Частни училища - информативна тема 12

• 99 977
  • 728
  •   1
Отговори
# 315
  • София
До тук потвърждавате диктовки и ръкописно писане. Аз твърдя, че на теста в СС тази година за 1 клас е имало със сигурност задачи от типа: 6-....=2, 9=5+... и 9-4....7+4. Освен това диктовка, звуков анализ, текстова математическа задача, броене на фигури и т.н. Това на тест през в началото на март. В Моливко задачи от първия вид ги има на 92-ра страница от общо 93 стр. Текстовите задачи са на 87 страница  Mr. Green за кой месец ли са били предвидени в програмата?
И в градината на сина ми ги учат на тези неща - пишат ръкописни букви, решават споменатия тип задачи (само текстови не съм виждала към момента), броят фигури и т.н., така че явно не е някакво изключение. Събират и изваждат до 20, диктовките са на отделни думи. По мои впечатления децата не се затрудняват с материала, синът ми даже много се кефи на ръкописното писане и все се старае да пише красиво. По-трудни са му единствено задачите от типа 9=5+...

# 316

Напълно съм съгласна, че в частните детски градини се получава по-добро обучение. Моите деца са били само в частни градини.

Не е така Simple Smile Това, което описах по-горе, е в държавна градина. Тази програма, съчетана с още по четири допълнителни занимания всяка година.

# 317
Що се касае до нивото на подготовка в държавни ОДЗ-та... От едно от двете най-известни в тази тема училища изразиха следното мнение: Има една-две градини в София (държавни), чиито деца се отличават. Но не е масово. Имена не споменаха.  Mr. Green

Къде какво се учи е въпрос очевидно на самоинициатива на учителите. Аз пък мога да кажа, че в бившата ни градина, въпреки, че уж се води елитна (незнайно защо), се придържат строго към одобрената система, която използват и изобщо не излизат извън рамките. И твърдя с пълна увереност, че това е масовата практика, а не обратното.

# 318
  • София
Химикал,  така е. Peace Прекалено обобщаващо го казах. По- правилно би било да кажа, че вероятността да се получи качествено обучение в ЧДГ е по-голяма отколкото в държавна такава. Спирам да пиша, че май вече сме извън темата.

# 319
Химикал,  така е. Peace Прекалено обобщаващо го казах. По- правилно би било да кажа, че вероятността да се получи качествено обучение в ЧДГ е по-голяма отколкото в държавна такава. Спирам да пиша, че май вече сме извън темата.
Съвсем по темата сме. Самата дума "домашно" вече говори за непрофесионално отношение в институцията детска градина. Отстрани може да изглежда сериозно, но на практика е излишно обсебване на времето извън градината. По-нататък някои ЧУ (или всички, но аз имам наблюдения върху някои) пренасят тази лоша практика във ваканциите. Свободното време на децата е също толкова ценно, колкото и заетостта им. Защото докато не учиш, също учиш, но по друг начин. Трябва дистанция от учебния процес, за да улегне поетото, да се осмисли в друга среда.
Товаренето на детето само по себе си не означава по-качествено обучение, а само и единствено... товарене Simple Smile

# 320
  • София
В предишните постове няколко души казахме, че домашните са много малки. Детският мозък е създаден да бъде натоварван. Те учат бързо и с лекота.
Мисля, че няма човек, който да го е закъсал от много учене, ама от неучене колкото искаш. Simple Smile

# 321
  • София
Като майка на деца, които понастоящем са в ДУ ме интересува дали в ЧУ е необходимо ходенето на допълнителни уроци, за да се справят децата на матурите - било то в 7 или 12 клас или подготовката в училище е напълно достатъчна? Благодаря предварително!

# 322
Аз пък не мисля, че домашните им са малки. Предвид целодневното обучение, което включва и самоподготовка, не виждам причина да се ангажират съботата, неделята и ваканциите. Децата учат далеч не само от учебника (всъщност всичко най-важно детският мозък научава извън учебника) и предпочитам да използват почивните дни за пътувания, спорт и други обогатяващи живота зад чина занимания. Писнало ми е донемайкъде да мъкна из България и Европа учебници и тетрадки и детето ми да пише по хотели, хижи и дори в колата.

Всъщност тезата, че в начален курс домашните са по-скоро вредни и може да се говори за полза от тях едва в среден курс, среща доста сериозна научна подкрепа.
http://time.com/4250968/why-parents-should-not-make-kids-do-homework/

# 323
Като майка на деца, които понастоящем са в ДУ ме интересува дали в ЧУ е необходимо ходенето на допълнителни уроци, за да се справят децата на матурите - било то в 7 или 12 клас или подготовката в училище е напълно достатъчна? Благодаря предварително!

Извинявам се, че се меся, ама задаваш въпрос, на който няма кой да ти отговори по принцип.

Най-напред какво означава "да се справят"?  Да ги минат изобщо? Да изкарат над 4, над 5, над 5,50 или почти 6,00? Има много голяма разлика. За да изкарат над 5,00 даже много деца от ДУ нямат нужда от уроци. Ако искате оценки близо до 6.00 няма как да се разминете с уроците, най-малкото за да се подсигурите. А такива оценки трябват за някои гимназии. Говоря за 7 клас, но и в 12 е горе-долу същото. Въпросът е най-вече за какво се борите и чак тогава идва отговорът.

Освен това си зависи и от децата - някои имат нужда, други нямат и това не зависи от вида на училището.

Разбирам, че очакваш някой да те успокои, че след като плащаш пари за ЧУ там ще свършат всичко и няма нужда да се грижиш/плащаш за нищо отгоре. Ми не е така за съжаление, ако се целиш високо. Ако целта е по-умерена може и да може.

# 324
  • София

Като майка на деца, учили в ЧУ, съм плащала само за специална подготовка за АК, а за баткото - за специална подготовка за САТ1.

# 325
  • Sf

ЧУ не ти гарантира еднакво високи резултати на финала. Всичко си е до дете, в крайна сметка, те не се щамповат като кофички. Твоите може да нямат нужда, а моите да имат.

---
Принципно съм за частните уроци във всичките им форми.

# 326

ЧУ не ти гарантира еднакво високи резултати на финала. Всичко си е до дете, в крайна сметка, те не се щамповат като кофички. Твоите може да нямат нужда, а моите да имат.

---
Принципно съм за частните уроци във всичките им форми.

Значи плащаш между 10 и 16 хиляди лева за частно училище и си готова да плащаш и уроци?! И кога са тия уроци щом детето е по цял ден на училище? Защо децата, които имат нужда от допълнителна помощ не я получават в училище, в тези часове за самоподготовка или както там се наричат?

# 327
  • София
в каквото и частно училище да е, не бих лежала на ухото, че ще се мине без школа или уроци в седми клас, особено ако се целите в някоя от най-желаните държавни гимназии. Иначе става като в поговорката "на брашното евтин, а на триците скъп".

# 328
  • София
в каквото и частно училище да е, не бих лежала на ухото, че ще се мине без школа или уроци в седми клас, особено ако се целите в някоя от най-желаните държавни гимназии. Иначе става като в поговорката "на брашното евтин, а на триците скъп".

Peace Peace Peace

# 329
Какъв и смисълът от частното тогава? Освен подбрана уж среда и евентуално добра сграда, сигурност...

Общи условия

Активация на акаунт