Да теглим ли ипотечен кредит?

• 65 512
  • 742
  •   1
Отговори
# 315
Да, на един колега баща му имаше застраховка живот с кредита, но след като почина, банката не я призна. Нито са първия случай, вероятно няма и да са последния.

Защо?

# 316
Не съм запозната в детайли, но беше свързано с някакъв срок, в който е трябвало да уведомят банката за смъртта. Те го бяха просрочили.

# 317
Какво става ако не се продаде, да кажем 2-3 месеца, закучат се нещата? Апартамента няма да е в апетитен район, център (знаем търси се двустаен до 40-45000 евро), няма да е лукс или тухла...
Тези най-бързо се продават. Ако беше по-голям и скъп тогава има риск, да.

НСЧ, ок, нека да не е лош всеки четвърти, а всеки шести кредит. Това малко ли ти се струва? Всяко шесто семейство ипотекирало жилище го губи...
Това е %-тът на тези, които някога са забавили вноска, включително предоговорени (примерно промяна на срока или др. точка). Повечето от тях не са ги загубили Peace

Освен това в момента лихвите са ниски, защото банките имат ресурс. Какво правим когато този ресурс се изчерпа, лихвите се удвоят и вноската изведнъж скочи на 600 лева? Не е като да не сме го виждали това.
Кога са скачали двойно?
1% ни се качи лихвата, и то за броени месеци, след това падна, и то с почти 3%. Това в най-голямата криза, следващата едва ли ще е скоро.

Не съм запозната в детайли, но беше свързано с някакъв срок, в който е трябвало да уведомят банката за смъртта. Те го бяха просрочили.
Така става. Но ако си спазваш подписаното няма проблем.

# 318
Преди 4 години го мислих това. Голяма част от коментиращите тук са на мнение, че тегленето на кредит е по-добрия вариант. Аз мисля обратното - сметни си лихвите за срока на кредита/кредитите, ако нямаш готова сума заделени пари. Моята проста сметка тогава показа, че за срока на кредита изплащам само лихва на банкатата, равняваща се на 96 % от сумата, която бих дала за същия период под наем в жилището, в което живея. Не вземам кредит- спестявам си риска от "плаваща лихва", която все плава нагоре, спестявам си риска от обезценяване на жилището - купуваш 20годишна панелка, която след като изплатиш след 20 години е на половината си цена и си гъвкав - под наем можеш да избираш ниво на наема и да го пригодяваш според нуждите си - 1 стаен - сам  , 2 стаен - двойка, 3 стаен - семейство с деца.. Не си мислете,че жилищата на кредит са ваши - не са, докато не платите цената и лихвата ...

# 319
Преди 4 години го мислих това...
И какво решение намери? Може да е полезно за авторката  Peace

# 320
  • 2860 км северно от Екватора
Какво става ако не се продаде, да кажем 2-3 месеца, закучат се нещата? Апартамента няма да е в апетитен район, център (знаем търси се двустаен до 40-45000 евро), няма да е лукс или тухла...
Тези най-бързо се продават. Ако беше по-голям и скъп тогава има риск, да.

Ясно, то на теория всичко се продава, но на практика не е така.
Не разбрах какво става ако не се продаде бързо...Какво следва?

# 321
Цитат
Не си мислете,че жилищата на кредит са ваши - не са, докато не платите цената и лихвата ...
Ти под наем ли остана?

и аз това казвам и на ММ и на приятелите ни, които взеха апартамент с голямо самоучастие-не е твой докато не го изплатиш, ММ ми спори-твой бил, от момента, в който го купиш. Grinning Joy не знам само аз ли мисля така или мисля правилно, за мен сме под наем на банката и съответно затова толкова се страхувам от предприемането на тази крачка
Приятелите спорят-излизат с вечното мнение, че не даваш за наем, че не е твое/ама то и тяхното не е тяхно/ на банката е, докато не го изплатиш-тоест след 20 години, евентуално става твое-а ако нещо стане и се случи,какво правим?
Те ме гледат като застреляни и им стана тъпо-но всеки защитава своето си решение, на базата на това,което си е позволил.
Колкото до статията-аз на журналисти и медии не вярвам. Нито на проучвания, гледам малко скептично на тия неща.

# 322
и аз това казвам и на ММ и на приятелите ни, които взеха апартамент с голямо самоучастие-не е твой докато не го изплатиш, ММ ми спори-твой бил, от момента, в който го купиш.

Щеше да е на банката, ако тя му плащаше данъците, таксите, ремонтите и подобренията. Ама ти си данъчно задълженото лице. И можеш свободно да се разпореждаш с него и да го продаваш и да го даваш за ползване, ако решиш. Банката не може, ако си обслужваш задълженията.

А това по-горе, което прочетох в статията за двойното кредитиране, ми звучи безумно - банката да те прати при конкурент за потребителски, вместо да ти опъне таксички и лихвички за още един кредит Simple Smile

# 323
Цитат
Та, ако вноската ви е наистина е около 500 лв., след днешното проучване , то тя би била по-ниска дори от реалния наем в София, в приличен квартал.

Ако по някаква причина останете на село може да реализирате споделено пътуване, особено твоят мъж. Това не само ще ви спести разхода за горивото, а може да си докарвате и нещо отгоре.
Казваш, че работиш в голяма фирма, предполагам на добра позиция.
Има ли начин да практикуваш същата дейност и от вкъщи за друга фирма, в свободното си време? Да отделяш вечер по час или през уикенда малко време?

Мъжа ми точно това и той каза, в момента имаме късмет,че намерихме това жилище, ако излезем на реалните цени на квартирите,по-добре да теглим кредит Simple Smile
Колкото до работата ми-администратвна, офисна, не предполага възможност за работа от вкъщи.

# 324
Ясно, то на теория всичко се продава, но на практика не е така.
Не разбрах какво става ако не се продаде бързо...Какво следва?
На теория не знам, само на практика казвам.
Когато се случи да не може да се продаде ще дойда и ще напиша какво е станало, но предполагам, че същото като когато кредитоискателят се крие Peace

# 325
  • София
Спирам да чета, че вече откровени глупости почнаха да се пишат- като например това , че ап-та не е твой, докато не го изплатиш. По нотариален акт апартамента си е абсолютно мой, но съм го ипотекирала. Бъркате понятия ooooh!

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 09:13 от nimfi4ka

# 326
Жената писа,че мъжа й 3 банки е обиколил и за 35000 Е за 30 години са му казали 500 лв вноска...
В такъв случай грешката е моя. Но честно казано съм много изненадана. Miss_Bingley, наистина ли за 30 г. става дума?

# 327
Не съм се навила на 100%.Няколко пъти вече намекнах,че се притесявам и колебая да тегля.
Никога няма да си позволя да избързам,да не премисля от триста страни това решение.Аз мисля десет минути какво да пия в заведение,че какво остана за кредит.
Сега сядам да чета листата от банките,ще се включа по-късно.

# 328
Miss_Bingley,
Всички ти дадохме горе-долу реални примери, но всичките сме писали от гледна точка на нашето положение. След като го мислиш толкова време, заслужава си да проучиш нещата не само по форумите, а реално да отидете до банката, да ви консултират, да пресметнете всичко в детайли и ако условията ви удовлетворяват да започнете да търсите, защото и жилище не се намира лесно.
По въпроса за това, че се притесняваш от банката. По-ведро, погледни от другата страна - ще вземете жилище, ще го обзаведете, ще имате детенце и ще сте щастливи в този дом. В един момент ще ви отеснее, когато детето порасне и ще търсите друго, по-голямо жилище Simple Smile. Чашата не е наполовина празна, тя е наполовина пълна. Желая успех и късмет Hug

# 329
blackcat6 много ти благодаря  Simple Smile

Ето това преписах от листата от банките, в които ММ е бил днес.
Скрит текст:
Банка 1
сума: 70 000 лева
срок на договора: 240 м.
обща сума, която ще върнем:119 хил. лв
стойност на имота:80 000 левалихва:6.18
размер на вноска:491 лв

сума: 60 000 лв
срок:240 м.
обща сума:102 хил.лв
лихва:6 и 20
вноска:421

Банка 2
сума: 60 хил лева
срок:240 м.
лихва:4.65
вноска:420 лв

същата банка

сума: 70 000
лихва:4.65
вноска:448 лв

Това, на първо четене. Сега следва да го осмисля.
При всички случаи НСЧ, е права-говорим за 20 години.

П.С.
Форумът е за съвети, споделяне, обмяна на опит. Не е банка или консултант. Това го осъзнавам много добре.  Wink

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 20:07 от Miss_Bingley

Общи условия

Активация на акаунт