Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 424
  • 730
  •   1
Отговори
# 90
  • AMS
Дъгичка, Тио, Ваня@
благодаря за резюмето, интервюто, инфото, снимките и коментарите!!!
Аз не искам да давам оценки и да правя прогнози за сценария.
Сещам се за един друг сериал, който имаше нисък рейтинг,
а сега се оказа, че е най-продаваният.
От всичките сериали, които гледам този сезон,
за мен ВВ Кьосем си остава най най-интересният!!!

# 91
Привет Великолепни  Hug

Сафие & Хюмашах са разбрали ,че Искендер е жив...

Новата валиде -Халиме султан...

И малко хумор.... Joy

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 15:41 от trendafilka

# 92
  • AMS
Привет, момичета!!!

Слагам короните на Анастасия / Кьосем

Още снимки към еп. 25

Ето и другите в линка - https://vk.com/album-95129973_231866595

# 93
Здравейте момичета Hug
Благодаря за споделеното, за резюмето, колажите и снимките!
Дива Hug не се притеснявай...и на мен често ми се случва да се заблуждавам за това кой, какво пише във форумното пространство!  :hug
 bouquet
Поздрави от слънчев Лисабон! От тук ще следя отзивите за новия епизод!
До скоро!

# 94
  • AMS
Здравейте момичета Hug
Благодаря за споделеното, за резюмето, колажите и снимките!
Дива Hug не се притеснявай...и на мен често ми се случва да се заблуждавам за това кой, какво пише във форумното пространство!  :hug
 bouquet
Поздрави от слънчев Лисабон! От тук ще следя отзивите за новия епизод!
До скоро!
Дана,  Hug радвам се, че си на слънчево място!!!
Аз, май съм се изказала непълно  Rolling Eyes та за протокола да поясня.
Напоследък не обръщам голямо внимание на "форумното пространство"  Crossing Arms
Наложих си профилактика  Grinning
Спрях да гледам доста сериали  Stop и да чета доста теми  Stop
Обичам истинската и вярна информация  Peace
Една по една отпадат и темите, в които пишех.
В предишен пост имах предвид превода на изказването на Екин  Peace
сложено от Дъгичка  Hug
Слагам го пак, за да е ясно, какво съм искала да кажа  >>>

Екин Коч -
"Старая се да се отдам напълно на ролята си.
Заради високите темпове на работа досега,
не ми оставаше никакво време за личен живот,
но сега лека-полека ще се върна към нормалния си ритъм.
Колкото повече хора ме харесват в тази роля, толкова по-щастлив съм.
Винаги има и критики, но аз приемам това нормално.
Вероятно в тях има и доста истина.
Въпреки, че рейтингите на сериала не оправдаха надеждите,
много хора смятат, че историята на сериала е пресъздадена доста успешно.
"

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 02:14 от *** Diva ***

# 95
Четвъртъчен привет в очакване на 25 епизод Hug

Малко хумор за добро настроение... Joy hahaha

ПП.Прочетох нещо много интересно относно Халиме султан ,което ще споделя в следващ пост.

# 96
Здравейте, момичета, в четвъртък!
Дана, завиждам ти за слънцето! 
Дива, благодаря за снимките. Ще бъде много интересно!
Тио, мерси за четвъртъчния привет! Все така сме хубави, даже от епизод на епизод ставаме по-! Grinning
„Боят за локум“ (по Тио  Grinning) довечера ме подсети да извадя нещо от архива, полезно в началото на новата епоха.
За да оцениш нещо, трябва да има с какво да го сравниш. 

Дойде краят на епохата Ахмед и Кьосем:

Започва новата епоха Кьосем Султан:

Султан Ахмед е минал в историята. Стоящ зад нея, той е тяхното общо минало,  което и дава различен старт.
На нея той възложи продължението. 
Оттук нататък всичко, което прави Кьосем, можем да сравняваме с това, което от първия епизод на сериала, когато умря Мехмед III,  до този момент  прави Сафие.
Две султанши след смъртта на своите султани:  властта като цел, своето място във властта, децата – шехзадета и султанши, техните  майки, другите по пътя към властта – във всеки съпоставим момент може да се прави сравнение.

