Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 42

• 71 482
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
Здравей!
Резултатите постигнати с 50 микрограма тироксин, според мен, не са повод за тревога. Повтори изследването както смяташ да направиш и ако пак покаже ниско ТСХ, докторът може да прецени да намали дозата тироксин. Не се налага да се предписва друго. При Базедовата болест, ТСХ отива в нулата, без прием на лекарства, които да (водят до свръхпроизводство на хормони (в случая дозата тироксин). Когато се случи да падне много, просто се намалява тироксина. Докторът се е учудил, защото дозата ти не е висока и обикновено с такава доза, да се постигне това производство на хормони, е рядкост. Затова, повтаряш ТСХ и ФТ4 и докторът ще прецени на база новите изследвания.
За отпадналостта, температурата и безсънието, те са симптом при хиперфункция (по-ниско ТСХ)
Има случаи на преминаване от хипофункция към хиперфункция, дори със спиране на лекарствата, но те са много редки.

За инсулиновата резистентност, говори ли с доктора? Според мен не си го причинявай сама, нека докторът прецени дали да пусне изследванията. Кажи му какво те тревожи.
Най-малкото, което може да направиш е да пуснеш един кръвно-захарен профил преди това. Ако не ти е ясно как става, ще ти обясня на ЛС. Гликиран хемоглобин също може да изследваш.

# 586
Момичета, ще ми напомните ли колко струваше първичният преглед при Катя Тодорова в София - ехография на ЩЖ + консултация? И колко продължава като време горе-долу?

# 587
Здравейте! Търся в офертите за колективно пазаруване ваучер за хормонални изследвания - TSH, FT4, TAT, MAT и т.н. Знам, че периодично пускат, но защо не си взех последния път като попаднах на такъв не знам и сега не мога да открия. Следващия месец съм отпуска и ми се иска да си обърна малко внимание на здравословното състояние, че нещо съм позанемарила следенето. Та някой да е попадал на такъв? Открих само един за Кандиларов, но с изтекъл срок за ползване.
P.S. Tonivil  съм, но под нова самоличност  Wink

# 588
  • София
Разгледай в Офертомат.

# 589
  • Пловдив
Merelenda, обръщам се направо към теб Simple Smile
Другата лекарка ме накара да пусна нови изследвания и СУЕ излезе 83 Sad
Другите параметри са си почти същите. Изписа ми Преднизолон. И сега се чудя него ли да взимам или Пропицил. Да не бях ходила на второ мнение изобщо...

# 590
Понеже си в хиперфункция и СУЕ показва възпаление в организма, в случая в щитовидната жлеза (индикация е ниското ТСХ и наличието на високо СУЕ), докторката е решила да предпише кортикостероиди, с цел овладяване на възпалителния процес. Колко е адекватно за твоя случай, има ли нужда от кортикостероид на база на тези показания на ТСХ и СУЕ (което по принцип спада бавно), за съжаление не смея да коментирам. Не съм доктор.
Не знам и какви са и били съмненията, за да предпише и кортикостероида + пропицила (или само едното - не и знам предписанието). Това е преценка на доктор и трябва да се уточни с него.

Диагнозата ти не отпада. Просто ти е включила още едно лекарство, което в някои случаи се включва при хора с това заболяване, но дали да се включи и на каква база резултати от изследвания се включва, няма как да отговоря.

Според мен, или се обаждаш на тази докторка, при която си ходила сега и питаш дали да пиеш и двете, или ако има опция се консултираш и с трети доктор. На първата докторка не знам доколко би било удачно да ѝ се обаждаш и да и споделяш за предписание от втори доктор, при който си ходила за второ мнение.
И може да пуснеш CRP (реактивен протеин). Той показва на момента дали има възпаление и в какви граници. СУЕ се повишава бавно и бавно слиза и влиза в нормите. В случая си с активна хиперфункция и може да го провериш, а по-нататък, като се успокоят нещата ще проверяваш СУЕ. По-евтино е и също информативно за състоянието.
Реактивния протеин не помня колко струваше, но в зависимост от лабораториите май вървеше между 10-15 лв. Виж провери.

# 591
Здравейте момичета,

Видях новата тема Simple Smile
Пиша отново след 3 месеца, направих си новите изследвания и мисля, че не са много по-добри.
Ендокринолога при който ходих в момента е отпуска, и няма как да отида при него. До момента пия 75 микрограма Еутирокс и Селен (3 месеца). Може ли някой да ми даде съвет да се консултирам ли с друг лекар или да продължа да пия лекарствата както до сега. Ще бъда благодарна за всяко мнение и съвет.  Embarassed Embarassed Embarassed. #Crazy #Crazy #Crazy newsm78 newsm78 newsm78 newsm78. Изследванията си направих в МЦ Полимед. Нямам време много да пиша, но винаги чета в темата.

Име на теста (изследване)   Резултат     Единици   Референтни стойности
TSH   <=0,01       mcIU/ml     0.30-4.50 (нов резултат)
TSH   3,7       mcIU/ml     0.30-4.50 (предишно изследване МАРТ месец стар резултат)

anti-Tg /TAT/   53,49       IU/ml     до 30.0 (нов резултат)

anti-Tg /TAT/   58,04       IU/ml     до 30.0 (предишно изследване - МАРТ месец стар резултат)

anti-TPO /MAT/   185,48       IU/ml     до 30.0 (нов резултат)

anti-TPO /MAT/   187,84       IU/ml     до 30.0 (предишно изследване - МАРТ месец стар резултат)

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 09:58 от reniVasi

# 592
  • Пловдив
И аз знам, че СУЕ се качва и спада бавно, но моето в петък беше 35, днес е 83. Възможно ли е изобщо?
Иначе пропицил ми каза да не взимам.
Мога да ида на трето мнение, но ако ми кажат нещо различно..
Много се обърках вече Sad

# 593
ReniVasi в момента си предозирана и от леко хипо си минала в хипер. Не разбирам защо при ТСХ 3 и нещо са ти изписали 75 да не би преди това да си била на 50 и с него да не си влязла в норми. Трябва ти консултация с ендо вероятно ще ти спрат еутироксът но дали ще ти предпишат нещо за подтискане на свръхпроизводството не знам.
Селен какъв и по колко пиеш ако е от 100 вероятно нищо не правиш.

Последна редакция: вт, 19 юли 2016, 12:35 от Niss

# 594
Момичета, ще ми напомните ли колко струваше първичният преглед при Катя Тодорова в София - ехография на ЩЖ + консултация? И колко продължава като време горе-долу?

50 лева.

# 595
Здравейте. Искам да попитам нещо. Аз нали хубаво се похвалих може би преди около месец, че ТСХ ми падна на 1,04, което е супер. Дозата си ми остана така, 50 л-тироксин през седмицата, 100мг. -събота и неделя. Тези 2 дни усещам тежест сякаш в тила и пулсиране в челото леко, като че ли ми е леко замаяно и като не закуся на време притрепервам. Дали дозата ми е висока? Или пък тези 2 дни точно времето е по-"схлупено" някакси, мрачно, чудя се дали не е и от него. Малко се чувствам замаяна , както казвам и естествено се обади тревожността ми. Моля за мнение? Съвет?

# 596
Carrie br, минало е месец, може да пуснеш контрола на ТСХ. Ако всичко там е ок, може да е нещо моментно.
Симптоми при всеки има различни, при някои хора сходни, и невинаги са свързани с щитовидната.

Blessed To Be Loved, щом е казала да не взимаш пропицил, значи разчита на кортикостероида за овладяване на хиперфункцията. И двете действат в тази насока и кортикостероида, и пропицила, като кортикостероида мисля предимно при възпалителни тиреоидити се предписва и действието му е по-бързо, докато пропицил трябва да се натрупа, за да се потигне еутиреоидно състояние. Но като цяло, то възпаление на щитовидната има при хиперфункция и за мен лично, този преднизолон е предписан основно на резултата от СУЕ.
Дали може от ниско да скочи високо - може, като има възпаление скача. Предвид че беше започнала тиреостатик, логично би било ТСХ да се покачва, а възпалението да намалява, респективно с него и СУЕ. Щом СУЕ се увеличава, значи явно че възпалението не е овладяно, но дали в щитовидната жлеза или има друга причина за възпалението - не знам. Логиката води до щитовидната на база резултати от хормони.

В много никаква ситуация си. Да ти кажа, аз второ мнение не бях взимала преди години. Даже не си изследвах в началото ни СУЕ, ни кръвна картина. Слушах си там доктора, при който отидох, щото видиш ли беше светило. Като започнах да се изследвам, отдавна бях в нормата, та не се знае с какви показатели съм била в началото. Само хормонални и антитела изследвах.
Та, какво да ти кажа... не знам. Трето мнение ли да вземеш, Пак да пускаш СУЕ или реактивен протеин в друга лаборатория ли, да слушаш втората докторка ли, първата ли... в такива ситуации мненията ни смятам не са удачни, защото се касае за здравето ти и доктор трябва да прецени и поеме последствията, още повече, че си в началото на заболяване, с неовладяна хиперфункция и възпалителен процес.
Мисли, търси мнения, реши на кой да се довериш.

Освен да се обадиш на първата докторка, нищо че е отпуск, пробвай да звъннеш и дано ти вдигне телефона. Кажи ѝ, че не си се почувствала добре и понеже е отпуск си се консултирала с друг доктор. Сподели и, че новата докторка е предписала кортикостероид и е спряла пропицила, и сподели показателите на СУЕ обезателно. Според мен това е най-добрата опция в случая и ако тя затвърди лечението, караш така, докато си дойде.

# 597
Мереленда, ще взема да пусна контрола наистина.  newsm78 Да видиме какво става.

# 598
Мереленда, ще взема да пусна контрола наистина.  newsm78 Да видиме какво става.
Няма да е лошо едно ТСХ да провериш, но при хиперфункция по принцип има ускорен пулс, нервност, напрегнатост, безсъние, често посещение до тоалетната.
А иначе проблем с кръвната захар да имаш или с кръвното? Това притреперване, замайване, тежест и пулсиране в тила, може да са свързани и с това. Ако не си мерила кръвното, виж провери го като ти е замаяно и ако усетиш пулсациите в тила. За притреперването и глада, може да пада и захарта. Кръвното и захарта са в пряка връзка, та може и в тази насока да се проследиш.

# 599
50 лева.

Супер, мерси много! bouquet

Общи условия

Активация на акаунт