Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 129 916
  • 802
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Някой бил ли е в Педиатрията Генетика (на Иван Гешов)?
Да, преди вече 7 години. Правихме генетични изследвания, приеха ме с дете на 7 дни е остър конюнктивит, но в това отделение, защото имахме епикриза от родилния дом, която ни насочваше към генетични тестове.
Д-р Тинчева е прекрасен специалист и човек, за сестрите в отделението - имаше една много мила и любезна, ако е имало дръпнати и каращи се съм ги забравила вече  Peace
Наскоро звънях за да ми издадат дубликат на кариограмата /за да я занеса в св. Никола и да е оригинал/ и ми направиха, отнесоха се много любезно, чак неочаквано за мен, мислих, че ще ме отсвирят след толкова време и ще ми кажат да си я преснимам  Whistling /. Някакъв конкретен въпрос ли имаш? Питай, ако мога ще отговоря  Peace

Днес сме на ЕКПО комисия, стискайте ни палци да ни отпуснат ресурсен учител

# 121
И ние ще сме за генетични изследвания. Но ще сме за три дни. Колко време отнема да направят изследванията? Ние от невролог имаме насочване.

# 122
  • София
И ние ще сме за генетични изследвания. Но ще сме за три дни. Колко време отнема да направят изследванията? Ние от невролог имаме насочване.
Ние бяхме цяла седмица, но предполагаме, и за 3 дни могат да се вместят. Взимаха й кръв всяка сутрин и правеха посявки. Минахме на скенери на мозък, сърце, бели дробове и вътрешни органи. Поради конюнктивита викнаха очен лекар от другаде, те нямат, но това за вас не важи. Тя имаше гнойна торбичка между окото и носа и понеже е много близо до мозъка я следиха как се разнася. Влизаха й антибиотик венозно, което пък намали свободните вени за точене на кръв за посявките, та се наложи да й взимат от една вена на главата - сега като си спомня - тръпки ме побиват.
Посявките се пращат в лаборатория някъде, не е в същата сграда. Резултатът /кариограмата/ излиза след месец. На изписване получихме епикриза със състоянието според направените скенери и по основното заболяване /конюнктивита/. Резултатът ни го казаха по телефона, а на хартия си го взехме още по-късно.
Бяхме настанени в стая с още деца, голяма лудница е като цяло. В стаята нямаше "големи" легла, само детски, родителите спят на детски легълца, но се преживява. В отделението е забранено да се внася храна, но аз бях с пеленаче, което не можех нито да оставя само, нито да помъкна навън, още повече с абоката или системата, за да ходя да се храня някъде. Носеха ми сандвичи "нелегално" и докато детето спеше притичвах до входа да изгълтам един. Имаше стол, който не можех да ползвам, но и другите май не го тачеха много - излизаха си с децата извън сградата на болницата и си се хранеха навън, разбира се, съобразено с прегледите им по кабинетите. Телевизорът се ползваше по някаква безумна система със стотинки - пускаш в някаква касичка и той тръгва за 12 часа май, а помня, че дистанционното беше истинско предизвикателство. Сега не знам как е, мина доста време от тогава, а и това се съпутстващи дреболии.  Peace
Всъщност, за някои организационни въпроси /хранене, спане, необходими вещи/ може да звъннеш на телефона на болницата и да поискаш да те свържат с отделението по генетика. По мое мнение са любезни. И на място са любезни, но трябва много да питаш и да искаш да ти разясняват какво правят, иначе не се впускат в непоискани обяснения  Hug

# 123
Момичета, искам да ви споделя какво ни се случи тези дни. Първо на една площадка моето дете(на 18 месеца) видя едно момче на две годинки и половина и отиде при него, за да му разгледа играчките. Аз се заприказвах с майката и се оказа, че и нейното дете е проговорило, но след известно време е спряло. Аз се зарадвах и си помислих- най-сетне някой с проблем като нашия. Като я питах правили ли са консултация с логопед- тя каза, че на три годинки и половина щели да го заведат. Аз понечих да кажа, че може да го заведат още сега, но тя ме сряза- "я не ми се бъркайте".
Вчера в парка малкият отиде да разгледа количката за бутане на друго дете. Дори не я беше пипнал, когато момченцето, на което принадлежеше количката се появи и понечи да изблъска моето. То естествено се постресна малко, но се окопити и тръгна към пясъчника, а онова дете тръгнало да ни преследва и ме блъсна нарочно отзад в крака. Не знам как щях да реагирам ако беше блъснал сина ми. За 15 минути прояви агресия и към други деца. През цялото време не го чух да казва и дума. Само изръмжаваше от време на време срещу някое дете. Майката изобщо не реагира на поведението му. Добре, че беше бабата и успя да ги накара да излязат от площадката. Не разбирам как някои родители могат така да си затварят очите и да игнорират проблемите. А аз съм тръгнала да си водя детето по консултации още от сега.

# 124
Привет майки Simple Smile  Вчера бяхме в св. Никола . Прие ни доктор Аврамова и заключението е  изоставане в експресивната и импресивната реч. Сега е точно на 3г.  и половина и се чудя дали не съм закъсняла много ама пусто от февруари чакам за св. Никола. А сега беше бърз преглед и следващият час евентуално е за ноември....Поне ми даде докторката един лист с който да кандидатствам за логопед в градината. Нова съм в тази тема но ви чета. Константин повтаря много неща и правилно, но не ги говори  Thinking Чета че пишете и за физиката на децата..моето дете е с доста добра физика . Само мускули Simple Smile у дома се шегуваме че има плочки на корема, но  той е изключително подвижен. Катери се много не пада и има страхотно чувство за баланс. С моториката даже е изпреварил възръста си. Но не говори само бебешки и тук -таме някоя дума. Та сила за всички пък да са здрави дечицата Peace Hug

# 125
  • София
Гена, моят е същия, много жилав,изправарил с много с моториката и отлично пази равновесие. Напредва бавно с думите, с повтаряне се учат. Важното е да повтаря твоите думи след теб, така ще се научи. Първите 300 думи лично ги зачуках в мозъка на детето с хиляди повтаряния,след това почна и от деца да учи,от телевизия. Много хубав резултат дава слушането на лисънинг програм и то в поведението му. Диди и Митко, обръщаш внимание на чужди деца, а не ти е работа. Имаш малко дете с малък проблем, доста по сложно е на родителите с голямо дете и голям проблем,не знаеш кой с какво се бори.

# 126
  • София
Шмати, моля те, кажи повече за тази лисънинг програм. Намерих нещо в нета http://logosabv.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/  
Това ли е? В къщи ли сте я купили или посещавате един от двата дадени центрове? Всяка информация ще ми е от полза, може и на лични. От теб научих за тази възможност  Praynig

# 127
  • Пловдив
Нашият татко все пак даде принципно съгласие за барокамера.
Естествено, смятам преди това да направим ЕЕГ. Имам приятелка, която е невролог и прави ЕЕГ, не детски невролог, но предполагам, не е проблем да направи изследването също и на дете, само не знам как ще се отнесе тя към идеята за камерата.
Чудя се за Стара Загора или за София, имаше добри отзиви за барокамерата на ул. "Гургулят", макар че имаше и един лош тук във форума (за дете с тикове, които се засилили след това), затова ще чакам отзивите и изобщо всякакво инфо на Лъки хепинес за СЗ. Както писах, хареса ми това, че камерата е "свързана", поне като място, с лечебно заведение. Цената обаче ми се струва ниска в сравнение с тази на други места.  Rolling Eyes

# 128
  • Пловдив
Нашият татко все пак даде принципно съгласие за барокамера.
Естествено, смятам преди това да направим ЕЕГ. Имам приятелка, която е невролог и прави ЕЕГ, не детски невролог, но предполагам, не е проблем да направи изследването също и на дете, само не знам как ще се отнесе тя към идеята за камерата.
Чудя се за Стара Загора или за София, имаше добри отзиви за барокамерата на ул. "Гургулят", макар че имаше и един лош тук във форума (за дете с тикове, които се засилили след това), затова ще чакам отзивите и изобщо всякакво инфо на Лъки хепинес за СЗ. Както писах, хареса ми това, че камерата е "свързана", поне като място, с лечебно заведение. Цената обаче ми се струва ниска в сравнение с тази на други места.  Rolling Eyes
В Пазарджик също има такава, а градът е на половината път, отколкото до СТ. Но пък не е в лечебно заведение. Там, мисля, че сеансът е 80 лв, не съм сигурен. Баща на дете с аутизъм си я е измайсторил...

# 129
Шмати, моля те, кажи повече за тази лисънинг програм. Намерих нещо в нета http://logosabv.com/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8/  
Това ли е? В къщи ли сте я купили или посещавате един от двата дадени центрове? Всяка информация ще ми е от полза, може и на лични. От теб научих за тази възможност  Praynig

И на мен ще ми е интересно да прочета повече от първо лице.
Имам питанка: Как се отразява сборната група на децата Ви?

# 130
  • Пловдив
Цитат
В Пазарджик също има такава...
Знам, в Пловдив също има вече, и доколкото разбрах, са я направили същите хора. Бях чула, че 50 лева е сеансът там, но се притеснявам повече точно защото не е в медицинско заведение. Ясно, че едва ли това е решаващото, но все пак...

# 131
За барокамерите не е важно дали е медицинско заведение или не, а уменията на операторите, които компресират или декомпресират. Като отидеш в медицинското заведение, единият сценарий е да не те допуснат (ВМА), а другият да поискат ЕЕГ и диагнози и да измерят уменията на детето (Чавдаров)...но не се знае кой ще ти пуска машината - това не винаги е лекар. Ако на някой не му се занимава и гледа бързо да те пусне по пързалката така ще ти изпращят ушите...и последното го казвам буквално. Частните наблюдават, пробват, в повечето случай са много по-внимателни и лично ангажирани със случаите.
И все пак кой според вас има интерес всичко да мине наред - частника, който, ако те привлече има клиент за цяла година терапии или болничното заведение, където персонала ще си получи заплатата и ако, и ако не наблюдава понася ли ти налягането или не. Ами аз мисля частника май, особено бих се доверила на собственици с подобни случай примерно на моето дете или на такива за които знам, че им пука какво ще се случи. Дори и в болнични заведения да се отиде има ли противопоказания детето или придружителя няма да мине добре - ушни инфекции, действащи инфекции на дихателните пътища, гъбични инфекции, тремори, припадъци, някой проблеми с кръвното - не във ВМА, ми и в Наса да е барока мерата, кой ще те спаси от страничен ефект.
Няма добри и лоши барокамери - има добър и лош човешки фактор - в смисъл кой пуска налягането и има дебело да подчертая добри и лоши изходи и заради нереалистични очаквания понякога, най вече на родителските тела, които смятат, че камерата влива и налива знания. Това, обаче с което е незаменима е, че чисти много добре и има много добър регенериращ ефект - до навършване на 4 години дори стимулира синтез на стволови клетки - тялото само да си поправи някой разрушени структури тук и там. Ако очаквате това - давайте - помага ( да де според вече изнесеното клинично изследване - при 85% помага и при 15% от случаите не помага). И както вече не един път казвам важно е да се знае откъде идва проблема, за да се действа на всички фронтове, не на "парче".

# 132
  • София
Антее, черпя те една бира, че ми омръзна да обяснявам едно и също.
Барокамерата не е панацея. Приемете я като проходилка при прохождане. Много е важна вашата нагласа и очакване. Ако толкова много ви е страх - по-добре не започвайте процедури, защото ще търсите само негативите.
240 влизания - реч няма. Има огромно подобрение в разбирането, в моториката...Сега ме мързи да качвам снимка на наченки за писане през февруари и вчера...

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 11:50 от Доника

# 133
  • Смолян
Някой посещавал ли е психиатъра Попов от Пазарджик?
Психоложката ни праща при него,защото според нея детето е с атипичен аутизъм.Аз лично не вярвам,защото я постави само,заради факта,че детето не искаше да и обърне внимание на всичко с което го занимаваше.Зрителния контакт липсвал,поне до момента в който започна да му свири и малкия дори затанцува.И тя самата не е на 100% сигурна,и само ме обърка тотално.От три дни не мога да си намеря място.

# 134
  • София
На каква възраст е детето ти?
Психоложките много си вярват. Има само си място за поставяне на диагнози, ако имате притеснения идете в София. И на психиатър в Пазарджик да го заведеш, няма голям смисъл. Мястото е само едно и другите неща са глупави догадки.

Общи условия

Активация на акаунт