От "архива" - моменти от „Най-дългата нощ“:

Халиме Султан:
„Менекше, отворе вратата. Дойде бъдещето, което така чакахме!“

Сафие Султан:
„Отдавна чакахме този ден!
Доведи нашия Мустафа, Бюлбюл.
И кажи да се оправят с Халиме, да не ни се мотае из краката.“

# 97
  • AMS
Привет и благодаря за споделеното!!!
Излязли са още снимки за предстоящия епизод.
Султан Мустафа II и Пинхан >>>

# 98
Добра вечер   Grinning  момичета  Hug Hug Hug

smile3555   Отново много интересен, със силен драматизъм и голямо напрежение епизод     Страхотна игра най-вече на Берен и Боран   thumbsup   но много съжалявам и съм все още   Joy на сценарист и режисьор за преждевременната раздяла с Екин   ooooh!  

Моля се  Praynig  да успеят с руския превод в 5 часа сутринта  fingerscrossed  за да имам време да го изгледам още веднъж   bouquet

smihesorry  Съжалявам за "отсъствието" си ...  ooooh!  и много ви благодаря за интересните постове  bouquet  наистина сте великолепни и ВВ Кьосем в темата ни за Берен е просто  newsm74

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 00:57 от dai4e

# 99
Здравейте Hug
Виждам, че серията е била отново драматична и изпълнена с напрежение. Аз ще я гледам чак другата седмица, преди новия епизод, но с нетърпение чакам коментарите ви! Hug
Дива  Hug
Само да споделя, че в последния си пост съм се изразила неправилно (гледам да съм кратка, че пиша от телефона Mr. Green)- за недоразуменията във форумното пространство имах предвид твоето объркване, че аз съм постнала интервюто за Берен, а всъщност е била Дайче Hug. Та, исках да кажа, че е нормално да се заблуди човек и че няма обидени и не вярвам да има в нашата тема Hug
До скоро, мили момичета!

# 100
Честит Гергьовден, момичета!  Hug
Весел празник!
Въпреки че е история и в основни линии знаем какво ще се случи, в снощния епизод имаше напрежение и разнопосочни емоции.
Много риск има в това, което прави Кьосем.
Новата власт лъсна. Не ме учуди. Играта на шах! Болният Мустафа е по-умен от своите придружаващи го.
Майка му и сестра му го превърнаха в кукла за своите интереси.
Не съм гледала още епизода с превод. От снощното гледане ми останаха: погледът на Кьосем до тялото на Ахмед в началото, жестът на Зюлфикяр с ръката към Ахмед като в неговия кошмарен сън, „Брат!“ на Падишаха до ковчега на Ахмед, минутата скръб, която Кьосем си позволи, изненадата на всички от нейното решение и още други неща.
Сега е ред на празника.
Нямам търпение да гледам епизода с превод и на спокойствие.
Желая ви хубав ден и до скоро!   

# 101
Привет момичета !  Hug
За всички постове и мнения благодаря  bouquet
Вчера обещах да напиша някой интересни неща за Халиме султан.Възможно е някой от тях да са ви известни ,но има исторически факти които и за мен бяха новост.

1..Халиме султан или по точно Алиме султан ,истинското и име е Алтъншах /Златен цар/
2. Халиме султан е била известна с магьосничеството си и доста хора са я избягвали.
3.Сафие султан и Халиме султан са били в постоянна вражда и именно Сафие е виновна за смъртта на Махмут /по-големият син на Халиме/.Халиме е ненавиждала Сафие и поради факта ,че винаги е получавала по-малко пари от нея.Сафие в стария дворец е взимала рента от 3000 акче ,а Халиме след управлението на Мустафа е получавала 2000 акче.
4.Халиме султан е имала сестра ,чийто име е Фериде ,а тя е майка на Махфируз Хатидже султан ,която пък е майка на Осман-2.Това означава ,че Халиме се явява леля на Осман ,а Мустафа му е братовчед.
5.Отношението Халиме -Давуд паша.Първото владичество на Мустафа като султан е кратко само 3 месеца,затова Халиме не успява да го направи главен везир.По време на втората година от управлението на Осман-2 ,Давуд паша успява да подпали негодуванието на еничарите срещу Осман.Задачата му е да отстрани Осман от трона и да възкачи  отново Мехмет  . По нареждане на Халиме ,Давуд е трябвало да предостави доказателство за смъртта на Осман и той го е направил,като е  занесъл отрязаното ухо и нос на Осман.
По-късно след вторият мандат на Мустафа ,за да спаси живота си Халиме е пожертвала Давуд паша ,като го е посочила за главен виновник за случилото се с Осман.

Берен Саат показа ,че наистина е не само красива ,но и много талантлива артистка.
Ако за Сафие пръстена на Хюрем е най-голяма светиня,то Кьосем носи короната на Хюрем ,която означава пълно могъщество и власт .

И малко смях в залата ... Joy Joy Joy

Сцените с Мустафа и масата ,а после и с валидето не ми бяха смешни лично изпитах съжаление към султана.Много добра игра на Боран .  Sad

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 00:54 от trendafilka

# 102
  • AMS

Привет!!!
Благодаря за споделеното!!!
Изгледах серията и с превод.
Със заглавието не съм на ясно.
Нищо не зная за Закона Екбер и Ершед.
Може би е законът за наследяване на трона.
Май имаше друго име, а може би това е изменението, или добавката.
Нейсе. Le Roi é mord. Vive le Roi.
Както и в живота съм казвала, горко на останалите живи.
За филма - горко за Кьосем и децата ѝ.
Почти всички я упрекнаха за този закон
и най-вече за възкачването на Мустафа на престола.
Но тя постъпи принципно.
В името на това, не само, да запази живота на собствените си деца,
а да се спре завинаги с братоубийството, единствено тя пое риска.

За Халиме бях писала, че на тази жена не трябва да се прави добро,
защото тя не разбира, какво е това.
Но законите са не за конкретни личности, а за всички.
За това смятам, че Кьосем постъпи правилно.
Да трудно е и поради това, тя отиде и в Стария дворец,
без да се съпротивлява.

И започнаха салтанатите на Халиме.

А великата Сафие, със смъртта на Ахмед, получи свободата си.
Историята с Искендер смятам, че приключи.
Нали все пак е "изчезналото шехзаде".
Но като за измислен герой, може и да се появи отново.
Зюлфикяр видяхме, че постъпи точно обратното на Дервиш.

Хюмашах толкова се обърка, че не знае, да се радва ли, да злобее ли.
Змийското поведение на Дилруба, разногледия Давуд паша
и самозабравилата се Менекше, не ми се коментират.
Даже не са ми смешни Бюлбюл, Джанет и Хаджи ага.

Султан Мустафа II, е пълна карикатура.
До него стои сериозно само Пинхан.

Осман колкото и да ми харесва, все пак личи, че е малък,
за да вземе нещата в свои ръце.
Ах, Мехмедим, как можа да събереш злобата на целия род в себе си.

Малките шехзадета и султанки са много сладки, но като пораснат ...

На финала на серията мисля,
че ранената от стрелата може да бъде Мелике.
И съдейки по динамиката на последните серии,
очаквам в следващата възкачването на трона на Осман,
не без съдействието на неизменния Мехмед Гирай.

# 103
Дива  Peace

Привет на всички  Hug

Относно закона  Ekber ve erşed  това е промята която направи Ахмед -1 ,относно Мустафа ,но не успя да я узакони поради обективни причини.Отмяната на закона на Фатих относно братоубийството и затварянето в т.н.кафез /клетка/ на претендентите за престола. Кьосем де факто документира това .Това правило  затваряне на принцовете в  т.н."кафез" ,обаче е помогнало да се възкачат на трона неопитни владетели ,а лишенята от социален живот  ги е превърнало в неспособни лидери ,някой от които с психически проблеми ./Мустафа ,а по-късно и Ибрахим/   Peace

Относно Хюмашах ,абсолютно излишен образ.Не съм очаквала да подкрепи Кьосем ,но мислех че ще се превърне в достоен противник.Да ама не ...тя ми прилича на лаещ пинчер ,уж  даже Сафие се страхуваше от нея ,а се оказа маша в ръцете на майка си.
Зюлфикяр /не съм гледала нито един филм с този артист ,защото по принцип гледам много малко турски сериали и впечатленията ми са само от този филм/ , не е показал кой знае какво актьорско майсторство.
Иначе ми е симпатичен -за сега ... Wink

За Осман и неговото двугодишно управление...ами...сега Кьосем може да я натъкмят за валиде което  исторически е абсолютно недопустимо.Чела съм за Махфируз султан ,че не е била с кой знае какви умствени възможности ... но въпреки това е била валиде.

