"Неостаряващо" универсално тесто

  • 29 850
  • 135
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Аз да попитам за пиците, че много апетитно изглеждат.
По принцип за пица ползвам друго тесто и много го чакам да втаса на слаба фурна и т.н.
Това като го направя и престои в хладилника да речем от сутрин до вечер, мога ли вечерта да си насложа плънката и направо да пека? На каква т-ра се пече, ако отговора е да?
Уф, ама и аз едно го обясних, дано се разбира  Blush.

# 46
  • Мнения: 2 126
Абе момичета може ли някоя от пробвалите да каже точната рецепта на това тесто.Първият пост на темата е срецепта,да,но после чета че и мляко се добавяло и какво беше още там newsm78
ТА в крайна сметка не ми стана ясно какво точно е нужно за да се замеси това сполучливо тесто newsm78

# 47
  • Мнения: 2 126
Само да добавя... към сстрахотното тесто.. Слагайте само маргарин, не масло, не олио.

Млякото е 250 мл
Брашното около 560 г

Аз пък пробвах да го оставя за повече от 3 дена.. и вкисва..  хладилника.
Ето от тук малко се пообърках.....
Ама видях че и авторката на темата пише за прясно мляко така,че горе долу ми стана ясно.Извинявам се май избързах с предния пост Embarassed
Ама все пак от опитните приемам съвети Peace

# 48
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
cathie, да не би да си сложила повече мазнина- да се разслоява, късането и характерната структура. Абе- не знам защо така, на мен не ми се е случвало никога.

Дес, ето рецептата на тестото:

50гр.мая (2 чл суха може)
1/2чл сол ,
Маята се разбърква със солта.
1 чаша студено мляко
2 сл захар
200 гр маргарин
~3.5 чаши брашно

Тестото трябва да е леко и нежно,слага се в хладилника след омесване и след 4 часа е готово за употреба.Казват,че можело да издържи и 2 месеца в хладилника,но мен ме съмнява-у нас не се застоява,защото стана любимото ми тесто. Може да се приготви пица,кифлички, става и за солени и за сладки плънки-универсално е.

Tedulina, да направо печеш, без да чакаш да втаса, пече се на около 200 гр, зависи от фурната, може 180, може 220, на вентилатор или без. Ти си знаеш фърната, както си печеш другото тесто.

Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 16:15 от Джемма

# 49
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Джемма, cathie благодаря ви за отговорите относно тестото!  bouquet
Ще взема най-накрая да го пробвам за пица. Мъжо не иска да експериментирам, че с другото тесто му харесва много, но е много пипкава работа там. Трябва да го обикалям, а това го слагам в хладилника и когато ми кефне си спрятам пица Simple Smile.

# 50
  • Мнения: 2 126
Джемма,много ти благодаря Hug Hug Hug
Ама какви неща сте сътворили и ти и cathie,запалихте ме Grinning

# 51
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 717
Това е тестото за хачапури-грузинският хляб.

Хачапури


Наистина е невероятно вкусно.

# 52
  • Мнения: 2 012
Това е тестото за хачапури-грузинският хляб.
Хачапури
Наистина е невероятно вкусно.

Мда. Същата е рецептата.

Дали няма да може вмезто да се пържи и обръща, да се запече в сгорещене фурна  newsm78

Аз днес ще пробвам да замеся тестото с масло и ще докладвам утре какво е станало. По-напред в темата видях, че пише в никакъв случай да не се пробва с масло  Rolling Eyes
С мас става - гаранция.
Ще жертвам и 200гр масло. Между другото като казах масло, се сетих. Премерих си маслото. Немско. Би трябвало да тежи 250гр. Да, ама не. 212 е. Заедно със станиола. С 40 по-малко от указаното  #Cussing out

Джемма, бе уж меря всичко с везна. Не е от това, Съмнява ме маята, май е прекалено силна, та тестото втасва като невидяло. (Вече го няма де. Равносметката за днес - за закуска пица, за следобедана закуска - сърчица. Другите форми не можах да ги докарам.)Беше ми изостанал няккакво кубче турска мая. Днес ще го правя с русенската. Както си знам.

Последна редакция: нд, 05 авг 2007, 18:04 от cathie

# 53
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Днес го направих за първи път в машината за хляб. Струва ми се, че малко трябва да увелича брашното.
Направих плюшки "Сердечко" /Катиbouquet !/ и охлювчета. Плънката е смлени орехи, захар и канела.
Щом злоядият ми син опустоши половината, значи наистина са страхотни Peace!

Ето ги:




# 54
  • Мнения: 2 012
Сакън! Не го пипай брашното. Така пише. Че могло да ти се струва, че тестото иска още брашно, но всъщност си е точно така. Формичките ти са се получили идеални, от което следва, че няма нужда от повече брашно. С орехи и на мен ми се ще да пробвам, ама по канелата много не си падам.

Аз днес ги правих без точилка. Не, че не исках, но точилката ми залепваше, както по-рано се оплаках.
Да ви кажа, много по-лесно е с ръка. Правите малко топченце, колкото голям орех, и с ръка, с притискане, оформяте в кръг. Става много лесно. После си се завива и т.н.

# 55
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Мдаммм, и аз го установих това за точилката. Първите/тия, дето нямаха вид/ ги правих с точилката и изрязвах с чаша - ами на нищо не приличат ooooh!.
Тези, които съм снимала, ги правих с ръка - късам топченце, разплесквам и завивам. Определено резултатът е много по-добър. А и явно трябва да се пекат в силно загрята фурна.

# 56
  • Мнения: 2 012
А и явно трябва да се пекат в силно загрята фурна.

Определено! Да не се отпускат от мазнината, а да ги грабне отведнъж.

# 57
  • Мнения: 3 478
А, това тесто ми звучи супер и ще се пробва веднагически. Аз обаче също не ползвам маргарин, нито пък мас. Та Кати, не разбрах ти като пробва с масло стана ли ти тестото? Много ще се радвам някой да каже, че много се запалих. Ако трябва ще се жертвам за маргарина.

# 58
  • Мнения: 2 012
missZ, стана ми с мас. Преди малко направих и тестото с масло. На вид стана. Утре ще споделя как е и за оформяне.

# 59
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
А, това тесто ми звучи супер и ще се пробва веднагически. Аз обаче също не ползвам маргарин, нито пък мас. Та Кати, не разбрах ти като пробва с масло стана ли ти тестото? Много ще се радвам някой да каже, че много се запалих. Ако трябва ще се жертвам за маргарина.

става и с масло. аз не ям мас, маргарин и други подобни.

като опеках кифличките станаха малко твърди. незнам дали се отпускат на другия ден, защото не останаха.
пълних ги с халва Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт