Частни училища - информативна тема 12

• 99 742
  • 728
  •   1
Отговори
# 90
И на мен всичките ми колеги до един мислят точно така, а освен това водим детето и в една детска вокална група, където родителите на другите деца също мислят същото, а и родителите на децата от квартала, с които си играе детето в кварталния парк, също всички мислят същото....
Поговорката за киселото грозде дали си я чувал?  Whistling

# 91
  • София
Не е само киселото грозде, много хора с възможности около мен също разсъждават така. Ама то си е тяхно право.

# 92
Ама какво кисело грозде, те имат повече пари от нас, могат да си го позволят. Могат да ходят по пет пъти годишно в чужбина на екскурзии, други пък могат да поддържат три коли, но не можели да дават ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ за градина /то че нашата такса не е малка, не е, но повечето говорещи така биха могли да я плащат/.

СониК, благодаря много за информацията! Жалко, че на много неудобно за мен място е, но ще има транспорт, както казваш ти. А от "101 защо" си доволна, така ли? тя е англоезична май. Говори ли вече детето английски?

# 93
Ако е така страшна ситуацията в ПБ, както я описва Ирина Тенчева, то защо дъщерята на приятеля й Иван , от връзката му с Вихра, продължава да посещава училището? Едва ли като родител той би направил компромис. Всичко е ПР на позабравената Ирина, за съжаление на гърба на детето й.

# 94
  • София - Рим и обратно
Аз също имам познати, готови да харчат като бесни за екскурзии, техника и дрешки, недоволстващи от държавните училища на децата им, но и през ум не им минава да се замислят за ЧУ. Е, на част от тях вече им минава, всъщност.... Mr. Green Laughing.

# 95
За пътувания (не екскурзии) и аз харча като бясна. И детето си водим с нас.  Mr. Green Защото смятам, че това разширява мирогледа, отношението към света, обогатява знанията и обща култура.

# 96
  • sofia
Не е необходимо ситуацията да е една и съща в цялото училище и да се правят генерални изводи, но е абсоюлтно възможно ситуацията да е такава в един конкретен клас - невъзможност за създаване на добър психоклимат, липса на желание от страна на родителите да отстъпят, липса на време и възможности на училището да се справи с изискванията и претенциите на няколко много "избрани" родители, чийто деца са участници в конфликта... И такива интересни неща  Laughing Това поражда и доволни и недоволни родители от частното образование - ако попаднете в клас с нормален психоклимат, където лидерството принадлежи на едно, две деца и другите нямат претенции за това, учебния процес върви и няма особени неуредици, повечето родители са доволни. Но ситуацията може да се окаже доста сложна, когато имате "активни" родители, които искат да определят правилата на играта, защото ПЛАЩАТ.

# 97
  • София - Рим и обратно
За пътувания (не екскурзии) и аз харча като бясна. И детето си водим с нас.  Mr. Green Защото смятам, че това разширява мирогледа, отношението към света, обогатява знанията и обща култура.
Това какво общо имаше със сравнението ми, не разбрах Simple Smile. Ти не смяташ, че ЧУ е безсмислен каприз, доколкото знам.

# 98
Аз също имам познати, готови да харчат като бесни за екскурзии, техника и дрешки, недоволстващи от държавните училища на децата им, но и през ум не им минава да се замислят за ЧУ. Е, на част от тях вече им минава, всъщност.... Mr. Green Laughing.
Същото наблюдавам и аз.

# 99
Но да се недоволства срещу частно училище, за което си "харчил като бесен", не може?

Не разбирам двойния стандарт Simple Smile
Иначе не заемам ничия страна в конфликта, но ми се струва, че твърде много внимание в темата на тази драма и окончателно я отдалечи от "информативността".

# 100
Това какво общо имаше със сравнението ми, не разбрах Simple Smile. Ти не смяташ, че ЧУ е безсмислен каприз, доколкото знам.

