Частни училища - информативна тема 12

• 99 915
  • 728
  •   1
Отговори
# 630
И други случаи знам за деца, които ходят на уроци, не защото са слаби, например имам позната от немската, ходеше на уроци по немски в 12 клас, защото кандидатства медицина в Германия, приеха я с  висок успех и сега майката ми разказва за успехите й, вече завършва там.

Да, има един тънък момент с уроците и той е, че да учиш език за да го знаеш и ползваш, и да учиш език за да вземеш сертификат с висока оценка, не е съвсем едно и също. И ако съответната ЕГ няма часове специално за вземане на конкретен изпит (не знам и дали е длъжна да ги има) е нормално децата да ходят на курс за подготовка по формата на съответния изпит.

# 631
Бояна не прави разлика м/у деноминация и секта.

В конституцията ни пише (чл.13):
(1) Вероизповеданията са свободни.
....

Нем, би ли престанала да пишеш глупости, ако обичаш.
Бояна даде изключително полезна информация и изключително подробно обясни като за бавноразвиващи се кое е проблем, а смятам мнозинството в темата това го разбираме и без обясненията й, които тя даде точно заради такива реплики към нея. Темата е информативна и точно това прави Бояна, информира, за разлика от теб.
И какво пише в конституцията няма нищо общо с обучението на невръстни деца. Вероизповеданията и религията у нас са свободни и всеки има право да изповядва каквато иска религия, но съвсем различно нещо е какво се учи в училище, и то в началното и основното; училищата са светски и това няма нищо общо със свободата на вероизповеданията. Нито я ограничава; нито противоречи на Конституцията. Извън училище всеки е свободен да води детето си в каквито иска секти, храмове и прочее, обаче тези неща нямат място в училище и това е регламентирано в закон. И както Бояна десет хиляди пъти обясни, големият проблем е, че тези неща се крият, не са обявени и родителите не ги знаят, а не толкова, че има такива частни училища - ако родителят е наясно какво е училището и го е избрал, добре, но да се въвеждат умишлено родителите в заблуда и да се крият тези факти не е ОК.

# 632
Изучаването на Религия е допуснато като ЗИП/СИП от МОН, може да видиш учебниците в store.bg.
Сектите не ме интересуват. Но да се твърди, че католицизмът, протестантството и православието са секти бе повод да се включа в темата. Те са деноминации.
Много се отклонихме от темата. Има Гугъл, за който се интересува.

# 633
  • София
Изучаването на Религия е допуснато като ЗИП/СИП от МОН, може да видиш учебниците в store.bg.

И какво общо има това с информацията на Бояна  ooooh! ooooh! ooooh! Хайде спри се вече!
Ако имаш информация за някоя частно училище, моля сподели, ако не, стига толкова!

# 634
В случая изобщо не става въпрос за законността на такива училища. Ако бяха незаконни то има си компетентни органи да се занимават с тях. Обаче има неща, които са законни, но неприемливи за много хора. Особено когато става дума за деца. Например законно е деца над 14 годишна възраст да правят секс с пълнолетни партньори, обаче не е приемливо, поне за мен. А за вас? Е така стоят нещата и с религиозните училища - може да са законни, но за мен не са приемливи. И тук никой не осъжда, а само се споделят факти пък нека всеки си прецени дали за него нещата са приемливи или не.

# 635
Вероятно училищата са си със съвсем законен лиценз. Всички знаем колко формализирана е администрацията, така че едва ли и в този случай някой е задълбал да проучи нещата извън задължителните за представяне хартийки.
Но това, че имат лиценз не променя смущаващата информация за дори и минимална обвързаност с подобни религии, секти, вероизповедания... както искате ги наречете.  И при условие, че има опити тази обвързаност да бъде прикрита.
Що се касае до предмета Религия. Едно е съдържанието на предмета да е по програма на МОН, а съвсем друго подобни неща да бъдат проповядвани прикрито и без знанието и разрешението на родителите.  Peace

# 636

Правя разлика между всичко, аз съм социолог, прочети пак какво съм написала и то е обяснение за каво у нас хората, не закона,  разбират под секта. И нека да не забравяме, че тук говорим за училища и независимо кое колко е либерално иначе Законът за училищното образование ич не е либерален на тази тема: "В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини." и "Религиозна подготовка може да има само в духовни училища, които мога да се откриват за нуждите на вероизповеданията само за деца завършили основно образование."
Това важи и за православието, и за всичко. Часове по предмет "Религия" има, но това е наука, не проповед, децата се запознават с различните религии.

Толкова от мен по въпроса, излизаме страхотно извън темата за частните училища и станах пишман, че ви казах каквото и да е...

Аз съм изключително благодарна за информацията, която сподели! Но явно в този форум не е възможно просто да се напише едно "благодаря"! Веднага трябва да се заяждаме, да си ги мерим и т.н.
Лично за мен е много важно да няма никакви проповеди и религиозни внушения в училище и ще бъда изключително внимателна.

# 637
  • София - Рим и обратно
Предметът Религия няма нищо общо с изпълняването на религиозни ритуали като "малка молитва преди обяд", да речем. Изучаването на Религия предполага запознаване с историята на религията. Много ясно беше обяснено и от Бояна, и от Ч.С., че такива леки вметки като "малката молитва" в ежедневието на децата могат да бъдат много успешен старт за промивки на мозъка. Който иска е свободен да си ги практикува вкъщи.
А на Нем какъв й е проблемът не е ясно, естествено.

# 638
А на Нем какъв й е проблемът не е ясно, естествено.

Че е буквояд, борави с факти и статистически данни. Не се опитвам да оборя казаното от Бояна, а да го допълня с проверени данни.

Цитат
Часове по предмет "Религия" има, но това е наука, не проповед, децата се запознават с различните религии.
Само дето одобрените учебници от МОН казват друго.

Абсолютно съм съгласна с ЧС, че всеки си преценява дали за него нещата са приемливи или не.
Дано е станало по-ясно. Спирам.

# 639

Цитат
Часове по предмет "Религия" има, но това е наука, не проповед, децата се запознават с различните религии.
Само дето одобрените учебници от МОН казват друго.

Ама съвсем не казват друго. Цитат от същия линк:

"Учебното помагало "Религия за 3. клас - Православие" обогатява и надгражда познанията на децата от 3. клас, усвоени в часовете по предмета в ЗИП и СИП в предходните класове, съобразно програмата на МОН. Текстовете, обособени в 22 теми, разказват достъпно и увлекателно за Библията, библейското учение за Сътворението и Десетте Божии заповеди, за делата и Възкресението на Иисус Христос, за майчината подкрепа на св. Богородица към хората.

Продължава изучаването на духовния подвиг на българските светци: св. княз Борис I, св. Климент Охридски, св. Патриарх Евтимий Търновски; на смисъла и традициите на големите християнски празници. Помагалото насърчава децата да осмислят и да въплъщават в живота християнските добродетели: да се грижат с любов за близките си, да помагат на изпадналите в нужда, да милеят за природата."

Вижда се, че не става дума за проповеди, а точно за запознаване с религията, и то традиционната за България религия - православието, която и в Конституцията е записана, че е традиционна.

# 640
Може ли малко информация за училището "Дорис Тенеди", ако някой има дете, което посещава това училище в момента? Благодаря предварително.

Има отделна тема за "Дорис Тенеди". Не съм чувала добри отзиви, а и класирането им след матурите в седми клас не е особено добро.

# 641
Всъщност Дорис Тенеди никак не е зле в класациите на НВО. Не е в първата тройка естествено. Mr. Green

# 642
  • в страната на чудесата
Дъщерята на близки наши приятели е в Дорис Тенеди, аз го обмислях също. Те са доволни от подготовката, детето е 6-ти клас, не посещава допълнителни уроци, те смятат, че се справя много добре и като цяло класът бил добре. Но е "разкази на очевидци". Те са хора интелигентни, но "добре" за всеки е нещо различно. Мисля, че ДТ доста се стараят да поизчистят имиджа на училище с лесни оценки и никакви знания и от зор могат да минат в другата крайност... Ще запишат догодина и малкото си дете там.

# 643
  • София
Благодаря много за отговорите. Разпитвам, защото училището е много близо до вкъщи, което би било много удобно за нас. Гледах и в другата тема, но до вчера, онзи ден нямаше активнист, а и някой бе задал въпрос, който остана без отговор.

Според резултатите от НВО по БЕЛ и математика в 7ми клас училището е на 6-то място, осреднено за периода 2012 - 2015 г. Преди него са БШ, Евростар, ЕСПА, Питагор и СС (по възходящ ред).

Не зная дали официално са публикувани резултатите от НВО по училища за 2016 г. Мисля, че индивидуалните оценки на учениците бяха оповестени днес.

От сайта на Дорис Тенеди ми хареса описанието на очакванията към учениците, но това е само едно късче от информацията. Ще ги посетя на място за събиране на още впечатления. Чела съм и доста негативни мнения. Имаше дори една тема, която сравняваше Азбуки, ЕСПА и ДТ. Коментарите бяха по-благоприятни за Азбуки.

# 644
За Дорис Тенеди имам няколко положителни отзива от познати, въпреки че във форума като че ли са по-скоро негативни. Даже съм се чудила на това разминаване на виртуално и реално Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт