Частни училища - информативна тема 12

• 99 945
  • 728
  •   1
Отговори
# 435
Силвиана, ако сте във ФЛ, напишете повече интересни неща за него, темата е точно за това - информативна за ЧУ.
Ето това, което казвате, е доста важно и полезно - ако ми го бяхте казали миналата година например, кой знае дали нямаше да ми повлияе съществено на избора...защото тази такса храна никак не беше малка, вече не помня точно колко, но беше съществено перо. Само обучението във ФЛ /специално за градината, което мен ме интересува/ беше сравнимо като такса с тези на добрите градини и на нашата.
А това само от форума може да се научи, няма как да прочетеш на сайта на училището - повечето деца си носят храна в кутия от къщи и много се забавляват да си ги разглеждат и разменят...
Но стига за тази храна, кажете за обучението, атмосферата, въобще каквото и да кажете, поне на мен ще ми е много много интересно.

# 436
Чудно ми е като запознете да сравнявате цените - все едно се отнасят за едни и същи неща. А училищата се различават драстично понякога.

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 10:47 от Анонимен

# 437
5000 евро обща цена, от която 500 (примерно, не помня цифрата) е транспорта. Т.е., който не иска транспорт плаща 4500 евро обучение в СС. Докато при другите училища е 4000/4200 училище и 1000 транспорт (цитирам ПБ, защото него знам със сигурност).

Точно така! Именно така беше. Лично аз нищо против нямам да платя 200-300 евро повече за образование, щом е по-добро от другите училища, а никак не ми се дават 1000 евро за транспорт, така че ще ми е голям кеф да знам, че плащам само 500 за транспорт, т.е. два пъти по-малко от другите училища, а пък плащам 200-300 евро повече за обучението - ами че най-доброто обучение е нормално и да струва по-скъпо Simple Smile

По-скоро логиката е друга: Неползващите транспорт (които са малцинство) приемат да плащат солидарно разходите за транспорт, като някаква част от тези разходи им се връща. А другата, която не им се връща, намалява цената за транспорт на тези, които го ползват.
Ако училището е на място, където е изключено да няма транспорт, то той е задължителна част от таксата, защото дори и да не го ползват 2-3 деца, разходите са си същите.

# 438
  • София
Не искам да споря, но точно с трите череши на вилата моите три деца напълно оборват твоето твърдение - и с яденето от клона, и с катеренето. Що се отнася до игрите навън - в нашия квартал децата над 4 годишна вуъзраст играят сами навън, без родители, така че не е само до училище, но и до квартал.

В нашето ЧУ (на малкия), на всеки 2 часа им се пада някакъв час, свързан с движение. Отделно наобед ги пускат да лудуват по двора поне 30-40 мин.

# 439
Не искам да споря, но точно с трите череши на вилата моите три деца напълно оборват твоето твърдение - и с яденето от клона, и с катеренето. Що се отнася до игрите навън - в нашия квартал децата над 4 годишна вуъзраст играят сами навън, без родители, така че не е само до училище, но и до квартал.

В нашето ЧУ (на малкия), на всеки 2 часа им се пада някакъв час, свързан с движение. Отделно наобед ги пускат да лудуват по двора поне 30-40 мин.

И при нас е така  Peace Поне в ПУК.

# 440
Татко Мецане, чуждестранните училища са за хора поне запознати с културата, страната, езика. Ако не си в дълбочина наясно за мен е голям риск, защото много неща за нас са си нормални за други народи са шок и обратното. И като не знаеш добре езика ни с учителите можеш да се разбереш, ни с другите родители, ни да следиш детето как напредва. Това направо ми се струва идиотско като избор ако нямаш общо със страната. То ще е шок след шок или ще си в пълно неведение.

# 441
Блис, не включваш униформите в цената на Питагор и ПБ. При ПБ допълнителните занимания се заплащаха, доколкото помня.

# 442
Съгласна. Непонятен ми е този ужас, че детето щяло да закуси мекица или кифла.
Сутрин мекица със захар, следобед кифла с шоколад, на обед десерт торта или компот със захар.  И така всеки ден. Говоря по принцип.
А забравих и кисело мляко със захар, както и плод със захар или течен шоколад.

# 443
Татко Мецан, не сме в училището, но сериозно го обмисляме и проучихме доста за него. потърсихме и впечатления от първа ръка, намерихме колеги и познати, чиито деца са там, вкл. такива, които са преминали целия цикъл на обучение във ФЛ. интересното е, че разочарованите родители са все българи, чужденците са много доволни от него.
имам и впечатления от посещенията си в училището за отворени врати и срещи с администрацията.
детето ни трябва да държи изпит по френски език за приема. тя е двуезично дете, но е много срамежлива и притеснителна с непознати хора, не съм сигурна как ще се справи с изпита, който е устен и е с продължителност 10-15 минути. притеснява ме, че ще се смути и няма изобщо да иска да говори на какъвто и да било език.

# 444
Ние добре, че не се подведохме с немско училище, както мислех преди време. Никакъв шанс да помагам, убедих се в това, когато записах малкия на уроци по немски тази година.

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 10:49 от Анонимен

# 445
Блис, не включваш униформите в цената на Питагор и ПБ. При ПБ допълнителните занимания се заплащаха, доколкото помня.

A защо включвате униформата в цената? На нас тази година ни е била най-еФтинко от към дрехи на детето. 4 блузи ДР, три блузи къс ръкав и 3 тениски.  2 суичера и една жилетка.
Блузите с дълго ръкавче от миналата година ги изброих 14 броя.....

# 446
Аз ги включвам, защото не може да ги спестиш. Задължителни са. И понеже на първа страница чета, че варират до 500лв, ми се струват значителен разход.

Луси, аз също мсля, че за малки деца е добре единият родител да знае езика. След седми клас вече могат да си учат и сами.

# 447

За 10-ти път повтарям за тези допълнителни занимания. В цената и в учебното време, което е до 16,30 ИМА включени допълнителни задължителни избираеми ателиета. Изброявала съм ги няколко пъти.

ОСВЕН това извън учебната програма, учебното време и учебната такса, има свободно избираеми допълнителни занимания, които се провеждат в часовете между 16,30 и 17,30 ч.

Т.е. ситуацията е аналогична на тази в СС, с разликата, че в ПБ имаш опция да ползваш И допълнителни свободно избираеми занимания(освен задължителните избираеми ателиета) срещу допълнително заплащане.  

Униформата, както и тази в Питагор е извън цитираните цифри.  Peace Всеки прави преценка колко да похарчи за униформа. Задължителни са само официалните части от нея, които излизат не повече от 100 лв.

Неуспешен опит  Mr. Green

# 448
Извинявай, че попитах. Може да си обяснявала, но гледам да пропускам постовете ти и явно не съм го прочела.

За себе си смятам храна, транспорт, униформи и такса.

# 449
Извинявай, че попитах. Може да си обяснявала, но гледам да пропускам постовете ти и явно не съм го прочела.

За себе си смятам храна, транспорт, униформи и такса.

Скрит текст:
Ами не питай, като не ме четеш. Чудно ми е сега как ме прочете. Не, всъщност не ми е чудно. Обяснимо е. Но не ти се получи просто.

За тебе си можеш да ги смяташ както си искаш. В случая коментирахме какви са простите сметки, ако не искаш да използваш транспорт при различните училища. И друг път сме коментирали, че СС приспадат съвсем малка част от сумата, ако не се използва транспорта, и така напрактика тази услуга става почти задължителна. Както се написа по-горе НЕползващите субсидират ползващите.

За мен униформата е много добра възможност. Независимо от мнението ми за съотношението цена/качество. Действително разходите ни за дрехи тази година паднаха тройно.

Общи условия

Активация на акаунт