Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 492
  • 802
  •   1
Отговори
# 405
  • Пловдив
Според мен най-вероятно имат нещо общо поне отчасти - смятат се за отделни състояния без много общо, но всъщност в психиатрията, понеже причините практически не се знаят, класификацията е само по симптоми, а те преливат, варират плавно, а и подлежат на субективна оценка освен това.
Има дори тук във форума, а и извън него, семейства, в които едното дете е с поставена диагноза от спектъра, а другото - просто със закъсняло проговаряне без други особености.
Моите деца са малки, но синът ми е много, много назад с говор и разбиране, по-точно и двете никакви ги няма, също и жестове няма, а дъщеря ми, дано поне тя ми е жива и здрава, и умна и свястна (да са здрави и да са свестни хора, друго нищо не искам за децата си), се развива нормално като цяло, но каза първите си думи на година и седем месеца (ако не се брои "ииии", "па-па" и "га-га" като звуци на конче, пате и гарга) и започна да сочи след година и два-три месеца. Ако я заведа на консултация, което не смятам да правя, предполагам, че по съвременните критерии не и мърда диагноза - най-малкото, разстройство на експресивната реч. Wink
И двамата с баща им сме проговорили рано.

В твоето семейство аз лично бих родила пак. Детето ти говори, братовчедите са обикновени, нормални хора, за таткото много не разбрах що за човек е точно, но явно и той.

Аз и в моето си семейство, с моето си дете, неговорещо и неразбиращо, пак смятам да родя, писала съм го вече - страх, не страх... За страх - страх ме е, разбира се, но си поемам риска, няма начин.
Една дама от другите раздели на форума, известна във форума впрочем със задръстените си възгледи, наскоро се изказа, че и били чудни онези, които при първо увредено дете и, ръйш ли, поради това голяма вероятност от увреждане и при второто, се навиват да раждат пак. Ами да се чуди - на който му е трудно да схваща, се чуди.

Последна редакция: ср, 27 юли 2016, 09:43 от Магдена

# 406
Всичко е Божа работа, момичета. Познавам семейство, на които второто детенце е с Даун, а нямат Даун в семейството. Познавам и двойка тук в Ирландия, в семейството на мъжа има сериозни случаи на генетични заболявания / и сестра му, и брат му/ а самият той е с епилепсия, но детето им е здраво и без проблеми. Който го е страх, въобще да не ражда в крайна сметка, те живи и здрави дечица понякога се разболяват от страшни болести и има толкова много ужасяващи сценарии, че даже не искам да си ги помисля. Никой не знае какво му е приготвила съдбата.
Независимо какво детенце се появява на бял свят, за родителят то е най-хубавото и трябва да го обича и да прави най-доброто за него.
А хората, особено в бг, обичат да клюкарстват, да съдят, да гледат в чуждата паница и да ръсят сол в раната, така че не само във форума, а и в реалния живот са такива за съжаление, дори и още по-брутални.

# 407
  • София
Рали 85, нищо притеснително не виждам в написаното...че чак пък в св Никола да водиш детето...

# 408
Ivankaka, реших за Св.Никола, понеже наш познат лекар ни каза, че там имат много голям опит с толкова малки деца. Само, че днес позвъних и всички часове за м.август са дадени (повечето лекари са в отпуск) та да се обадя отново на края на м.август за час през м.септември. Записхме си час за консултация в терапевтичен център "Хвърчило" в Пловдив. Може би аз се притеснявам повече, или пък искам прекалено много от толкова малко дете, но около нас всички на неговата възраст вече бърборят и разбират, започват да играят едно с друго, а моя мъник предпочита сам. Той не казва дори мама, тати само бебешки бърбори и просто не мога да съм спокойна, че ще проговори изведнъж Sad

# 409
  • София
Хормони, антибиотици и пълна упойка по време на бременност - никой не може да ме убеди, че всички тези химии нямат общо със забавянето в говорното развитие на детето ми.

Не съм пила едно лекарство.. но собствения ми организъм от една страна го е тровил заради имунологични проблеми които имам с доста над нормата нк-клетки - аз повръщах като за световно, беше ми лошо до припадък, както аз съм страдала така и той,постоянно "тровен" милия мамин..... по болници лежах  да ме оводняват и подхранват че не можех нищо да хапна. Между 4-6месец  горе долу облекчение и после пак повръщане  ...а отгоре на всичко не е получавал и достатъчно фолиева защото е трябвало да пия по 3- 4  таблетки а не по една. Така че нищо не е гаранция....
Нали знаеш че НК клетките и влиянието им върху бременността се отхвърлят в почти цял свят....
Виж неусвояването на фолиевата си е проблем, но там се пие мета фолиева, а не 3-4 бр обикновена.
Според мен се обвиняваш излишно...
Рали_85, ние ходим на площадка, където се събират около 10 деца на възраст между 1,5 и 3 години, та наблюдавам в какво се състои " играта ",взимат си играчките едно на друго, гледат едно от друго, и когато някое се качи на пързалката, другите ходят след него.
За говоренето на думи и разбирането е по-притеснителното.

# 410
Рали, на тази ранна възраст консултация с психолог и логопед мисля, че са достатъчни, освен ако няма ясно изразени притеснителни маркери. Ако имате възможност чисто логистично можете да започнете и работа с логопед. Някои деца просто проговарят по-късно. Не казвам да неглижираш неразбирането и неговоренето, но чак да обследване май е малко пресилено.

