Частни училища - информативна тема 12

• 99 893
  • 728
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Трудно ми е да съпоставя Апостолов и I АЕГ, защото нямам никакви наблюдения върху I АЕГ.

Обективно: в 8ми клас имат 22 часа английски на седмица, всеки петък се прави контролно, което се изпраща и на родителите. Имат часове с нейтив, не зная колко точно. Всички предмети след това са на английски без БЕЛ Simple Smile и физика. Обмисля се и физиката да бъде на английски, но все още нямат преподавател. В I АЕГ не е така, май.

Друго, което знам: Деца с успех под 4.5 се изключват и най-голямата цедка е след 8ми клас. Честно да си кажа, аз като цяло не харесвам подхода "ако успехът ти е под еди колко си, не си за нашето училище". Мисля, че в Иван Апостолов не биха изхвърлили някой само заради едно 4.50, но нямам доказателство. По-скоро е комплексна оценка на успех, поведение, старание, положен труд и т.н.

За допълнителните уроци....не смятам, че в общия случай се налагат. Но аз не съм от родителите, които долюбват пращането на уроци.

Иска ми се и да подчертая, че в тийнеджърска възраст доста от децата стават, за известен период, безхаберни. Без, непременно, да са такива по определение. Надявам се при по-малкото деца в класовете в ЧУ, уж да е по-лесно. Моят син е средна трудност, но не е отличник, ама сега какво като не е. Да се откажа от него ли?

# 616
  • София
И по повод това, че такава информация се крие "Донякъде си обяснявам нежеланието на училищата да разкриват религиозния си характер с невежото определение "секта", което сме склонни да даваме на всичко неортодоксално. Но пък докато те продължават да се крият, ние ще продължаваме да ги определяме като секти."

На Запад образованието е свързано с църквата в повечето държави, изключая светска Франция. И ако комунистите не бяха съсипали/ограничили БПЦ, сега и при нас щеше да има часове по Религия.
САЩ са светски.
UK са протестанти.
В Ирландия 96% от училищата са католически.
Но и трите са по англосаксонската образователна система.
Кое е сектантското в случая?!
Става дума за традиции, които скоро няма да се променят дори и при превъзнасяне по мулти-култи.

Първо, не сме на запад, тук училището е светско и е забранено да бъде религиозно преди гимназия, а за религиозни гимназии тип Семинарията, се иска разрешение. Само за протокола, във Франция има доволно количество религиозни, основно католически училища, но те са частни. В държавните всякаква религия и носене на религиозни символи е забранено.
Та ето тук идва второто. Религиозните училища и в страните, в които това е разрешено са обозначени като такива и те са свързани с традиционната религия на населението. У нас тя е православието, имаме мюсюлмани и католици, но протестантите са малко и от определена протестантска църква.
Ето тук идва третото, но по него сега няма да водя лекции, който иска може да се поинтересува колко протестантски, т.е. евангелистки църкви има и какви са, а и кои от тях ние тук наричаме сектанти. Както и защо. Сектанти наричаме онези, които ще излязат истерично на площада да протестират срещу съществуването на гейове – повечето новопокръстени авенгелисти тук са именно такива. Те биват въвлечени и в други крайности, които може да са типични за някое американско село населено с хамиши, мормони, адвентисти от седмия ден и какво ли още не, в САЩ дори сциентолозите съществуват свободно, но тук това се приема за сектантско.
Е четвърто, при положение, че у нас населението е православно към атеистично хората нямат особено понятие какво проповядват съответни други религии, секти, учения или както там се нарича съответното нещо в даден случай, нито знаят какво да очакват да промени това в децата им. Хората бъркат Валдорфската педагогика с Монтесори, а едното е, хайде да не е чак секта, но е доста езотерично ориентирано, а другото е специфичен научен метод в педагогиката.

Но пак да се върна на основното, заради което изобщо повдигам тук тези въпроси – родителите решават, те избират, но трябва да са информирани. За мен другото е лъжа, не е редно, а е и опасно, особено като се има предвид, че говорим за малки деца. В случая на испанското училище от 3 годишна възраст, а за останалите също съвсем още твърде крехки, за да имат и критично мислене, и способността да споделят нещо преди един ден да започнат да говорят разпалено за Исус или че родителите му живеят в грях, защото не са венчани от съответната църква.

Надявам се да съм била изчерпателна. Peace

# 617
  • в страната на чудесата
Само да спомена, що се отнася до UK - има училища към Англиканската църква, те са обозначени и има изискване родителите и децата да са англиканци. Познавам българи , които се присъединиха към Англиканската църква заради това. Образованието в Англия е светско,  макар демонстрирането на принадлежност да е прието, даже предупреждават децата да не черпят с желирани бонбони, защото желатинът бил свински Wink

# 618
Темата е за частните у-ща.

Винаги се гледа кой спонсорира частното училище. Няма как да се забрани в една държава всички училища да бъдат светски. Всеки си има глава на раменете, не сме чак толкова прости, хайде холан. Не вярвам, ако плащаш една торба пари, да не си наясно къде отиват.

Leika_moja, имах предвид основната религия на страната, при условие, че образователните им системи са близки. И при нас има всякакви религиозни частни училища, под 3% са.

# 619
  • София
Темата е за частните у-ща.

Винаги се гледа кой спонсорира частното училище. Няма как да се забрани в една държава всички училища да бъдат светски. Всеки си има глава на раменете, не сме чак толкова прости, хайде холан. Не вярвам, ако плащаш една торба пари, да не си наясно къде отиват.

Какво значи няма как? У нас е напълно забранено да има религиозни начални и основни училища със закона за образованието. И не, не са наясно всички хора. И особено за лятната академия на ААА ми писаха с благодарност родители, които са нямали никаква представа, защото тази информация не е афиширана никъде. Аз също смятах, че всеки е наясно специално за тях, защото винаги се е знаело, ама ето, че не е така. И се получава така и, защото често познат имал дете ходило там, пък бил много доволен и хората се разсейват и не си дават труда да разследват. То в България човек трябва да е любител частен детектив в свободното си време по толкова теми, че понякога и най-умните и разумните дават фира.

Иначе ако беше законно, ако е обявени, всеки който се счита част от дадено вероизповедание да се оправя, както се казва. Още в началото казах, че на повечето наши емигранти явно това не пречи, когато децата им са част от някакво религиозно училище в друга страна. Не настоявам в никакъв случай, че това трябва да е проблем на образованието според всички родители, но е проблем у нас, защото се нарушава закона, защото се крие, че преподавателите са и пастори и като цяло това ми изглежда ако не страшно, то поне история, която крие сериозни рискове.  Peace

И по темата за чуждестранните училища – тъкмо днес разбрах, че испанското посолство има намерение да направи училище тук вероятно от следващата година, та го казвам за онези, които имат интерес към тази образователна система. Предполагам ще го обявят на страницата на посолството, когато са готови.

# 620
Бояна, много благодаря за полезната информация. Въпреки че никога не съм се интересувала от дискутираните училища, е много добре, че повдигна темата и обърна внимание към религиозния уклон. Аз лично не съм предполагала, че има толкова много такива училища.

# 621
И от мен огромна благодарност за информацията, отнасяща се до религиозните уклони на отделни частни училища! Лично аз не бих искала в бъдеще моето дете да посещава такова училище, но ако нямам информация, вероятно и аз бих се заблудила като една голяма част от родителите, записали децата си в такова училище с мисълта, че то е "елитно".

# 622

На Запад образованието е свързано с църквата в повечето държави, изключая светска Франция. И ако комунистите не бяха съсипали/ограничили БПЦ, сега и при нас щеше да има часове по Религия.

Значи чудесно, че у нас комунистите поне едно нещо са направили като хората  Simple Smile

В Германия също не съм чувала да учат религия в светските училища.

# 623
  • в страната на чудесата

Значи чудесно, че у нас комунистите поне едно нещо са направили като хората  Simple Smile

Laughing  bouquet

# 624
В Германия също не съм чувала да учат религия в светските училища.

В отделните провинции в Германия предметът Религия е представен по различен начин, но най-големият наплив е за католически частни училища. Държавните у-ща са светски.
Католиците плащат 10% данък в/у доходите си.

"Религиозното образование в европейската училищна система днес", има откъси  в Гугъл букс.

П.С. Мога да допълвам още, ако някой се интересува. Преди 6 години доста подробно прегледах темата, все пак образованието в дадена страна за емиграция е пряко свързано с това дали една държава е светска или не.

