КОЗУНАЦИ - 2017/2018

• 111 365
  • 752
  •   1
Отговори
# 615
  • Тополовград
Благодаря. И аз мисля, че греша при печенето.

# 616
  • София
Благодаря момичета, тази седмица ще правя опити  Hug
Миналата година бях болна и си купих от една фурна, а предната правих по рецепта на Джемма и една на Елексир и ми се получиха.

Morena ще пробвам и твоя  Peace

# 617
Омесих тесто, в момента втасва за първи път, дано се получи, ще се похваля посля Simple Smile

# 618
Здравейте 😊, цоп  и аз в темата.
От много години/ колко да са много- 10- тина/ сама си меся козунаците и на вкус винаги се получават. Но, няма конци. Меся на ръка, но даже и да меся докато ръцете ме заболят, конци няма. Реших да се посъветвам с майсторките💐, къде бъркам🤔. Една позната твърди, че слага тестото в добре затворена торбичка и го мята в центрофугата. Така и се получавали конци. Не знам дали е вярно, не съм опитвала нейни козунаци. Дали е вярно? Някой пробвал ли е? Благодаря предварително и се извинявам , ако вече е обсъждано🌻! 

# 619
Не съм майстор, сефте правя, и аз съм го чувала това, но е супер опасно за пералнята ако стане гаф. Не бих тествала.

# 620
За конците - първо, хубаво брашно. Второ, не прекалено много захар. Вариант за повече сладост е или да се допълни с подсладител, или да има сладка плънка, но захарта в тестото не бива да е прекалено много. Третото е мазнината в рецептата да се вкарва в тестото след като е замесено вече, малко по малко. Или се топят ръцете в мазнина и се меси и прегъва тестото, или се разпъва, маже, прегъва и така докато поеме предвидената мазнина. Наистина си е доста месене. Като е вече измесено добре, глутенът си е развит и като се прегъва с мазнината остават разделени пластове. При оформянето фитилите също може да се дърпат и усукват, преди да се сплете. Също с добре намазнени ръце, естествено.
Ако го втасвате във фурната, това понякога променя структурата на тестото, особено както някои и на 50 градуса я загряват, според мен е много.
Ако правя само един малък козунак, си го меся и правя в хлебопекарната, тогава пак замесва и слагам мазнината лъжица по лъжица, даже и в момента втасва такъв. Също си стават конци.

В пералнята и друг път съм чувала, но ми се изправя косата като си помисля какво би станало ако се разкъса торбичката с тестото... мисля да го пропусна това Grinning

# 621
На финалната права съм, ама големият ми кръгъл козунак още е суров в средата, остават 5мин от печенето и ми е нервно Grinning

# 622
  • Sofia
DreamComeTrue, намали градусите и печи до готовност, следи го, не гледай часовника.
П.П. Не погледнах кога си писала, то свършило вече...  Crazy  Изядохте ли го?  Simple Smile
Доза с повече от 600-700г брашно по-трудно се пече.

natka добре е казала. Само да вметна... с мазнината при оформянето много пестеливо, защото може да развали плетката. И аз правя с повечко захар (правилото е максимум до 340г на 1кг брашно), но гледам мазнината и яйцата да намаля и нямам козунак без конци от първия ми опит преди доста години вече.
Месене, месене и пак месене, просто достатъчно. Да е гладко и разтегливо тестото. Около 15-20 мин. интензивно месене си трябва.
Пералнята не искам да я коментирам.  

Последна редакция: пн, 26 мар 2018, 22:02 от Morena

# 623
Ето мееее, една идея по-сухо стана, отколкото очаквах, но пък е разкошен. Два пекох.

Морена, по твоята рецепта, мерси много :-* Фантастични са! За конци не знам, че ми е жал да ги разчупя Grinning

Козунациии

# 624
  • забравих си мисълта...
Извинявайте Дами, но цялата тази хамалогия с мазнината ми идва в повече, в смисъл, според мен е излишна..

Аз слагам всички продукти наведнъж, меся с бъркалките за тесто на миксера около 15 минути, даже вече не нагъвам тестото, както правех в началото, когато започнах да меся, оставям го да втаса, след това без да го меся отново, само разделям на колкото части съм решила, оформям, колкото втаса отново за не повече от 20 минути, толкова и го слагам да се пече. Захарта е 120-150 гр на 500 гр брашно, а мазнината около 50 гр масло и 2-3 с.л. олио, брашното е тип 480 за Австрия, не знам на кое отговаря за България, немското е тип 500. Опитвала съм с брашна от този тип на всички австрийски фирми, но разлика няма. В BG правих само веднъж козунак и ползвах на София Мел и се получиха пак чудесни козунаци с много конци, но това беше сигурно преди 7-8 години, предполагам сега брашното на тази фирма е вече по-различно, но виждам, че все още се препоръчва от дамите тук във форума.
Не знам защо имате проблем с конците, при мен се получават винаги дълги, фини и безброй.
Казвала съм го много пъти и пак ще го кажа, че това с хамалското месене и биене на тестото по мое лично мнение е абсолютно излишно, освен ако ви се иска да си изкарате ядът за нещо на някого, тогава пребийте тестото, нищо няма да му стане. Wink

Това за пералнята съм повече от сигурна, че някой си е направил злобна шега, но някои дами опитаха, а някои си развалиха пералните даже, затова преди да опитате каквото и да е било, просто помислете логично дали някой не се занася/подиграва с вас и съзнателно иска да ви създаде повече работа, трудности, вреди или просто повтаря поредната Интернет глупост и т.н.

# 625
Има и ползващи миялната за приготвяне на риба...

# 626
  • забравих си мисълта...
Има и ползващи миялната за приготвяне на риба...

Joy Joy Joy

# 627
Аз съм правила в пералня. Сложих го в две найлонови и една платнена чанти - общо 3 завързани. Няма как да изтече. Пуска се на бавна центрофуга. Резултатът не е нищо особено. На ръка става същото.   Най-лесно и хубаво става с хлебопекарна.

# 628
  • Sofia
Ами тези, които не ползват някакъв вид електроника (хлебопекарна или миксер/робот), няма как да не помесят. Хамалогия не е, но не може без това, за да е козунак.  Е, може и съвсем без месене, но то е защото и да искаш да месиш не може, понеже е много висока хидратацията.  Биенето е въпрос на избор - с него и без него - все тая. Simple Smile

DreamComeTrue, благодаря за доверието, радвам се, че си доволна. Simple Smile Много добре изглеждат козунаците ти, поздравления!  Hug  Иначе линка предложих, заради обясненията ми и снимките, не заради рецептата. Simple Smile

# 629
На мен точно такова обяснение ми трябваше, като за начинаещи Simple Smile Такива рецепти обичам, особено за тестените, където всяка грешка може да е фатална Grinning

Общи условия

Активация на акаунт