# 411
  • Смолян
Рали ние също сме от Смолян и аз,като другите ти препоръчвам среща със психолог.
Ако искаш ще ти дам координати на нашия,при който водя моето дете.
За Пловдив мога само да кажа да не го водиш при Попов.
За съжаление аз не послушах майките от форума и отидох,наистина няма такъв грубиян и идиот.
За св.Никола и ние имаме номер,а за час ще звъним края на август чак.

# 412
  • София
И аз лекувах високи НК клетки, пих дехидрокортизон до теста за бременност и после до 27 г.с. преднизолон кортико Simple Smile
Оф, дано спра някой ден да се самообвинявам и да търся вина.

# 413
  • София
При високите НК клетки трябва да се търси причината за тях, а не само да се правят излишни вливания.
И аз бях от тези, които правиха вливки при първото ин-витро. При последното,4-то, Стаменов каза да не се занимавам с глупости......

# 414
poppy-fairy, аз също се притеснявам повече от неразбирането, макар че доста се занимавам с него и виждам, че с всеки ден има малко напредък и  сякаш разбира повече. Просто не съм сигурна колко затова са и страховете ми. За Св.Никола само за консултация мислех ако те преценят, че има нещо притеснително и кажат, че се налага чак тогава обследване. Докато чакаме ще минем през терапевтичен център. Като записвах час ми обясниха, че срещата ще е с психолог, логопед и педагог. Че ще бъде разговор с нас родителите и наблюдение на детето около час. И че те не слагат етикети и диагнози на детето, а ще видят дали въобще има проблем, евентуално да посочат дефицитите и дали ще има нужда от посещения. Жената каза, че може и моите притеснения да са излишни.   Рали, на мен също казаха да се обадя края на август. Бих се радвала много ако споделиш кординати на психолог и изкажеш мнение. А твоето детенце ходи ли вече на логопед и психолог? Благодря предварително и на теб и на момичетата, защото когато човек може да сподели и да му дадат мнение без да го мислят за луд е много хубаво!

# 415
  • Смолян
Рали ние посещаваме в момента Нели Георгиева.В сградата на стария ДетМаг,срещу Първо СОУ на главната.
Отделно и лятното училище към ресурсния център,защото там могат единствено в града да работи специален педагог с него.
Довечера имаме час и ще взема визитка с телефона и,защото нямам номера и на телефона си в момента.
Ако искаш пиши ми на лични ще помогна с каквото мога.Simple Smile

# 416
Аз също много се притеснявах от неразбирането, защото моето дете също не изпълняваше команди до много късно. Бях психясала направо. Е, оказа се инат, но го разбрахме на по-късен етап, подозирала съм, че може да е това, но не вярвах, че е такава актриса. До ден днешен е много трудно да я накарам да направи нещо без да я подкупя, но сега поне ми казва No, I don't want  Crazy преди само си обръщаше главата на другата страна с каменна физиономия все едно не чува. Ние дори и правихме тест на слуха, защото аз наистина по едно време имах големи съмнения дали чува.

Давам още един пресен пример - имаме нейна бебешка снимка до телевизора и аз съм й обяснявала, че това е тя като бебе. Никакъв интерес и никаква реакция при казаното, продължи си с каквото си се занимаваше, за мен това означаваше, че въобще нищо не е разбрала. Седмица по-късно дойде момиченце и дъщеря ми щастлива и превъзбудена, при въпрос кой е това на снимката, скочи и заяви It me baby  Mr. Green
Така че притеснявайте се и взимайте мерки, но не прекалено, защото децата попиват нашите емоции и разбират че нещо не е наред.

# 417
Ооо, аз също се чудя дали не е инат Simple Smile. Изкарала съм карти с предмети от дома, подреждам ги пред него като казвам кое какво е. Нищо .... гледа ме неразбиращо, ядосах се събрах ги на купчинка, а той си ги потърси. И го питам къде е часовника показва ми го, къде е четката за зъби пак я показва и така с всички карти в купчето. На следващия ден пак ги слагам пред него и пак питам .... Нищоооо. Така и като ги гледа в телефона стига до четката за зъби и аз го виждам, че сам показва как се моят зъбките с нея, а като питам гледа към мен и чака аз да покажа. А много бързо схваща кое кал се прави независимо като му покажа как се играе с определена играчка, как да се обуе, как да си изтупа обувките. Затова съм объркана и реших да се консултирам. Сама не мога да преценя дали има смисъл да се притеснявам. Но за думи, нищоооо сигурно хиляди пъти саъм повтаряла мама, тати, баба и т.н. Смее се човека и мълчи.

# 418
Някой преди беше дал предложение, когато играете, умишлено да сбъркате нещичко, за да проследите за реакция при детето. Отново ставаше дума за колебание дали детето разбира или се инати.

# 419
И много трудно ще разбереш дали не разбира или е инат, пък ние майките сме пристрастни - иска ни се да е от инат. И ние се чудехме дали разбира или не има-няма 3 години. Консултирайте се и вземете мерки, да ви е мирна главата.

Мен на този етап вече говорът почти не ме притеснява, защото тя започна да изчиства произношение и граматика, започна да включва думи и на български и просто с всеки изминал ден си отдтхвам, но този пусти инат ми е голямо приеснение. В забавачката ми казват, че ако не иска да направи нещо, няма сила на света, с която да я накарат, а това започва да става проблем, защото на 5 ще трябва да тръгва на училище тук и да стои и да следва инструкции, поставени от учителката.
Друг голям проблем - мрази да рисува и да оцветява, а трябва да се научи в следващата година. Моля, давайте идеи какво да правим, още има захват на маймунче.

Общи условия

Активация на акаунт