Частни училища - информативна тема 12

• 99 744
  • 728
  •   1
Отговори
# 75
Че той поиска Joy Немалко пъти и тук във форума с императивен тон е нареждал какво да се пише и какво - не, сега нарежда на училищата и на асоциацията им какво да правят...ми не е можал да стане директор човекът и много му липсва, че не може да командва никого Grinning. Сигурно е опитвал с жена си, ама е ял точилката и сега пробва тук Joy

Разкри ме Мецане, жената ме би снощи и днес съм в лошо настроение.

Само да вметна за протокола, че не нареждам на никое училище да прави каквото и да е. Просто за мен е странно да не реагират и за мен лично поведението им е несериозно. Ако исках да им нареждам вече да съм им звъннал по телефона.

По медиите се налага мнение, че в частните училища учат само децата на фоклзвезди, футболисти и други богаташи, че нивото там е ниско и децата са на почивка. Никой не прави нищо да го опровергае. След време, когато пак има обсъждане за закона за образование и пак не се приеме, че парите трябва да следват ученика да се сърдите на себе си. Просто обществото е настроено че в ЧУ са само богаташи и те могат да плащат. Не случайно се прие закона в този му вид: ако ЧУ иска пари от държавата за едни да е безплатно, а останалите "богаташи" да си плащат пълните такси. 
Прави сте че училището няма нужда да реагира. То така или иначе ще си запълни бройките и ще си събере таксите. Това, че те не си мърдат пръста ще го отнесат клиентите им плащайки по големи такси, тъй като няма да имат възможност децата им да се възползват от правото парите да следват ученика. Това е само 1 пример как мълчанието в случая може да навреди на учениците в ЧУ, сигурно могат да се намерят още много.

Малко офтопик в подкрепа на моята теза(която не налагам а само споделям). Няколко пъти се шумя по медии как в българските млечни продукти се влагат само некачествени суровини и палмово масло. Никой не си направи труда да изнесе точни и конкретни данни кое е качествено и кое не. Така няколко пъти докато хората се обезвериха и спряха да купуват български стоки. Случвало ми се е в магазин да няма българско масло а само вносно. На никой не му пука, но в моето село (а и не само там) спряха да изкупуват млякото на хората. Пример е една от фермите в моето село, която фалира и разпродадоха животните. Малък семеен бизнес - човека гледаше 8 крави. Сега семейството гладува, получава помощи, няма работа( не плаща данъци), в държавата има по малко пари, че било то и за образование. Та според мен не трябва да се мълчи, защото накрая страдаме всички.

Няма смисъл да ме нападате с лични обиди. Това няма да промени мнението ми по темата

# 76
  • sofia

По медиите се налага мнение, че в частните училища учат само децата на фоклзвезди, футболисти и други богаташи, че нивото там е ниско и децата са на почивка. Никой не прави нищо да го опровергае.

Няма нужда нищо да се опровергава. Ако детето ти учи в частно училище, все е тая какво ще се твърди по медиите, хората си знаят какви са децата там, защото имат преки наблюдения. Ако децата ти учат в държавно училище и частното образование не ти е приоритет, също не ти е важно какво ще се твърди по медиите, защото частните училища не те интересуват и няма да си местиш детето там. Аз има опит и с частното и с държавното образование и също не ме интересуват медиите, защото имам лични преки  впечатления. Така че, всичко е хляб и зрелища !

# 77
  • София - Рим и обратно
Медиите изобщо не ме интересуват вече. Но Стойчо е прав, че масово хората вярват на това, което им се покаже и гледат натам, накъдето им обърнат главите. Така че, не е нужно да се позволява на въпросните медии да си разиграват коня, както си искат.

