
Кьосем е един образ, представен от три актриси!!!
Едната, от които, е Берен.
Така, че пространството в момента е най-вече на тези,
които пишат за ВВ Кьосем.
Разбирам и това, че не се наемаш да пуснеш нова тема.
Добре. Няма нищо лошо в това.
Искам само, да не се чувстваш неудобно, а спокойно да пишеш!!!

Тио,  Hug  bouquet  Peace разбира се, че ще се обсъжда ВВ Кьосем в темата.

Дана,  Hug  Peace  bouquet моля те, не се сърди!
Благодаря за постовете, но не разбрах твоето мнение за новата тема.

Моля, всички да се изкажат по въпроса!

# 708
Здравейте, момичета!  Hug

ДиваHug

Разбирам желанието ти за широка картина, в центъра на която да е Берен.
За мен не е толкова важно заглавието. Харесвам повече кратки заглавия, които задържат писането да не „се разлее“ толкова много, че да се превърне в пенкилер.  Аз чувствам свобода, дори ако заглавието би било само „Берен Саат“.
Според мен въпросът не е толкова в заглавието, а в мярката на всеки.
Не само в това да знае докъде да спре, за да не се изгуби връзката с Берен, но и да не наранява усещанията на другите с начина, по който го прави. Защото и отварянето, и затварянето на темата винаги е свързано преди всичко с усещания, за споделянето на които влизаме тук.
Ако трябва да бъда честна, аз харесвам сегашното заглавие.
А колко широко поле ще попълваме с него, зависи не толкова от заглавието, а от самите нас.       

ДанаHug

Накара ме да се замисля и сега виждам може би някаква промяна в използването на кафеза.

За Мустафа кафезът не е наказание. Когато след „най-дългата нощ“ се появи кафезът, наказанието беше за Сафие (кулата), тогава Халиме беше ранена и с лъжливите обяснения за случилото се остана в двореца. Мустафа беше сложен в кафеза с идея да е изолиран и недостъпен за други опити; без шехзаде няма преврат.

Около събитията след смъртта на Ахмед Халиме използва кафеза, за да отмъсти със същото на Кьосем, но с идеята в един момент да убие шехзадетата. За нея кафезът е просто клетка като в следствието, напр.

Кьосем остави Мустафа в кафеза, защото след всички негови „употреби“ още по времето на Осман той беше в изключително влошено състоянието.  Дори и да не е опасен някой да го използва за властта, в кафеза Мустафа остава като болен; сега за него този кафез е нещо като психиатрия; така са затваряли болните и по-късно.

Докато сега за  Касъм кафезът е наказание за лично извършена от него простъпка. (Отделно е това, че за нормален живот той няма нормални условия, но това е друго.) Сега Мурад знае резултатите от престоя там, но за него мярката е временна.
А ние виждаме резултата от временния престоя на Касъм както върху него, така и върху Ибрахим, който е отвън, Оставени са живи, но виждат смъртта всеки ден, полудяват бавно и вътре,  и извън кафеза.

Кьосем е разделила Гюлбахар и Баязид като е наказала нея. За нас тази минала история остава неясна, както и Мурад не знае подробности. Предполагам, че Кьосем я е решила без много шум, защото самото поставяне на въпроса за използване на шехзаде за преврат, насочва мисленето на Мурад към братята му като опасност за неговия трон: в случая е Баязид, но се отнася до всяко от останалите шехзаде. Затова смятам Кьосем е потулила историята, оставила е Баязид, но знаем, че тя поръча наблюдението му. Основното е, че няма решение за бъдещето на шехзадетата. Кьосем също няма своя идея, тя видя, че предложеният от нея друг ред на наследяване не е възможен, защото противоречи на основния патриархален принцип. Докато няма трайно решение за съдбата на шехзадетата (а такова не се обсъжда и не се очертава) и в Мурад се бори брата с Повелителя, той сигурно ще се люшка в решенията си за тях и кафезът е просто „на една ръка“ разстояние, няма да измисли друго и само събитията ще решат съдбата на шехзадетата. Въпреки печалните резултати Мурад вижда в кафеза все още „хуманно“ решение (казва го сам); ако не е кафезът, следва екзекуция.

# 709
Здравейте Hug

Дива Hug на мен заглавието на сегашната тема ми харесва, но нямам против и да се промени, важното е, както спомена и Ваня Hug писането да не "се разлее" прекалено. За новата тема

Скрит текст:
Бих помолила да бъда по-накрая, защото в момента имам доста притеснения от лично естество. Също, имам срокове за предаване на проект до края на януари и ми е много напечено. Извинявам се, ако звучи като оправдание, но наистина в момента нямам възможност. Благодаря за разбирането!

Ваня Hug благодаря ти за анализа, свързан с проманата в тълкуванието на Кафеза bouquet. Не бях се замисляла...но наистина Кафезът изменя значението си, ако не и предназначението си с времето и историята на управляващия. Мустафа най-добре се чувстваше сам или с майка си и сестра си...не би могъл лесно да се адаптира. Сякаш в Кафеза усещаше закрила, че след като е там, може и да не го убият. Предполагам си е изградил и рутина. Много е сложен и тъжен този въпрос Sad. Но за Касъм усещам, че Кафезът е и вид унижение.

bouquet bouquet bouquet

# 710
  • AMS

Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug
Дана,  Hug Ваня,  Hug
благодаря за отговорите!!!
Извинете, че пак пиша, но се налага.
Значи съм се объркала, че подкрепяте
предложението за ново заглавие на темата.
Аз съм за смяна на заглавието.
Заглавието е много важно.
То трябва да е добре формулирано и по правилата,
за да дава широко поле за споделяне.
"Само "Берен Саат" не е достатъчно.
"Да си остане старото"!?
Ние изписване една тема за една година.
Спомням си, как една новогодишната украса
престоя почти до следващата НГ.
Тази тема изписахме малко по-бързо -
9 месеца и влизаме в 10-тия.
Питам, ако продължим с тази скорост,
дали след толкова време,
сегашното заглавие, ще е актуално?
Какво, да се пише в темата, се определя от заглавието и от правилата.
Много ви моля, проявете разбиране и по-голяма активност!

ВВ Кьосем
Епизод 10 (40)
Фрагман 2

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 23:57 от *** Diva ***

# 711
  • На изток от рая...
Diva,

Аз съм ЗА смяна заглавието на темата и бих искала всеки да се чувства свободен да пише за всичко, което го вълнува, свързано с Берен - бивши и бъдещи проекти, колеги и партньори.

Моля ви, нека не си слагаме ограничения и теми табу, разбира се в рамките на добрия тон.

# 712

Дива,
Аз казах какво мисля, но съм съгласна със заглавието, което ще се хареса на повечето, пишещи в темата, и което отговаря на изискванията на форума.
Благодаря за фрагмана и колажа с Берен!

Преди време писах за организацията на жени и млади момичета от Битлис, които изработват костюми, сред тях и такива на Кьосем.
Те са посетили снимачната площадка на сериала.

„Нашата основна цел е да покажем примера на силната жена. Жената, независеща от никого, може да стои сама на краката си. Водещ и подразбиращ се пръв пример се оказва Кьосем Султан. Нейната власт и същност на жена в държавното управление винаги са ни привличали. Имайки предвид това, отделихме специално внимание на нейното облекло. Следихме  отблизо нейния живот. Всяка наша жена трябва да е Кьосем. Кьосем Султан е личност, която може да служи за пример. Затова и възпроизведохме  образи на тази велика султанка в Битлис.“ 

Ето Битлис:
Скрит текст:

Докато ние научаваме нови неща по история и се забавляваме,  за тези жени султанките и султаните са възможност да видят модели на поведение на жени и отношение на мъжете им към тях, непознати и мечтани по техните родни места. 
Нарин („Ако бях облак“) гледа  „Кьосем“:  Мерал Окай вероятно би харесала да види това.
Телевизионният сериал стига до всеки дом и всяка жена може да чуе думите на Хюрем:
 „Аз съм Хюрем Султан, душата на всички жени по света.“
Всяка обикновена жена в своя малък обикновен дворец у дома иска любов, подкрепа и живот за децата си, откъдето черпи  самочувствие и сила за собствена реализация. Много харесвам тази друга роля на Хюрем и Кьосем, която  вероятно те изпълняват за  своите съвременни съгражданки.
Иска ми се цялото количество от малкия рейтинг да е идвал от техните телевизори:  да е стигнал сериалът до тях.
Но си спомням и думите на една жена от един от нейните приюти, казани на пазара уж между другото, верни и за Кьосем:
„Хюрем султан дошла като робиня, но станала Султанша на света. Затова мъжете не я обичат!“

# 713
Здравейте Hug

Дива Hug както писах и в предишния си пост - нямам нищо против да се смени името на темата, въпреки, че и сегашното ми харесва. В тази тема съм от скоро, а вие момичета сте от доста по-дълго време и имате много по-задълбочен поглед върху форумните правила. Така, че съм съгласна с вашите предложения!
Благодаря за фрагмана!

Ваня Hug bouquet
От фрагмана виждам, че Касъм наистина обвинява Баязид за случилото му се. Явно ще го предизвика на дуел и Ибрахим ще уведоми за това Мурад. Дали Баязид ще изпадне в немилост (финалната сцена) или фрагманът е подвеждащ, ще видим. От Касъм и Баязид...не знам защо, но симпатизирам повече на Баязид Mr. Green, поне за сега. В една от снимките за следващия епизод се виждат Ибрахим и Касъм застанали срещу Баязид и Ибрахим носи меч. Ще искат сметка от Баязид, която ще завърши с бой. Мурад ще се намеси и по този начин вече ще започне да се съмнява и в Баязид. В преведения на руски фрагман имаше и реплика, че Баязид е бил с Ахизаде Ислам Ефенди... Thinking Направи ми впечатление още във фрагмана, как Баязид беше изумен (кадъра с разперените му встрани ръце) виждайки, че Касъм е разпорил връхната му дреха при замаха си и тогава вбесявайки се и той напада сериозно. Ще бъде интересна и напрегната серия.

Ваня, Дъгичке Hug някакви предположения преди новия епизод... Mr. Green Wink

https://vk.com/mahpeyker_sultan?z=video180195074_456239163%2Feb9 … pl_wall_-95129973

Хубав ден! bouquet

Последна редакция: чт, 26 яну 2017, 14:14 от dana78

# 714
Здравейте! wavey wavey wavey

Минавам набързо само да сложа нови снимки на нашето момиче. Усмихната, както винаги и красива дори и без грим. Дори не съм ви чела от два дни, но нямам търпение до довечера.