Относно Халиме важи поговорката "Направи добро ,че да...." ,но актрисата  ми харесва.

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 22:59 от trendafilka

# 104
                                    Здравейте! wavey wavey wavey

Момичета, благодаря ви за всичко, което сте споделили!

Тио Hug
Благодаря  ти за поредната доза добро настроение. Ама какви сме хубавици в четвъртък вечер като се наредим пред екрана. Laughing
Гледам аз вчера колажа от телефона поне две минути и си викам, ама къде е Тио, защо само ние гледаме... Чак сега видях, че надничаш дяволито зад телевизора. Явно имам нужда от очила. Но поне се посмях сама на себе си.

Цитат
Оттук нататък всичко, което прави Кьосем, можем да сравняваме с това, което от първия епизод на сериала, когато умря Мехмед III,  до този момент  прави Сафие.
Две султанши след смъртта на своите султани:  властта като цел, своето място във властта,  децата – шехзадета и султанши, техните  майки, другите по пътя към властта – във всеки съпоставим момент може да се прави сравнение.
Ваня Hug
Много ми хареса идеята за сравнението между двете султанки. Май няма да има много прилики.

Дива Hug
Както винаги си обобщила най-важните неща от епизода. Мнението ми напълно съвпада с твоето.

Дана Hug
Дано си изкараш много приятно на това прекрасно местенце. Завиждам ти и аз за слънчицето, че ние тук вече се удавихме. Но и при нас ще изгрее. Чакаме те с коментари като се завърнеш.

Дайче Hug

Много впечатляващ и много печален беше 25 епизод. Наистина беше невероятна Берен, много ми хареса. Кьосем взе много трудно и много важно решение, след което нищо вече няма да е същото. И аз мисля, че въпреки че пое голям риск и никой не я подкрепи, тя постъпи правилно и стратегически и чисто човешки. Плати много висока цена и пое огромен риск, за да сложи завинаги край на нещо толкова нечовешко и антихуманно като братоубийствата.

Ето някои от най-интересните диалози в 25 епизод

— Ти искаш Шехзаде Мустафа да се възкачи на трона, нали?
— Защо ме питаш за това, Кьосем? Проверяваш ли ме?
— Може да стане така?
— Кьосем, извинявай, помислих, че... .. Приеми моите съболезнования. Това е болка за всички ни. Нека Аллах да прости греховете на Султана.
— Амин. Децата ми все още не знаят. Бих искала сама да им съобщя.
— Разбира се.
— Знаеш какво отношение имат към мен народът и войската. Само една моя дума е достатъчна. Мога да променя законите и да възкача сина ти престола.
— Но имаш едно условие?
— Ще поговорим за това, но сега ще ти кажа най-важното. Каквото и да се случи, моите шехзадета не трябва да пострадат. И аз ще живея тук заедно с тях и ще бъда свобода.
— Разбира се.  Още повече, че Султанът някога пощади моето дете. Кьосем, обещавам ти, че твоите шехзадета ще живеят тук в безопасност. Ти също.
— Халиме, знам че ще спазиш думата си. Но човешката същност е такава, че трябва да знаеш, че ако не спазиш обещанието си, тогава твоите деца Мустафа и Дилруба ще умрат. Запомни това.

„Бъдете спокойни. Тираните не доживяват до разсъмване. Разбира се, ще дойде отново нашият ден. Стойте здраво на краката си и не прекланяйте глава пред тираните. Аз винаги ще бдя над вас. Ще дойде ново време и ще се смени тази епоха. Тогава аз ще се върна в двореца си. Дотогава главната ви грижа е да браните моиге шехзадета. Нека Аллах да е с вас!“

Отсега нататък моят живот – това сте вие. Вие и тази Династия. Искам да знаете, че каквото и да направя отсега нататък, то ще е само заради вас.

— Нека да е за добро, Халиме. Сега ти си Валиде Султан.
— Знам това, Кьосем. Не се безпокой. Ще направя всичко необходимо. Затова ти, Кьосем ще напуснеш този дворец и ще отидеш в Ески Сарай. Такива са правилата.
— Какво говориш, Халиме? Ние с теб се договорихме.
— С този договор е приключено.
— Но как може, Султанке? Вече говорихме за това. Не допускайте такава грешка, докато все още не е късно.
— Затвори си устата, Дженнет. Нямаш право да се намесваш в разговор между султанки. Чухте моята Валиде, махайте се по-скоро, имате съвсем малко време.
— Такава е природата на змиите. Падне ли им случай,  веднага хапят. Затова не те обвинявам, Халиме. Но ти направи огромна грешка. Предоставих ти такава възможност, а ти я пропиля.
— Кьосем, твоята гордост не може да излекува болката ти. Тя ми била предоставила възможност... Точно ти ли решаваш кой да заеме трона на тази велика империя?
— Вашите шехзадета са в ръцете ни. Сега вие сте безсилни.
— Мислете така. Аз изведох Осман от двореца. Само аз знам местонахождението му. Но той ще се върне отново за онова, което му се полага по право.
— Знаем. Синът ти Шехзаде Осман всичко е разказал на Давуд Паша. Скоро ще го открием.

— Значи моят внук Султана вече не е между живите?  Това можеше да бъде денят на нашата победа. Искендер можеше да се възкачи на трона. Колко жалко, че нашият внук Султана го екзекутира. С такава мъка на душата напусна този свят.
— Вие самата също отправихте Султан Ахмед към смъртта.
— Какво значение има това? Сега вече Искендер го няма. Кажи ми какво значение има?

— Разбирам своите отговорности, Валиде. Утре сутринта ще се кача на трона. Знайте, че никога няма да ви накарам да се срамувате от мен. Никога няма да ви посрамя.
— Разбира се, някой ден ти ще се качиш на трона, Осман. Но няма да е сега.
— Как така?  Валиде, какво означава това?  Нима тронът не ми принадлежи по право?  Вие сте моя майка, но не вие решавате тези неща. Тронът трябва да бъде зает от най-големия син на Султана.
— Осман, чуй ме.
— Мехмед, така ли?  Него ще качите на трона, нали така?
— Не Мехмед ще заеме трона, а вашият вуйчо Мустафа.
— Вуйчо ли? Но как така? Не може... това е невъзможно!  Това е недопустимо! Тронът принадлежи на мен! Вуйчо дълги години е живял изолиран, той не е на себе си!
— Знаел си за това?
— Защо аз да не се кача на трона, кажете ми? Или вие... Съмнявате се в мен, така ли? Мислите, че ако се кача на трона, ще убия братята си, така ли?  И така искате да предотвратите това?  Как можахте дори да си помислите такова нещо?  Нима съм способен на това?
— Моят лъв, знам, че няма да направиш това.
— Тогава защо?
— Смятам да променя закона. Това е само за всеки случай.
— Много ми е интересно, ако не аз, а Мехмед беше по-голям, пак ли щяхте да постъпите така? Щяхте ли да качите на трона вуйчо ми?
— Разбира се, аз...
— Не се хабете. Знам, че никога не бихте постъпили така.

—  Сега за Кьосем започва истинска зима. Без Султан Ахмед тя е никоя. И досегашната й болка не е нищо. Тепърва ще преживее най-голямата болка в живота си. Ще преживее загубата на децата си, както нас. Ще загуби наведнъж и четирите си шехзадета!

— Как е възможно това? Ние едва вчера бяхме заедно, а после се състоя бракът ви. Не мога да повярвам! Не мога да повярвам в това!
—  От доста време той имаше проблеми със стомаха.
— Но защо сте скрили от нас това, Валиде?
— През поледните дни намерихме едно силно лекарствои аз си помислих, че той ще се оправи. Той даже от мен е скрил колко сериозно е положението му, за да не се разстройвам. Но внезапно му стана зле.
— А сега какво ще правим без татко?
— Ще черпим сили един от друг, Мехмед. Трябва да бъдем единни.

— Той години наред е бил затворен. Самотата, палачите, всичко това е увредило психиката му. Душата му е ранена.  Понякога има халюцинации, смята че някой иска да го убие.
— Защо сте скрили от мен състоянието на брат си?
— Щях да ви разкажа като му дойде времето. А и какво би могло да се промени?  Или може би съжалявате?  Няма ли да защитавате интересите на брат ми?
— Винаги ще бъда до вас, Султанке. Където сте вие, там ще съм и аз. Сега ние сме женени и спим на една възглавница по волята на Аллах. Нека вече да няма тайни помежду ни.
— Без никакви тайни отсега нататък.

— Искендер, няма да те убия. Задръж дъха си. Бехрем ага ще ти помогне да избягаш оттук. Без да получиш вести от мен, за нищо на света не се връщай обратно.
— Благодаря, Паша. Въпреки заповедта на Султана, ти не ме уби.

— Махнете тази маса. Отнесете я в харема да се поразходи. Нека да подиша малко въздух. Чакайте, чакайте. Размислих, върнете я на мястото й. Донесете ми вода. Искам да пусна лодките си да поплават.

— Дори Ибрахим не плаче, а вие защо плачете? Никой няма да ни докосне, аз ще ви защитавам?

Шехзаде Мурад

— Гюрбюз ага, събери оплакванията и виж кой от какво има нужда. Не трябва да забравяме за хората, въпреки бедите, които ни сполетяха.
— Вижте, това е нашата Кьосем Султанке!  Султанке, приемете съболезнованията ни.  Нека Всевишния да подари на вас и децата ви дълги години живот. Ние винаги ще бъдем до вас. Само една ваша дума е достатъчна.

- Стража! Веднага хванете Валиде и я отведете в тъмницата!
- Пуснете ме! Мустафа, какво правиш?
- Валиде, това беше само шега.

— Валиде… Не само вие страдате, моето сърце също кърви. Загубих брат си.
— А каква полза има от твоите сълзи сега? За всичко си виновна едниствено ти.
— Както винаги вие излизате суха от водата. А аз, разбира се съм виновна за всичко. Ако не бяхте използвали брат ми за собствените си планове за завладяване на трона, той щеше още да е жив. И ние нямаше да преживяваме това.

— Необходимо е да се отнеме живота на всеки един от претендентите за трона, освен на един. Такива са нашите правила. Пред всяко шехзаде има два пътя: Или тронът, или смъртта. Всяко шехзаде расте страхувайки се, че при него ще дойдат палачите. Всеки един от тях се страхува от смъртта. Ето защо враждуват помежду си родни братя и между тях се поражда ненавист. Кой като бебе, кой като малко дете, кой като юноша среща смъртта, която витае около трона. И отиват на втори план зейналата съвест и ранените сърца, а душите не могат да намерят покой. Нима безспорната власт на един Султан трябва да минава през сърцераздирателния плач на майките. Горещите стенания на майките, които не не са се наситили на  прегръдките на синовете си и трябва да се простят с тях.
Тази загуба, последният поглед на любимите очи, последната прегръдка, нищо на света не може да ги замени.
Аз съм Кьосем и това е моята заповед. Настъпи ново време. Законът, който действа вече столетия, отсега нататък ще бъде отменен. От днес нататък страхът ще бъде заменен със спокойствие, ненавистта с любов, а мъката с благополучие. Повече няма да бъдат изнасяни от този дворец трупове на млади шехзадета. Вече никога няма да се чува сърцераздирателния плач на майките.
Аз съм Кьосем и такава е моята заповед. Ще спра този поток от кръв, ще спра убийствата мужду братя, ще открия нов път, ще наложа нови правила. Ще го направя, ще променя съдбата. Моята воля е такава, аз ще спазя обещанието, което дадох на покойния Султан Ахмед. Ще пазя нашите шехзадета , султанките и тази велика Империя.
Аз съм Кьосем, нека всички ме чуят и да знаят, че аз се омъжих не само за Султана, а и за тази Империя.

Хубава съботна вечер! Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт