Частни училища - информативна тема 12

• 99 880
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Кому бяха нужни последните няколко поста? Като си имате драми, обяснявайте се на лични, не мога да разбера защо през 1-2 страници трябва да четем детински заяждания. ooooh!

Onna, ЧОУ "Томас Едисън" вече имат официален уебсайт - http://edisonschool.eu/. Ако имаш възможност да редактираш поста на 1-ва стр., сложи него като линк вместо страницата им във ФБ.

# 601
  • София

Интерсно ми е как хора които никога са нямали достъп с училището дават заключения. Святкането на лампичка, на кого , за какво?
Личният опит е силно надценен в този форум. Първо, е силно изкривен от личните емоции, още повече като става въпрос за деца. А що се касае до мен – работата ми е да работя с информация и да знам, затова знам много по много въпроси. Ама за да не звучи високопарно ще се съглася с казаното неведнъж по-горе – в случая не е и особено сложно, на два клика разстояние е предоставената от мен информация. Аз се включих основно да кажа за испанското училище, защото е ново, поинтересувах се, знам испански, живяла съм в Испания и лесно проверих. Това за ААА го казах така като за пример, дори не допусках, че има хора, на които не е известно, това училище го има от 20 години тук и се знае от всички какво е.
А защо го казвам? По същата причина, по която съм казвала всичко, което съм казвала за всички години тук – защото такава е целта на форума, той е за взаимопомощ. Както на мен са ми помогнали статии за кърмене, информация за болници и лекари, за много други неща, така и аз допринасям с каквото мога и когато мога. Но всеки е свободен да бъде параноичен, разбира се, ако това ви забавлява нямам намерение да ви се бъркам. Peace

# 602
  • София
Благодаря, Соник! Ще помоля модератор да го коригира.

# 603

Личният опит е силно надценен в този форум. Първо, е силно изкривен от личните емоции, още повече като става въпрос за деца. А що се касае до мен – работата ми е да работя с информация и да знам, затова знам много по много въпроси. Ама за да не звучи високопарно ще се съглася с казаното неведнъж по-горе – в случая не е и особено сложно, на два клика разстояние е предоставената от мен информация.

Peace

А защо го казвам? По същата причина, по която съм казвала всичко, което съм казвала за всички години тук – защото такава е целта на форума, той е за взаимопомощ. Както на мен са ми помогнали статии за кърмене, информация за болници и лекари, за много други неща, така и аз допринасям с каквото мога и когато мога. Но всеки е свободен да бъде параноичен, разбира се, ако това ви забавлява нямам намерение да ви се бъркам. Peace

Най после някой трезвомислещ да ви го каже. Силно подкрепям целия пост.

# 604
Ей, не мога да ви разбера, честно newsm78
Някой ви светва една червена лампичка, не осъжда никого, само ви привлича вниманието към потенциален проблем. И вие вместо да сте благодарни, че са ви обърнали внимание и сега можете лично да проверите как стоят нещата, се опитвате да игнорирате тази лампичка и даже да я загасите ако може, къде е логиката #Crazy А и нападате човека, все едно ви е изял закуската Shocked

Цитат
единственото религиозно което донесе в нас е че ги бяха научили да казват една малка молитва преди ядене. Аз лично не виждам нищо лошо в това.

Аз пък виждам. Първо ще е малка молитва преди ядене. После ще е още една преди лягане. След това ще са разни ритуали и т.н. Това аз го наричам "Метода на минималните нараствания" - все едно се изкачваш по стълба. Всяко стъпало е ниско и на практика това, че си го изкачила, не променя нищо. Но като изкачиш 100 такива пренебрежимо ниски стъпала откриваш, че си се оказала доста по-високо от първоначалното положение. Друг вариант на този метод е варенето на жива жаба. Замислете се.

Точно, много точно казано!

# 605
Sylviana помня, че беше споменала, че си посещавала училища и искам да те помоля да споделиш впечатления bouquet  Ще е полезно, а и ми е любопитно как виждат и усещат и други родители нещата в различните училища. Надявам се да споделиш.

# 606
  • София
На мен също ми беше много полезна информацията за религиозните уклони в някои училища. Благодаря, че я споделихте!

Чета за гимназиите след 7 клас, по-рядко се появява инфо. За сега проучвам двете частни английски гимназии - Шекспир и Апостолов.

# 607
  • София
Позволявам си да допълня на религиозната тема, защото сега някой хареса поста ми във ФБ по темата, а иначе ми беше трудно да стигна до него, че е от началото на март. Под него доста хора изброиха училища, които са "християнски", особено полезни бяха самите последователи на евангелистки църкви, които всъщност да допълнили списъка.

Протестантско, т.е. евалгелистко е Куест Академи, така са се преименували Ново поколение.
http://questacademy.bg/about/

Също "християнско" училище е ЧСОУ "П.Р. Славейков"  http://www.slaveikov-school.org/

А ето ви и информация от първа ръка на съвсем реален човек, преподавал в ААА и писал ми за тях тогава "Да, училището беше основано през 1993 г. от американски протестанти и беше замислено като училище за деца на мисионери в България. Постепенно обхватът му се разшири до всички англо-говорящи деца, които искат да получат американско средно образование. Едва отскоро има акредитация от МОН по т.нар. програма за билингвално обучение, в която не са включени всички ученици."