До скоро!    

П.П. Допълвам този пост, за да не нарушавам правилата.

Ванче Hug благодаря ти за всичко което си споделила. Много ми беше интересна информацията за жените от Битлис. Независимо от рейтингите и пропагандата, сериалът със сигурност достига до сърцата на правилните хора и им носи своите послания. Тези страхотни смели жени са доказателство за това.

Дива Hug пак ще кажа, че съм за смяната на заглавието точно заради това, че то ще е по-адекватно на форумните правила и ще ни дава широко поле за споделяне. Важно е това да си остане нашето място и да сме заедно, останалото са подробности.

Дана Hugфрагманът за новия епизод на „Кьосем“ със сигурност е подвеждащ, но ще видим какво са измислили за Баязид. И на мен ми е много симпатичен, но наближава момента, когато ще падне жертва на болните амбиции на майка си. За съжаление тежка е съдбата на всичките синове на Кьосем. Колко ли е било трудно да бъдеш майка в такива времена на безнадеждност. Наистина ще е тежка серията, но пък още утре ще можем да я гледаме с превод.

Не знам за вас, момичета, но аз не гледам онлайн. Затова макар и късно, все пак ще сложа резюмето.

Кратко съдържание на 40 епизод

Султан Мурад и Фарийя  сключват брак.
Султан Мурад жестоко наказва хората, които нападат Фарийя.
Фарийя научава, че жената в сърцето на Силахтар е Гевхерхан Султан.
Султан Мурад сключва брак с Фарийя.
Новината за женитбата  има ефекта на бомба в двореца. Айше Султан преживява нервна криза, а Кьосем Султан вика Фарийя на аудиенция.

Пропастта между Шехзаде Баязид и братята му става все по-голяма. Накрая става така, че Баязид и Султан Мурад се изправят един срещу друг.

Султан Мурад заповядва да бъдат събрани на едно място всички хора, които са участвали в нападението над Фарийя. Наказанието, което той е определил за тях плаши населението на цялата столица.

Фарийя става свидетел на това как Гевхерхан Султан влиза в покоите на Силахтар и започва да я следи.Тя разбира, че жената в сърцето на Силахтар е именно Гевхерхан.

Султан Мурад сключва брак с Фарийя. След като новината за женитбата е обявена пред всички в двореца, Кьосем Султан и Айше Султан са шокирани. Айше Султан изпада в нервна криза, а Фарийя е поканена на аудиенция при Кьосем Султан.

Шехзаде Касъм разбира че Баязид е този, който го е предал. Между братята започва вражда, в която в един момент се намесва и Султан Мурад. Ще може ли Баязид, който се изправя пред Султан Мурад да му разкаже истината?

Още снимки от епизода в този албум.

https://vk.com/album-78481828_240706028

Последна редакция: пт, 27 яну 2017, 20:47 от * Дъга

# 715
Здравейте Hug

Дъгичка bouquet благодаря!

Момичета, не съм изгледала целия епизод с превод, само го прехвърлих набързо, но бързам да коментирам ситуацията с шехзадетата. Разбирам ги и тримата, всеки един от тях има своето основание да реагира по съответния начин, но тук Касъм ми направи лошо впечатление, въпреки правотата си до известна степен.

Баязид: видяхме, че Баязид издаде тайната на Касъм съвсем несъзнателно, без да има лоши мисли и без да очаква, че нещата могат да се развият по този начин. Припомняйки си случката, ми направи впечатление и психологическият момент: Баязид сподели тайната не просто ей така, за да поклюкарства, а защото разговорът случайно пое в тази насока. Гюлбахар беше изплашена от предстоящото повторно изгнание и прекратяване на престоя й в Топ Капъ и се опаяваше, че Кьосем ще нареди да я убият по пътя. Баязид я опроверга, посочвайки, че Кьосем не би престъпила заповед на Султана и не би действала зад гърба му, като тогава си спомни, как Ибрахим му обясни, че Валиде Кьосем ще потули случката с бременната наложница...и промърмори повече на себе си, че всъщност е възможно Кьосем да потули дадено събитие, мислейки в посока на това, казано от Гюлбахар. Тя, като изкусен манипулатор, усети, че има нещо и го заразпитва. Базязид сподели тайната с родната си майка, без да очаква каквато и да била нейна намеса по въпроса. Впоследствие, когато беше посветен в интригата, нещата бяха вече задействани и видяхме, че той се притесни за живота и сигурността на Касъм. Каза на Гюлбахар, че дори и Кьосем да не склони да я остави в двореца, той иска наложницата да бъде върната, тайната да бъде запазена и Мурат да не узнава, като по този начин се гарантира сигурността на Касъм. Кьосем прие сделката, наложницата беше върната и до там се простира информираността на Баязид за случилото се. Последвалите събития бяха чиста случайност, от която за съжаление, Гюлбахар се възползва. Случайно или грешка беше поведението на Мелике, която заплаши Елеанур и я стресна още повече, също така и думите на Хаджи ага: "аз лично ще те убия"...Елеанур беше обградена от хора на Кьосем, заплашващи я със смърт и реши сама да сложи карай на живота си. Случайност беше, че точно тогава Касъм бе на мястото и Мурад беше при Айше в харема. Но точно от тези случайни събития и грешки се възползва Гюлбахар, без да си дава сметка, че така всичко ще се стовари върху главата на Баязид, който и идея си няма за случващото се.
След признанието на Ибрахим, че е споделил тайната с Баязид, Кьосем промълви, че: явно и Баязид е замесен", което може би за нея е някаква вероятност, която впоследствие анализирайки ситуацията би изключила, но за Ибрахим тези думи са достатъчни, за да си направи свое заключение за истината - Баязид е замесен в заговора, заедно с майка си.
Не знам, до колко Кьосем е споделила със синовете си подзренията си относно разгласяването на случая в харема. Няма доказателства за намесата на Гюлбахар, но Кьосем е сигурна в това, както е и в действителност. Ако се приеме, че Баязид е бил наясно и с това, то действията му биха се свързали директно със заточението на Касъм в Кафеза или евентуалната му екзекуция. Не знаем, какво точно е разказал Ибрахим на Касъм и какво самият Ибрахим знае или предполага.

Но едно е ясно - нито Касъм, нито Ибрахим пожелаха да изслушат Баязид и да чуят неговата версия. Кьосем, затрупана от проблеми, също не подходи по обичайния за нея начин да изслушва съответния човек. Да, Баязид направи неволна грешка, но никой не го попита, какво и защо. Никой не си дава реална сметка, че всъщност Баязид е криел дълбоко в себе си мъката по майка си - били са разделени за 10-11 години, когато е бил само на 11 години. Да, имало е основателни причини, но за едно 11 годишно момче това е травма, мъка, болка и липса. Да, Кьосем се е опитала да му бъде майка и да не го дели от другите си деца, но не винаги се получават нещата - Баязид е знаел, че има жива майка, спомнял си е за нея, мечтал си е да бъде до него. Ибрахим и Касъм не могат да си представят чувствата, обземащи Баязид. Единствено Мурад го разбира и усещаше болката му. И в този ред на мисли, Гюлбахар колкото и зла да е, тя е родна майка на Баязид и той я обича и иска тя да бъде до него. Видяхме и как реагира Касъм, когато Кьосем беше ранена и какво каза на Баязид - "аз съм този, който има право да я търси, а не ти"...ето тук се усещат нещата...усеща ги и самият Баязид.
Хареса ми това, че той помоли два пъти Касъм за разговор, помоли го да му обясни и да си изяснят нещата, но на Касъм обяснения не му се слушат. Хареса ми и това, че започна боя с мечове като брат и на шега, след разкъсания кафтан и първата "победа" над Касъм, той свали меча си от врата му и понечи да си тръгне, но бе нападнат в гръб. До тук виждам опити да поправи грешката си, опити да обясни.

Ибрахим: емоционален и чувствителен. Харесва ми това, че каквото му е на душата и сърцето, това му е на езика. Не действа зад гърба, а директно поставя картите на масата. Каза, че не вярва на Баязид, че вече не го обича и че не иска да го вижда. Точка! Това е разликата между него и Касъм.

Касъм: още от началото му направи впечатление на доста себелюбиво шехзаде, горделив и мнителен. В съвсем началните епизоди видяхме, че гледа с лека злоба Мурад и Баязид, коментирайки, че това са султанът и най-голямото шехзаде, че редът няма да дойде до него. Впоследствие, от разговора му с Ибрахим разбрахме, че Ибрахим го е предупреждавал многократно за връзката му с Елеанур, но Касъм си е правил оглушки. Не е нарушил правилата в харема еднократно, а системно. Правя си извода, че Касъм е рисков играч, разчитащ на майка си Кьосем да оправя нещата. Той самият й каза - "не мога да се съобразя с правилата" и тя му удари плесница. Значи другите могат, а той не може Mr. Green. Касъм направи грешка - и за тази грешка се дава смъртна присъда...той го знае. А, Касъм искаше да се размине безнаказано...разбирам...но не усетих да обвинява себе си. Сякаш всеки друг е виновен, но не и той. Унизиха го и това най-вече го тормози. Да, гневът и желанието да отмъсти на Баязид са разбираеми, но защо поне не го изсуша, защо не иска да разбере какво е станало в действителност. Лично за мен обяснението е следното: защото не иска да се разколебава в отмъщението си, защото той познава Баязид и ако го изсуша, ще го разбере, а той не иска това...Касъм не иска да разбира никого, Касъм иска някой да си плати за страха и унижението, на което беше подложен и този някой е Баязид. Ако можеше да отмъсти на Мурад, щеше...а може и да замисля двоен удар. Видяхме как умът му щрака на бързи обороти и как използва случайната среща между Баязид и Ахизаде Ислам Ефенди, за да посее семето на съмнението и раздора. Направи ми впечатление погледът му, изпълнен с омраза и гняв, но и с доволство, след разговорът му с Мурад, когато завърза интригата. Видяхме и устремът с който нападаше Баязид с меча си - за малко да го разпори и после го нападна в гръб. Нападението в гръб за мен имаше някакво символично значение...това, че Касъм вече съвсем целенасочено ще действа в посока на унищожението на Баязид.

Може и да не съм съвсем справедлива с Касъм, но усещам, че ще започне да играе "мръсна" игра, а аз такива хора не мога да оправдая, дори и да са имали някакво основание в началото. Стойностният човек, лично за мен, би намерил сила в себе си най-малко да изслуша виновния или да остави нещата така и до там. Но, за да кроиш пъклени планове - трябва да си уверен и сигурен в пълната вина на другия. Самият той искаше прошка от Мурад, самият той искаше да обясни и да се защити. Беше помилван, беше му простено...а той не иска да изслуша, за да не даде прошка. Rolling Eyes Confused

(Приключвам с критиката на  Касъм Crazy Wink...ама нещо се ядосах...заприлича ми на игричките на Селим от ВВС Sick)

До скоро с още коментари по серията! bouquet

Последна редакция: сб, 28 яну 2017, 18:02 от dana78

# 716
Хубава неделя!

Дъгичка, благодаря за новите снимки на Берен! Гледах ги дълго, много харесвам различни поколения жени.

Дана, разбирам мисленето ти за шехзадетата. Всеки от тях има своето право. Обективно погледнато, тяхната гаранция за живот, защото става дума за живота им, тъй като те са извън закона, е Кьосем, не е Мурад. Вътре в братството те са различни и се вижда, че Касъм и Ибрахим са по-близки като деца на Кьосем, докато Баязид по възраст е по-близък с Мурад. Те, според мен, недостатъчно осъзнават ситуацията, в която са.
Аз ще погледна нещата повече от страната на Баязид.
Баязид разчита на Мурад, не на Кьосем. И в това е неговата първа и основна грешка. Той предаде първо Кьосем, като повярва на майка си, че Кьосем по пътя ще я убие, след това разказа за Касъм и така предаде и него.
За мен той много удобно премълчава: направи уговорка с Мурад за идването на Гюлбахар, избягвайки Кьосем и после „пропусна“ да и каже; премълча в един много важен момент, когато Мурад позволи Гюлбахар да остане, защото уж Баязид бил говорил с Кьосем (това каза Кьосем на Мурад, но Баязид знае, че не е така) и тя не могла да му откаже. Ако Баязид беше реагирал, а той премълчавайки, всъщност излъга Мурад, можеше да започне разследване защо всъщност Гюлбахар остава. Според мен, Баязид би трябвало да може да свърже обвиненията срещу Гюлбахар, заради които е била изгонена от двореца, с нещата, които тя му говори откакто е дошла срещу Кьосем и братята, които не били братя, а съперници, а Кьосем била... и особено с говореното от Гюлбахар в последно време. Това са коренно различни преценки за нещата и би трябвало да го накарат да се  замисли защо тя говори така. Освен, че е удобно, поведението на Баязид, с което той вкара Гюлбахар в двореца като Троянски кон, ми е и някак инфантилно. Разбирам, че тя му е майка и тя му липсва, но Баязид не е малко и беззащитно дете. Как може да не си дава сметка какво замисля тя? Докато стои в разкрачка, Баязид постепенно напусна защитеното място на братството, където сега има врагове, изгуби покровителството на Кьосем и фактически не информира Мурад за сигналите, които получава чрез разговорите с майка си. Става това, което Гюлбахар целеше с идването си. Сега е късно и не знам дали Баязид ще има избор.

С рейтинга на юбилейния 40 еп. ударихме почти дъното. Ако видим финала, сигурно тогава ще се изразява в отрицателни числа. Нормално е. Това, което ни показват от първия епизод на Великолепния век досега, е в градация, която все по-трудно се преглъща от „правилното“ мислене, разбирано в най-различни аспекти.

Много неща ми минаха през ума, докато гледах еп., но ще споделя най-важните.
Интересно ми беше да видя как функционира Мурад в тази най-голяма досега акция на неговата „справедливост чрез жестокост“ срещу хората на площада.
Разбирам Мурад по-добре, когато го сравнявам с Ахмед. Начинът, по който е изграден техният вътрешен свят, както и пътят им до трона са различни и те определят съвсем различно поведение. Ахмед сяда на трона неочаквано; в него вече беше „отворен“ докрай човека: картината с Анастасия получи като подарък след смъртта на брат му Махмуд. Управлението си започва, воден от сърцето, като наруши трите правила на традицията, които неговата Валиде му изброи: да изпрати Сафие в Стария дворец, да убие брат си и да създаде наследник. И в трите той вложи сърцето си, което традицията в своите предписания няма изобщо предвид. Султан той става постепенно, като на султанското си поведение се стреми да придаде човешки облик.
Без съмнение, по наследство и като възпитание в семейството, което е пред очите ни,  Мурад е също човек със сърце. Място в него с любов зае и Фария. Но има една много голяма разлика между баща и син: вече получил трона, Мурад много дълго е чакал, да настъпи неговото самостоятелно време. Преживените жестокости, загубите на любими хора, оставането в сянка по време на регентството, както и тежестта от самия трон са формирали в него управленски характер, в който гневът и отмъщението стават водещи. Човешката му същност и чувствителна душа са  доминирани от управленска амбиция, отмъщение, гняв и жестокост. Тази „надстройка“ в душата му подсказва, че може би Мурад ще бъде жесток всеки път, когато губи от това, което сега изпълва сърцето му, и най-жесток – когато там не остане нищо. 
В последния еп. видяхме как посегателството върху едни от най-нежните неща в сърцето: дете и любима жена, задвижи механизма на жестокост на пазарния площад. Докато се изпълнява султанския указ за наказание, чуваме гласа на Мурад: „Тези, които са оскърбили и причинили болка на моята ценна жена...които са убили моето неродено дете. Всички тези предатели ще достигне лъкът на моята справедливост.“
В наказанието на Мурад виждам отражение от историята с Осман, застинала трайно в съзнанието му. Сякаш сега отмъщава не само на тълпата, обругала Фария, но и на другата, обругала Осман.
Харесва ми как са измислили любовта между Фария и Мурад, за да ни убедят, че между тях има чиста и безусловна любов. Още когато Мурад чу желанието и за брак, той и каза, че тя не може да му поставя никакви условия и той не и дава никакви обещания. Фария му отговори с целувка: тя прие това. По-късно той и отговори със същото, като сключи с нея никях, знаейки, че тя не може да има деца. Какво, ако не любов ги свързва? Както и дотук, в последния еп. отново видяхме паралели, правени с любовта между Кьосем и Ахмед: музикалната тема по време на никяха, както и по време на първата брачна нощ; бездетството на Фария - закъснялото забременяване на Кьосем; присъствието на друга наложница, родила дете преди нея (Махфирузе, Айше). Темата за жената и детето, определящо нейната ценност в харема, сега е издигната много по-високо. От утроба, само износваща ценните деца на династията, сега в ценност е издигната самата жена. Крайното сравнение може да се види в началото на Великолепният век, когато на Хюрем много пъти беше казано, че в харема е важно да има наследници; никой не се интересува от нейните чувства. От няколко поколения султани любовта е „разрешена“, но сега пък Мурад обича и узаконява връзката си с жена, която никога няма да роди дете. Създателите на сериала си решават техни задачи, заради които също е направен този сериал и ние накрая ще ги сумираме, но това решение, наистина е доста смело. 

Мястото на никяха: Кулата, високо под небето.
Тук Мурад пожела на Фария да сбъдне всичките си мечти. Каза и същите думи, които и  Ахмед на Кьосем: „Ти си моето най-ценно съкровище!“
Кулата: свърталище на знанието, човешкия дух, приятелството и любовта, според поверие, изкачили се тук мъж и жена, по-късно се женят:
все идеални, ефирни неща. Да летят като птици тук мечтаят учените, които и тогава, и сега за останалите са си малко ха-хо.
Но без всичко, което „живее“ в кулата, което не можеш да докоснеш с ръка, защото е неуловимо, светът не е същият.
Затова вярвам в любовта на Фария и Мурад.   

Една бременност, която зимата в Айше превърна в лято. И я преобрази.
Дали ще е достатъчна за нейното щастие?
И да видим ще се измъкне ли чиста от съюза с врага, на който стана заложник. 

Кьосем:
Първа грижа да запълни дистанцията  и смегчи враждата между Мурад и народа след многото избити хора и пострадали семейства. Отново нещо, което Гюлбахар иска да направи в обратната посока, за да използва недоволството в своя полза. Кьосем похвали и насърчи Мурад за изваждането на Касъм от кафеза. Подкрепи го в желанието му да следва милосърдието на баща си по отношение на братята. 

Кьосем – Фария - Айше.
Кьосем не изпуска от внимание и двете млади жени. Ясна и е разликата между тях.
Айше е важна като майка на шехзаде; Кьосем се зарадва на новата бременност, нов член на династията. 
Намерението на Кьосем за Фария в началото беше да я превърне в „бездетно забавление“ за Мурад. След като според случая премина през разни възможности за нея, сега Фария е обявена за бездетна – това е удобно за Кьосем, но пък е жена на Мурад. Кьосем уреди положението и в харема и търси начини за неутрализиране на новия статут и намаляване на влиянието и върху Мурад: унизи я, като и каза, че никяхът е от съжаление към нея, а без шехзаде, тя няма да има власт в харема; заплаши я, че Мурад ще се влюби отново и тогава...
По-интересно е това, което виждаме при посещението във фонда. Първо, защо Кьосем я взе със себе си? От една страна, така я показва пред народа като законна жена, която беше причина за избитите хора. Това може да се очаква, че ще спре слуховете и ще допринесе за омиротворяването.  От друга страна, това става след писмото от майка и, което естествено не се харесва на Кьосем, още повече, че бездетството не е сигурно. Докато раздаваше храна, Кьосем и каза, че най-важното, за да си султанка, е да знаеш всичко за радостта, скръбта и страховете на всеки поданик в държавата и да внимава с мечтите: да не си помисля да скача по-високо от ръста си. Прозвуча като насока, но и като заплаха, даде и писмото от майка и. Пред Фария се очертават няколко възможности: Мурад и пожела да сбъдне всичките си мечти; майка и – да мечтае за трона (Фария има от нея още и наследствената брошка, която трябва да и напомня откъде е тръгнала); Кьосем я свали на земята и и посочи народа като грижа. Или ще повярва на Гюлбахар, че Кьосем не търпи синът и да обича някого повече от нея самата и може да и забие нож в гърба?  Какво от това ще избере Фария, накъде ще тръгне и как ще се сложат отношенията и с Кьосем, ще видим. Но явно няма да бъде оставена без наблюдение.
Много важни детайли: при посещението във фонда Фария е облечена с палтото на Кьосем, с което тя посети приюта на Азиз Махмуд, където нея пък представи Ахмед. Фария върви до Кьосем, дори султаншите по кръв са след тях; това е мястото - на реда на Мурад и Кьосем, което Фария заема и от постерите.
В същото време бременната Айше виждаме в една червена рокля с растителни мотиви, подобие на рокля на Кьосем от първи сезон. Но само подобие, така, както носеното от нея колие на династията, само напомня колието на Кьосем, защото Айше не спазва свързаните с него правила.
В момента двете млади жени, „снахи“ на Кьосем, сякаш са две части на една жена, подобна на цялата Кьосем: Айше е раждащата половина, докато Фария е половината, носеща любовта към Мурад и отговорностите към народа (ако поеме тази роля) и ще видим още какво друго съзнание ще има. Може тя сама да поиска да приеме исляма, както това направи навремето Кьосем. Във всеки случай във фонда Фария приличаше на появила се сякаш през времето младата Кьосем. Всичко, което през втори сезон ни показаха: от дрехите, накита за глава, Тайната градина и нейното подобие - горичката с чинара, общите музикални мотиви говорят за подобие между Кьосем и Фария, както и за любовта на двете султански двойки. Проблемът за Кьосем ще дойде, ако Фария роди, това, от което тя се страхуваше отначало, а сега е и законна жена. И ако Фария сама стане една „цяла“ нова Кьосем.   

Кьосем в сочните зелени нюанси на зелено растение в грижа за:
държавата, Мурад, династията, шехзаде и султаншите.

# 717
  • AMS

Новина >>>

Скрит текст:
Muhteşem Yüzyıl Kösem
14 Şubat Salı 20.00 - Yeni Bölüm
http://www.fox.com.tr/Muhtesem-Yuzyil-Kosem/izle

Следващият нов епизод на ВВ Кьосем
ще се излъчи по FOX  на
14 февруари вторник

# 718
Привет момичета !  Hug
Дива благодаря за информацията  bouquet
На всички вас пожелавам лека седмица с малко хумор  Joy

...и нещо от султанката ...

и нейният стайлинг...

и от султана стил 2017 година ...

# 719
Привет Hug

Момичета, благодаря за споделеното! Hug

Дива Hug...значи две седмици ще пропуснат епизоди... newsm78 Thinking
Тио Hug

Все се още не съм изгледала епизода с превод, освен сцените с шехзадетата.

Скрит текст:
Имам някои главоболия и притеснения в последно време и просто на моменти не съм на себе си! Извинявайте за споделеното, но приемам всякакви съвети за спаравяне със стрес. Sick Confused Embarassed

Ваня Hug bouquet newsm10
Относно Баязид - За много от нещата мнението ми е различно Hug Peace и ще коментирам моите впечатления по отделните посочени моменти. В коментираните моменти, лично за мен поведението му е логично и ще се опитам да се обоснова...така както го чувствам Simple Smile

Цитат
Той предаде първо Кьосем, като повярва на майка си, че Кьосем по пътя ще я убие, след това разказа за Касъм и така предаде и него.
Според мен много от моментите в това отношение са дълбоко психологически. Баязид е бил разделен от майка си на 11 години и живее с мисълта, че тя е неправомерно изгонена от двореца (със сигурност Гюлбахар е споменавала в писмата си нещо по този въпрос, поддържала е връзка с него и е споделяла обичта си към него), дори и да уважава и цени Кьосем, няма как в сърцето на Баязид да няма и частица недоволство и упрек, укор за действията на Кьосем, чисто емоционално. Лично за мен няма по-нормално нещо да повярва на майка си, че по пътя ще бъде убита, защото видя, че Мурад е при нея, намеквайки й, че е заподозряна за нападението над Кьосем, разбра и, че Кьосем я обвинява. За Касъм - не мисля, че това беше "предаване", защото за мен тази дума е свързана с преднамереност и конкретна цел за нанасяне на вреда, а той го направи съвсем несъзнателно и без умисъл.

Цитат
а мен той много удобно премълчава: направи уговорка с Мурад за идването на Гюлбахар, избягвайки Кьосем и после „пропусна“ да и каже;
премълча в един много важен момент, когато Мурад позволи Гюлбахар да остане, защото уж Баязид бил говорил с Кьосем (това каза Кьосем на Мурад, но Баязид знае, че не е така) и тя не могла да му откаже. Ако Баязид беше реагирал, а той премълчавайки, всъщност излъга Мурад, можеше да започне разследване защо всъщност Гюлбахар остава.
[/b]
Баязид не каза на Кьосем, защото знаеше, че тя може да попречи на връщането на Гюлбахар, а той искрено вярваше, че майка му е болна и беше притеснен. Да не говорим, че като цяло би предпочел майка му да е до него. Нормално е.

До колкото помня, Баязид беше посветен в заговора за шантаж, след като Гюлбахар вече беше дала разпореждания на Синан паша и успя да убеди Баязид, че това е единствения й шанс за оставане в двореца. Баязид не беше спокоен и съгласен, но нямаше избор...сподели, че дори и Кьосем да откаже, той настоява заложницата да бъде върната, без заплахата от издаване на бремеността да бъде изпълнена и Касъм да не пострада. Гюлбахар му обеща и каза, че единствената й цел е да остане в двореца заради него, а няма цел да вреди на Касъм. До тук Баязид нама причина да не вярва на майка си. Били са разделени толкова време и е съвсем естествено една майка да иска да е при детето си, а още повече, че и самият Баязид усеща липсата й. Още повече, че е искрено притеснен за здравето й. В този контекст, той няма как да каже истината на Мурад, защото така би злепоставил както самата Кьосем, така и майка си и биха последвали сурови наказания, особено за Гюлбахар. Ако беше издал всичко, щеше се стигне и до въпроса за шантажа и бременната наложница - как Кьосем се е съгласила да "измоли" оставането на Гюлбахар и т.н.
За започване на разследване - до онзи момент Баязид намаше информация за желанията на майка си извън стремежа й да остане в двореца заради него. На онзи етап очевидна причина за официално разследване нямаше. За него - къде и как да разследва, като в онзи момент нямаше съмнение за друго и обяснението на Гюлбахар за оставане в двореца изглежда повече от нормално. Още повече, че едно разследване е свързано с разпитване, наблюдение и "да си вреш носа", което за едно шехзаде е опасно - видяхме как беше изтълкувана срещата му с длъжностно лице.

Цитат
Според мен, Баязид би трябвало да може да свърже обвиненията срещу Гюлбахар, заради които е била изгонена от двореца, с нещата, които тя му говори откакто е дошла срещу Кьосем и братята, които не били братя, а съперници, а Кьосем била... и особено с говореното от Гюлбахар в последно време. Това са коренно различни преценки за нещата и би трябвало да го накарат да се  замисли защо тя говори така.
Чак след похода срещу Илиаз паша, Баязид видя майка си в компанията на Синан паша и й каза, че не одобрява такива срещи. Тогава тя му сподели за целата си....и получи отговора му: той е верен на Повелителя и иска майка му да спре с нещата които върши и да не го застрашава. За едно шехзаде тези думи са достатъчна критика и ясно и точно казани. Още нещо - Баязид не е наясно с това, което ние зрителите виждаме, той няма как да има идея за мащабността на заговора, за това, че са сързани и йезоити и яничари, спахии и т.н....самата Гюлбахар нямаше идея до скоро за ролята на Синан паша. Лично за мен думите на Гюлбахар не разкриват мащабността на заговора, а по-скоро могат да се възприемат като думи, често казвани от Валидета на съперничащи си шехзадета.
Разбира се, че думите на Гюлбахар му правят впечатление и той реагира на няколко пъти, но лично аз не виждам, какво друго може да направи. Ако сподели с Мурад или с Кьосем, майка му ще бъде екзекутирана и не се знае, как ще постъпят и със самия него. Честно казано, не бих очаквала да издаде собствената си майка, още повече, че той съвсем не е наясно, какво всъщност става.

Цитат
Как може да не си дава сметка какво замисля тя? Докато стои в разкрачка, Баязид постепенно напусна защитеното място на братството, където сега има врагове, изгуби покровителството на Кьосем и фактически не информира Мурад за сигналите, които получава чрез разговорите с майка си.

Отново съм на мнение, че ние имаме много повече информация, но не и Баязид. Той няма ка да свърже целия мащаб на заговора с майка си, която е виждал да се среща само със Синан паша. Влиянието на Синан паша и връзките му с католиците, яничарите и спахиите бяха новост и за Гюлбахар до скоро и няма как самият Баязид да направи такава връзка. За него, думите на Гюлбахар са подозрителни, но не и доказателство за големината и дълбочината на нещата. Ако информира Мурад, както писах - майка му ще бъде убита, а и самият той ще бъде заподозрян: от къде знае всичко това, той има ли участие, до колко има участие и т.н. Виждаме какъв интерес у Мурад предизвика самата информация за срещата на Баязид с Ахизаде Ислам Ефенди и това, че "са изглеждали странни". Какво остава Баязид да започне да ми говори за някакви съмнения, които и той самият не не може да определи конкретно.

Може би, когато има възможност да изслуша Ахизаде Ислам Ефенди, тогава ще си даде сметка за мащабите на заговора и участието на майка си. Но не знам, дали ще може да реагира - това би довело до екзекуцията й, но пък от друга страна нейните действия ще доведат до неговата смърт. Не знам, дали в случая, Баязид може да направи нещо, за да запази себе си - във всеки случай се излага на опасност от съмнения и екзекуция по съмнения. Той каза каквото трябва на майка си и я помоли да спре, но амбицията й е голяма и единствено неутрализирането й би било решение, но не виждам как би могло да бъде взето от самия Баязид...все пак е родната му майка и каквото и да стане, той ще я обича Confused Rolling Eyes
Единствено виждам да сподели с Кьосем и да й разкаже всичко, но той няма да посмее, още повече, след като тя каза, че го е изтръгнала от сърцето си. В допълнение, трудно е да не се повлияе от думите на майка си - че братята са му врагове, защото по стечение на обстоятелствата думите й се потвърждават от действията на Касъм и Ибрахим - думите на Ибрахим (не те обичаме, не ни доближавай) и желанието за физическа разправа от страна на Касъм. Той знае, че те имат донякъде право, но всеки сгрешил има право на обяснение и да се обоснове, още повече, когато не е направил грешката с умисъл за вреда.

Това от мен за сега Hug bouquet

Последна редакция: пн, 30 яну 2017, 23:39 от dana78

Общи условия

Активация на акаунт