ВТОРИ клас... иии Ваканция! - 7 тема

• 60 090
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
Привет и от нас,

чета ви и чаках да видя дали няма разрешение с проблема на Иланг-иланг. Стискам палци да вземат правилното решение за насилника!

При нас ваканцията е от 29 юни до 1ви Септември и не се очертава да ходи на лагер с непознати деца и учители, но проверяваме за спортни лагери в града.

Аз не бих оставили деца под 10 сами у дома и даже и под 12, защото всякакви щуротии може да им родят главите да гледат, да отидат или да направят.
И даже ако оставим настрана и опасностите от възрастните съседи и уж познати знаещи, че има само дете в някой апратмент или засичащи го да се прибира само няколко пъти.

Много хора са прекалено спокойни родители , аз не съм от тях Sad

# 166
  • Sofia
При нас ваканцията е от 29 юни до 1ви Септември и не се очертава да ходи на лагер с непознати деца и учители, но проверяваме за спортни лагери в града.

Точно такава бих искала да е и у нас - юли и август да е ваканцията.
Ама не и при сегашната система. Сега колкото по-малко е в у-ще по-добре.  Crossing Arms
   Относно децата сами - споделям твоето и на Роник мнения.
Да добавя и моето притеснение, от природни катаклизми - земетресение или пожар. Пък ако Витоша реши да се събужда...

Нашите пък днес имаха спортен празник, а за 19.05. нищо не се чува.
Абе да свършва вече, че много неща ме дразнят...  

# 167
Аз на 13 отидох да уча в друг град. Не знам какво щеше да бъде ако не бях оставала сама вкъщи до 12  Shocked.
Нямаше и телефони тогава, нито беше по-безопасно 90те.

Идеята за билети за театър като подарък е чудесна. Не се бях сещала, но ми харесва повече от книга.

# 168
  • София
Аз на 13 отидох да уча в друг град. Не знам какво щеше да бъде ако не бях оставала сама вкъщи до 12  Shocked.
Нямаше и телефони тогава, нито беше по-безопасно 90те.
Според мен тогава беше още по-зле, просто хората нямаха информация за нищо (имам известни съмнения и че не са се и интересували).
Онзи ден майка ми се затръшкала как днешните деца горките не ходели по цял ден до тоалетната в училище, щото - онези неща, които всяка учебна година ги дрънкат по телевизията. И аз най-чистосърдечно я попитах защо си мисли, че в моето училище е било по-различно и питала ли се е някога дали аз съм ходила до тоалетната. Изпадна в истинска изненада: "Ама не съм знаела". Не можа да ми отговори защо не се е поинтересувала.
Та така - нещата са си съвсем същите, просто ние сме много луди.  Laughing

Иначе смятам, че децата вече трябва да се оставят сами за известно време, да им се поставят задачи и да им се възлагат отговорности. Вече не са бебета и непрестанното висене на главите им само им прави лоша услуга. За излизането сами обаче не мога да се престраша - в центъра на София няма как да стане в този момент.

# 169
  • Sofia
Узи, то и на изхода на София е същото, макар да се познаваме по физономии или малко повече, не знам кой какъв човек е. 
И може и да е същото като преди време, но сега нали се знае (не като тогава) какви педофили и разни други (да не слагам имена) има, та...
Като си представя да пусна Гушкан сама на у-ще, примерно на 10г. (няма начин, не че на 11г е много по-голяма...) и...  да я забележи (щото сме едни и същи хора и в крайградския ни автобус) и бройка някой и да я притисне някъде...

# 170
Говорим все пак за оставане вкъщи сам, а не за разходки из града.
Логично е оставането вкъщи да предхожда ходенето сам някъде.

# 171
Педофилите най-често са в приятелско-роднинския кръг, или са учители/възпитатели, т.е. точно хората, от които най-малко очакваш.
Затова - очите на четири, не само за непознати, но и за познати.

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 22:59 от Анонимен

# 172
Тъкмо тръгнах да пиша за случая в Стрелча. Сигурно сте чули преди няколко месеца.
Кмет или нещо подобно беше напил и изнасилил детето на своя служителка в един от кабинетите. Момичето го е познавало, помагало е в кампаниите му, виждала го е покрай майка си и е била на 16г. В случая аз си правя единствено извода, че много много важно е да се учат децата да казват ясно НЕ и да не им е неудобно, че ще обидят отсрещната страна или че ще изглеждат нелепо/малки и т.н. глупости, с които могат да се опитат да ги манипулират насилниците. Може би ако беше отказала предложения акохол и веднага си беше тръгнала/звъннала на родител, е нямало да се стигне до там.

# 173
Моите деца остават сами вкъщи, но винаги са двама, има огромна разлика, според мен Naughty Иска ми се да са по-самостоятелни и отговорни. Непрекъснато им обяснявам, че опасности има навсякъде, но към живота не трябва да се подхожда с лошо и не бива човек да е предубеден. Всичко може да се случи навсякъде. Господ да пази децата ни!
Имам приятелка, чиято дъщеря все още не ходи сама на училище на 16г. Смятам, че детето е ощетено по някакъв начин... Понякога с цел да ги предпазим ги задушаваме Crazy

Това е моето мнение, моля нека никой не се обижда. Не искам да влизам в спор, съвсем доброжелателна съм Hug

Gerka, кога ще ходя твоите дечица на лагера на Адвенчър? Моите също искат, но още не съм ги записала.

# 174
  • София
Аз съм на мнение, че децата трябва да имат някакъв вид самостоятелност и са достатъчно големи, за да им се гласува доверие. Няма нужда да се изпада в апокалиптични мисли  Peace Има една много хубава поговорка - "Да не ти се случи това, което ти мисли майка ти". Намирам я за изключително вярна.

Аз също живея на изхода (или вдоха, или периферията) на София и намирам района за значително по-спокоен от вътрешността, но в същото време и повече се притеснявам. Докато наши приятели пускат децата пред блока и се редуват кой от съседите да ги наблюдава, моят син заминава понякога на километър с колелото из вилната зона и изобщо нямам представа къде е. Знае да се върне, когато се стъмни. Това е. Но всички деца в квартала са така и ми се струва несправедливо да не го пускам, заради моите опасения.

И аз ще отбележа, че това е лично мнения и не целя да убедя или обидя никой.

# 175
  • София
Днес имаше патронен празник, а на 14 ще си учат. А трябваше да е обратното.
Пак го направиха много смотано.

Аз съм го оставяла сам за час два. Сега остава със свекър ми. И чесно това ме притеснява. Ще вземе да му прилошее на дядото докато са сами и ... знам ли и аз.
А и като е сам разчита на себе си и мисли. Ако е с възрастни спира да мисли. А не трябва щото те са вече със забавено мислене и реакции.

Ох, да избутам до 24 май.
Че и ремонта ни трябва да свърши или по- точно фирмата да си свърши работата и после почва моята. Sad

# 176
feel_the_rush, много зависи от района, съгласна съм. Дребен прекарва голяма част от лятото с братовчедите си на вилата ни. Намира се в малък град от селски тип, в който почти всички се познават. Там я пускам да обикаля с децата с колелетата, да ходи да пазарува сама, да играе сама пред къщата и т.н. И там се притеснявам, ама не толкова. В София живеем в широкия център, на много натоварено и комуникативно място, тук и през ум не ми минава да я оставя навън без надзор.  Peace

Вкъщи, както казах, я оставям сама за малко. За повече не ми се е налагало, а и няма да ми е спокойно. Като малка не обичах да стоя сама, а ми се налагаше често, може и за това да е.

# 177
Аз съм на мнение, че децата трябва да имат някакъв вид самостоятелност и са достатъчно големи, за да им се гласува доверие. Няма нужда да се изпада в апокалиптични мисли  Peace Има една много хубава поговорка - "Да не ти се случи това, което ти мисли майка ти". Намирам я за изключително вярна.
Много хубаво казано и съм съгласна. Определено е по-добре да имат самостоятелност, макар че ние си се притесняваме. Не че моята я пускам някъде сама, а и тя не иска още.
Фийл да те попитам, доволна ли си от занималнята? Може и на лични. Чудя се кога ще е при нас подаването на молби за догодина и дали въобще да подавам за държавната - тази не ни огря.
И да кажа на момчешките мами - има нови стикита в Лидл, този път футболни и ние ще пропуснем слава богу.

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 20:35 от MianaNia

# 178

Gerka, кога ще ходя твоите дечица на лагера на Адвенчър? Моите също искат, но още не съм ги записала.

18-24 юли

# 179
  • Sofia
Тя поговорката я вярна, като всички поговорки.  Simple Smile
Но това, че ги мисля нещата като вероятностите от живота не значи, че ги мисля на детето си.
Гушкане за сега не проявявала желание да остава сама или да ходи сама по далече от близкия магазин. Та за сега няма дилема.  Simple Smile

Нашите следващата седмица предват учебниците.

Общи условия

Активация на акаунт