ВТОРИ клас... иии Ваканция! - 7 тема

• 60 206
  • 744
  •   1
Отговори
# 255

Съгласна, но си представям колко хора ще кажат, че не е нужно да учат стихотворения наизуст или да правят венци,  като това няма да им послужи за живота след като прекрасно си се справят и без да знаят символите на собствената си държава  Crazy

Извинавай, но това е чиста доза заяждане. Реши да пуснеш цял коментар само заради мен ли?  newsm78
[/quote]

Може и да изглежда така, но това изказване ми се стори повече от нелепо и заявено едва ли не с гордост. И аз не харесвам много неща в образователната система, но ако не зависят от мен ги приемам без особени драми. И това също е изказване на  лично мнение, а не налагане на такова. И веднага давам пример. Носи преди време моя син тест по Околен свят на раздела за Човешкото тяло. Повечето неща в теста са от типа на отворените въпроси с място за дописване на отговор. На изречението "Всеки път след ядене си мия ..........." , моят син писал "чинията", госпожата го поправила "зъбите". Кой е прав в случая? Кой човек си мие зъбите след всяко хранене, като храненето е 5 пъти дневно? Отговорът на останалите въпроси все беше свързан с човешкото тяло, логично е и на горния въпрос да е същото, т.е. да е зъбите, а не чинията, но технически не е правилно. Не знам какво е пишело в самия урок, а може и да са го говорили в час. Но искрено се смях на това, не че детето всеки път си мие чинията.

# 256
Подкрепям мнението, че в училище се учат и доста глупости, за съжаление. Но Мариета е права, че не трябва пред децата да изразяваме това мнение Naughty

Аз всеки път се втрещявам по какъв сложен начин е поднесен материалът в повечето случаи ooooh!

# 257
  • Варна
Права е, разбира се! Но пък и ние тук каквото си обсъждаме, то не значи, че в този вид ще стигне до децата! Смятам, че съм успяла за момента да я възпитам в уважение към Учителите, Училището и учебния процес като цяло. Но смятам, също така, и че има неща, които тя ще усети рано или късно и сама, без да й ги казвам изрично. Това, че не намирам учебното съдържание по този предмет за адекватно е едно от тези неща. Друго е, че по Музика, ФВС, ИИ и ДБТ е важно да се стараеш, а не да постигнеш определено ниво. По Математика, БЕЛ и ЧЕ - има минимум, на който държа и нито шестиците в училище, нито похвалите са в състояние да ми "замажат очите". Тя го знае много добре вече. Знае, че ако я видя да пише неграмотно, ако ще да е по Вайбър, ще има забележка. Ще разбере и че точките от тестовете по ОС нямат в моите очи тежестта, която имат точките по другите предмети.  Всеки си има мнение и приоритети - съвсем просто е  Hug

# 258
И така е всеки месец като в някои месеци имаме по 15 дни в месеца учебни и 3 петъка от 4 почивни плюс някой понеделник и четвъртък.
Контес, иначе колко е дълга лятната ваканция при вас? Интересно ми е да сравнявам в различните държави. За момента най-ми допада германската, която е само 6 седмици, но и те като вас имат доста почивки през годината.

Записах народеца на лятна занималня в училището през юни, после ще го мисля кой накъде ще хваща.

При нас е от 29 юни до 1ви Септември. Май писах, нали?
В Англия беше подобна системата, но почиваха от 28 юли  до 1ви Септември, т.е. като в Германия- 6 седмици.

Моренка, благодаря  Hug

При нас има оценяване 3 пъти годишно, след което получаваме рапорт каратите й за всеки срок (3 срока са) , в която е описано какъв прогрес има по всяка дисциплина, как усвоява материала, как изпълнява инструкции, поведенчески прояви и т.н.

Има и страница за нея всеки срок и как се справя всеки срок, над какво да работи и как се движи спрямо нац. и провинционалния стандарт за възрастта си.

Последна редакция: сб, 14 май 2016, 18:12 от Анонимен

# 259
  • Sofia
Смятам, че съм успяла за момента да я възпитам в уважение към Учителите, Училището и учебния процес като цяло.
Но смятам, също така, и че има неща, които тя ще усети рано или късно и сама, без да й ги казвам изрично. Това, че не намирам учебното съдържание по този предмет за адекватно е едно от тези неща. Друго е, че по Музика, ФВС, ИИ и ДБТ е важно да се стараеш, а не да постигнеш определено ниво. По Математика, БЕЛ и ЧЕ - има минимум, на който държа и нито шестиците в училище, нито похвалите са в състояние да ми "замажат очите". Тя го знае много добре вече. Знае, че ако я видя да пише неграмотно, ако ще да е по Вайбър, ще има забележка. Ще разбере и че точките от тестовете по ОС нямат в моите очи тежестта, която имат точките по другите предмети.  Всеки си има мнение и приоритети - съвсем просто е  Hug
Споделям всяка дума!  
Само една разлика - уча щерката, че уважението и авторитета се заслужават, не се получават по презумция. Това е - невъзможно ми е да си кривя душа, точно, защото расте детето и само вижда нещата.
А след минумума, който се цели в у-ще по Математика, БЕЛ и ЧЕ/ОС, от там излизат като клонирани.
Та всеки да се оправя сам.  Wink

При нас има оценяване 3 пъти годишно, след което получаваме рапорт каратите й за всеки срок (3 срока са) , в която е описано какъв прогрес има по всяка дисциплина, как усвоява материала, как изпълнява инструкции, поведенчески прояви и т.н.

Има и страница за нея всеки срок и как се справя всеки срок, над какво да работи и как се движи спрямо нац. и провинционалния стандарт за възрастта си.
Мдаа... а при нас едни характеристики - веднъж, накрая на годината и абсолютна проформа (като цялото образование де). Може и да има учители (редки единици), които пишат няколко изречения конкретно за всяко дете... но аз не знам такива.
В цялата таблица - да, да, да... ама колко по-точно е това "да"...  ooooh!

# 260
Герка е права, че това с даването на изходните предварително е мечешка услуга, но явно надпреварата между отделните учителки, занимални и училища си казва думата. В тази връзка на щерката още не са върнали нито едно от изходните нива, но класната обяснила, че по математика повечето са се объркали и какво щяла да обяснява на другите учителки.
От изходните им е останало само по английски да направят, това ще е другата седмица.
Учебниците, които ще връщаме, са в състоянието, в което ги получи - имаше драскано, единият е като баница, според мен са не втора, а пета употреба, ама каквото е получила, това ще предаде.
Иначе нас ни накараха да се разпишем, че сме получили характеристики, а реално не сме ги видели още, ще ги дават на 30-ти заедно с бележниците.
По Околен свят, и съответно после по ЧП и ЧО лошото е, че искат децата да зазубрят определени отговори, а не да мислят, да могат да се изразяват и разсъждават. Но то е така с повечето тестове.

# 261
  • на североизток от Рая
 Ами аз пиша характеристики по няколко изречения , приятно ми е!  bowuu

И моите, и на колежката тестовете в занималнята НЕ са еднакви, никога не са били и няма да бъдат. И двете сме в групи разни във фейса, където тестове наготово-бол, но аз винаги променям по моя преценка, махам, добавям, слагам картинки. Просто ползвам готовите идеи.

Учебниците на моите ученици бяха ползвани, ползваха ги и те тази година и постоянно напомнях да се пазят, следях да ги поддържат подвързани, чисти и ненамачкани и сега ще ми ги върнат в същия вид, в който ги получиха. Дори си ги носят в папки, освен подвързването.

Ваканциите при нас както и да се направят, колкото и дълги да са те, все ще има недоволни и мрънкащи родители. Обаче това не е измислица на учителите, които също са майки и имат деца.

И цялата система, не само образователната, е толкова тегава, толкова остаряла...Ама тук да се леят порои от думи..., не помага.

Който е в системата, или пък има много близък в системата, правилно ще ме разбере. Останалите може би ще ме погледнат под вежди и ще ме разкостят.

Изказвам мнението си, не го налагам.  Peace

# 262
  • Sofia
Цитат
Изказвам мнението си, не го налагам.  Peace
Аз така приемам всяко мнение и лично на мен няма нужда да ми се подчертава. Но хората нали сме различни...  Simple Smile
Та и аз понякога, колкото и да не ми се иска, понеже е повече от ясно, че е личното ми мнение, го пояснявам.  Не очаквам всички да мислят като мен. Пак лично мнение, не визирам никого.  Simple Smile

# 263
  • София
Някога съм се абонирала да получавам известия от Сугестопедичен център Вихровения.
Сега ми изпратиха такава лятна програма, че не знам как ще спя от вълнение Simple Smile - всичко е така, както го искам.
Всяка седмица и мсеки ден на различно пътешествие до близки места около София
за 1 седмица от 9 до 18 ч, -160 лв
Няма го на сайта им, там е общо и не запленява.

Аз покрай детето разбрах, че родителите са си родители, а не роднини  Embarassed

# 264
  • на Мелмак
Такива сме си - оплаквам се от системата в случая, от нещо друго , от друга сфера, но във форум, в магазина, в парка, на маса, малко е излишно, защото така не се по/оправят нещата.
Относно роднинството - преди няколко месеца имах случка, която сега си спомних Grinning- внасям пари в сметка на ММ , касиера ми казва, че щом е на ММ , да попълня някаква декларация, че сме роднини и нямало да дам още 2-3 лв.допълнително, поспорихме доста  Grinning
Не успях да го убедя , че не ми е роднина.

# 265
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
много "обичам" тестовете като форма на изпитване.
не знам защо се наложиха - от мързел най-вероятно. Tired не на децата

Скрит текст:

бяхме на награждаването на малките математици.  Blush

# 266
  • на североизток от Рая
Цитат
Изказвам мнението си, не го налагам.  Peace
Аз така приемам всяко мнение и лично на мен няма нужда да ми се подчертава.

Това не ти се подчерта лично на теб, защо се застраховаш?!  Stop По-напред отново се спомена за неналагане на мнение, а просто за споделяне на различната гледна точка. Дано сега е ОК!  Peace

# 267
  • Sofia
Нели, както казах... не съм го приела лично (щом не е адресирано конкретно към мен), просто ме подсети да се изкажа.  Simple Smile
ОК е и сега, и преди...  Simple Smile

# 268
  • на североизток от Рая
Нели, както казах... не съм го приела лично (щом не е адресирано конкретно към мен), просто ме подсети да се изкажа.  Simple Smile
ОК е и сега, и преди...  Simple Smile

newsm51

# 269
Гледай къде била темата, а аз поствам в една друга и се чудя хората защо се чудят какво пиша.

Днес бяхме на най-якия рожден ден, готварско парти. Децата сами си направиха 2 торти, коктейли, рязаха продукти, тичаха до склада да събират други продукти - разделени на два отбора, като в Мастър шеф. Водещата им казва - и сега, имате 1 минута да вземете всичко от склада, моят син се обажда - ааа, не е една, а три! И взел, та смесил всички сокове в коктейла си, освен, че имаше подозрително-кафяв цвят, беше толкова сладък, че ми се залепи устата. "Сладък бриз" го кръстил - според мен, "Сладък шок" беше по-подходящо. Много се смях на рожденичката, кръсти си коктейла "Горчиво нещо". Много беше забавно!

Общи условия

Активация на акаунт