# 78
  • София
Ето и новите неща от вчерашната родителска среща на "Томас Едисън" (всъщност някои може да съм ги споменавала и преди, но не помня и не ми се рови да търся Embarassed):

1. Предвижда се обучението до 7-ми клас да е целодневно.
2. Учебните часове ще бъдат от 8.30 до 17.30 като децата трябва да бъдат в училището най-късно до 8.15.
3. В момента се изготвя учебната програма, така че по нея не мога да кажа нищо кой знае какво. Тъй като подготовката в ПУ група на детската градина е много сериозна и вече са доста напреднали в материала за 1-ви клас, ще се набляга предимно на допълнителни помагала и сборници освен одобрените учебници от МОН.
4. Английски език ще се преподава от native speakers - англичанин и американец.
5. Отделно ще има опция за втори език още от 1-ви клас (руски, немски, френски, испански). Част от децата учат руски от детската градина и за него със сигурност ще има сформирана група, за останалите езици ще е според интереса предполагам.
6. В програмата ще бъде включен предмет "Състезателна математика", който ще се преподава от отделен учител, а не от основния.
7. Униформи ще има, но няма да се шият от известни фирми (изрично ги попитах за това след дискусията тук).
8. Транспорт ще има и ще се плаща допълнително, но цената още не е ясна, защото зависи от броя на децата, които ще го ползват. Обмисля се възможността бусът да тръгва от сградата на градината вместо да обикаля по адреси. За голяма част от родителите (включително и за мен) това е по-приемливият вариант, тъй като имат по-малки деца в градината, а и живеят сравнително близо.
9. Храната (обяд и следобедна закуска) ще се готви в сградата на детската градина и ще се транспортира до училището. Обсъжда се и вариант да се осигури сутрешна закуска по желание, но пак ще зависи от броя на желаещите.

В общи линии за това се сещам в момента, по-късно ако ми изскочи още нещо, ще пиша. Simple Smile

# 79
Соник, я колко интересна информация, разпали ми интереса, а дори не бях го чувал това "Томас Едисън". Твоето дете в ПУК на това училище ли е? /може да се помисли така от постинга/. Би ли споделила повече подробности какво представлява, какво учат, как е обстановката и т.н.

# 80
  • София
Мецане, училището стартира те първа.  Peace

Соник, забравила съм, ако си споменавала преди, къде ще се намира сградата и какви са таксите?

# 81
Здравейте! Моля за мнения за "Дружба" - гимназиален етап.

# 82
В Питагор има лятно училище, което се плаща допълнително на седмична база.
Да допълня като информация, че то може да се посещава и от деца, които не учат в училището и таксата е 145лв. на седмица / с включен обяд и межд. закуска/. Не знам дали за учениците на училището има преференциална такса.
Соник, и аз се интересувам както къде ще е новата сграда, така и дали сега подбират по-големи класове, т.е. не само първи.

# 83
  • София
В Питагор има лятно училище, което се плаща допълнително на седмична база.
Да допълня като информация, че то може да се посещава и от деца, които не учат в училището и таксата е 145лв. на седмица / с включен обяд и межд. закуска/. Не знам дали за учениците на училището има преференциална такса.
Соник, и аз се интересувам както къде ще е новата сграда, така и дали сега подбират по-големи класове, т.е. не само първи.
Не, няма преференциални цени за учениците от Питагор. Цената обявена на сайта за лятното училище е същата и за тях.
Относно училището на "101 Защо" има сформиран вече бъдещ трети клас със сигурност - в момента са записани около 8-9 деца, но може да се запишат и още. Имам позната, на което детето ще е третокласничка там - тя е бивша възпитаничка на ДГ "101 Защо".

# 84
...Да ви кажа, не мога еднозначно да отсека мнението си как да реагира училището... Със сигурност, няма нужда сами да се напъхват насила в скандала.
Първо да кажа, че не ми пука особено какво мисли тоя или оня, щом аз съм доволна от решенията си и виждам резултата....
Но искам да споделя, че все пак, малко ми е неприятно от наложеното впечатление за лошия имидж на частните училища. И този случай само раздухва страстите в тази посока.  Tired Лоши, лоши ЧУ! Не знам за вас, но на мен ми се случва да общувам с различни хора и съм сигурна, че една голяма част от тях, които на всичкото отгоре може и да са далеч изобщо от темата образование, страдат от общата заблуда и клише, че ЧО е инкубатор за разглезени дечица на богати и известни хора, "чалгари",
Скрит текст:
както Стойчо рече/обобщи и цитира персонално за училището ѝ/, пък се чуди после защо Блис се обидила,
и въобще, такива, които се имат за нещо повече. А, да! - и си ги записват там, защото децата им не могат да се справят в едно "нормално" училище или пък, рано или късно, ще изостанат, по същата причина -  щото не са в "нормално" училище. Не искам този предразсъдък да се прехвърля върху детето ми или пък аз редовно да се чувствам длъжна да се обяснявам нещо, като стане дума къде учи детето ми - в ЧУ. А даже не говоря за недобронамерени хора! С тях е най-лесно, понеже изобщо няма да се стигне до въпросния разговор...

# 85
  • София
Твоето дете в ПУК на това училище ли е? /може да се помисли така от постинга/. Би ли споделила повече подробности какво представлява, какво учат, как е обстановката и т.н.
Моето дете е 4-та група в детската градина - "101 Защо". Както е писала Онна, училището тепърва стартира, септември ще започнат първите първокласници (които всъщност ще са почти цялата сегашна 4-та група).
Училището приема и 2-ри и 3-ти клас, тъй като се оказа, че ще се съберат достатъчно деца, възпитаници на детската градина от предишни години. Понеже бройката им не е чак толкова голяма, са обявили и външен прием до запълване на класовете.

Това е извадка от договора относно таксата:
Таксата варира в зависимост от избрания начин на плащане (разсрочено или еднократно):
- при еднократно плащане - 4,200 евро
- на 2 вноски - 4,280 евро
- на 11 месечни вноски - по 395 евро на месец.

Сумата включва обяд и следобедна закуска, спортни занимания (йога, изправителна гимнастика, аеробика, баскетбол и волейбол, тенис на маса), танцови занимания (народни и модерни танци, зумба), есенно тиймбилдинг училище от 01.09.2016 до 14.09.2016, лятно училище от 01.06.2017 до 31.07.2017 (по желание).

Точно защото предлагат занимания и през летните месеци, попитах одеве как е при другите училища, за да сверя годишната такса как стои на общия фон.

Първата година е предвидено да са под наем в сградата на бивше училище или ДГ (не помня точно), която се намира на бул. Никола Петков 73, близо до кръстовището с "Цар Борис III". Вече за учебната 2017/2018 би трябвало да е готова новата сграда, чийто строеж ще започне сега през юни и ще се намира в Овча Купел, до Кауфланд.

# 86
То човек ако чете темата тук, наистина да го е страх да си запише детето в частно училище.

# 87
То човек ако чете темата тук, наистина да го е страх да си запише детето в частно училище.
Да, но много ЧУ нямат места за 1-ви клас.Така, че на теория е едно, а на практика......

# 88
То и моето дете в частно ходи, наясно съм с наплива. Но все пак избягвам да я чета, макар че съм потребител на форума от почти 10 г. Grinning

# 89
но на мен ми се случва да общувам с различни хора и съм сигурна, че една голяма част от тях, които на всичкото отгоре може и да са далеч изобщо от темата образование, страдат от общата заблуда и клише, че ЧО е инкубатор за разглезени дечица на богати и известни хора, "чалгари",и въобще, такива, които се имат за нещо повече.

И на мен всичките ми колеги до един мислят точно така, а освен това водим детето и в една детска вокална група, където родителите на другите деца също мислят същото /всички деца от групата ходят в държавни градини/, а и родителите на децата от квартала, с които си играе детето в кварталния парк, също всички мислят същото и всички правят една супер изумена физиономия как сме можели да даваме за детска градина толкова пари /при положение, че повечето не са никак по-зле от нас финансово, а част от тях са и по-добре/, всички или направо ни казват, че сме луди да плащаме за частна градина, или нищо не казват, но правят едни красноречиви физиономии, от които става ясно какво си мислят.
Изобщо не ми пука. Няма да си вържа черно, че Сульо и Пульо "мислели" глупости за частните училища и градини. Е, понякога съм се вързвал да обяснявам мотивацията си де, но никога не съм срещнал разбиране и вече не се хабя. Да си мислят каквото си щат.

Ето тук се вижда пък, че умни и интелигентни хора с възможности не мислят пък така. Много важно бай Пенчо и буля Гинка какво си мислят.

Общи условия

Активация на акаунт