Последна редакция: чт, 02 юни 2016, 22:12 от Нeм

# 625
Кому бяха нужни последните няколко поста? Като си имате драми, обяснявайте се на лични, не мога да разбера защо през 1-2 страници трябва да четем детински заяждания. ooooh!

Честна дума, това въобще не го разбрах... и постовете препрочетох ("последните няколко")...  Rolling Eyes Може би го приех твърде лично, понеже е точно след моя пост, но наистина не виждам за какво детинско заяждане става въпрос. Лично аз отдавна не съм писала, нямам драми и съм изразила лично мнение в контекста на дискусията, която тече, плюс информация, която намирам за полезна... На лични няма никакъв смисъл да се обясняваме.  Confused
 И аз благодаря на Бояна за полезния уклон, който придаде на темата!
Смятам, че е далеч по-разумно да проверяваме и събираме информация, вместо да отричаме обстоятелства, които са, меко казано, съмнителни и тревожни. Първо, в Бг действително училището е светско, традиционната ни религия е доста по-различна и не на последно място, всички тук сме единодушни, смятам, че фигурата на учителя, на началния учител, има тежест до степен да определи или дори промени избора ни на училище. Сега нека с ръка на сърцето да си кажем - бихме ли избрали за учител/приятел/ възрастен авторитет някой, който да общува с детето ни, ако го поставяме в графата "член на секта" или "човек с промит мозък"?...

# 626
Бояна не прави разлика м/у деноминация и секта.

В конституцията ни пише (чл.13):
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Има си Закон за вероизповеданията и въз основа на него се търсят нарушения при нетрадиционните вероизповедания в страната, които след 1989 г са се нароили много като брой. Четох за към 150, не съм сигурна за числото, но законът си е доста либерален явно.

# 627
  • София
Може ли малко информация за училището "Дорис Тенеди", ако някой има дете, което посещава това училище в момента? Благодаря предварително.

# 628
  • София
Бояна не прави разлика м/у деноминация и секта.

В конституцията ни пише (чл.13):
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

Има си Закон за вероизповеданията и въз основа на него се търсят нарушения при нетрадиционните вероизповедания в страната, които след 1989 г са се нароили много като брой. Четох за към 150, не съм сигурна за числото, но законът си е доста либерален явно.

Правя разлика между всичко, аз съм социолог, прочети пак какво съм написала и то е обяснение за каво у нас хората, не закона,  разбират под секта. И нека да не забравяме, че тук говорим за училища и независимо кое колко е либерално иначе Законът за училищното образование ич не е либерален на тази тема: "В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини." и "Религиозна подготовка може да има само в духовни училища, които мога да се откриват за нуждите на вероизповеданията само за деца завършили основно образование."
Това важи и за православието, и за всичко. Часове по предмет "Религия" има, но това е наука, не проповед, децата се запознават с различните религии.

Толкова от мен по въпроса, излизаме страхотно извън темата за частните училища и станах пишман, че ви казах каквото и да е...

# 629
  • София
За допълнителните уроци - аз имам малко по-различно мнение. Дъщеря ми от 5 клас е в паралелка с усилен език /не английски/ имат 8 часа седмично език. Преди да я приемат в тази паралелка, ходеше на лек курс по езика. Сега са 26 деца и някаква част от разговорния език на дъщеря ми се загуби. Също има части, които са й трудни - това са нормалните най-трудни части за съответното ниво. Също не ми е приятно да напише нещо невярно и да го прочете и поправи с червено редовната учителка. И ходи на урок 1 път седмично и там говорят и правят тези по-сложни упражнения. Дъщеря ми има 6 в училище, най-вероятно щеше да го има и без уроците, но мисля, че нещо ще остане не съвсем добре разбрано. Иначе не е безхаберно дете, но не е и много напористо.
И други случаи знам за деца, които ходят на уроци, не защото са слаби, например имам позната от немската, ходеше на уроци по немски в 12 клас, защото кандидатства медицина в Германия, приеха я с  висок успех и сега майката ми разказва за успехите й, вече завършва там.
За мен е важно да се учи ефективно, не много - но още търся за себе си къде и какво е това място.
Благодаря за инфото за Апостолов и успех на момчето! bouquet

Последна редакция: пт, 03 юни 2016, 10:34 от TanyaMJ

Общи условия

Активация на акаунт