ВТОРИ клас... иии Ваканция! - 7 тема

• 60 085
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Аз съм на мнение, че децата трябва да имат някакъв вид самостоятелност и са достатъчно големи, за да им се гласува доверие. Няма нужда да се изпада в апокалиптични мисли  Peace Има една много хубава поговорка - "Да не ти се случи това, което ти мисли майка ти". Намирам я за изключително вярна.
Много хубаво казано и съм съгласна. Определено е по-добре да имат самостоятелност, макар че ние си се притесняваме. Не че моята я пускам някъде сама, а и тя не иска още.
..

Аз явно съм на по-различно мнение от масата родители.
Според мен такова приучаване към самостоятелност е по-скоро невъзможност да се намери алтернатива.

Убедена съм ,че ако повечето родители имаха да избират между имане на възрастен с децата им и оставянето им сами от 7-8 годишни то повечето биха избрали първото.  Peace

# 181
Нашите също не са оставали и не мисля, че ще  останат скоро сами за повече от 30 мин., като аз дори и за толкова не съм ги оставяла, но свеки е...Те и не искат въобще...
Днес беше последната РС за тази година - обраха ни за униформи от догодина...занималнята ще е сборна от няколко класа, а и с нова госпожа, та беше препоръчано, ако има кой да го гледа да не ходи, ама като няма...Споменаха го сред отлично справилите се и ми стана драго, защото тази неговата госпожа само хули децата...Предават учебници на 26ти, а от 17 до 25, вкл. няма да учат - 17 и 19 са някакви спортно-изобразителни дни, които били неучебни, но присъствени, т.е. трябва да носим бележка, ако няма как да заведем децата в 9.40 и да си ги вземем в 10.30!!! Та, ние не сме ли на работа?! С една дума - уредиха се с втора пролетна ваканция...
И, така...Свърши се и тази учебна година!
Аз, пак от неразбралите, ама догодина ще имат ли оценки, като ги премахнаха до 5 клас или те са в заварено положение?
Спокойна нощ! Hug

# 182
  • София
Има една много хубава поговорка - "Да не ти се случи това, което ти мисли майка ти". Намирам я за изключително вярна.
Точно! А втората част на поговорката е "... и да ти се случи това, което ти мислят съседите".  Mr. Green

Уффф, миналата седмица видях учебниците на единя хубостник - май предваканционно ще трябва да плащаме учебници.  Tired

# 183
  • София
Една птица пролет не прави Tired...

Ако само това ти е досега с тях, ясно е защо си на това мнение Peace. И социализирани ли са тези клошари? Цитатът е точно за този аспект, твоят пример не го оборва.

Израсла съм в Младост 4 - по времето, когато Кремиковци още работеше, а кварталът беше просто мястото, където бяха заселени работниците му... повечето - не бели. Имала съм доста досег с цигани. И пове1ето - добри. Не знам какво означава да са социализирани. Не знам дали аз съм такава. Тези, които аз съм познавала, не бяха / са титани на мисълта... но пък нека да бъдем честни - и повечето бели не са. Във всеки случай съм била свидетел на много повече прояви на... как да го кажа - случайна доброта? помощ, оказана на напълно непознати хора и мимоходом ? - от цигани,отколкото от нашенци. Нашенците подминават. "Те са от другия клас"... Циганите, дори когато са се измъкнали от гетото, дори когато имат - видимо - определено ниво - могат да се идентифицират с изпадналите в беда... и им помагат, независимо от каква боя са.

ПП
Случва се да остава сам... За по половин час, до час и нещо... не знам, може и за 2 да е бил. Лятото... част от времето ще трябва да е сам, няма как. Просто нямам толкова отпуска - заедно с неплатената, пак не става. Но поне си мисля, че по-скоро ще спи през това време, пък на обяд ще идвам да го вземам с мен, нещо такова. Не мога да си позволя цените на занималните, така че нямам много опции.

И да добавя, че колкото и да е спокоен и отговорен и н'ам си какво си, преди няма и седмица се опита да направи пожар - както бяхме не аз, не 2ма възрастни, ами таман 4 в другата стая.Фокуси ни правеха, разучаваха ги от тубата,... е, и на някакъв фокус с подпалване на хартия са попаднали. И нашичкият решил да пробва!

За навън - излиза понякога сам. До близки локации, притеснявам се, но не бих го спряла.Понеже е блейка тотална като пресича съм казала кои улици категорично не разрешавам сам да пресича и... толкоз. Но тпй пък много не се е засилил да щъка - щото няма много какво да прави вън сам... Пращала съм го за мляко до близкия магазин, такива неща. Квартален магазин, не хипермаркет - там сме в пакет.

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 01:31 от katiABV

# 184
  • София

Аз явно съм на по-различно мнение от масата родители.
Според мен такова приучаване към самостоятелност е по-скоро невъзможност да се намери алтернатива.

Убедена съм ,че ако повечето родители имаха да избират между имане на възрастен с децата им и оставянето им сами от 7-8 годишни то повечето биха избрали първото.  Peace

Не, не си права.
Оставяне сам за по 12 часа определено е поради липса на алтернатива.
Но оставяне за по няколко часа е именно с цел приучаване - и повечето хора, които го правят, го правят с възпитателна цел. Брат ми живее точно над мен и повечето пъти, в които Врячо е бил сам, си е бил в къщи (работи на смени). Нищо не би ми пречило да го пратя горе, или да помоля брат си да дойде да поседи с племенника. И да, случвало се е, докато беше по-малък. Но просто не искам някой ден да се чувства като "отвързан" - внезапно получил безмерна свобода без никакъв опит какво да прави с нея и без никаква идея за отговорностите, които вървят... по принцип съм привърженик на постепенното, плавно преминаване от една фаза в друга. По същия начин и захранването започнах на 2 месеца, със сокчета, както си е по график, с постепенно привикване на храносмилателната система към различна от млякото храна, изграждане на микрофлора и т.н., а не мляко, мляко, мляко, бум - мръвка и всичко на куп!

И за да възмутя окончателно всички - и алкохол съм му давала - и му давам, т.е. като сипа вино за вечеря, примерно, слагам на всички - и на него, в кристална чаша, като на останалите - само не я пълня толкова, разбира се. Но не го изолирам. Това беше концепцията на моя дядо, бог да го прости, аз самата така съм била гледана - и не съм станала алкохолик, за сметка на това винаги съм си знаела мярката. Понеже съм се познавала... да не ви казвам колко неопитни съученици от всякакъв пол, които не са били наясно с алкохола, съм влачила и придържала да повръщат.

# 185
Във вторник ще се нашата родителска среща. И на нас ще ни искат пари за учебниците за 3-ти клас. Няма да са за всичките учебници и помагала, за да не ни се види много сумата наведнъж наесен.

# 186
  • София
Нашите днес пък ще изпращат 12 клас, защото им бил последния учебен ден. По този повод след обяд ще имат тържество и ще им пеят "Един неразделен клас" и ще им играят хорце, така че днешния учебен следобяд ще е по-лежерен. Иначе сутринта щели да правят финален тест по английски.
Малко остана от края на учебната година.

# 187
  • Sofia
И при нас май днес ще е контролното по английски.
И се оказа че щели да имат някакво парти все пак, с аниматори, за края на уч. година.  Wink
Подписах днес характеристиката.

# 188
Нашите второкласници вчера са ги водили на Софийския фестивал на науката, много са доволни.

# 189
Записах се и аз, на 13 стр Simple Smile ех малко остана от учебната година Simple Smile

# 190
  • София
Хубаво са се сетили за фестивала на науката.
Точно вчера се ядосвах, че не можем да отидем през деня, когато има програма.

Аз лично съм го оставяла сам, точно с цел да привикне. Не, че не е можело да дойде с мен.
Както и със същата цел го пращам да хвърля боклук, събира щипки или купи кола.
С колелото джитка сам на село, в София не смея още, вероятно и това ще стане.
То не, че в селата не карат пияни и без книжка, ама поне са по малко колите и да свиква да се пази.
А и аз да свиквам да съм спокойна.

# 191
  • София
На село и моята щерка джитка с приятели  с колелото  и ходи сама да пазарува. В София не съм я пускала сама и не смея.

# 192
  • Варна
Моренка, каква характеристика? Shocked Сега ли ги дават? Мислех, че с бележниците. Миналата година помня, че беше заедно с удостоверението, нали нямаха бележници... И сверявахме с други майки - почти еднакви бяха на всички Rolling Eyes Дано тази година новата класна да напише нещо, което се отнася до моето си дете, а не празни хвалебствия...
Искам само да вметна по темата за оставането сам вкъщи на 8-9г. В нашия случай детето много иска да остава само, чувства се голяма. Мога да й имам доверие - не е вършила щуротии - не пали, на оставя чешми пуснати, заключва, не кани гости, когато нас ни няма и т.н... Мога да имам доверие и на приятелчетата й от блока и най-вече на това, че ако някоя тяхна идея не й хареса, тя просто не се "води по тях". Знае кое е забранено и кое може. Пресен пример от онзи ден. Слязла да играе, аз готвя у дома. Звъни ми по телефона: "Мамо, Х ще ходи да хвърля боклука. Може ли да ида с него?". Кошът е на 20 метра извън вътрешния ни двор, по тротоар, без пресичане, но тя знае, че за да излезе от двора трябва разрешение. Peace Разбира се, получи си похвалите колко разумно е постъпила Heart Eyes
Отделно - за лятото са направили план как ще си четат книгите от списъка - ще се събират 4 девойки (съответно за 2, 3 и 4 клас) на беседката и ще се редуват да четат по една страница от книга, докато не я свършат. После взимат книга от списъка на следващата и така до края... Хем ще прочетат 4 различни списъка с книги, хем няма да е прекалено много четенето, че да ги отегчи Joy Да видим дали ще сработи плана  Crazy

# 193
Хубаво са се сетили за фестивала на науката.

Всяка година ги водят, а ние ходим и отделно. Едно от любимите неща на малкия e. Вижда много познати там, от заниманията, на които е ходил - забавна математика, лего-роботика, забавна физика, биоигри и архитектурна работилница. Аз и преди съм писала, на забавна математика ходеше при Галя Пенчева, която сега преподава в Питагор, на физика - при Никола Каравасилев.

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 10:51 от Анонимен

# 194
  • София
25 май последно са го обявили за неучебен:
http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1759

Общи условия

Активация на акаунт