Просто го сложи в изказване с негативен аспект. Поради това реагирах. Иначе нищо лично към теб.  bouquet bouquet

Всичко е въпрос на цел и гледна точка.  Peace

# 101
Вижте, трудно е да вземеш категорично решение да запишеш детето си в ЧУ. Хубаво е да имаш финансовата възможност да му гарантираш обучението минимум до 4-ти клас и по възможност до 7-ми. Още по-трудно става, ако децата в семейството са две. Но от това, което чета тук и говорейки с мои колеги и приятели (и с на ММ също) мога да кажа едно: такава реакция, каквато описвате (вкл. и Татко Мецан) имат хора, които не са заинтересовани от това детето какво образование ще получи, как и в каква среда ще попадне. За голяма част от хората това са "грешни" пари - пари, които могат да бъдат дадени за нови и мощни коли, дрешки, екскурзийки и прочие. Обобщено мнението е: "Защо да давам пари за ЧУ, да не съм луд/а, след като така или иначе ще се научи да чете и смята.... Няма ненаучено дете...А бе аре бе, шЪ им давам пари аз на тия и детето нищо няма да научи, щото шЪ му пишат оценките ей така, за да им плащам и следващата година  Shocked  Twisted Evil.... "
Слава Богу, бяхме заобиколени основно с хора, за които образованието на детето е важно и е приоритет, та в общи линии ММ кандиса. За мен и варианта добро ДУ с препоръчан и опитен педагог също е удачен, но просто аз нямах тази опция.
А и да не забравя - има го и този момент, че за много от новобогаташите и различните лайф-звезди е въпрос на престиж децата им да учат в скъпи ЧУ. При това положение е нормално да има противоречиви реакции.  Simple Smile

# 102
  • Sofia
Здравейте,

Записвам се в темата, обмислям да преместя детето от държавно в частно училище и много ме е яд, че не съм я записала в частно в първи клас. Нивото на повечето държавни е потресаващо. Много ми се иска да я запиша в Св. София или Питагор, като второто е по-вероятно след 4 клас.

# 103
  • София

По медиите се налага мнение, че в частните училища учат само децата на фоклзвезди, футболисти и други богаташи, че нивото там е ниско и децата са на почивка. Никой не прави нищо да го опровергае. След време, когато пак има обсъждане за закона за образование и пак не се приеме, че парите трябва да следват ученика да се сърдите на себе си. Просто обществото е настроено че в ЧУ са само богаташи и те могат да плащат. Не случайно се прие закона в този му вид: ако ЧУ иска пари от държавата за едни да е безплатно, а останалите "богаташи" да си плащат пълните такси. 
Прави сте че училището няма нужда да реагира. То така или иначе ще си запълни бройките и ще си събере таксите. Това, че те не си мърдат пръста ще го отнесат клиентите им плащайки по големи такси, тъй като няма да имат възможност децата им да се възползват от правото парите да следват ученика. Това е само 1 пример как мълчанието в случая може да навреди на учениците в ЧУ, сигурно могат да се намерят още много.

Точно такива наблюдения имам и аз, общувайки с доста широк кръг от хора. Някои от които са силно заинтересовани от образованието на децата си, самите те са с високо такова, но имат само и единствено негативна информация, дължаща се на медиите, за частното образование. И не се и замислят да изпратят детето си в платено у-ще, макар да имат финансовата възможност. И да, касае ме лично, защото намалява възможността повече деца от интелигентни семейства да учат в частните у-ща. Единственото частно у-ще излязло от тази категоризация, за момента, е колежа.

# 104
Напротив, и за колежа, макар и в по-малка степен и в по друга плоскост, има подобна нагласа. Дори и тук във форума постоянно четем как повечето деца го имат за резервен вариант. И, че повечето, ако са приети в хубава държавна гимназия, я предпочитат пред АК. И че там остават предимно тези, които могат да си позволят таксата и не са приети в хубава държавна.

Общи условия

Активация на акаунт