И по повод това, че такава информация се крие "Донякъде си обяснявам нежеланието на училищата да разкриват религиозния си характер с невежото определение "секта", което сме склонни да даваме на всичко неортодоксално. Но пък докато те продължават да се крият, ние ще продължаваме да ги определяме като секти."

Само цитирам, няма да изяснявам какво е секта и какво не, сигурно всеки може да види колко вида протестантски църкви има и да прави разликата между обикновени протестанти, онова, което наричаме евангелисти (макар те всички да са фактически евангелисти, но у нас това е синонима не онези, които са крайни, т.е. сектанти), адвентисти от седмия ден и прочее.

И понеже досега само давам информация, но не коментирам, да кажа и аз какво мисля. Наистина хората налитат много на чуждо, чуждестранно, нейтив спийкъри и прочее, но даже по отношение на езика това не винаги е връх на сладоледа. Едно е правилен български, друго е диалект или жаргон, същото и с другите езици и като дойде някой нейтив ред нек от някое американско село на чуден английски ще научи децата. За другите езици да не говорим. Същото и в много други аспекти на образованието, което е в ужасна криза и знаем колко трудно се избира училище, което да има всичко необходимо. Та като няма всичко или има голям недостатък ако изобщо се забележи се казва "ами, какво толкова". Вярно, че всичко свързано с децата може много да боли в несъвършенството си, ама с нищо не помага да викаме какво толкова и да правим големи компромиси. Затова и образованието е на това ниво, повечето родители "кво толкова" и са доволни, даже проучвания има, че само 6% от българите са недоволни от образованието у нас, сигурна съм, че е така. Това важи и за частните училища, защото ако беше иначе нямаше да има така брутална самодейност и при доста от тях, да не говорим за база, за незаконни практики и прочее. Но всеки си има глава на раменете, да проверява и да си решава. Ако информацията му вреди и го напряга  да не чете.  Peace

# 608
  • София
... За сега проучвам двете частни английски гимназии - Шекспир и Апостолов.
Мога да бъда полезна с информация за Иван Апостолов. Питай какво те интересува, ако мога ще ти отговоря.

# 609
Ами напиши го в темата, нали е информативна. Вярно ли е, че частните гимназии са по-зле от добрите държавни и конкретно в случая "И. Апостолов" да е по-зле от 1 АЕГ?

# 610
  • София
Не е вярно, Татко МецанMr. Green Поне за мен частните си имат много плюсове.

# 611
  • София
Въпрос към Елспет , но ако иска и друг да коментира и други гимназии, ще съм благодарна!
Мен ме интересува дали се налага детето да ходи допълнитено на уроци по езика (не казвам за частни случаи, а в общия случай при средна хубост дете  Simple Smile) Това най-много ме притеснявада, ако човек ще трябва допълнитено да плаща и за уроци по езика?
Благодаря предваритено?

# 612
Не е вярно, Татко МецанMr. Green Поне за мен частните си имат много плюсове.

И на мен ми се иска да не е вярно, но масово се твърди във форума. И важно уточнение, Петя - не се има предвид АК, той е изключение и за него никой не отрича, че обучението е на много високо ниво.

# 613
И по повод това, че такава информация се крие "Донякъде си обяснявам нежеланието на училищата да разкриват религиозния си характер с невежото определение "секта", което сме склонни да даваме на всичко неортодоксално. Но пък докато те продължават да се крият, ние ще продължаваме да ги определяме като секти."

На Запад образованието е свързано с църквата в повечето държави, изключая светска Франция. И ако комунистите не бяха съсипали/ограничили БПЦ, сега и при нас щеше да има часове по Религия.
САЩ са светски.
UK са протестанти.
В Ирландия 96% от училищата са католически.
Но и трите са по англосаксонската образователна система.
Кое е сектантското в случая?!
Става дума за традиции, които скоро няма да се променят дори и при превъзнасяне по мулти-култи.

# 614

Мен ме интересува дали се налага детето да ходи допълнитено на уроци по езика (не казвам за частни случаи, а в общия случай при средна хубост дете  Simple Smile) Това най-много ме притеснявада, ако човек ще трябва допълнитено да плаща и за уроци по езика?
Благодаря предваритено?

Извинявам се, че ви се намесвам в темата, но това с частните уроци според мен се преекспонира и вече е станало градска легенда.

Вярвам, че на уроци ходят разни безхаберни деца, на които не им се учи, но просто няма как ходенето на уроци в ЕГ да е масова практика. Замислете се само, таргет нивото в една АЕГ е С1. И за да го постигнат имат десетки часове език на седмица. Е щом децата от други гимназии само с курсове два пъти седмично успяват да вземат сертификати за не само за С1, но и за С2, то колкото и да е лошо преподаването в една АЕГ няма начин децата да имат проблеми, ако си учат уроците. Проблеми ще имат разни връзкари и мързеланковци само, но сигурно техните родители вдигат врява, щот нали няма начин в генийчето им да е вината, трябва да е в училището Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт